Dodaj do ulubionych

droga na działkę-!!!!!

IP: *.76.classcom.pl 06.10.06, 11:26
Mam pytanie.Chcę kupić działkę, która jest oddalona od drogi gminnej ok 150
m. Jest na mapce w tym miejscu wyznaczona droga, ale w rzeczywistości rośnie
narazie tam trawa i krzaki. Droga ta jest udziałem sprzedającego działkę,
moim ( w przypadku zakupienia działki mi to gwarantuje) oraz innej osoby lub
osób które zakupiły juz wcześniej ziemię od tego samego właściciela.Kto tak
naprawdę ