Dodaj do ulubionych

APARTAMENTY WILEŃSKA

IP: *.studio4.com.pl / *.studio4.com.pl 10.01.06, 14:42
w swoich poszukiwaniach mieszkania po Krakowie natrafilam na ofertę bloku na
ulicy Wilenskiej - może ktoś z Was wie coś o deweloperze budującym ten
blok:Wileńska Project Development?

będę wdzięczna za wszelkie informacje :)

Obserwuj wątek
    • Gość: ja... Re: APARTAMENTY WILEŃSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:01
      no wlasnie, co to za firma?! tez na to trafilam, ale nie kojarze tego
      developera i troche sie boje podejmowac jakiekolwiek kroki... jak cos sie
      dowiem dam znac:) bo projekt wyglada fajnie
      • Gość: Gustaw Re: bardzo powli to budują IP: *.chello.pl 28.06.06, 15:54
        tyloko szkoda ze ten blok jest tak blisko sasiedniego wiezowca, bedziecie sobie
        w garnki zaglądać... i strasznie to powoli budują... chyba im sie nie śpieszy
    • Gość: renata Re: APARTAMENTY WILEŃSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:26
      "Rok założenia: 2005

Forma prawna działalności: Sp. z o.o.

Informacje o firmie:
      Miło nam przedstawić Państwu firmę Wileńska Project Development.

Nasza spółka została powołana do realizacji projektu mieszkaniowego przy ul.
      Wileńskiej w Krakowie. Jesteśmy częścią większego projektu, który będzie
      prowadzony przez Firmę M-Invest. Stoi za nami silny partner finansowy - Firma
      Mota Engil z Portugalii. Firma M-Invest została powołana do realizacji
      projektów mieszkaniowych na terenie Polski. Bliźniacza firma działa na terenie
      Czech. Firma M-Invest z Czech zrealizowała już wiele projektów mieszkaniowych w
      Pradze.

Informacje o firmie M-Invest z Czech znajdziecie Państwo na stronie: www.m-
      invest.cz

Firma Mota Engil realizuje projekty mieszkaniowe, biurowe oraz obiekty handlowe
      na terenie Europy. Jest także jedną z największych spółek portugalskich
      budujących drogi. Zysk netto firmy Mota Engil za 2004 rok wyniósł 22 miliony
      Euro.

Więcej informacji uzyskacie Państwo na stronie www.mota-engil.pt

Będzie nam miło powitać Państwa w gronie zadowolonych klientów naszej Firmy."

• Gość: ja... Re: APARTAMENTY WILEŃSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 15:29
      troszke poszperalam, narazie z mojego wstepnego sledztwa wynika, ze nie ma sie
      czego obawiac, firma jest duza, bierze udzial w duzych przetargach... tyle, ze
      na budowanie drog itp. a w developerke (przynajmniej w naszym kraju) dopiero
      wchodza, no w kazdym razie nie jest to dopiero co powstala firma a to juz cos:)
      pozdrawiam!
      • www101 zastanawiam sie ale chyba na tak 19.01.06, 20:02
        do tej pory myslałem o innej lokalizacji z firmą GEO, ale musze stwierdzić iz
        Oni maja już pozwolenie, lokalizacja też jest niezła i wyglada to dośc
        dobrze.Firma jest obca i to jest minus-nie można sprawdzic referencji.
        Ale warunki mają dobre- w każdym razie lepsze niz GEO i są o dwa kroki z
        formalnosciami z przodu- chyba sie zdecyduje- mam rezerwacje.
        Gdyby ktoś wiedział cos ciekawego to proszę o info.
        P.S ciekaqwe czemu maja tak małe info w mediach i sporo wolnych mieszkań
        • Gość: archimedia Re: zastanawiam sie ale chyba na tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:22
          Mają prawomocne pozwolenie?Też się jakoś muszę wyplątać z GEO bo tam jest naprawdę dramat...
          • www101 Re: zastanawiam sie ale chyba na tak 20.01.06, 10:50
            Tak, maja pozwolenie-to pewne.Mam dylemat ale raczej wybiorę ich niż Geo, choć
            Geo to solidny i uczciwy partner a o nich nic nie wiadomo a dziś różnie bywa.
            pozdr.
            • Gość: Aneta Re: zastanawiam sie ale chyba na tak IP: *.pxs.pl / *.pxs.pl 21.01.06, 23:02
              A czy ktos podpisal z nimi umowe przedwstepna moze juz?
              • www101 umowa 22.01.06, 11:00
                Chyba nie ale jest to mozliwe ponieważ wczoraj byłem u nich i ktos rzekomo
                podpisywał. Ale zmieniła sie umowa- nic wielkiego ale jednak, natomiast to nie
                ostatnia wersja.
                Mnie zastanawia jednak inny fakt- dlaczego ktoś kto ma prawomocne pozwolenie od
                listopada jeszcze nie zaczął budowy???
                • Gość: gosc Re: umowa IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.03.06, 08:53
                  Jak dlugo czekaliscie na 'odbior' podpisanej z waszej strony umowy?
                  • rzoov Re: umowa 29.03.06, 09:58
                    na rezerwacyjna czekalem 2 dni (+ weekend), a na przedwstepna wcale bo dostalem
                    wypis od notariusza
                  • Gość: xxx Re: umowa IP: 62.29.131.* 30.03.06, 09:45
                    5 dni, bezproblomowo
                • Gość: Nabywca Re: umowa IP: *.pradniki.sdi.tpnet.pl 04.04.06, 12:02
                  Gwoli informacji. Podpisalem z Wilenska umowe w formie aktu notarialnego. Wszystko w porzadku poza jedna sprawa. Tresc umowy, ktora byla uzgodniona wczesniej pomiedzy mna a prawnikami Wilenskiej ulegla nagle zmianie, kiedy przyszlo do podpisania umowy notarialnej, ktora zobaczylem na dwie godziny przed samym podpisaniem. Wg mnie, zmiany byly raczej merytoryczne chociaz generalne brzmienie mialo byc niezmienne. Pachnialo to jakistam podstep, bo dlaczego to co zostalo ustalone wczesniej w umowie cywilno - prawnej mialoby sie nagle zmieniac w notarialnej. Eech... Dobrze, ze buduja i oby tak dalej. Powiedzmy, trzymac kciuki. Pozdrawiam.
                  • rzoov Re: umowa 04.04.06, 12:09
                    U mnie tez tak bylo - tzn brzmienie umowy notarialnej bylo nieco inne od
                    cywilnoprawnej, jednak oba egzemplarze dostalem odpowiednio wczesniej.
                    Zapoznalem sie z nimi, wiec u notariusza nie bylo zadnej niespodzianki. IMO
                    wersja notarialna wydaje sie byc nieco lepsza.
                    • am_2007 Re: umowa 16.06.06, 14:22
                      Mam pytanie do osób z forum

Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na Wileńskiej
                      Widziałem wstępny harmonogram spłat opiewający na 9 rat (do 5 stycznia 2007)
                      Różne wartości przeważnie 10%, 2 raz 15%
                      Ostatnia rata 10% przed umową ostateczną
                      Jak kształtuje się to u osób, które już podpisały umowę?
                      Dlaczego żadna rata nie jest uzależniona od momentu oddania budynku do
                      użytkowania?
                      5% wpłaty po 7 dniach od podpisania umowy wstępnej?
                      Jeśli ktoś się stara o kredyt to 7dni to mało czasu

Pozdrawiam wszystkich i czekam na sugestie
                      • rzoov Re: umowa 16.06.06, 14:39
                        Jesli dobrze sobie przypominam to podpisanie umowy ostatecznej jest uzaleznione
                        od oddania budynku do uzytkowania (zapis w przedwstepnej), wiec posrednio
                        ostatnia rata od tego zalezy.

Co do 7-u dni - nie wyobrazam sobie zalatwienia kredytu w tydzien. W moim
                        przypadku starania o kredyt zaczalem zaraz po rezerwacji (ktora i tak
                        przedluzylem ;)) wiec tego czasu faktycznie mialem wiecej. Na dodatek pierwsze
                        5% bylo i tak z wkladu wlasnego. Moze sprobuj ponegocjowac terminy - ja
                        przesuwalem pierwsza "duza" rate o 2 tygodnie chyba, nie bylo problemow.
    • www101 pozwolenie na budowe 24.01.06, 22:27
      Oferta jest naprawdę ciekawa ale czy jest ktos kto widział na własne oczy ich
      pozwolenie na budowę z klauzula.Ja tam sie wybieram
      • Gość: zygmunt Re: pozwolenie na budowe IP: 62.29.131.* 22.02.06, 10:47
        mam ich pozwolenie na budowe, zweryfikowane przez bank, inwestycja wyglada rzetelnie
        • Gość: bartek Re: pozwolenie na budowe IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 22.02.06, 14:34
          Tez odnioslem takie wrazenie.
          • Gość: Filifionka Re: pozwolenie na budowe IP: *.su.krakow.pl 22.02.06, 14:45
            też dostalam kredyt,w przyszłym tygodniu podpisuję umowe
            • Gość: nabywca Re: pozwolenie na budowe IP: *.pradniki.sdi.tpnet.pl 24.03.06, 10:49
              Jeszcze cos a propos pozwolenia na budowe (a dokladnie jednago z przeniesien). Zauwazylem tam nazwisko Turlej, wystepujacego w roli pelnomocnika firmy Mota Engil przekazujacej Wilenskiej prawa do wybudowania. Sam fakty nic nie mowi, chyba ze wie sie cos wiecej na temat wspomnianiego pana. Slowem wg mnie, to ze pojawil sie gdziekolwiek w dokumentach Wilenskiej powinno sklonic do zastanowienia. Wg mnie jest to nadszarpniecie pieknego wizerunku wielkiego przedsiewziecia :)
              • Gość: ,,, Re: pozwolenie na budowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:08
                Mozna szerzej o Panu Turleju?? Ja tez widzialem to nazwisko w jakims
                dokumencie, ale nie wiem, czy nie byl przedstawicielem strony sprzedajacej
                grunt pod Wielenska, ktorym byla firma Deweloperska, ktora od conamniej 4 lat
                walczyla o budowe rowniez wiezowca, Ale o "bogatszej" inwestycji (lokale
                uslugowe etc.) Oczywiscie oprocz mieszkan, ktore rowniez byly planowane ;-))

Pzdr.
                • Gość: nabywca Re: pozwolenie na budowe IP: *.pradniki.sdi.tpnet.pl 24.03.06, 11:22
                  Gdybys dal mi wikend, musze to troche 'poinwestygowac'. Uda mi sie rowniez moze poszukac czegos wiecej na temat pana Turleja. Jednak jezeli cos bede mial to moglbym ci to podeslac jedynia poza forum.
                  • Gość: ,,, Re: pozwolenie na budowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:10
                    Gdybys mogl, bardzo prosze o maila: trader25@wp.pl ;-) Szczerze mowiac nawet
                    jesli w/w Pan nie jest do konca uczciwy, to za bardzo mnie to nie martwi.
                    U nas w Polsce wiekszym problemem jest wskazanie uczciwego czlowieka niz
                    tego "uczciwego" inaczej ;-)) I nawet setki idealistow tego nie zmienia...
                    Najwazniejsze, ze budowa idzie pelna para i z tego co obserwuje Łęgprzem
                    podchodzi bo budowy bardzo profesjonalnie nie tylko pod wzgledem logistycznym.
                    Obserwowalem jedna z inwestycji Salwatora, z uwagi, ze mieszkam blisko i
                    naprawde nie ma co porownywac.

Dzieki za info na maila

Pzdr.
    • Gość: xxxx Re: apartamenty wileńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.06, 14:47
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3174229.html
      • Gość: Kika Re: apartamenty wileńska IP: *.autocom.pl 22.02.06, 18:08
        Zwykły konflikt interesów osoby które tam mieszkają stracą, bo gdy za oknem
        wyrośnie wieżowiec,trudniej będzie sprzedać korzystnie mieszkanie, a developer
        zapłacił za działkę i chce zarobić,ale skoro pozwolenie na budowę jest
        prawomocne to już trochę za póżno na ruch mieszkańców,takie jest życie...,ale
        mogą uprzykrzyć życie developerowi nasyłając kontrole i jak wynika z artykułu
        robią to od pierwszych dni.
    • Gość: Filifionka Re: Apartamenty Wileńska IP: *.su.krakow.pl 28.02.06, 08:58
      Czy zaglądają na forum osoby które podpisały umowę z Wileńska Project(13
      mieszkań juz zostało sprzedanych )?
      • karem Re: Apartamenty Wileńska 28.02.06, 09:43
        nie, ale sa tacy co podpisali umowe rezerwacyjna.
        • Gość: x Re: Apartamenty Wileńska IP: 62.29.131.* 28.02.06, 12:25
          proponuje zapytać za tydzień bo umowa rezerwacyjna to 2 tygodnie ;) budowa
          ruszyła , wybieram sie tam z aparatem w czwartek to postaram sie wystawic jakies
          zdjecia
          • rzoov Re: Apartamenty Wileńska 07.03.06, 12:42
            czy ktos ma moze jakies nowe przemyslenia? Co sadzicie o proponowanej umowie? Ja
            prawdopodobnie w tym tygodniu bede podpisywal.
            • Gość: adamg Re: Apartamenty Wileńska IP: *.ericpol.pl 07.03.06, 15:56
              Ja zostawilem wszystkie dokumenty (wlacznie z umowa) do analizy u jakiegos
              radcy prawnego. W piatek bede znal wyniki, lub mial uwagi. Wiem, ze pewnie nic
              konkretnego, ale napisze, gdybym jednak dowiedzial sie czegos ciekawego. Poki
              co, bardzo chcialbym wiedziec, czy ktos juz taka umowe podpisal, poniewaz
              konczy misie okres umowy rezerwacyjnej. Pozdrawiam.
              • Gość: Filifionka Re: Apartamenty Wileńska IP: *.autocom.pl 07.03.06, 17:08
                Podpisałam i z tego co wiem do dzisiaj zrobiło to 19 osób.Też konsultowałam się
                z prawnikiem,który miał uwagi,ale developer nie jest raczej skłonny do
                większych zmian,albo ja jestem słabym negocjatorem.Pozdrawiam.
                • karem Re: Apartamenty Wileńska 07.03.06, 21:13
                  Prosze zatem powiedz jakie mial uwagi, i co wynegocjowalas. Pomoze to innym. Czy
                  podpisywalas notarialnie czy tez umowe cywilni-prawna?

PZ
                  • arica_a Re: Apartamenty Wileńska 09.03.06, 09:29
                    A byl ktos moze w ostatnich dniach w okolicy? Cos sie tam dzieje czy chwilowy
                    przestoj?
                    • Gość: ,,, Re: Apartamenty Wileńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:19
                      Faktycznie bylo kilka dni przestoju, ale od wtorku cos sie zaczelo dziac.
                      Wczoraj kopali pod fundamenty.

Pzdr.
                  • Gość: Karol Re: Apartamenty Wileńska IP: *.comarch.pl 10.03.06, 11:26
                    Umowa proponowana przez Inwestora jest fatalna i bardzo niekorzystna dla
                    nabywcy. Negocjacje niemożliwe - czeka kolejka chętnych na te mieszkania.
                    Zrezygnowałem z powodu zapisów umownych z zakupu, mimo że mieszkanie bardzo mi
                    odpowiadało...zobaczymy jak będzie z odzyskiwaniem opłaty rezerwacyjnej.
                    • Gość: ,,, Re: Apartamenty Wileńska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:01
                      Mogłbys wyjasnic dlaczego jest niekorzystna???

Z gory DZieki
                      • arica_a Re: Apartamenty Wileńska 10.03.06, 19:35
                        Hm. No wlasnie, moglbys rozwinac swoja wypowiedz? Dlaczego umowa jest fatalna? I
                        czy miales problem ze zwrotem oplaty rezerwacyjnej?
                        Pzdr
                  • Gość: tw2 Re: Apartamenty Wileńska IP: *.ericpol.pl 13.03.06, 15:27
                    Hej, postanowilem podzielic sie informacjami dotyczacymi podpisywania umowy
                    przedwstepnej z Wilenska.

Po pierwsze, jak wiadomo, umowa nie jest zbyt korzystna dla nabywcy, ale
                    faktycznie w obecnej sytuacji na rynku, deweloperowi srednio moze zalezec na
                    tym, czy ktos ja podpisze, czy nie - jak tutaj juz gdzies przeczytalem, wciaz
                    jest ktos zainteresowany w kolejce. Tym samym faktycznie ciezko jest cos
                    negocjowac. Zobaczymy, jutro mam zamiar spotkac sie z 'ich' prawnikiem i
                    porozmawiac.

Powiedziano mi dzisiaj, ze w czwartek planowane jest podpisywanie umowy
                    notarialnej (i chyba zwyklych w ciagu najblizszych kilku dni) w biurze emerson.
                    Czy moze to ktos z zainteresowanych czytelnikow forum? Jezeli tak, to prosze o
                    kontakt: ap.wi@poczta.fm

Dla informacji, zainteresowane osoby moga zwrocic uwage na nastepujace
                    paragrafy/ustepy/problemy w umowie:
                    - Niski kapital spolki 50000 PLN. W 1.2 mowa o kredycie na budowe i wykreslenie
                    z hipoteki obciazajacej lokal i grunt najpozniej przy podpisaniu aktu
                    notarialnego (i to oczywiscie pod warunkiem wczesniejszej zaplaty calej ceny).
                    - Jedna z wazniejszych kwestii. Brak konkretnej jednoznacznej daty oddania
                    lokalu (terminu zakonczenia inwestycji). Niby widnieje data 31 marzec 2007, ale
                    jednoczesnie warunek: 'jednakze po wydaniu decyzji o pozwoleniu na uzytkowanie
                    budynku'. Jezeli budynek nie bedzie nadawal sie do zamieszkania (taka decyzje
                    wydaje pewnie inspektor nadzoru albo ktos), ww data 31 marca 2007 - nie ma
                    wiekszego znaczenia i faktyczny odbior techniczny moze byc odlozony, az do
                    uzyskania pozwolenia na uzytkowanie.
                    - W 7.3 zostaje przedefiniowana 'sila wyzsza', ktora wraz z kiepsko okreslonym
                    terminem zakonczenia budowy, powoduje brak mozliwosci dochodzenia od Investora
                    odpowiedzialnosci za opoznienia w wykonywaniu obowiazkow okreslonych umowa
                    - Porownujac zobowiazania Nabywcy oraz Inwestora w przypadku zrywania umowy
                    (4.2 oraz 6.6 i 7.1) - wydaja sie byc troche nierowne...
                    - W 4.2 termin 6 miesiecy jest nieco za dlugi..
    • Gość: tw2 Re: apartamenty wilenska IP: *.ericpol.pl 13.03.06, 14:06
      Jezeli idzie o dewelopera. Jak moze niektorzy sie orientuja w jakis-tam sposob
      wspolpracuje z Mota Engil, firma portugalska, ktora zajmuje sie poszerzeniem
      czesci zakopianki za Myslenicami. Natknalem sie na artykul (link ponizej), ktory
      moze niepokoic jezeli idzie o dotrzymywanie terminow.
      news.komunikacja.krakow.pl/lokalne/?art=20060320
      • Gość: ,,, Re: apartamenty wilenska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 23:09
        Wilenska Projekt Development zostala powolana przez Motte, do tej jednej
        inwestycji, takze mozna powiedziec, ze Wilenska to spolka corka. Chyba
        przestane czytac forum, bo co chwila ktos wprowadza niepokoje. ;-)) Jeszcze nie
        widzialem, zeby jakikolwiek wykonawca oddal cos w terminie. A jesli nawet jest
        to rzadkosc ;-))
        • arica_a Re: apartamenty wilenska 14.03.06, 08:52
          Hm, przynajmniej jeden pozytywny komentarz ;)
          Bo czlowiek juz sam nie wie co robic - podpisac umowe czy nie a czas leci i
          okres rezerwacji tez...

Hm, niby kapital zalozycielski rzeczywiscie jest maly, ale przeciez w umowie
          jest napisane ze spolka posiada zaplecze finansowe i organizacyjne do wykonania
          apartamentowca.. I to mnie troche uspokaja.

A czy ktos moze mi wytlumaczyc czym sie rozni umowa podpisana notarialnie od
          umowy 'zwyklej', podpisanej w biurze u dewelopera? Oprocz kosztow oczywiscie..
          • arica_a Re: apartamenty wilenska 14.03.06, 08:58
            I jeszcze jedno dlugie pytanie ;)
            Czy osoby ktore podpisaly umowe (ktos wyzej wspomnial ze w zeszlym tygodniu bylo
            ich juz 19), konsultowaly umowe z prawnikiem, czy jest mozliwosc wynegocjowania
            jakis zmian w umowie w emersonie i czy prawnik sugerowal jakies znaczace 'bledy'
            (mam na mysli paragrafy ktore dzialaja mocno na niekorzysc nabywcy), czy tylko
            'kosmetyczne'?

• Gość: tw2 Re: apartamenty wilenska IP: *.ericpol.pl 14.03.06, 12:28
              Hej, ja wlasnie wrocilem od prawnika, z ktorym wspolpracuje wilenska.

Wlasciwie nic zasadniczego (dotyczacego kwestii terminow, roszczen i kar, sil
              wyzszych) nie udalo misie zmienic. Prawnik godzil sie jedynie na zmiany
              powiedzmy, kosmetyczne. Stwierdzil, ze niektore sprawy musi przedystkutowac z
              inwestorem. Ma zamiar podeslac mi umowe z zaznaczonymi poprawkami, wiec jezeli
              jest ktos zainteresowany, to moge zrobic forward.

Faktycznie, pojawilo sie kilka watpliwych zdan na temat dewelopera. Z jednej
              strony trudno sie dziwic w zwiazku z ryzykiem, niepewnoscia i trescia umowy. Z
              drugiej zas, moze trzeba dac im szanse. Jakies-tam umowy podpisuja, cos-tam
              probuja kopac w ziemi, moze rusza i bedzie dobrze. Ja prawdopodobnie w czwartek
              podpisze umowe notarialna.

Dwa slowa jezeli idzie o rodzaj umowy. Po pierwsze w analizie napisano mi tak:

'zawarcie umowy, jako umowy zobowiazujacej do zawarcia umowy przenoszacej
              wlasnosc, niezbedne jest w swietle art. 158 zd. 1 KC, w zw. art. 9 ust. 1 Ustawy
              z dnia 24 czerwca 1994 r. o wlasnosci lokali (Dz.U.00.80.903 z pozn. zm.) z
              zachowaniem formy aktu notarialnego, bowiem w przypadku nie zachowania wymaganej
              formy umowa ta bedzie niewazna.'

W praktyce forma notarialna wymusza na deweloperze obowiazek podpisana umowy
              ostatecznej. Dzieki temu, deweloper nie moze odsprzedac lokalu komus innemu
              (prawnie regulujac wszystkie kary i zobowiazania wobec pierwszego nabywcy). Akt
              notarialny nie podnosi mocy zdolnosci dochodzenia swoich roszczen finansowych
              wobec dewelopera sprecyzowanych w umowie przedwstepnej.

Cena umowy notarialnej to mniej wiecej 1200 - 1500 PLN.

Pochwalcie sie jezeli cos podpiszecie, pozdrawiam.
              • rzoov Re: apartamenty wilenska 21.03.06, 18:58
                dzis podpisalem notarialnie, pozdrawiam przyszlych sasiadow i trzymam kciuki za
                sprawna budowe!
                • Gość: tw2 Re: apartamenty wilenska IP: *.ericpol.pl 22.03.06, 10:29
                  Ja podpisuje jutro, pozdrawiam rowniez!
                  • Gość: xxx Re: apartamenty wilenska IP: 62.29.131.* 22.03.06, 13:30
                    ja rowniez mam podpisana umowe (cywilnie)
                    witam szanownych sasiadow :)
                    • Gość: ,,, Re: apartamenty wilenska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:43
                      Ja rowniez ;-)) Witam sasiadow ;-))
          • rzoov Re: apartamenty wilenska 14.03.06, 09:34
            Kapital zalozycielski jest maly, bo to spolka dedykowana dla tej inwestycji.
            Takze mnie nie dziwi ze jest to minimum wymagane dla spolki z o. o.

Z tego co wiem, umowa notarialna daje wieksza pewnosc odzyskania pieniedzy w
            razie ew. problemow typu upadlosc etc.

Co do samej umowy - nie znam sie, ale nie wydaje mi sie az tak razaco
            niekorzystna. Ogolnie mocno wierze ze developer sie postara :) - to niby ich
            pierwsza inwestycja mieszkaniowa w Polsce, ale to z drugiej strony moze byc
            plus. W koncu jak zawala to beda tutaj spaleni, a chyba tego nie chca. Mysle ze
            bedzie dobrze, od strony formalnej wszystko wydaje sie byc w porzadku.

pozdr
          • karem Re: apartamenty wilenska 14.03.06, 09:36
            Poczytaj:

www.kredytdom.pl/poradnik/kupujesz/umowa_z_deweloperem/
            I sama zadecyduj co wolicz. Notarialnie czy cywilno-prawnie podpisac umowe

PZ
            • arica_a Re: apartamenty wilenska 14.03.06, 09:51
              karem: dzieki za linka.
              pzdr
              • Gość: ,,, Re: apartamenty wilenska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:46
                Witam

Jesli chodzi o niekorzystne zapisy w umowie przedstepnej, podam artykul, ktory
                chyba jest najlepszym komentarzem: biznes.onet.pl/5,1318503,prasa.html
                Ja podpisalem juz umowe i musze przyznac, ze jestem spokojny, tym bardziej, ze
                wylewaja juz fundamenty pod blok. A propos co maja powiedziec klienci
                Salwatora, niby wiarygodnego dewelopera, ktory rozwiazuje umowy na
                Bobrzynskiego z klientami tylko i wylacznie po to zeby sprzedac w/w mieszkania
                drozej? Albo co maja powiedziec klienci GEO, ktorzy kupili ziemie na ul.
                Cystersow i nie wiadomo kiedy ruszy budowa, ze wzgledu na brak pozwolenia?
                Naprawde nie doszukujmy sie "dziury w calym" Fakt, moze niepokoic, ze deweloper
                jest nowy i szkoda, ze nie ma jakiegos decyzyjnego pelnomocnika Polaka, tylko
                podpisujemy umowe z obywatelem Portugali, ale w koncu jestesmy chyba
                Europejczykami i powinnismy sie przyzwyczajac do tego typu rzeczy... ;-))
                Z tego co wiem planuja jeszcze wiele tego typu inwestycji na terenie Polski i
                w ich interesie jest zeby wszystko bylo ok, bo naprawde deweloperka to zloty
                biznes. Sam gdybym mial 2 mln zl, zaczalbym sie w to bawic ;-))) Poza tym forma
                platnosci sa raty i wiadomo, ze jesli nie bedzie postepow w pracach nikt nie
                bedzie przelewal pieniedzy, tym bardziej zaden bank.
                Ponadto przekazanie budynku do zamieszkania jesli takowy jest gotowy trwa co
                najmniej kilka tyg. (Mieszkanie kumpla kupione od Salwatora bylo juz gotowe na
                poczatku lipca, ze wzgledu na biurokracje urzedasow dostal klucze na poczatku
                pazdziernika - 3 miesiace trwalo przekazanie budynku, takze kazdy deweloper
                zabezpiecza sie w kwestii daty oddania budynku)

Pzdr.
    • Gość: xxx zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: 62.29.131.* 20.03.06, 10:37
      a01.bestsharing.com:81/3964/EeSMCTCcrWh6E7ztix4IYuLN/mar06-01.jpg
      a01.bestsharing.com:81/3967/QLPQhno2sDwxQUQNujqq/mar06-02.jpg
      a01.bestsharing.com:81/3971/FDhNMsxW2DIRusZZzM66Q/mar06-03.jpg
      a01.bestsharing.com:81/3973/Vrxbz1naaLbMuX8F6M/mar06-04.jpg
      a01.bestsharing.com:81/3975/uVXvnffW31tE9WMHzMVvz/mar06-05.jpg
      • Gość: tw2 Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: *.ericpol.pl 20.03.06, 11:01
        Hej, nie wiem, czy cos nie tak z moja siecia, ale dostaje 'Not Found'. Moglbys
        sprawdzic, czy te linki faktycznie dzialaja? Dzieki.
        • Gość: ,,, Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 11:28
          U mnie tez nie otwiera, ale nie ma potrzeby, bo rano przejedzalem przez
          wilenska. Postepy prac widoczne, ale nie chce mi sie wierzyc, zeby dotrzymali
          terminu, ale najgorsze to wyjsc z ziemi, pozniej juz poleci ;-)) Sasiedzi dali
          juz chyba za wygrana, bo cos wszelkie protesty jak narazie ucichly i obym sie
          nie mylil.
          • Gość: xxx Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: 62.29.131.* 21.03.06, 10:49
            teraz powinny byc dostepne juz fotki - wyrzucilem je na stronke pod adresem:
            wilenska.cba.pl/foto/
            • Gość: tw2 Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: *.ericpol.pl 21.03.06, 13:06
              Dzieki, a mozesz jeszcze napisac, kiedy dokladnie je zrobiles?
              • Gość: xxx Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 IP: 62.29.131.* 21.03.06, 13:26
                o ile dobrze kojarze to w niedziele (19 marca) czyli jeszcze swieze :)
                • arica_a Re: zdjecia z budowy - marzec 2006 24.03.06, 15:27
                  Przejezdzalam dzis obok budowy. Rzeczywiscie praca idzie pelna gemba. Od moich
                  ostatnich ogledzin (jakies 2 tygodnie temu) widac spory postep. Dol gleboki jest
                  juz wykopany, nie widzialam czy za wylewanie fundamentow sie juz biora czy
                  jeszcze nie. Robotnikow widac, niestety za duzo naogladac nie moglam, bo z
                  samochodu zerkalam.. Ale najwazniejsze ze cos sie dzieje.
            • Gość: xxx zdjecia z budowy - kwiecień 2006 IP: 62.29.131.* 18.04.06, 09:10
              dla wszystkich zainteresowanych - na stronie wilenska.cba.pl/foto/
              dodalem nowe zdjecia z budowy (stan na wczoraj tj. 17 kwietnia), widac postep,
              jesli komus nie pojawiaja sie zdjecia z kwietnia trzeba wcisnac kilka razy F5
              (odswiezenie strony), pozdrawiam sasiądów
              • Gość: xxx Re: zdjecia z budowy - kwiecień 2006 IP: 62.29.131.* 04.05.06, 10:23
                kolejny update o stan z 23 kwietnia, bylem tam 2 dni temu (niestety bez aparatu)
                i widac dalsze postepy prac - juz niedlugo powinnismy wyjsc z dziury
      • Gość: xxx zdjecia z budowy - maj 2006 IP: 62.29.131.* 09.05.06, 08:43
        wilenska.cba.pl/foto/
        (odswiezanie moze byc konieczne - nalezy wcisnac F5 jesli nie widac zdjec z maja)
        pozdrawiam sasiadow nadsylajacych zdjecia i pozostalych :)
        • Gość: xxx Re: zdjecia z budowy - maj 2006 IP: 62.29.131.* 18.05.06, 10:54
          wilenska.cba.pl/foto/
          (odswiezanie moze byc konieczne - nalezy wcisnac F5 jesli nie widac zdjec z maja)
          aktualizacja - 17 maj
          • karem Re: zdjecia z budowy - maj 2006 18.05.06, 11:22
            Dodatkowo na stronie
            www.apartamentywilenska.pl/index.php?p0=1
            sa zdjecia z 24.04
        • Gość: ,,, Re: zdjecia z budowy - maj 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:08
          Dzieki sasiedzie!! Te fotki to swietna rzecz pomimo, ze jestem na Wilenskiej
          dosc czesto ;-) Pzdr.
    • Gość: ,,, Info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 01:04
      Bylem w sobote na Wilenskiej, nawet rozmawialem z "majstrem" budowy oraz jednym
      z mieszkancow... ;-)) Jesli chodzi o mieszkanca powiedzial, ze mu to nie
      przeszkadza... (szczerze mowiac spodziewalem sie innej odpowiedzi ;-)))
      Natomiast jesli chodzi o majstra powiedzial, ze powinni dotrzymac terminow pod
      warunkiem, ze nie bedzie jakis niespodzianek... na przyklad przerwa w robotach
      bud. na poczatku marca, byly spowodowane uzyskiwaniem pozwolen na przesuwanie
      roznorodnego instalacji ktore przecinaly dzialke, m.in. (rury MPEC, rury gaz.)
      Jak to w Polsce w mysl zasady: 10 dni zalatwiania pozwolen i 1 dzien pracy. ;-)
      Takze spijcie spokojnie drodzy sasiedzi ;-))
      • arica_a Re: Info 04.04.06, 10:47
        Oby takich przestojow bylo jak najmniej.
        Bylam w niedziele popoludniu ogladac postepy prac i nawet jakos to idzie :)
        Poziom -1 (garaze) posiada juz 'podloge', na budowie stal jakis gosc - chyba od
        pilnowania. Przejezdzalam tez w poniedzialek obok i widac bylo ze cos sie kreci,
        robotnikow bylo duzo - badzmy dobrej mysli.

Pytalam tez kiedys jedna pania przechodzaca obok budowy, jak sie okazalo -
        mieszka troche dalej, ale mowila ze okolica jest raczej spokojna, nie ma
        'dresiarzy', a jedynie co to stare pijaczki pod sklepem, ktorzy krzywdy nie
        robia, tylko glupio gadaja i zlopia wino ;) Oczywiscie zdarzaja sie wlamania do
        samochodow i kradzieze np radia, ale gdzie tego nie ma..

Mam nadzieje ze za rok o tej porze bedzie mozna pomalu sie przeprowadzac :)
    • Gość: tw2 Postep roboty IP: *.ericpol.pl 11.04.06, 10:06
      Czesc! Pytanie z ciekawosci. Czy ktos ostatnio interesowal sie postepowaniem
      robot na Wilenskiej. Ja tylko pytam, nic nie wiem, moze ktos przejezdza tamta
      ulica i widzi co sie dzieje. Pozdrawiam.
      • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 23:44
        Koncza wylewanie plyty pod budynek, nie widzialem zadnego przestoju, takze jest
        ok
        • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:01
          Faktycznie prace ida do przodu, ale jest jedno "ale" Martwi mnie zapis w umowie
          ktory mowi, ze budynek nie moze byc przekazany jesli 90% mieszkan nie bedzie
          sprzedanych. Jak narazie poszla polowa mieszkan oczywiscie rzecz jasna tych
          malych. Moim zdaniem ze sprzedaza tych wiekszych powyzej 80 m2 beda mieli
          problem i to mnie martwi. Nie wiem czy ktos z was zwrocil uwage, ze duze
          mieszkanie nie schodza jak cieple buleczki i jest ich na rynku pierwotnym pod
          dostatkiem, nawet tych ktore mozna kupic od zaraz. Zastanawiam sie jak bedzie
          liczony ten procent. Czy jest to % od powierzchni mieszkalnej bloku, czy %
          mieszkan bez wzgledu na powierzchnie?? Co wy na to??
          • rzoov Re: Postep roboty 14.04.06, 14:12
            hm, z tego co sobie przypominam, w umowie nie ma takiego zapisu. Owszem jest
            mowa o sprzedazy 90% mieszkan, ale przy okazji zmiany administratora budynku
            przez wspolnote mieszkaniowa.

Inna sprawa ze faktycznie mozna zauwazyc pewien zastoj w sprzedazy. Coz, sami
            podniesli ceny jakis czas temu, w tej chwili duze mieszkania wychodza dosc drogo.
            • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:58
              Czyli wedlug ciebie to nie ma nic wspolnego z odbiorem przez klientow swoich
              mieszkan??? nawet jesli nie sprzedaza 90% mieszkan? sprzawdze to w umowie.
              Jesli chodzi o rozmiar mieszkan, to nie znaja chyba specyfiki polskiego rynku,
              Poniewaz gdyby byly to mieszkania do 65-70 pewnie mieliby juz wszystko
              sprzedane. Zroc uwage na taktyke budimexu (Osiedle nad wilga) i krakoinu
              (reduta). Jesli znajdziesz w ich ofercie mieszkanie powyzej 75m2 to stawiam Ci
              flaszke!! ;-))
              • Gość: gosc Re: Postep roboty IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 15:48
                zapis mowiacy o przeniesieniu wlasnosci 90% mieszkan dotyczy momentu, w ktorym
                administracja budynku bedzie powierzona wspolnocie. a dokladnie o mozliwosci
                zmiany w tym czasie administratora budynku. do tego momentu bowiem,
                administracja zajmowac sie bedzie inwestor lub osoba trzecia wybrana przez
                niego.
                nie ma to zadnego zwiazku ze zlozeniem do gminy wniosku o wydanie pozwolenia na
                uzytkowanie budynku.
                • Gość: Vojo Re: Postep roboty IP: *.citynet.pl 22.04.06, 10:35
                  Witam wszystkich - jeżeli dobrze pójdzie wkrótce z ludźmi wchodzę na budowę aby
                  realizować temat mojej firmy. Osobiscie ręczę za generalnego - wykonali wiele
                  inwestycji i na jakości wykonania na pewno Państwo sie nie zawiodą. Co do
                  terminów to nie tylko "widzimisię" wykonawcy o tym decyduje - czasem drobny
                  błąd na desce kreślarskiej może spowodowac koniecznośc korekty planów a to trwa
                  niestety i może wstrzymać prace na długo. Ze swojej strony zawsze dopilnowuję
                  terminów i jestem ganiany przez "majstrów" jak ktoś ładnie napisał. Cóż,
                  zamieszkać jest fajnie, ale kilka siwych włosów na głowie z tego tytułu
                  wcześniej murowane - mówię o sobie :-) Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że
                  żadnych poślizgów nie będzie - mam wgląd w materiały i powinno być dobrze -
                  nikt na Państwu nie oszczędza :-)))
                  • Gość: tw2 Re: Postep roboty IP: *.ericpol.pl 24.04.06, 10:01
                    Ok, vojo, ale o co w ogole idzie, jaka firma? I skad wlasciwie sie wziales? Jak
                    sie nazywa i jaki jest temat Twojej firmy?
                    • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:38
                      Vojo to jakis podwykonawca, ale faktycznie skoro pisze, to pasowaloby bardziej
                      precyzyjnie... ;-)) Brygada murarzy? Ale to chyba nie predko, mysle ze do
                      miesiaca dwie kondygnacje garazy beda gotowe...
                  • Gość: tw2 Re: Postep roboty IP: *.ericpol.pl 24.04.06, 12:35
                    Wlasnie, vojo, przedstaw sie troche jeszcze. A tak w ogole pomyslalem, ze moze
                    udaloby sie kiedys skrzyknac nabywcow i zrobic jakies male piwne spotkanie,
                    pogadac ;) Byliby jacys chetni?
                    • Gość: Vojo Re: Postep roboty IP: *.citynet.pl 25.04.06, 10:39
                      Drodzu Państwo - nie ma firm znających sie na wszystkim. Koszty budowy
                      prowadzonej przez firmę, która ma ludzi od wszystkiego były by niewspółmiernie
                      większe niż koszty aktualne (koszt utrzymywania większej ilości pracowników,
                      sprzętu itd). Zawsze trzeba się wesprzeć kimś, cudzą wiedzą i materiałem.
                      Projekt robi jeden, wykonuje drugi, sprzedaje trzeci. A każdy z nich ma siatkę
                      firm zależnych (transportowe, dostawcze itd). budowa domu to nie
                      manufaktura "Kowalskiego" ale duże przedsięwzięcie. Najważniejszy jest
                      Kierownik Budowy i Inspektor Nadzoru. Jakość budowy nie zalezy od projektanta,
                      czy podwykonawcy (w pewnym sencie też oczywiście) ale od tego, czy taką jakość
                      przyjmą ww osoby. Każdy podwykonawca specjalizujący się w swej materii na pewno
                      zrobi swoją działkę jak najlepiej aby taki Inspektor odebrał jak najszybciej by
                      póxniej jak najszybciej odzyskać pieniążki za pracę. Nikt tego nie sponsoruje.
                      Choć z drugiej strony ciekawe gdzie się w tym czasie podziewają Wasze. drodzy
                      Klienci, pieniążki...? Cóż, czasem taki deweloper zamyka biuro między
                      wpłynieciem rat od Państwa a pierwszą wypłatą firmie budowlanej. I szukaj
                      wiatru w polu... Pozdrawiam wszystkich.
                      • Gość: tw2 Re: Postep roboty IP: *.ericpol.pl 25.04.06, 10:56
                        Ok, to co Pan piszesz to na pewno najprawdziwsza prawda, ale dla mnie wciaz
                        brzmi to troche tak bla bla pieknie... Moze moglby pochwalic sie Pan, jaka
                        firma, co zamierza robic i skad przyszlo Panu do glowy akurat udziealnie sie
                        tutaj na forum, czy pocieszanie nabywcow. No, tak czy owak pozdrawiam i prosze o
                        jakies konkrety ;)
                        • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 11:12
                          Pierwszy post Pana Vojo byl optymistyczny, natomiast drugi nie koniecznie... ;-
                          )) Prosze odpowiadac na w/w pytania jesli pan moze. Dzieki
                          • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 11:19
                            Jeszcze jedno skoro pisze Pan o nieuczciwosci developerow, obawia sie Pan, ze
                            Panu nie zaplaca? Czy tak Pan sobie gdyba znajac polska szara rzeczywistosc? Bo
                            za bardzo nie rozumiem Panskich intencji...? Pytamy o jedno, a otrzymujemy
                            odpowiedz na niezadane pytanie...
                            • Gość: Vojo Re: Postep roboty IP: *.citynet.pl 25.04.06, 18:38
                              Witam ponownie: optymistyczny, nieoptymistyczny. Co za róznica - na rynku sa
                              deweloperzy, którzy nie sa uczciwi i tez się takich obawiam. Jednakże generalny
                              wykonawca to doświadczona firma z tradycjami i kapitałem. Z drugiej strony co
                              mam napisać: że spapram robotę?! Bez sensu. Mój temat zrobię najlepiej jak
                              potrafię. Nie wiem czego Państwo oczekują, że powiem, że schody są tylko w dół
                              albo winda zatrzymuje sie tylko na 12 piętrze? Nie, wszystko jest w porządku,
                              prace postępują a mój pierwszy post miał za zadania nieco wyciszyć głosy osób
                              nadgorliwych i sparaliżowanych jakąś wewnętrzną paniką. Mam tym samym nadzieję,
                              że zapłacą mi za dobrze wykonaną pracę a Państwu będzie się dobrze mieszkało.
                              Nie widze związku między moja obecnoscia na forum a tym co mam zrobic na
                              budowie. Nikomu lepszego standardu nie zapewnię - jestem w 100% uzależniony od
                              kieronika robów i Inspektora nadzoru. Maja być złote klamki - bedą, mają być
                              przeszklone windy - bedą. A jak nie - to nie. Prosze przestać stwarzać
                              atmosferę zastraszenia na forum.
                              • Gość: ghostek Re: Postep roboty IP: *.chello.pl 27.04.06, 00:04
                                a ja tam jestem optymista. bez sensu panikowac. Kto podpisal umowe i wplacil
                                choc zlotowke cieszy sie kazda nowa cegla dodana do "dziury w ziemi". Budowa
                                idzie pelna para. Szum jaki byl na poczatku przy sammym dzwigu ustal wiec czym
                                sie martwic. Kazdy kto obseruje rynek i decydowal sie na zakup wkalkulowal
                                sobie poslizg w terminach - tak to juz jest w polsce. Licze ze na przyszla
                                wiosne poznam nowych sasiadów w windzie na 8 pietro <a czy to bedzie marzec
                                czy maj nie robi mi roznicy> Wazne ze dziecko nam zdrowo rosnie. Jak sie
                                zatrzyma w rozwoju to bedziemy wtedy plakac. Pozdrawiam wszystkich obserujacych
                                plac budowy. PS. Kolega co zrobil www ze zdjeciami z budowy moglby na niej
                                zamiescic linka z Mailem. kto by mial jakies nowe foty moglby przesylac.
                                Osobiscie mam z tego weekendu. czyli 20 kwiecien. Chetnie przesle. ML
                                • Gość: xxx Re: Postep roboty IP: 62.29.131.* 27.04.06, 10:03
                                  tu fotosasiad sie klania, zdjecia mozna przesylac na foto(at)emago.pl - nie ma
                                  problemu, sam chetnie zobacze, co do reszty postu zgadzam sie w calej rozciaglosci
                                  • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:54
                                    Panie Vojo powinien Pan zostac psychologiem, a nie budowlancem ;-))) TAk Pan
                                    uspokoil "niepokoje", ze zrobilo sie starsznie nudno na forum. ;-))) Ruszyl Pan
                                    juz ten tajemniczy "temat" na Wilenskiej? A tak na powaznie postepy robot
                                    zamykaja usta nawet najwiekszym pesymistom... Nic dodac nic ujac ;-)
                                    • Gość: tw2 Re: Postep roboty IP: 88.220.70.* 24.05.06, 12:29
                                      Hej, odwiedzilem wczoraj inwestora (inwestore ;) ). Zapytalem, czy wszystko
                                      przebiega zgodnie z planem powiedziano mi, ze jest lekkie opoznienie wynikajace
                                      raczej z przedluzajacej sie zimy i warunkow atmosferycznych, ktore uwazaja, ze
                                      mozna odrobic. A na budowie, faktycznie robotnicy sie kszataja, wyglada to
                                      budujaco ;) Ale Panie Vojo, rowniez jestem ciekaw jak idzie 'temat'?
                                      • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:02
                                        Moim zdaniem wyglada bardzo budujaco... Zobaczysz teraz prace pojda o wiele
                                        szybciej ;-))) Lepiej odwolajmy pytanie do Pana Vojo co z tym
                                        tajemniczym "tematem", bo zostaniemy po raz drugi oskarzeni o "stwarzanie
                                        atmosfery zastraszenia" ;-))) a tego nie przezylbym drugi raz...
                                        Pzdr.
                                        • Gość: gosc Re: Postep roboty IP: *.deltavista.pl 24.05.06, 13:26
                                          Witam,

Nie wiem czy wiecie, ale MotaEngil wlasnie zaczela placic kary za opoznienie w
                                          budowie autpstrady do Zakopca, czy jak sie ta droga tam nazywa. 40 tys PLN /
                                          dziennie ......
                                          Miesiac opoznienia i 1.2mln w plecy.

:) albo moze :0
                                          • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:56
                                            No i co w zwiazku z tym? Poza tym co to jest 1 mln miesiecznie z kontraktu
                                            wartego 300 mln...
                                          • Gość: tw2 Re: Postep roboty IP: 88.220.70.* 24.05.06, 15:58
                                            Ano, nie wiem, czy o tym juz tu kiedys na forum nie wspominalem. Wg mnie zadne
                                            to pocieszenie, ze moga sobie pozwolic, bo maja dostac 300 mln. Termin powinien
                                            zostac dotrzymany. Coz, nazwa portugalska, ale robotnicy, inzynierowie i sitwa
                                            polska, czyli uklady, ukladziki ;)
                                    • Gość: Vojo Re: Postep roboty IP: *.citynet.pl 30.05.06, 16:06
                                      Tak, budynek nam się pnie. Dla Moty kilka złotych w te czy we wte, nawet jeżeli
                                      te kilka zlotych ma 6 zer to nie powinien być problem. A Wileńska... cóż - pnie
                                      się. Przpraszam, ale wracam do pracy, bo na jej brak...
                                      • Gość: Filifionka Re: Postep roboty IP: *.autocom.pl 16.09.06, 19:28
                                        Byłam dzisiaj na budowie skonczone 8 pietro czyli tempo jest utrzymywane
                                        Pozdrawiam Sasiadów
                                        • Gość: Filifionka Re: Postep roboty IP: *.autocom.pl 26.10.06, 19:03
                                          Mamy wiechę!!!Pozdrawiam
                                          • Gość: ,,, Re: Postep roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:30
                                            Potwierdzam, bylem widzialem ;)))
    • Gość: tw2 Wybudowanie jednego pietra. IP: 88.220.70.* 07.06.06, 09:21
      Jakies njusy z Wilenskiej? Panie Vojo, jak postep robot. Wlasnie mam pytanie,
      jaki moze byc sredni czas wybudowania jednego pietra?
      • Gość: ,,, Re: Wybudowanie jednego pietra. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 13:20
        Witam sasiada ;-))) bylem dzis - widzialem zaczynaja budowac drugie pietro.
        Wedle moich obserwacji 1-pietro budowali dokladnie w 2 tygodnie-jestem bardzo
        milo zaskoczony ;-))) Czyli z prostego matematycznego obliczenia wynika, ze 20
        tygodni i budynek bedzie gotowy. Liczac nawet miesieczne opoznienie pod koniec
        listopada budynek powinien na dobre zagoscic na Wilenskiej... Jesli nie bedzie
        ostrej zimy mam nadzieje, ze pod koniec lutego zaczniemy prace wykonczeniowe w
        swoich apartamentach ;-))). Jedna uwaga: Nalezy takze wziac poprawke kilka
        tygodniu na przekazanie budynku co juz nie jest zalezne od Inwestora, tylko
        biurokracji urzedasow i innych madrali nie wychylajacych nosa zza biurka. Mam
        nadzieje, ze Łęgrzem logistycznie podchodzi do tematu i juz zaniedlugo beda
        wchodzili na budowe instalatorzy, tynkarze etc.
        • rzoov Re: Wybudowanie jednego pietra. 12.06.06, 22:12
          jakby ktos byl zainteresowany to na www.apartamentywilenska.pl wrzucili kilka
          zdjec sprzed tygodnia. Budynek rosnie, oby tak dalej :)
          • Gość: ixi Re: Wybudowanie jednego pietra. IP: *.autocom.pl 12.06.06, 23:53
            Ja sie zastanawiam nad inna rzecza. Pierwsze pietro to tak naprawde wyglada jak
            wysoki parter. Mocno weszli w ziemie. I z poziomu chodnika przy Wilenskiej
            wyglada jakby wejscie bylo conajmniej 1 metr ponizej obecnego gruntu. A od
            strony przeciwnej (poludniowej wyglada ze mieszkania na 1 pietrze to bedzie w
            sumie parter.
            No ale ja patrze okiem laika

Pozdrawiam
            • Gość: xxx Re: Wybudowanie jednego pietra. IP: 62.29.131.* 28.06.06, 09:22
              no coz - obserwujmy czy utrzymuja tempo 1 pietra na 2 tygodnie :) wlasnie
              zabrali sie za 3 (lub 2 jesli liczymy parter), podziekowania dla sasiada ktory
              przeslal aktualne zdjecia, przypominam adres:
              wilenska.cba.pl/foto/
              jesli nie widac zdjec z 27 czerwca trzeba wcisnac F5 (odswiezenie cache
              przegladarki)
              • arica7 Re: Wypadek na zakopiance? ? 05.07.06, 10:07
                Hm, czy myslicie ze wypadek przy budowie zakopianki, ktora wykonuje moto-engine
                bedzie miala wplyw na budowe naszego bloku? Podobno wlasciciele firmy
                znikneli.. :/

Poki co, przejezdzajac w poniedzialek (4.07) obok budowy - trzecie pietro
                widzialam ze juz prawie jest na ukonczeniu..

No coz, badzmy dobrej mysli :)
                • Gość: ,,, Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 16:18
                  Tak to ma taki wplyw jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów... ;-)))
                  Teraz juz chyba wiesz dlaczego nie buduja pod szyldem Motta Engil.Pzdr
                  • Gość: gosc Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 05.07.06, 17:18
                    Jakby nie patrzec, to Wilenska jest spokla-corka Mota-engine wiec obawy nie sa
                    takie bezpodstawne..
                    • Gość: ghost Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.chello.pl 10.07.06, 23:21
                      wypadek wypadkiem- a 3 pietro prawie gotowe. Trzeba liczyc sie z tym ze nasz
                      nowy dom to osobna inwestycja z wlasnym budrzetem na który wpływaja nasze
                      srodki, a ekipy budowlene najete do budowania drogi to nie to samo co chlopaki
                      krzatajace sie po wileńskiej. Z mojej storny wszystko wyglada tak jak powinno.
                      Szkoda tylko ze nie mamy dostępu do czasowego planu budowy. Jedynie z takimi
                      informacjami moglibysmy sie cieszysc albo martwić. Może ktos widzaił jakis
                      harmonogram plac budowlanych??? Pytanie to kieruje do Forumowicza którego
                      załogo ma wykonywać prace na wileńsiej. Pozdrawiam ALL.
                      Jak bede mial jakies nowe zjdecia to podesle do webmastera.
                      • Gość: a Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.autocom.pl 10.07.06, 23:57
                        ortografia!!!
                      • Gość: ,,, Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 00:23
                        3 pietro gotowe, buduja juz czwarte. Zdjecia chyba sa zbyteczne, bo pietro
                        rosnie w 2 tyg. ;-))) Moim zdaniem wszystko idzie zgodnie z planem, ale
                        faktycznie jesli ktos zna jakis kalendarz terminow, prosze sie podzielic
                        wiedza ;-)
                        • Gość: sw Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.autocom.pl 11.07.06, 21:55
                          Na zoltej tablicy na budowie jako przewidywany termin zakonczenia prac
                          budowlanych jest 25 styczen 2007

SW
                          • rzoov fotki 17.07.06, 18:14
                            podbijam temat, na stronce inwestycji pojawily sie dzis swieze fotki
                    • Gość: ups Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.ghnet.pl 28.08.06, 17:08
                      Przeczytałam uważnie cały wątek, bo zastanawiam się nad kupnem mieszkania na
                      Wileńskiej i mam jedno - przypuszczam, że strasznie naiwne - pytanie. Czy gdyby
                      całe przedsięwzięcie okazało się przekrętem, będę mogła w ogóle odzyskać
                      pieniądze, czy wszystko stracę? Chodzi np. o sytuację, gdy firmie zabraknie
                      pieniędzy na budowę, nie będzie mieć dodatkowych ze sprzedaży mieszkań (nadal
                      11 mieszkań czeka na właściciela) i co wtedy? Może to głupio brzmi, ale moje
                      pierwsze mieszkanie kupiłam na rynku wtórnym, i nie za bardzo wiem, jak to jest
                      na pierwotnym :-). Dzięki z góry za info!
                      • Gość: Filifionka Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.autocom.pl 29.08.06, 18:01
                        Juz tylko 7 mieszkan czeka na własciciela a mury pną się do góry.Trudno jest mi
                        cokolwiek doradzać bo sama zdecydowałam sie na Wileńską jak była tylko dziura w
                        ziemi.Pozdrawiam.
                      • Gość: janusz Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:54
                        Firma ma wiekszy interes dokonczyc inwestycje niz zrobic to co pisalas ;-)
                        Jesli rezygnujesz ja chetnie przejme rezerwacje, bo to naprawde dobra
                        inwestycja!
                        • Gość: tw2 Re: Wypadek na zakopiance? ? IP: *.devs.futuro.pl 01.09.06, 09:09
                          Czesc, pobuduja, zakoncza, oddadza - to bedzie pewne. Takich tam interesow nigdy
                          nie bylbym pewien. Pozdrawiam.
    • rzoov okna 14.08.06, 08:47
      wczoraj poszedlem poogladac budowe i co widze - wstawione okna na 1 i 2 p. W
      pierwszym momencie pomyslalem ze fajnie. Pozniej jednak uslyszalem opinie ze to
      bardzo zly pomysl, ze wilgoc zostaje itp.

Spiesza sie za bardzo czy to normalna praktyka?
      • Gość: ,,, Re: okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:25
        O wilgoci moze i powinna byc mowa jesli zrobia tynki. Niestety, albo moze i
        stety dla nas, chca zdarzyc na czas ;-) co dla mnie nie jest absolutnie
        zarzutem ;-)
        • Gość: tw2 Re: okna IP: *.ericpol.pl 16.08.06, 17:15
          Czesc,

ja mam jakiegos kuzyna, ktory niby zna sie troche na takich budowach. Mowil, ze
          okna, to maly pikus. Ze normalnie wstawia sie je dopiero kiedy budowa jest
          odpowiednio wysoko, albo w ogole, kiedy zakonczy sie wylewanie betonu. Ponoc to
          ze wzgledu na bezpieczenstwo pracy.

Male podsumowanie zaawansowania prac:
          - ostatnia aktualizacja zdjec - tak jakby trzecie pietro bylo gotowe
          - poczatek sierpnia (zdaje sie, ze piaty) - tak jakby konczono pietro czwarte
          - a teraz ile mamy? Ktos ostatnio, moze przy okazji okien przygladal sie
          rowniez wysokosci?

Pozdrawiam!
          • Gość: wq Re: okna IP: *.autocom.pl 16.08.06, 21:28
            skonczyli 5 zaczeli 6. stan na 15.08
            • Gość: tw2 Re: okna IP: *.ericpol.pl 17.08.06, 14:52
              Dzieki.
              • Gość: Ghost Re: okna IP: *.chello.pl 17.08.06, 23:47
                Mam troche fotek z 15. wyslalem do webmastera
                Powinny sie pojawic za pare dni.
                • Gość: xxx Re: okna - dodano nowe zdjecia IP: 62.29.131.* 21.08.06, 13:14
                  zdjecia juz są: wilenska.cba.pl/foto/
                  co do okien to maja jakies tam wywietrzniki wbudowane - ale nie wiem na ile to
                  pomaga, przydalby nam sie jakis fachman budowlaniec do komentowania
                  Przy okazji - przy zakupie slyszalem ze po wakacjach mamy miec dostep do
                  wzorcowego mieszkania do wgladu.
                • Gość: ,,, Re: okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:07
                  Coz tu kometowac, blok pnie sie do gory jak szalony ;) Emmerson jest biurem
                  posrednictwa nieruchomosci - na wilenska maja na wylacznosc.
    • Gość: ghost i co z ogladaniem bud IP: *.chello.pl 21.09.06, 00:03
      co tu tak cicho?
      ktos wie czy mozna ogladac budynak wewnatrz.(moze ktos widział)

na marginesie :odwiedzilem emersona i szok . Podpisywalem 9m temu umowe byly 3
      dziewczyny od nieruchomości-teraz caly sztab ludzi przesiaduje na karmelickiej.
      • Gość: tw2 Re: i co z ogladaniem bud IP: *.devs.futuro.pl 27.09.06, 09:11
        Czy ktos sie moze orientuje jak jest z ogladaniem budynku od srodka? Probowalm
        moze tam ktos wchodzic?
    • Gość: tw2 Co tam na budowie? IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 09:38
      Czy ktos ostatnio sprawdzal jak idzie budowa? Myslicie, ze jest szansa, zeby
      zakonczono wznoszenie budynku przed koncem roku? Pozdr.
      • Gość: ,,, Re: Co tam na budowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 12:43
        Przejezdzalem dzis kolo Wilenskiej. Ja mysle, ze wznoszenie bloku zakoncza nie
        do konca roku, tylko do konca Pazdziernika, czyli zgodnie z planem ;-)) 10
        pietro gotowe zaczynaja budowac 11 ostatnie pietro. Okna sa juz montowane na 4-
        5 pietrze tynki wewnetrzne doo 3 pietra. Od strony wschodniej zaczeli robic juz
        elewacje zewnetrzna ;-)) Takze az milo patrzec. Mam tylko nadzieje, ze nie
        bedzie zadnych nie milych "niespodzianek" Pzdr.
        • Gość: tw2 Re: Co tam na budowie? IP: *.ericpol.pl 16.10.06, 13:19
          Dzieki za info. Choc mi ostatnio mowili w banku, ze chyba sa na pietrze 9-ym. No
          coz, ja tez mam nadzieje - a propos tych 'niespodzianek'.
          • Gość: Filifionka Re: Co tam na budowie? IP: *.autocom.pl 17.10.06, 23:18
            Parter jest bardzo niski i jak ktoś nie wie to liczy od pierwszego piętra stąd
            te rozbieżnosci,teraz budują 11.
    • Gość: tw2 Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.ericpol.pl 08.11.06, 14:07
      Czesc, mam kilka pytan.

Czy ktos orientowal sie, czy mozna zmienic domyslne miejsca, gdzie doprowadzana
      jest woda w kuchniach i/lub lazienkach?

Czy ktos myslal o zleceniu montazu drzwi wewnetrznych (bo rozumiem, ze tego nie
      ma w zestawie)?

Czy komus udalo sie juz byc w srodku bloku i ogladac wykonczenie itp?

Pozdrawiam!
      • Gość: ,,, Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 18:39
        Hej ;) Faktycznie sprawdzalem zalacznik do umowy i nie ma w niej dzrzwi
        wewnetrznych, bylem przekonany, ze sa... Coz. A propos instalacji. Mysle, ze
        isntalacje sa juz zrobione prawie w calym budynku chyba, ze masz mieszkanie na
        10-11 pietrze. Do 4 pietra sa juz gotowe tynki. Idz na budowe do baraku
        kierownika budowy. Urzeduje tam Pan Wojciech Pluta u niego dowiesz sie co
        jeszcze jestes w stanie zmienic na tym etapie prac ;) Pzdr.
        • Gość: tw2 Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.ericpol.pl 09.11.06, 09:00
          Dzieki za odpowiedz. Ja mialem identyczne zludzenie... A Ty bywales tam
          wczesniej i zmieniales cos?
          • Gość: ,,, Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:49
            Troszke to dziwne, ze nie ma drzwi wewnetrznych w apartamentach ;) Ja juz
            przyjelem, ze nie ma wogole. Wole sie milo zaskoczyc niz nie milo
            rozczarowac ;))) Poza tym jesli to maja byc jakies byle jakie, najtansze drzwi
            to bardzo dziekuje... Tak bylem nic nie zmienialem (chcialem wejsc na teren
            budowy, ale nie chcieli mnie wpuscic), poza obnizeniem wylewki o 1 cm nic nie
            zmienialem. Dla mnie uklad mojego mieszkania jest optymalny. Pzdr.
      • am1953 Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np 12.11.06, 14:37
        Witam
        Mozna zmienic doprowadzenie rur, o ile jest to zgodne z zasadami projektowania
        instalacji. Trzeba tylko wczesniej zglosci pewnie zapracic za zmiany. Ja
        placolam 300 zl za zmiany, bo jeszcze zmienilam (nieco) uklad scian.
        Co do drzwi wewnetrznych, to montuje ta firma u ktorej kupuje sie dzrzwi ( o
        ile nie zlecisz innej), to zadnen problem.
        Co do wynczenia to na nic szczeglnego nie mozna liczyc, gołe otynkowane sciany,
        drzwi wejsciowe i tyle.
        Pozdrawiam!
        • Gość: Filifionka Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.autocom.pl 24.11.06, 23:30
          Wiem ze już było ale bez odzewu wiec może tym razem:Czy komus udało sie juz być
          w srodku bloku i ogladac wykonczenie itp?
          Pozdrawiam.
          • Gość: tw2 Re: Ustalenie miejsca zakonczen rur z woda np IP: *.ericpol.pl 26.11.06, 20:37
            Czesc, ja mam zamiar w tym tygodniu pojsc najpierw na karmelicka do Emerson,
            dowiedziec sie, czy jest to w ogole mozliwe. Ewentualnie, czy sa jakies njusy
            odnosnie terminow oddania (czy oni sie tym w ogole jeszcze zajmuja). A potem,
            moze nastepnego dnia udac sie na budowe. Poinformuje, jezeli dowiem sie czegos
            ciekawego, lub uda misie ogladac. Pozdrawiam.
    • Gość: pz miejsca postojowe IP: *.autocom.pl 26.11.06, 21:06
      Nie wiem czy pozostali dostali rowniez list od emmerssona wrecz apelujacy do
      sumienia w sprawie zakupu miejsc postojowych. Zeby nie oddac ani jednego miejsca
      postojowego w budynku w obce, tzn. kogos spoza budynku, rece. CZy zatem sprzedaz
      miejsc postojowych idzie tak slabo?
      A z ciekawosci pytam czy ktos zdecydowal sie na zakup kawalka betonowej podlogi
      w garazu za prawie 32 tysiace zl?

PZ
      • rzoov Re: miejsca postojowe 26.11.06, 22:25
        Jak pytalem o sprzedaz miejsc postojowych jakies dwa miesiace temu to
        dowiedzialem sie ze sprzedano okolo 50%.

Miejsca miejscom nierowne (przynajmniej patrzac na plany) i te "najlepsze" z
        tego co wiem zostaly sprzedane juz dawno. Wyglada na to ze poziom 0 to nie
        bedzie zamknieta przestrzen tylko azur, na -1 natomiast pewnie bedzie jakas
        wentylacja/ogrzewanie. Ale nie jestem pewien jak to do konca ma byc, tak
        szczegolowo nie pytalem.

Osobiscie mam rezerwacje i przymierzam sie niedlugo do zakupu. Nie wiem czy jak
        nie sprzedadza wszystkich to bedzie mozliwosc wynajmu ale nawet jesli to wole
        splacac troche wieksza rate kredytu niz placic za wynajem. Cena jest wysoka to
        fakt, ale jak widac po cenach w Krakowie na dzien dzisiejszy, samo mieszkanie
        bylo relatywnie tanie.
        • am1953 Re: miejsca postojowe 27.11.06, 09:58
          Witaj,
          Ja tez mam zarezerwowane ale jeszcze nie kupilam, nie wiem czy juz podpisywac
          umowe czy nie. Najlepiej zeby istniala mozliwosc zobaczenia tego miejsca bo
          niestety bedzie tam dosyc ciasno, wiec trudno kupowac kota w worku. Pozdr.
          przyszlych sasiadow.
      • am1953 Re: miejsca postojowe 27.11.06, 10:01
        Ja nic takiego nie dostalam, mam zarezerwowane 1 miejsce i tyle.
        Mam pytanie: czy ktos placil za miejsce postojowe w ratach tak jak za
        mieszkanie?
        Pozdr.
        • rzoov Re: miejsca postojowe 27.11.06, 10:45
          Pisemko powinnas dostac bo to wysylali raczej do wszystkich z jakimis tam
          reklamami itp.

Na miejsce postojowe masz po prostu osobny harmonogram splat. Natomiast nie wiem
          jak on wyglada szczegolnie teraz kiedy do konca budowy juz niewiele zostalo.
        • arica7 Re: miejsca postojowe 27.11.06, 10:52
          Tak, ja place za miejsce postojowe w ratach co miesiac. Moglam ustalic sama
          jakie chce raty i do ktorego dnia miesiaca chce wplacac pieniadze. Nie bylo
          zadnego problemu, nawet jak raz wplacilam 3 dni po wyznaczonym terminie.

Cena nie jest mala, ale majac samochod - za bardzo nie ma sie wyjscia. W
          okolicy nie ma zadnego parkingu, na ktorym mozna by zostawic auto. Te male
          parkingi pod blokami z tego co widzialam i tak sa przepelnione... :/ Szkoda, ze
          nie zrobiono garazy podziemnych, a tylko miejsca postojowe. Troche by to
          zrekompensowalo brak komorek lokatorskich - w koncu w garazu oprocz samochodu
          zmiescilby sie rower, narty itp.
          A poza tym z tego co mowila znajoma mieszkajaca na celarowskiej (ulica obok) to
          zdarzaja sie kradzieze radia z samochodu i wybite szyby - dzielo osiedlowych
          cwaniakow.. No niestety, nigdzie sie tego nie uniknie.. Mam nadzieje, ze
          rzeczywiscie teren bedzie ogrodzony i nie beda sie szwendac podejrzane typy i
          nasze radia w samochodach beda bezpieczne :)
          • Gość: ,,, Re: miejsca postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 11:08
            Ja mam nadzieje, ze nad bezpieczenstwem mieszkancow i ich "dobytku" bedzie
            czuwal profesionalny ochroniarz, portier w "recepcji" na dole. I mam nadzieje,
            ze nie bedzie to jakis staruszek na emeryturze ;) I w razie potrzeby bedzie
            mogl interweniowac
          • am1953 Re: miejsca postojowe 29.11.06, 10:46
            Dzieki za odpowiedz!
            Co do kradziezy to chyba jest tak jak wszedzie, ja mieszkam w tej okolicy i nie
            narzekam. Chcialabym jednak aby teren byl ogrodzony, moim zdaniem powinien byc,
            ja mam to zapisane w umowie.
            Pozdr.
            • Gość: Filifionka Re: miejsca postojowe IP: *.autocom.pl 15.12.06, 18:26
              W styczniu bedzie mozna ogladac mieszkania Pozdrawiam.
              • Gość: ,,, Re: miejsca postojowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 19:03
                Jesli bedziesz znala szczegoly daj znac na forum... A propos bezpieczenstwa na
                Olszy. Moj kumpel byl ostatnio u znajomych na ul Żytniej jakies 300 metrow od
                Wilenskiej. okazalo sie, ze ma 4 opony pociete nozem. Takze kupuje miejsce
                parkingowe, tylko szkoda,, ze zostaly juz malo atrakcyjne resztki ;( A na
                poziomie zero zakup mija sie z celem. Chyba, ze ktos chce skrobac szyby w
                zimie. Podobno maja byc kraty
                • rzoov Re: miejsca postojowe 15.12.06, 19:49
                  Ano na poziomie 0 ma byc niestety "naturalna wentylacja", ale nie zeby od razu
                  zakup mijal sie z celem. Zalezy kto jakie ma cele - np. do kraty przypniesz
                  rower. Sam szukalem takiego miejsca zeby moto wcisnac. Mysle ze nie bedzie tak
                  tragicznie. Na -1 bedzie za to bardzo ciasno. Jak juz chyba pisalem najlepsze
                  miejsca byly zaklepane juz w marcu.
                • Gość: Filifionka Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 04.01.07, 17:32
                  Pietra 1-8 mozna bedzie ogladać w styczniu pozostałe w lutym.Byłam dzisiaj na
                  budowie w tym tygodniu skończą elewacje.Pozdrawiam
                  • am1953 Re: Ogladanie mieszkań 05.01.07, 08:57

• Gość: ,,, Re: Ogladanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 18:28
                    Witam, Beda jakies dni otwarte, czy wystarczy isc do Kierownika budowy w celu
                    ogladniecia mieszkania? Dzieki za info... Pzdr Co do elewacji jak skoncza ja do
                    kona tego tygodnia to bedzie dobrze ;)
                    • Gość: xxx Re: Ogladanie mieszkań IP: 89.174.237.* 12.01.07, 19:05
                      z tego co sie dzisiaj dowiedzialem dzwoniac do biura to z koncem stycznia maja
                      byc dostepne do ogladania mieszkania do 7 pietra, wyzsze w lutym. maja nas
                      rzekomo poinformowac o tym radosnym fakcie
                      • Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.metal.agh.edu.pl 24.01.07, 14:27
                        Witam,
                        Ja dzwonilam do Emersona i niby bedzie mozna oglądac ale jeszcze nie wiadomo
                        dokladnie kiedy i jak. Zbyt dlugi jest ten lancuszek do pokonania: Emerson,
                        deweloper i kierownik budowy ktory mowi zawsze co innego niz pozostali.
                        Zgodnie z tablicą informacyjną budowy dzisiaj powinien byc koniec budowy
                        (25.01.2007) a jakoś końca nie widać, mimo tego ze pogoda była łaskawa dla
                        naszych budowlancow. No coz mam nadzieje ze wszystko zakończy sie
                        pozytywnie.Pozdr.
                        • Gość: tw2 Re: Ogladanie mieszkań IP: *.ericpol.pl 24.01.07, 15:26
                          No wlasnie, moze trzeba kopsnac lub zadzwonic do dewelopera, albo tzw.
                          inwestora, czyli pewnie gdzies tam do huty na Soltysowska... Acha, nie jest tak
                          w umowie, ze do konca marca ma byc odbior techniczny?
                          • Gość: ,,, Re: Ogladanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:45
                            Mysle, ze do konca lutego powinno byc juz wszystko gotowe, tylko trzeba miec na
                            uwadze, ze odbior bloku trwa conamniej miesiac dwa. Takze jesli dostaniemy
                            mieszkania w 1 polowie kwietnia to bedzie super ;) Zreszta taka date (koniec
                            marca/1 polowa kwietnia) wskazywala Pani z Emersona. Co do prac - na zewnatrz
                            zblizamy sie do konca, ale jak to wyglada wewnatrz nie mam pojecia (mysle, ze
                            tynkuja juz 9-10 pietro)
                            • Gość: Filifionka Re: Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 24.01.07, 17:46
                              ...Nabywca zostanie powiadomiony przez inwestora w formie pisemnej o wydaniu
                              decyzji o pozwoleniu na uzytkowanie budynku z jednoczesnym wskazaniem terminu
                              odbioru technicznego lokalu.Powiadomienie to nastapi nie pózniej niz w terminie
                              do dnia 31 marca 2007...- ja mam tak w umowie i b.dużo zależy od nadzoru
                              budowlanego.Mam nadzieje że maja juz zaklepany termin w nadzorze.Pozdrawiam.
                              • Gość: Gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.01.07, 21:47
                                Witam,
                                Dzięki za odzew, jednak i tak nadal nic konkretnego nie wiemy, oczywiscie
                                oprocz tego że mają oddać do końca marca. Uważam jednak że wcześniej powinniśmy
                                obejrzeć mieszkania, nie widzę aktualnie żadnych problemów, nie ma już dzwigu
                                na budowie, ktory mógł być pewnym zagrożeniem z punktu widzenia bezpieczeństwa
                                (i przepisów BHP). Czy widzieliście balustrady na balkonach, zapraszam do
                                obejrzenia, mam nadzieję że nie są jeszcze skończone, bo wyglądają dosyć
                                ascetycznie (może nowocześnie!?).Pozdrawiam
                                • Gość: 0 Re: Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 25.01.07, 23:52
                                  Po dzisiejszej rozmowie w Emmersonie, dowiedzialem sie ze pod koniec miesiaca ma
                                  byc ustalony, nazwijmy to "dzien odwiedzin" na budowie. Prawdopodobnie piatek
                                  lub sobota. Nie wiem czy co tydzien czy jednorazowo. Ma przyjsc list do domu z
                                  informacjami.

PP
                                  • Gość: ixi Re: Ogladanie mieszkań IP: *.mn.agh.edu.pl 30.01.07, 15:15
                                    Mozna sie juz umawiac na ogladanie mieszkan.

• Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.metal.agh.edu.pl 31.01.07, 11:50
                                      Witam! Od kogo można uzyskać informacje na temat oglądania mieszkania, bo Panie
                                      z Emersona cos zaczynają sie gubić w swoich obietnicach? Proszę o odpowiedź!
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 14:53
                                        ja otrzymalem jasne informacje i mam juz ustalony termin obejrzenia mieszkania
                                        i mysle, ze wlasnie dzieki staraniom paniom z emmersona.
                                        • Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.metal.agh.edu.pl 02.02.07, 12:34
                                          Witam, to na kiedy masz ustalony termin ogladania mieszkania (jezeli oczywiscie
                                          to nie tajemnica)? Moze jest jakaś specjalna procedura aby usyskac pozwolenie
                                          na ogladanie?
                                          Gratuluje! Ja czekam cierpliwie!
                                          Pozdrawiam
                                          • Gość: ixi Re: Ogladanie mieszkań IP: *.mn.agh.edu.pl 02.02.07, 13:25
                                            podaj numer wewnetrzny AGH to pogadamy
                                            • Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.02.07, 17:42
                                              Witaj, 38-15, bede w poniedzialek ok.11, czekam na tel., Pozdr.
                                              • Gość: Filifionka Re: Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 08.02.07, 19:15
                                                Ktoś już oglądał mieszkanie?
                                                • Gość: ixi Re: Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 08.02.07, 21:26
                                                  pare osob na pewno, w tym ja
                                                  • Gość: Filifionka Re: Ogladanie mieszkań IP: *.autocom.pl 09.02.07, 08:12
                                                    jakie spostrzeżenia?
                                                  • am1953 Re: Ogladanie mieszkań 09.02.07, 09:39

• am_2007 Re: Ogladanie mieszkań 09.02.07, 10:25
                                                    Gość portalu: Filifionka napisał(a):

> jakie spostrzeżenia?
                                                    Dwa spostrzeżenia
                                                    1. Wykonawca budowy nic nie wie o malowaniu (zgodnie z umową) ścian
                                                    2. Grzejniki "chyba" za małe
                                                    Reszta ok
                                                  • am1953 Re: Ogladanie mieszkań 20.02.07, 09:02

• Gość: tw2 Re: Ogladanie mieszkań IP: *.ericpol.pl 20.02.07, 11:16
                                                    No nie do konca opadly, ja wciaz jestem zainteresowany terminem oddania na
                                                    przyklad. Pozdrawiam.
                                                  • am1953 Re: Ogladanie mieszkań 20.02.07, 12:28

• Gość: tw2 Re: Ogladanie mieszkań IP: *.ericpol.pl 22.02.07, 09:49
                                                    No wlasnie pisalem tutaj:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=34727796&a=57013185
                                                  • Gość: ,,, Re: Ogladanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:16
                                                    Ja rowniez ogladalem mieszkanie. Na pierwszy rzut oka jest ok, choc troche
                                                    pracy jeszcze maja. Troche zirytowalo mnie, ze zastanawiaja sie nad malowaniem
                                                    scian na bialo - co mamy zapisane w zalaczniku dotyczacym wykonczenia
                                                    mieszkania... Nie wiecie kiedy prawdopodobny jest odbior mieszkan i
                                                    podpisywanie aktow notarialnych?
                                                  • Gość: gosc Re: Ogladanie mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:00
                                                    z tego co udalo mi sie ustalic, kazdy mieszkaniec indywidualnie bedzie mogl
                                                    zdecydowac czy chce miec pomalowane sciany, czy tez nie.
                                                  • Gość: ixi Re: Ogladanie mieszkań IP: *.mn.agh.edu.pl 22.02.07, 11:55
                                                    No to ciekawa sprawa. Czy ten kto sie nie zdecyduje na malowanie bedzie mial
                                                    obnizke w cenie mieszkania............
                                                    Nie chce mi sie w to wierzyc.
                                                    Ja podniose jeszcze sprawe domofonu. W opisie wykonczenia jest videodomofon, a
                                                    ogladajac mieszkanie mialem wrazenie ze powieszony na scianie jest zwykly
                                                    domofon typu sluchawka. Z tym ze moge sie mylic bo nie przygladalem sie mu zbyt
                                                    intensywnie

• am1953 Re: Ogladanie mieszkań 23.02.07, 10:48

• Gość: tw2 Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.ericpol.pl 09.02.07, 08:56
      Czesc, ja ogladalem wczoraj, mam mieszkanie na V pietrze. Jezeli idzie o
      wykonczenie samego mieszkania, to o tyle o ile sie znam, wydawalo misie, ze
      chyba ok. Oczywiscie nie przykladalem poziomicy. Zalezalo mi bardziej na
      sprawdzeniu widokow za oknami ;) Klatki schodowe, wlasciwie schody od dolu do
      gory sa przyslowiowo 'rozgrzebane'. Winda raczej jeszcze nie zamontowana. Mowie
      jeszcze raz, ze sie nie znam, ale nie powiedzialbym, ze w ciagu dwoch miesiecy
      bedzie mozliwe doprowadzenie tego wszystkiego do stanu przyzwoitej
      oddawalnosci... Chociaz ktoryz brygadzistow, czy kierownikow mowil ze wszystko
      jest ok; nie wiem, moze troche liczac na dodatkowe 2-3 tygodnie od momentu
      zgloszenia budynku pewnie gdzies do inspektora nadzoru/odbioru. Prosze,
      potraktujcie to jako bardzo subiektywne wrazenia. Najlepiej pojsc i zobaczyc.
      Przypadkiem nie wpadac w panike, bo nawet gdyby sie troche przedluzylo, to
      wyglada na to, ze wszystko jest na dobrej drodze. Pozdrawiam.
      • Gość: gosc Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:02
        Hm, a ile czekaliscie na mozliwosc ogladania mieszkania? Ja dzwonilam jakies 3
        tygodnie temu do emmersona i wciaz czekam na telefon od pana, ktory sie tym
        zajmuje :/ Po 2 tygodniach zadzwonilam do Emmersona zeby sie przypomniec i
        poinformowano mnie ze 'prosze czekac'... Cos mi sie wydaje ze mieszkanie obejrze
        dopiero przy odbiorze...
        :/
        • Gość: tw2 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.ericpol.pl 27.02.07, 17:05
          Po prostu, kiedystam zadzwonilem do inwestora. Podano mi nr telefonu do
          kierownika budowy i umawialem sie juz tylko z nim.
        • am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 28.02.07, 09:09

• Gość: Filifionka Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.autocom.pl 07.03.07, 18:55
            Udało mi sie w końcu zobaczyć mieszkanie.Wszystkie zmiany uwzględnione wiec nie
            jest źle.Przy okazji informuję ze na schodach klatki są już ułozone płytki nie
            ma jeszcze barierek. Windy własnie zakładali.Malowanie jak juz było wcześniej
            mówione zostawiają do indywidualnych decyzji.Gdy spytałam na kiedy mogę umówic
            swoja ekipę dostałam odpowiedź że najbezpieczniej na koniec
            kwietnia.Pozdrawiam.
            • Gość: gosc Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 16:25
              Mnie tez udalo sie w koncu obejrzec mieszkanie.
              Wszystko co napisal przedmowca sie zgadza :) Ja zapytalam na kiedy planuja
              oddanie mieszkan i uslyszalam ze w kwietniu. I tak mam ekipe zamowiona na
              maj/czerwiec, wiec mi sie nie spieszy. Sprostuje tylko to, co ktos kiedys
              napisal na temat domofonu - u mnie w mieszkaniu nie bylo zadnej sluchawki od
              domofonu, a na pytanie o videofon uslyszalam ze 'tak, bedzie'. W budynku jest
              sporo robotnikow, wiec miejmy nadzieje ze termin kwietniowy bedzie realny, bo
              jak na razie to schodom brakuje barierek a i winda drzwi nie posiada chyba na
              zadnym pietrze.. Aha, i dowiedzialam sie ze podobno nie potrzeba piecykow do
              lazienki. Kaloryfery jak mialy byc tak sa, oknom brakuje jeszcze klamek, ale to
              juz chbya takie 'pierdolki'..
              • Gość: ,,, Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 18:55
                Ja bylem dzis na budowie, widzialem zjazd doo garazu i troche martwie sie o
                swoj przedni zderzak... ;))) Mam nadzieje, ze wzieli pod uwage, ze ludzie maja
                rozne auta ;) i Mam nadzieje, ze to zadaszenie wjazdu tez bedzie. Kiedy maja
                nas informowac o mozliwosci pomalowania scian?
              • am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 09.03.07, 11:07

• Gość: gosc Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:35
                  A, no i najwazniejsza kwestia:
                  Czy ktos z ogladajacych mieszkanie dokonywal pomiarow?
                  U mnie w mieszkaniu 65m2 okazalo sie, ze wneka ta po prawej stronie w ktorej ma
                  byc pralka nie ma 179cm a jakies 153!!! Roznica skromnie 26cm!!! W ten oto
                  sposob lazienka sie zrobila troche 'krotsza'... :/

• Gość: ,,, Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:56
                    Trafna uwaga! Ja rowniez podczas ogladania mieszkania zwrocilem uwage, ze moje
                    mieszkanie wyglada na mniejsze niz mialo byc ;) Beda oddawac kase!
                    • am_2007 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 13.03.07, 20:39
                      Kase będą oddawać pod warunkiem różnicy ponad -3% powierzchni !
                      (tak przynajmniej ja ma w umowie)
                      Po drugie termin 31 marca obowiązuje pod warunkiem "uzyskania przez Inwestora
                      pozwolenia na użytkowanie Budynku" -którego jak na razie nie ma.
                      Pozdr. i życzę cierpliwości
                  • Gość: tw2 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.ericpol.pl 13.03.07, 10:19
                    No wlasnie, tez odnioslem takie wrazenie. Trzeba bedzie wybrac sie wczesniej z
                    metrowka i pomierzyc - tak, zeby przy odbiorze wiedziec co i jak ;) Oprocz tego,
                    wydaje mi sie, ze raczej malo jest prawdopodobne, zeby z wszystkim uwineli sie
                    nawet na polowe kwietnia (tak jak mi powiedziano, kiedy dzwonilem do
                    dewelopera). Pozdrawiam.
                    • am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 13.03.07, 14:25

• rzoov Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 13.03.07, 16:03
                        Jak dla mnie umowa przewiduje 3 miesieczny poslizg dla inwestora bez zadnych
                        konsekwencji. Wolno idzie, to fakt, ciekawe co by bylo gdyby zima byla z
                        prawdziwego zdarzenia. Ale na pewno blizej niz dalej ;)

pozdr
                        • Gość: xxx Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: 89.174.237.* 15.03.07, 15:18
                          Oglądałem wczoraj mieszkanie. Troche pomiarów nie wykazało znaczących odstępstw
                          od planu - różnice rzędu 2-3 cm plus/minus. Generalnie stan jak opisano
                          wcześniej, na dzień bieżący zamontowane są barierki na schodach a w holu
                          kładziona jest terakota. Windy jeszcze nie ma. Olbrzymim zaskoczeniem było dla
                          mnie odkrycie w łazience wielgachnej rury przebijającej ją na wylot która jak
                          nam pan kierownik wyjaśnił jest cudownym systemem wentylacji którego nikt ze
                          zwiedzających sobie nie życzy i każdy natychmiast nalega na usunięcie tego coś.
                          Co jak co ale takiej wentylacji na miare pieca martenowskiego to się nie
                          spodziewałem tym bardziej, że w budynku nie ma gazu i niebezpieczeństwa
                          zaczadzenia. Osobiście zamierzam zainstalować klimatyzację tylko ciekaw jestem
                          czy będą problemy z montażem tego na elewacji.
                          Poza tym korytarze sa lekko klaufostrobiczne ale rozumiem, że ze względu na
                          wielkość działki inaczej się nie dało. Ciekawostką jest fakt, że chyba nikt nie
                          pomyślał na razie o podjeździe dla mam z wózkiem a parter jest w końcu sporo
                          niżej od powierzchni gruntu.
                          pozdr współlokatorów
                          • rzoov Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 15.03.07, 15:22
                            Taak, ta rura jest nieciekawa, trzeba zabudowac..

Zgadzam sie tez co do korytarzy - nie dosc ze waskie to do tego niskie (jak
                            rozumiem z powodu podwieszanej "instalacji" wszelkiego rodzaju).

pozdr
                            • Gość: ixi Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.autocom.pl 15.03.07, 21:44
                              Zgadza sie. Rura to tragedia! Czy mowimy o mieszkaniu typu C?? Tam mamy ten
                              problem w lazience.

Co do podjazdu to ma byc winda dla wozkow (w domysle inwalidzkich) Tak wiec da
                              sie chyba dla dzieciecych tez zaadaptowac.
                          • am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 16.03.07, 12:01

• Gość: xxx Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: 89.174.237.* 16.03.07, 14:28
                              Majster zapewniał że oddadza w terminie jako ekipa budowlana ale oddanie budynku
                              nalezy do inwestora, ja również odniosłem wrażenie że 2-3 tyg powinno wystarczyc
                              na drobne prace w środku i na zewnątrz, sporo ludzi tam jednak jest.
                              • Gość: tw2 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.ericpol.pl 19.03.07, 09:59
                                Czesc, okolo dwa tygodnie temu dzwonilem do MotaEngil/Wilenska Dev, pytalem
                                kiedy faktycznie planuja uzyskac pozwolenie na uzytkowanie (czyli pewnie cos
                                zwiazane z odbiorem calego bloku), od ktorego niestety (tak jak ktos juz tutaj
                                pisal) zaleza dalsze terminy oddawania mieszkan, umow ostatecznych - i
                                powiedziano mi, ze do polowy kwietnia takie pozwolenie powinni uzyskac. Mam
                                nadzieje, ze nie ma tutaj zadnej gry na czas. Pozdrawiam.
                                • am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 19.03.07, 10:25

• rzoov Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 19.03.07, 11:16
                                    Teren budowy to akurat wg mnie malo istotna sprawa. Niestety w sobote
                                    dowiedzialem sie ze sa jakies problemy z pradem (trafo) w budynku. Jakies
                                    przepychanki z Urzedem Miasta, kto ma placic etc. Ale szczegolow nie znam.

pozdr
                                    • Gość: Filifionka Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.autocom.pl 25.03.07, 15:06
                                      Jakieś wiadomości.W sobotę 31 marca?Pozdrawiam.
                                      • Gość: ixi Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.autocom.pl 25.03.07, 22:07
                                        Sa dwie wersje wiadomosci:

Deweloper - 31 oddajemy
                                        Rzeczywistosc - niemozliwe przy tak rozgrzebanym placu budowy

Mysle ze polowa lub koniec kwietnia jest rozsadnym terminem

• am1953 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 26.03.07, 08:44

• Gość: tw2 Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.ericpol.pl 26.03.07, 10:06
                                        W srode dzwonilem, zeby w miare mozliwosci sprecyzowac nowy termin Odbioru
                                        Technicznego. Powiedziano mi, ze druga polowa kwietnia. Miejmy nadzieje... Gwoli
                                        informacji: zmienila sie siedziba Mota Engil / Wilenska Dev. - teraz na
                                        Wadowicka 8W. Pozdrawiam.
                                        • Gość: ,,, Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:07
                                          Przejezdzalem dzis Wilenska i zauwazylem, ze koncu zabrali sie za porzadkowanie
                                          z zewnatrz budynku. Jesli faktycznie maja oddawac mieszkania w 2 polowie
                                          kwietnia to chyba najwyzszy czas... Macie jakies nowe informacje? Pozdr.
                                          • Gość: xxx Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania IP: 89.174.237.* 30.03.07, 08:40
                                            Wszystko zdaje sie zależy w jakim trybie załatwią formalności z urzędem miasta,
                                            biurokracja rządzi, 15 kwietnia to optymistyczny termin bardzo, ja zakładam 30 :)
                                            • rzoov Re: Ogladanie Mieszkan, Termin Oddania 30.03.07, 09:44
                                              Tymczasem na stronce pojawily sie nowe zdjecia.
    • enka333 Re: apartamenty Wileńska 13.03.07, 22:09
      Dzień dobry! Jestem studentką Politechniki Krakowskiej i w ramach pracy
      dyplomowej przeprowadzam badanie dotyczące rynku mieszkaniowego w
      Krakowie.Bardzo prosze osoby zainteresowane kupnem mieszkania lub domu w tym
      mieście o wypełnienie ankiety.Bada ona preferencje co do miejsca
      zamieszkania. Ankieta jest anonimowa ,a jej wypełnienie zajmie Państwu kilka
      minut.Bardzo prosze o wzięcie udziału w badaniu i szczere odpowiedzi!To dla
      mnie bardzo ważne. Z góry dziękuję!!!!!!!!!
      Podaję link do ankiety:
      www.ankiety-online.pl/survey.php?id=SurveyPage&survey=cc0f7397406534&page=0

• rzoov odbior mieszkan 03.04.07, 18:47
      Dzis dostalem pisemko z zaproszeniem do wstepnego odbioru technicznego
      mieszkania. Na 18.04, czyli nie jest zle :). Zastanawia mnie tylko jak rozumiec
      slowo "wstepny"... Czy to juz ten odbior wlasciwy, czy tez jakas sztuczka zeby
      zyskac troche czasu?

pozdr
      • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 03.04.07, 19:41
        Też dostałam na 16.04.Otóż odbiór wstępny jest niezobowiązujacy ma on na celu
        usprawnienie odbioru własciwego i zazwyczaj jest 2-4 tygodnie przed nim,
        zgłasza sie inwestorowi zauważone usterki,a on ma czas do odbioru własciwego na
        ich poprawienie.Oczywiscie nie wyklucza to zgłaszania zastrzeżeń przy odbiorze
        właściwym.Takie informacje uzyskałam od znajomych związanych z
        budownictwem.Pozdrawiam.
        • am1953 Re: odbior mieszkan 04.04.07, 09:43

• Gość: xxx Re: odbior mieszkan IP: 89.174.237.* 05.04.07, 15:42
            mam i ja odbiór wstepny a odbiór kluczy najwczesniej 15 maja :(
            • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 05.04.07, 21:38
              W kwestii odbiorow "wstepnych"

Poczytajcie umowy, nie ma tam odbioru wstepnego. Jest natomiast odbior po
              uzyskaniu przez dewelopera pozwolenia na uzytkowanie budynku. A prawda jest taka
              ze jeszcze nawet nie zlozono wniosku o uzyskanie takowego! Bedzie zlozony "na
              dnich".
              Panstwo pracownicy dewelopera wyobrazaja sobie ze na wstepnym odbiorze kazdy
              przyszly mieszkaniec dokona ogledzin mieszkania i jezeli nie wykryje usterek w
              czasie tego "wstepnego odbioru" to odbior wlasciwy po uzyskaniu pozwolenia na
              uzytkowanie budynku bedzie tylko formalnoscia polegajaca na przekazaniu kluczy.

Tak wiec trzeba sie do tego odbioru wstepnego przygotowac pod wzgledem
              wykrywania usterek gdyz napewno podsuniety bedzie do podpisania dokument
              stwierdzajacy brak wykrytych usterek.

Tyle.
              • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 16:10
                Przejezdzalem ostatnio kolo budowy, faktycznie idzie im jak krew z nosa, albo
                wogole - mam na mysli prace kolo budynku... Faktycznie jesli dostaniemy
                mieszkania pod koniec maja to bedzie dobrze. Pzdr.
                • Gość: x Re: odbior mieszkan IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.04.07, 15:25
                  Skąd wiadomość że klucze oddadzą po 15 maja? Mam wrazenie, ze nikomu sie
                  zbytnio nie spieszy z oddaniem tych mieszkan. W takim tempie to moze to trwac i
                  do wakacji. Nie wiem tylko jak dlugo mozna byc cierpliwym. Pozdr.
      • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 10.04.07, 15:39
        Czy ktos ostatnio byl na budowie i sprawdzal dokladnie jaki jest stan? Ktos moze
        rozmawial z deweloperem?
        • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 15.04.07, 12:57
          Jutro mam odbiór wstępny więc moze coś sie dowiem.Pozdrawiam
          • Gość: x Re: odbior mieszkan IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.04.07, 19:09
            To czekam informacje! A na ktorym pietrze masz mieszkanie (jezeli moge
            wiedziec)? Pozdrawiam
            • Gość: z Re: odbior mieszkan IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.04.07, 18:51
              Jak wrazenia z odbioru mieszkania? Czy wszystko ok? Napiszcie cos, ja mam
              odbior dopiero w przyszlym tygodniu. Pozdr.
              • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 16.04.07, 20:56
                Do odbioru nie mam zastrzeżeń (mam porównanie z odbiorem mieszkania w którym
                teraz mieszkam przed 5 laty) tylko budynek ciagle jest nie zgłoszony w nadzorze
                i teraz juz mówi sie o kluczach w czerwcu.Pozdrawiam.
                • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:29
                  Hej ;) No tak ten termin byl do przewidzenia... Mam do ciebie dwa pytanka:
                  Dokonywali pomiaru mieszkania w twojej obecnosci? Mialas juz pomalowane sciany?
                  Dzieki za info.
                  • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 16.04.07, 21:46
                    I ja sie podłączam do pytań poprzednika.

Czy podpisywalas jakis protokol z wykrytymi usterkami?

• Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 16.04.07, 23:08
                      Pomiary zrobiliśmy juz wczesniej, nie ma odstępstw aby przekroczyć zastrzeżony
                      w umowie % (nie bedzie wiec dopłaty lub zwrotu).Podpisałam protokół przeglądu
                      mieszkania z moimi uwagami. Mieszkanie nie jest pomalowane.
                      • Gość: gosc Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:20
                        Hm, a taka dobra dla budowlancow byla zima.. Mialam nawet cicha nadzieje, ze
                        uwina sie w zwiazku z tym przed czasem. A tu niezle opoznienie sie robi.. :/

A czy mierzyl ktos wysokosc pomieszczen? Nie moge znalezc danych w zadnych
                        dokumentach, a bede robic meble na zamowienie i mam tu maly problem..
                        • am1953 Re: odbior mieszkan 17.04.07, 11:56

• Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 17.04.07, 17:45
                            No wlasnie, mysle, ze najlepiej bedzie wybrac sie na Wadowicka do Moty i tam po
                            prostu porozmawiac. W tamtym tygodniu probowalem kilka razy dzwonic i odnioslem
                            wrazenie jakby unikano rozmowy, bo od Wilenskiej zazwyczaj nikogo nie bylo. Nie
                            wiem, moze zalatwiaja pozwolenie... - a tak powaznie, to faktycznie, pozwolenie
                            nie powinno blokowac wykonczenia wjazdu do budynku, wiec na co goscie czekaja.
                            Slyszalem o jakichs problemach z przylaczeniem trafo (moze to tutaj ktos
                            wspominal). Mozecie napisac, kto reprezentuje dewelopera przy tym calym odbiorze
                            wstepnym i czy udzielaja jakichs konkretniejszych informacji odnosnie pozwolenia
                            na uzytkowanie budynku? Pozdrawiam.
                            • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 17.04.07, 18:38
                              Przy moim odbiorze był kierownik budowy i inspektor nadzoru inwestorskiego,
                              który powiedział że dopiero 15 maja mają złożyć wniosek w nadzorze, a z tego co
                              wiem to terminy tam są miesięczne,chyba że coś się zwolni wcześniej.Dla mnie to
                              odwlekanie jest coraz bardziej niezrozumiałe.Pozdrawiam.
                              • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 17.04.07, 21:23
                                Mozesz powiedziec prosze jakie usterki wykrylas w czasie odbioru?

• Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 18.04.07, 20:06
                                  Drobne usterki np.brak włacznika prądu albo po złej stronie drzwi.
                              • am1953 Re: odbior mieszkan 18.04.07, 09:46

• Gość: marcinello Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:10
                                  A kto z Państwa ma odbiór 6tego piętra i kiedy ? :]
                                • Gość: ech Re: odbior mieszkan IP: 89.19.64.* 18.04.07, 22:20
                                  e tam maja gdziesc, przeciez i tak niepryzwoicie zarobiliscie juz na tych
                                  mieszkaniach wiec po co sie denerwowac, szkoda tylko ze nie ma szczerej
                                  informacji o odraczaniu terminu, a mogli np. nie wybudowac bloku i zniknac z
                                  pieniedzmi, a nie zrobili tego, wiec trzeba sie cieszyc, i przymknac oko na to
                                  ze podloga troche krzywa i katy nie zabardzo proste :) pozdr
                          • Gość: ech Re: odbior mieszkan IP: 89.19.64.* 18.04.07, 22:25
                            2.5m to minimum wg.
                            ROZPORZĄDZENIE
                            MINISTRA INFRASTRUKTURY
                            z dnia 12 kwietnia 2002 r.
                            w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
                            usytuowanie.
                            - czyli jest zgodnie ,,z prawem,,
                            • am1953 Re: odbior mieszkan 19.04.07, 08:45

• Gość: xxx Re: odbior mieszkan IP: 89.174.237.* 19.04.07, 15:51
                              Po przeglądzie, w sumie tylko grzejniki nierówno powieszone i zachlapany
                              parapet, poza tym ok. Kierownik budowy zapewniał że do końca miesiąca powinni
                              skończyć prace wokół budynku. Dzięki Bogu, że była łagodna zima bo chyba byśmy
                              czekali jeszcze pół roku z odbiorem a tak jest szansa na czerwiec.
                              • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 19.04.07, 17:32
                                Jak się czyta w dzisiejszej GW o Wawel Service a wcześniej o poczynaniach Geo i
                                Salwatora to wcale nie bez racji jest echo mówiąc że mielismy dużo szczęścia.
                                • arica7 Re: odbior mieszkan 20.04.07, 21:26
                                  Filifonka: nie mow 'hop' :)
                                  Ja odetchne dopiero wtedy, gdy dostane klucze i wszelkie formalnosci zostana
                                  zalatwione. Faktem jednak jest, ze budowa szla dosc sprawnie i dziwne to troche
                                  ze maja takie opoznienie na finiszu.
                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 23:12
                                    Zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci... Ja rowniez jak bede mial klucze i
                                    akt notarialny w "garsci" to powiem, ok! Tylko po co tyle stresu pod sam
                                    koniec? Wystarczylby jeden wpis na 2 tygodnie na stronce inwestycji o
                                    problemach i aktualnej rzetelenej sytuacji na budowie i nie trzeba snuc jakis
                                    domyslow!!! Z tego co widzialem wczoraj faktycznie jest szansa, ze skoncza
                                    prace kolo budynku do konca miesiaca. Poza tym obiektywnie mowiac, taka
                                    inwestycja trwa 18 miesiecy... Trzeba cierpliwie czekac, bo nie sadze, zeby
                                    taka firma jak Mota mogla sobie pozwolic na jakies "wałki" Pzdr.
                                    • am1953 Re: odbior mieszkan 24.04.07, 14:14

• Gość: xxx Re: odbior mieszkan IP: 89.174.237.* 24.04.07, 15:22
                                        ostatnia oficjalna data to 15 czerwca
                                      • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 25.04.07, 09:17
                                        Czesc. Ja przedwczoraj mialem wstepny odbior techniczny lokalu. Znalazlem cztery
                                        drobne usterki. Pytalem o termin odbioru technicznego bloku - tak jak ktos juz
                                        tutaj pisal, mowia 15 czerwiec. Ale nikt glowy za to nie da, bo zalezy to od
                                        urzedu. Co mnie denerwuje, to ze od osoby do osoby, kazdy interpretuje terminy w
                                        umowie jak sobie chce. Zdaje sie, ze cos-tam robia na zewnatrz. Chyba zaczynaja
                                        ukladac kostke. Pozdrawiam.
                                        • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:28
                                          Jesli mozna zapytac - jakie byly to usterki?? Dzieki
                                          • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 25.04.07, 21:33
                                          • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 25.04.07, 21:52
                                            u mnie bylo kilka

nierowne sciany - niedotarte na dole przy podlodze i przez to nie trzymaly pionu
                                            do tego trzeba miec late na 2 m dluga i poziomice tak co druga

wylewka w dwoch miejscach peknieta

niedokladne obrobienie drzwi do jednego z pokoi

sciany w lazience do rownania - wglebienia w tynku

niedokladne zagipsowanie przy jednym kontakcie

poprawka lakieru na jednym oknie - przytarte w trakcie zakladania

i drobnica typu regulacja okien i drzwi wejsciowych

SCIANY NIE POMALOWANE mimo wyraznej prosby miesiac temu
                                            malowanie scian bedzie podmiotem sporu bo wykonawca nie poczuwa sie do tego, a w
                                            opisie wykonczenia mieszkan jest powiedziane wyraznie ze ma byc 2 razy biala
                                            farba pomalowane. beda prawdopodobnie przepychanki na tym tle z wykonawca i
                                            deweloperem. chyba ze pomaluja lub zaproponuja kompensate.

generalnie trzeba miec sprzet typu poziomica w trakcie odbioru i nie bac sie
                                            pokazywac co sie nie podoba. wykonawca i inwestor sa przyjaznie nastawieni i
                                            uzasadnione usterki nie byly zadnym problemem przy wpisywaniu do protokolu.

otoczenie i budynek

hol wejsciowy wykonczony - posadzka i skrzynki pocztowe powieszone
                                            winda jest tylko jeszcze nie uruchomiona
                                            klatka schodowa mozna uznac ze wykonczona tak samo korytarze
                                            garaze brakuje tylko pomalowac linie przy miejscach parkingowych
                                            zjazd na poziom -1 jeszcze w trakcie wykanczania czyli zadaszenie i brama
                                            jeszcze nie gotowe ale konstrukcja zadaszenia gotowa
                                            dookola budynku wylozone kostaka tak w 50%, miejscami juz plantowane pod sianie
                                            trawy, robiony jest wjazd ze strony wilenskiej - chodnik na wilenskiej byl w
                                            trakcie obnizania
                                            przygotowane pod schody do wejscia glownego
                                            ogrodzenie jeszcze nie zaczete

w budynku bedzie TPSA i UPC jako dostarczyciele sygnalu telefonicznego,
                                            internetu lub telefonu, brak ASTER co mnie martwi jako ze maja najciekawsza oferte

wideodomofon jest zainstalowany w mieszkaniu. nie podpiete jest jeszcze centrala
                                            do niego

tyle na dzis

• Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 22:09
                                              Dzieki serdeczne za rzeczowy post! ;)
                                            • Gość: x Re: odbior mieszkan IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.04.07, 20:32
                                              Witam,
                                              Niestety szybko nam nie oddadza. A co sadzicie na temat podlaczenia pradu, bo
                                              mam wrazenie ze mimo postawionej stacji trafo cos jest nie tak? Moze z tym maja
                                              problem? Co do wykonczenia obok bloku to ekipa jest "niezla", w tym tempie to
                                              zejdzie im do jesieni, a my dostaniemy mieszkania po odiorze technicznym czyli
                                              niewiadomo kiedy. Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich serdecznie!
                                              • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 27.04.07, 09:54
                                                Skad takie podejrzenia, wrazenia panie elektryku? Moze jakis konkret? Jakies
                                                przecieki z enionu, czy co? A, wczoraj widzialem, ze prad swiecil tam swiatla.
                                                • am1953 Re: odbior mieszkan 27.04.07, 11:42

• am_2007 Re: odbior mieszkan 27.04.07, 14:11
                                                    Witam wszystkich

Dziś zmieniła sie oficjalna data zakończenia budowy na stronie
                                                    Mota-Engil
                                                    Wcześniej było do 25.01.2007, dzis mamy do do 31.05.2007
                                                    poniżej link
                                                    www.mota-engil.pl/pl/3,3,49.html
                                                  • am_2007 Re: odbior mieszkan 25.05.07, 08:55
                                                    Kolejny raz firma Mota Engil zmieni oficjalną data zakończenia budowy na swojej
                                                    stronie internetowej (bez podania zadnej przyczyny)
                                                    Najpierw było do 25.01.2007, dzis mamy do do 30.06.2007
                                                    Jeszcze wcześniej do 31.05.2007

poniżej link
                                                    www.mota-engil.pl/pl/3,3,49.html
                                                    Bez komentarza
                                                  • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 02.05.07, 11:03
                                                    Ok, ale dlaczego mialoby byc cos nie tak ze stacja trafo. Skad takie podejrzenia?
                                                  • Gość: darex Re: odbior mieszkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 16:44
                                                    podobno ma byc opoznienie min pol roku.sa szczeliny miedzy poziomami.i moze
                                                    dojsc do katastrofy
                                                  • Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 02.05.07, 17:59
                                                    skad takie info?
                                                  • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 02.05.07, 19:55
                                                    Zjawiasz się darex pierwszy raz na podforum i od razu z taka wiadomością.Nie
                                                    wiem jak dla innych ale dla mnie mało wiarygodny jesteś.
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 03:22
                                                    Tak masz racje ;)))) To taki forumowy klon, któremu najwieksza radosc sprawia
                                                    schizowanie pozostałych pewnych klientow... Tym bardziej z tego IP :))))) Do
                                                    Zobaczenia na Wil...
                                                  • Gość: Xenek Re: odbior mieszkan IP: *.chello.pl 08.05.07, 23:51
                                                    Witam,
                                                    Chcialbym sie podzielic moimi doswiadczeniami z odbioru mieszkania.
                                                    Usterek nie bylo wiele:
                                                    - odklejające sie płytki na balkonie
                                                    - jedno okno do regulacji
                                                    - parapet zewnętrzyny do ponownego montażu.
                                                    Caly budnek wyglada ok, jedyne co mi sie nie podoba to cieciownia. Troche
                                                    zrobiona w styly póżnego PRl-u.
                                                  • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 09.05.07, 09:15
                                                    Mają już ten termin odbioru przeż nadzór?
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 09.05.07, 09:32

• rzoov Re: odbior mieszkan 09.05.07, 10:54

Podczas wstepnego odbioru, na pytanie czy wykonaja ogrodzenie padla odpowiedz
                                                    twierdzaca. A tak to faktycznie wszystko zaczyna juz nabierac konkretnych
                                                    ksztaltow, wejscie, podjazd itp.
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:43
                                                    Bylem wczoraj wieczorem na budowie. Zaczeli robic slupki pod ogrodzenie od
                                                    strony wschodniej, takze ogrodzenie bedzie na pewno tylko bez naroznika
                                                    polnocno-zachodniego (odcinek od wejscia glownego do bramy wjazdowej do garazu
                                                    na parterze) Mam nadzieje, ze do konca przyszlego tyg. zloza odpowiednie
                                                    dokumenty.
                                                  • Gość: KIE Re: odbior mieszkan IP: *.ghnet.pl 14.05.07, 20:26
                                                    Jakies newsy w sprawie odbioru mieszkan? Moze sprawy ulegly przyspieszeniu w
                                                    miedzyczasie?
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 15.05.07, 10:20

• Gość: xxx Re: odbior mieszkan IP: 89.174.237.* 17.05.07, 13:59
                                                    Developer zapewnia że z jego strony wszystko załatwione i wszystko w rękach
                                                    urzędu miasta, oddanie powinno być w czerwcu ale jak na razie nikt nie zna
                                                    dokładnej daty. Radzą pytać z końcem maja.
                                                  • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 17.05.07, 17:59
                                                    Może dzisiaj wszystko jest załatwione ale jeszcze w poniedziałek budynek nie
                                                    był zgłoszony w nadzorze.
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 18.05.07, 11:52

• Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 18.05.07, 12:06
                                                    Dzwonilem dzisiaj do nadzoru budowlanego gdzie otrzymalem informacje ze budynek
                                                    do dnia dzisiejszego nie zostal zgloszony do odbioru. Sam odbior wedlug nadzoru
                                                    trwa w tym momencie ok 1.5 miesiaca wraz z uprawomocnieniem , zatem termin 15
                                                    czerwca jest nierealny
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 13:49
                                                    Czyli najdelikatniej mowiac ktos mija sie z prawda, szkoda, ze prawda jest tak
                                                    deficytowa... Na zewnatrz budynku prawie wszystko gotowe - nie wiem na co
                                                    czekaja (?)
                                                  • Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 18.05.07, 16:56
                                                    Moze ktos jest w stanie podjechac na Wilenska i zapytac u zrodla co jest grane?
                                                  • Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 18.05.07, 18:24
                                                    Kolejny "pewny" termin oddania kluczy to już koniec czerwca.Proponuje spotkać
                                                    sie w najbliższym czasie.Pozdrawiam
                                                  • arica7 Re: odbior mieszkan 19.05.07, 19:44
                                                    Swietnie.. :/
                                                    JEsli odbior przeciagnie sie na lipiec, to zgodnie z umowa beda placic kary, bo
                                                    w umowie bylo przeciez zaznaczone ze maja 90 dni 'w zapasie na opoznienie'....

A ja myslalam ze w lipcu to juz bede po przeprowadzce na wilenska, a tu jak
                                                    dobrze pojdzie to w lipcu bedzie mozna dopiero ekipy parkietowo/lazienkowe
                                                    wpuscic :/ ...
                                                  • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 19.05.07, 21:48
                                                    JA bym sie tak nie spieszyl z radoscia. W umowie jest zapisane ze za koniec
                                                    budowy strony uznaja dzien zgloszenie do inspektoratu. A wiec nawet ja sie tam
                                                    bedzie procedowalo przez miesiac czy dwa to i tak nie zobaczy sie ani zlotowki
                                                    kary umownej. Bo budowa jest zakonczona.
                                                  • Gość: ixi Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 20.05.07, 21:34
                                                    Na stronie dewelopera sa zdjecia z 11 maja. Jest juz tam, pokazane ogrodzenie od
                                                    strony tego czteropietrowego bliku.
                                                    Czy ktos wie jaka bedzie rola tych dwoch scianek stojacych tuz przy wejsciu? czy
                                                    bedzie tam jakies zadaszenie? Moze ma ktos plany wykonczenia otoczenia od
                                                    dewelopera i moglby sie podzielis skanemtakiego rysunku, planu czy wizualizacji

• am_2007 Re: odbior mieszkan 22.05.07, 09:18
                                                    Witam
                                                    Jedna ścianka służy jako podjazd dla wózków inwalidzkich (tak wygląda)
                                                    Zresztą sprzęt jest juz zamontowany
                                                    Co do zadaszenia to raczej nie będzie

Pozdr.
                                                  • rzoov Re: odbior mieszkan 22.05.07, 09:32
                                                    Info z wczoraj od pani z Mota Engil. Nie ja rozmawialem osobiscie wiec pewnie
                                                    troche przekrece, ale generalnie wyglada to tak: straz pozarna nie odebrala
                                                    budynku z powodu braku instalacji oddymiajacej. Nie wiem jakie sa przepisy moze
                                                    z uwagi na mechaniczna wentylacje sa jakies dodatkowe wymaganie? W kazdym razie
                                                    panowie na budowie aktualnie ja ponoc montuja. Budynek oczywiscie nie jest
                                                    zgloszony w nadzorze budowlanym, co pani w koncu sama przyznala. Klucze obiecuja
                                                    do konca czerwca, choc jak pisaliscie jest to watpliwy termin, wtedy (miejmy
                                                    nadzieje) beda mogli juz zwalic na urzad.
                                                  • Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 22.05.07, 09:33
                                                    Czy ktos wiec cos na temat tego czy budynek zostal zgloszony do nadzoru i
                                                    ewentualnie kiedy mozna spodziewac sie odbioru?
                                                  • rzoov Re: odbior mieszkan 22.05.07, 09:34
                                                    zobacz moj post wyzej
                                                  • Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 22.05.07, 09:50
                                                    ok, dzieki , pisalem moje pytanie w tym samym czasie gdy Ty umieszczales swoj
                                                    komentarz wiec sie minelismy:)

• rzoov Re: odbior mieszkan 22.05.07, 10:23
                                                    Wiem wiem, no problem ;)

Update - jednak beda malowac mieszkania.
                                                  • Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 22.05.07, 12:30
                                                    malowac beda wszystkie mieszkania czy tylko tym co chcia, bo to moze znowu
                                                    opoznic oddanie kluczy?
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 22.05.07, 12:38

• Gość: gosc Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 21:43
                                                    Przejezdzalam dzis obok wilenskiej. Ogrodzenie z siatki jest juz na okolo bloku
                                                    postawione. Troche sie zdziwilam, bo myslalam ze z frontu bedzie ono dochodzilo
                                                    do chodnika, a dochodzi tylko do konca budynku. Tak wiec mozna sie spodziewac ze
                                                    lada chwila nasz nowy blok bedzie posiadal napisy w stylu 'wisla pany' obok
                                                    wejscia... Do tego nie wiem zupelnie po co przy schodkach z chodnika do drzwi
                                                    wejsciowych postawiono po bokach murek - czyzby nie wystarczyly zwykle barierki?
                                                    Pewnie nie trzeba bedzie dlugo czekac, az i te murki beda upstrzone napisami
                                                    'wisla rzadzi' itp.. Nie to zebym byla wierna fanka cracowi czy wisly, ale
                                                    chamskie grafiti nigdy mi sie nie podobalo i nigdy mi sie nie spodoba... Wjazd
                                                    na dolny parking jest jeszcze nie skonczony, bo stalo na nim rusztowanie, ale
                                                    reszta wyglada ok. Na okolo budynku posprzatane, trawki co prawda nie ma, na
                                                    razie jest gola ziemia (przynajmniej jest czysto) ale pewnei trawka lada chwila
                                                    zakwitnie..
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 29.05.07, 10:46

• Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 29.05.07, 11:03
                                                    No wlasnie, to nie tylko nudne, ale np kosztowne i denerwujace.

Ktos tutaj wczesniej wspomnial o spotkaniu. Spotkajmy sie kiedys, tam, zeby
                                                    porozmawiac, ocenic sytuacje i zastanowic sie co mozna zrobic... Bedzie ktos
                                                    zainteresowany?

Pozdrawiam!
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 29.05.07, 12:55

• Gość: kie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 29.05.07, 16:04
                                                    a moze ktos dzwonil do moty zapytac o co chodzi, lub do nadzoru czy budynek jest
                                                    juz gloszony, moze do kierownika budowy? a byc moze byl ktos na wilenskiej i
                                                    oosbiscie rozmawial z kierownikiem budowy lub przedstawicielem inwestora?

• Gość: xx Re: odbior mieszkan IP: 212.2.100.* 29.05.07, 18:49
                                                    Ktos byl i rozmawial i nic sie nie dowiedzial, nikt nic nie chce powiedziec,
                                                    podobno wszystko idzie zgodnie z planem.Sam zadzwon i zobaczymy co sie dowiesz!
                                                  • Gość: xx Re: odbior mieszkan IP: 212.2.100.* 31.05.07, 22:37
                                                    Czy cos wam to przypomina? www.apartamentykordylewskieg.pl Czy wiecie ze
                                                    inwestycja na Wileńskiej jest juz zakończona? Pozdr.
                                                  • Gość: xx Re: odbior mieszkan IP: 212.2.100.* 31.05.07, 22:38
                                                    www.apartamentykordylewskiego.pl/index/?id=8f14e45fceea167a5a36dedd4bea2543
                                                  • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 04.06.07, 09:14
                                                    W takim razie moze sroda wieczorem, gdzies w centrum, bedzie ktos chetny?
                                                  • am1953 Re: odbior mieszkan 04.06.07, 14:16

• Gość: Marcin Re: odbior mieszkan IP: *.devs.futuro.pl 05.06.07, 14:39
                                                    Witam,

Czy ma ktoś może aktualny telefon do mistrza budowy, szeryfa, czy jak to tam się
                                                    nazywa ? :) chcialbym pilnie sie z nim spotkac a telefon ktory mi podano jest
                                                    juz nieaktualny (czy to zle wrozy?) ...

Pozdrawiam
                                                  • Gość: ie Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 05.06.07, 16:05
                                                    zadzwon do moty 12 664 80 57 to ci Pani poda namiary na Pana Siekierzynskiego
                                                    ktory jest dyrektorem tej inwestycji ze strony Moty
                                                  • arica7 Re: odbior mieszkan 08.06.07, 20:22
                                                    Niestety panie w Mota Engin nie maja nr do kierownika budowy.. Pan Siekierzynski
                                                    (przepraszam jesli pomylilam cos w nazwisku) dal mi nr ale niestety nieaktualny
                                                    i tu byl problem. W koncu sama pojechalam na wilenska i zlapalam kierownika.
                                                    Powiedzial, ze aktualnie maluja mieszkania i ma nadzieje, ze termin jaki nam
                                                    podano czyli koniec czerwca bedzie aktualny. Ja rowniez mam taka nadzieje...

Slyszalam za to, ze inwestycja Zasady na Morelowej sie opoznila, bo mieszkania
                                                    mieli oddac do marca (to byl ostateczny termin). Maja wyplacac kare, ale podobno
                                                    pan Zasada powiedzial ze wyplaci tylko tym co maja podpisane umowy notarialne..
                                                    Reszcie albo nie wyplaci i odda klucze, albo nie odda kluczy :/ Troche nie mila
                                                    perspektywa...
                                                  • Gość: <gosc Re: odbior mieszkan IP: *.tech.t-mobile.at 08.06.07, 23:31
                                                    jesli tak zrobi zasada, to jest skonczony na krakowskim rynku!!! To bylby
                                                    jeszcze wiekszy skandal (przekret) niz Salwator!!!!! Nie sadze zeby mota mogla
                                                    sobie na cos takiego pozwolic...
                                                  • Gość: bio Re: odbior mieszkan IP: *.ghnet.pl 09.06.07, 12:27
                                                    - numer do kierownika budowy Pana Wojciecha Pluty 601454162
                                                    - numer do Pana Siekierzynskiego 660455944, Pani z Moty powiedziala ze mozna
                                                    dzwonic i dopytywac o szczegoly odbioru u Pana Siekierzysnkiego ktory jest
                                                    najlepiej poinformowany w tych kwestiach
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 12:08
                                                    Witam, Ma ktos jakies nowe informacje dotyczace terminu odbioru mieszkan?
                                                    Budynek zostal zgloszony do nadzoru budowlanego? Pzdr.
                                                  • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 12.06.07, 09:03
                                                    Czesc, w tamtym tygodniu rozmawialem z Panem Siekierzynskim. Mowil, ze zanim
                                                    zglosza go (planowal w ten czwartek) do odbioru, na poczatku tygodnia ma byc
                                                    jeszcze cos z Panstwowa Inspekcja Pracy (nie wiem po co) i chyba Sanepid (?!).
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: xxx Re: odbior mieszkan IP: 89.174.237.* 12.06.07, 09:41
                                                    wlasnie rozmawiałem z panem Siekerzynskim, budynek jest juz po kontroli straży
                                                    pożarnej, PIP, sanepidu i zgłaszają go do nadzoru budowlanego - podobno mają
                                                    mieć decyzję 20 czerwca i w następnym tygodniu maja rozsyłać powiadomienia
                                                    odnośnie terminów odbioru
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 14:10
                                                    Chyba to za piekne zeby bylo prawdziwe... ;) Nadzor budowlany ma 30 dni na
                                                    odbior budynku plus 14 dni na uprawomocnienie decyzji. Chyba, ze maja jakies
                                                    wchody i zalatwia to szybciej. Ja przygotowuje sie na 15 lipca. Jesli bedzie
                                                    wczesniej - wole sie milo zaskoczyc, niz nie milo rozczarowac... Pzdr.
                                                  • Gość: Lisex Re: odbior mieszkan IP: *.devs.futuro.pl 14.06.07, 14:30
                                                    Wiadomość dosłownie sprzed 5ciu minut!

Właśnie do nas dzwonił szef budowy (byliśmy umówieni na dodatkowy obmiar
                                                    mieszkania) z prośbą o przesunięcie jutrzejszego terminu na inny z uwagi na
                                                    CAŁODZIENNĄ JUTRZEJSZĄ WIZYTĘ NADZORU BUDOWLANEGO! aghh ... za piękne by było
                                                    prawdziwe, a jednak ...

wiem że nie ma co się cieszyć przedwcześnie, ale ...

pozdrawiam przyszłych mieszkańców :]
                                                  • Gość: bio Re: odbior mieszkan IP: 195.75.207.* 15.06.07, 16:23
                                                    dostalilem pismo z Wilenskiej ze budynek zostal zgloszony do nadzoru i odbior
                                                    zalezy teraz tylko od dzialan nadzoru, nie ma zadnych konkretnych dat

tez dostalicie cos takiego?
                                                  • Gość: xx Re: odbior mieszkan IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.06.07, 20:48
                                                    A jaką miałes umowę notarialną czy zwyklą?
                                                  • Gość: ,,, Re: odbior mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:22
                                                    Jakie to ma znaczenie? Choc wiem co masz na mysli... Ja mam umowe cywilno-
                                                    prawna i dostalem pismo.
                                                  • Gość: xx Re: odbior mieszkan IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.06.07, 22:15
                                                    Ok, dzieki.
                                                  • Gość: bio Re: odbior mieszkan IP: *.ghnet.pl 15.06.07, 22:29
                                                    a jakie to ma znaczenie?
                                              • am1953 Re: odbior mieszkan 03.07.07, 11:03

• Gość: Filifionka Re: odbior mieszkan IP: *.autocom.pl 03.07.07, 17:41
                                                  Jak dzwiniłam w piątek powiedzieli że mają w tym tygodniu wdrażanie nowego
                                                  systemu informatycznego i zgłosić się w drugim tygodniu lipca.
                                          • Gość: tw2 Re: odbior mieszkan IP: *.ericpol.pl 26.04.07, 10:24
                                            Ja zglosilem takie:
                                            - nie zamkniete szczeliny (czolowe) przy plytkach na balkownie
                                            - brudny sufit w jednym miejscu
                                            - jedno okno do regulacji (trzeba podniesc, zeby gladko zamknac)
                                            - sciany w lazience niezbyt proste (dwa katy przy podlodze do poprawy)

Mam nadzieje, ze to otwarte przyjmowanie usterek nie bedzie potem powodem
                                            kolejnego przesuniecia terminu. Pozdrawiam!
    • Gość: tw2 Spotkanie IP: *.ericpol.pl 06.06.07, 10:57
      AM, to jak spotykamy sie? Dzisiaj wieczorem, okolo 19? Jezeli nie, to podaj
      jakis inny termin. Moze ktos jeszcze ma chec na bezposrednia rozmowe w tych
      sprawach? Pozdrawiam.
    • Gość: bud-mar zly pokrzywdzony przez bud-mar IP: 195.136.36.* 13.06.07, 12:05
      Ja natomiast ostrzegam przed firmną Bud-Mar. Nie dotrzymuje umów, wymusza
      niekorzystne aneksy, przeciąga terminy o całe lata.
    • am_2007 Re: Odbiór mieszkań 16.06.07, 10:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=64204134&a=64211106
      • Gość: tw2 Re: Odbiór mieszkań IP: *.ericpol.pl 18.06.07, 09:12
        Ja slyszalem, ze umowa notarialna niewiele daje w kontekscie pieniedzy i
        ulatwienia roszczen. A jednym z wazniejszych pozytywow jest wpisek w ksiedze
        wieczystej tamtego gruntu i chyba prawo roszczenia do czesci budynku. Pozdrawiam
        i mam nadzieje, ze nikt nie bedzie postawiony tutaj w sytuacjach niemilych.
        • Gość: Bio Re: Odbiór mieszkań IP: 195.75.207.* 18.06.07, 11:25
          Ja tez mysle ze firma Mota jest zbyt powazna i ceniona firma zeby sobie mogla
          pozwolic na nadszarpniecie wizerunku, ktory budowala przed dluzszy okres czasu
          • Gość: eik Re: NADZOR IP: 195.75.207.* 18.06.07, 16:29
            czy wiadomo cos na temat wizyty nadzoru ktore wg jednego z forumowiczow miala
            miec miejsce w poprzedni piatek?
            • Gość: Filifionka Re: NADZOR IP: *.autocom.pl 19.06.07, 21:28
              Najnowsza wiadomośc: nadzór do końca tygodnia ma wydać decyzję.
              • Gość: kupujacy Re: NADZOR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 15:50
                w przyszlym tygodniu mamy ostateczny odbior i podpisanie aktu notarialnego.
                wiec wszystko OK
                • Gość: tw2 Re: NADZOR IP: *.ericpol.pl 22.06.07, 17:34
                  Znaczy, ze dowiadywal sie Pan/Pani a propos odbioru budynku i jest pozwolenie na
                  uzytkowanie bloku?
                  • Gość: ,,, Re: NADZOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 11:06
                    Potwierdza ktos rewelacje kupujacego? Nie wiem czy wiecie, ale dzis rozpoczyna
                    sie remont 29 listopada. Konkretnie chodzi o dobudowanie 3 pasa ruchu dla
                    komunikacji miejskiej od ul. Żmujdzkiej do Kamiennej z 2 stron. Ponadto ma
                    rowniez zostac "przebudowane" skrzyzowanie z ul. Wilenska (ciekawe co to za
                    rewolucyjne rozwiazanie ;))) Takze doo konca listopada trzeba sie liczyc z
                    gigantycznymi korkami, ale pozniej bedzie juz łatwiej i szybciej ;) Pzdr.
                    • Gość: Filifionka Re: NADZOR IP: *.autocom.pl 25.06.07, 18:26
                      Potwierdzam w piątek była pozytywna decyzja nadzoru a w tym tygodniu zaczynają
                      się odbiory.Pozdrawiam
                      • Gość: bio Re: NADZOR IP: 195.75.207.* 29.06.07, 10:38
                        czy ktos podpisal juz akt notarialny?
                        pzdr
                        • Gość: kk Re: NADZOR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 11:04
                          tak mamy już podpisany akt notarialny
                          • Gość: bio Re: NADZOR IP: 195.75.207.* 29.06.07, 12:57
                            czyli wszystko w porzadku?, czy byly jakies trudnosci itp itd?
                            • Gość: Filifionka Re: NADZOR IP: *.autocom.pl 29.06.07, 20:49
                              Codziennie jest podpisywane ok 10 aktów a na następny dzień można dostać
                              klucze.Jeśli wpłacone jest 100% sumy za mieszkanie to nie ma
                              problemów.Pozdrawiam.
                              • Gość: ,,, Re: NADZOR IP: *.devs.futuro.pl 29.06.07, 22:00
                                Potwierdzam, choc pisze z innego IP, ale to nie wazne ;))) Rowniez podpisalem
                                akt i jest ok!!! Kiedy pijemy wodeczke? Intergracyjna ;))) Mota rulez ;)
                                • Gość: Filifionka Ochrona IP: *.autocom.pl 02.07.07, 17:23
                                  Administrator nie przewiduje narazie zatrudnienia nikogo a pracujący dla Moty
                                  opuszczą budowę jak większosc mieszkań zostanie odebranych.Jak kupowaliśmy
                                  mieszkanie miał być ogrodzony blok, plac zabaw i ochrona.Na plac zabaw nie
                                  liczyłam widząc wielkośc działki.Ogrodzenie tez jest a jakby go nie było co w
                                  połaczeniu z brakiem ochrony niewesoło wygląda.Graficiarze już pewnie szykują
                                  sprzęt o złodziejach nie wspomnę.Co o tym sądzicie?
                                  • Gość: fdhgfh Re: Ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 17:49
                                    Mysle, ze nie ma co narzekac, ze nie ma placu zabaw - najwazniejsze, ze w koncu
                                    doczekalismy sie swoich mieszkan. A propos ochrony - to raczej lezy w gestii w
                                    jeszcze nie zawiazanej Wspolnoty Mieszkaniowej... W koncu jest przygotowane
                                    miejsce dla stroza. Takze ja jestem jak nabardziej za, bo koszty na pewno nie
                                    beda wielkie w przeliczeniu na 70 mieszkan. Oczywiscie koszty powinny byc
                                    proporcjonalne do powierzchni mieszkania!
                                    • Gość: Filifionka Re: Ochrona IP: *.autocom.pl 02.07.07, 18:01
                                      Wspólnota bedzie najwcześniej w styczniu,bo do końca grudnia jest umowa z firmą
                                      Jamróz,tymczasem w nowych blokach częste są kradzieże np.przywiezionego kilka
                                      godzin wcześniej wyposażenia łazienki czy kuchni.Tak jak napisałam nawet nie
                                      liczyłam na ten plac,ale już na obietnice związane z bezpieczeństwem raczej
                                      tak.
                                      • Gość: xxx Re: Ochrona IP: 89.174.237.* 03.07.07, 08:24
                                        Nie pozostaje chyba nic innego jak wziąść sprawy w swoje ręce, dotrzeć do
                                        wszystkich zainteresowanych (wystarczy ulotka w drzwiach), wybrać reprezentanta
                                        mieszkańców i dogadać się jakoś z kimś kto aktualnie sprawuje piecze nad budynkiem.
                                        • am1953 Re: Ochrona 03.07.07, 08:56

• Gość: Filifionka Re: Ochrona IP: *.autocom.pl 03.07.07, 17:47
                                            Sama zadzwoniłam w poniedziałek do firmy Jamróz wzięli namiary bo jeszcze nie
                                            dostali nic od Moty i bedą sie kontaktować.
                                            • Gość: xx Re: Ochrona IP: 212.2.101.* 03.07.07, 22:19
                                              Firma Jamroz bedzie juz wysyłac zawiadomienia. Ochrona bedzie nie ma problemu.
                                              Pradu z Enionu nie ma. Pozdr.
    • Gość: ixi miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.mn.agh.edu.pl 11.07.07, 10:24
      Oddanie miejsc postojowych Mota przewiduje dopiero za 2 - 3 miesiace. Czy ktos
      wie dlaczego? Z czym jest problem ze mieszkania oddaja a na miejsca postojowe
      trzeba czekac?

• rzoov Re: miejsca postojowe pod budynkiem 11.07.07, 11:17
        Bez paniki, miejsca maja zostac wyznaczone (namalowane) na dniach i bedzie mozna
        normalnie z nich korzystac. Natomiast obsuwa przeniesienia wlasnosci wynika z
        tego ze chyba spoznili sie z wnioskiem o zalozenie ksiegi wieczystej dla
        parkingu. Jedyny problem jaki tu widze to kolejne koszty u notariusza.
        • Gość: ,,, Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 17:05
          Podpisał juz ktos umowe z Enionem? Jesli tak gdzie mozna taka umowe podpisac i
          jakie dokumenty zabrac ze soba? Dzieki serdeczne za informacje... Pzdr. Jesli
          chodzi o miejsca postojowe na poziomie -1 koncza malowac pasy, jeszcze tylko
          poziom 0 i beda rozwadac piloty...
          • Gość: Filifionka Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.autocom.pl 11.07.07, 19:36
            Dajwór 27, napewno potrzebny akt własności i obecność lub pełnomocnictwo
            współwłaścicieli (odręcznie napisane)
            • Gość: kie Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: 195.75.207.* 13.07.07, 12:59
              jaki jest orientacyjny koszt przylacza pradu na wilenskiej?
              • rzoov Re: miejsca postojowe pod budynkiem 13.07.07, 13:55
                Spisanie umowy i zalozenie licznika nic nie kosztuje.

pozdr
                • Gość: BIo Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: 195.75.207.* 23.07.07, 09:51
                  hej, nie wiem jak u Was, ale ja mam przez srodek lazienki biegnaca rure
                  wentylacyjna z cala izolacja. Macie jaki(e)s pomysl(y) co z tym mozna zrobic?
                  • Gość: ,,, Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:04
                    Hej, Ja niestety mam ten sam problem... Moj majster wpadl na dobry pomysl, zeby
                    w zaistnialej sytuacji obnizyc sufit jakies 10-15 cm i obudowac ta rure na
                    okraglo. Dzieki temu stanie sie ona mniej monstrualna ;)
                    • Gość: BIo Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: 195.75.207.* 23.07.07, 13:17
                      a nie da jej sie po prostu zlikwidowac jako ze jest to zwykla rura wentylacyjna
                      do korytarza?
                      • Gość: ,,, Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 14:17
                        W swoim mieszkaniu mozesz wszystko zrobic, nikt Ci tego nie zabroni ;)
                        Najlepiej byloby zapytac kierownika budowy, czy faktycznie ta rura jest
                        niezbedna, bo mocno szpeci lazienke
                        • Gość: xxx Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: 89.174.237.* 23.07.07, 14:40
                          Ta rura to nawiew swiezego powietrza, faktycznie jest ona nieduza tylko ktos
                          owinal to metrową izolacją, najlepsze rozwiązanie to podniesienie tej rury do
                          góry na kolankach lub wymiana na rurę elastyczną. Oczywiscie jakas izolacja musi
                          tam być żeby woda sie nie skraplała. Mozna tez zrobic tylko kratke w lazience
                          tylko ale obok jest zaraz wyciąg więc cyrkulacja bedzie tragiczna.
                          • Gość: BIo Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: 195.75.207.* 23.07.07, 14:43
                            mam jeszcze w mieszkaniu takie dwa "kikuty" wystajace, jeden w kuchni, drugi w
                            lazience, podobno sa to elementy przeciwpozarowe , ktore tez szpeca, macie
                            jakies pomysly co z tym mozna zrobic?
                            • Gość: Filifionka Re: miejsca postojowe pod budynkiem IP: *.autocom.pl 23.07.07, 19:12
                              Rury nie można usunąć pytałam przy odbiorze a te "kikuty" to wentylacja
                              mechaniczna, bo w bloku nie ma grawitacyjnej
                              • Gość: Grzyp Wentylacja IP: *.chello.pl 23.07.07, 22:58
                                Witam wszystkich Sąsiadów.
                                Od kilku dni sam myślę o kikutach i wentylacji ale nawet nie w aspekcie
                                estetycznym a akustycznym! U nas (XI piętro) słychać wyraźne buczenie wywołane
                                pracą wentylatora napędzającego ruch powietrza w całym systemie wentylacji.
                                Nasze mieszkanie jest dość wysoko=blisko wiatraka, ale z miesiąc temu miałem
                                okazję zajrzeć chyba na VI piętrze i dźwięk, choć słabszy niż u nas, jest
                                również wyraźnie słyszalny. Czy u was to buczenie jest uciążliwe? Ja przymierzam
                                się do jakiegoś systemu wygłuszenia/obudowania tego, niebawem spróbuję pogadać z
                                osobą odpowiedzialną za system wentylacji w budynku.
                                Ukłony dla Sąsiadów.
                                Grzyp
                                • Gość: BIo Re: Wentylacja IP: 195.75.207.* 24.07.07, 11:27
                                  u mnie slychac na III pietrze ale nie jest to jakos uciazliwe
                                  • Gość: kie Re: Wentylacja IP: 195.75.207.* 25.07.07, 15:28
                                    mam pyatnie moze malo profesjonalne , czy mozna te " kikuty" zlikwidowac tzn
                                    uciac do sciany?
                                    • Gość: marcin Re: Wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 22:15
                                      jak już wcześniej napisano - nie można. Z mojego "dochodzenia" wynik jest
                                      następujący - jak utniesz, to tracisz gwarancję (!) i jeśli coś się w budynku
                                      sfajczy, to może to być Twoja wina (głupie to ale może Pan z którym rozmawiałem
                                      dość nieprecyzyjnie się wyraził albo ja tak zrozumiałem).

CO do wentylacji, to fakt - na 6tym piętrze jest to również słyszalne, ale
                                      właściwie tylko w łazience. Natomiast zastanawiam się w jaki sposób zamierzacie
                                      to wyizololować akustycznie ? Co nieco się znam na tym ale nic nie przychodzi mi
                                      do głowy co nie spowoduje jednocześnie zmniejszenia "ciągu". Także wszelkie
                                      pomysły mile widziane.

Pozdrawiam!
                                      do zobaczenia w windzie lub na klatce schodowej, już niedługo :)
                                      • Gość: Filifionka Re: Wentylacja IP: *.autocom.pl 26.07.07, 20:40
                                        Tez dowiedziałam się że długośc tych rur jest podyktowana względami
                                        p/pożarowymi i ma zapobiegać rozprzestrzenianiu się pożaru,tak że obcięcie nie
                                        wchodzi w gre.Poza tym wentylacja będzie kontrolowana co jakiś czas i jak
                                        zobaczą że obciąłeś może być problem,tyle mowią fachowcy.Pozdrawiam.
                                      • Gość: ,,, Re: Wentylacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 22:08
                                        wentylacja jest slyszalna rowniez na drugim pietrze. Coz chyba nie mamy innego
                                        wyjscia jak tylko przyzwyczaic sie do tego szumu...
                                      • Gość: Grzyp Re: Wentylacja - jak wyciszyć IP: *.chello.pl 27.07.07, 23:29
                                        Ja zastanawiam się nad nie skróceniem ale - przeciwnie - wydłużeniem kikuta 2-3
                                        metrowym przewodem wentylacyjnym odizolowanym akustycznie i połączeniem go z
                                        'okapem' w kuchni. Mam nadzieję, że to znacząco zmniejszy buczenie. Z wyciem w
                                        łazienkach trzeba się chyba będzie póki co pogodzić. Swoją drogą ciekaw jestem
                                        jak ten dźwięk ma się do odpowiednich norm głośności? Będę w tym tygodniu
                                        rozmawiał z osobą odpowiedzialną za wentylację w budynku, jeśli dowiem się
                                        czegoś nowego - dam znać.
                                        SRD PZDR
                                        Grzesiek
    • Gość: Marcin Przesuw kaloryfera i liczników IP: *.devs.futuro.pl 26.07.07, 13:12
      Jak w temacie, czy ktoś to robił? Bo u nas tak niefortunnie to wszystko
      rozplanowali że kaloryfer przydałoby się przenieść naprzeciwko a liczniki w
      ogóle na drugą stronę ścianki działowej. Zatem moje pytanie - czy ktoś to robił
      na własną rękę czy trzeba w to angażować kogoś "z góry" ?

Pozdrawiam
      Marcin
      • Gość: xxx Ciepła woda IP: *.gemini.net.pl 13.08.07, 15:10
        Czy ktoś ma problemy z ciepłą wodą? U mnie w ogóle nie leci, podobno jeden pion
        działa a drugi nie i nikt nie chce wziąść odpowiedzialności za to, nikt nie wie
        kiedy będzie i kto ma się tym zająć. Firma Jamróz naciska niby na developera ale
        jak na razie bez efektów.
        • Gość: gosc Re: Ciepła woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 20:31
          Hm, troche dziwna sprawa.. Zwlaszcza ze oplate za ciepla wode juz pobieraja..
          • Gość: ,,, Re: Ciepła woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 01:28
            Nie tylko za ciepła wode, ale rowniez za latajace jajka z dwoch PRL-
            wskich Blokow od strony zachodniej ;) Ostatnio robilem nimi-
            parapetowke i moj balkon dostał świezym jajkiem, od zazdrosnych
            sasiadow... Super, nie sadzielem, ze bede mial takie atrakcje ;)
            Robi sie coraz bardziej ciekawiej!
            • Gość: xxx Re: Ciepła woda IP: 89.174.237.* 20.08.07, 08:40
              W temacie ciepłej wody - nadal nad tym pracują - opłaty za 2 miesiące pobrane a
              wprowadzić się nie można :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka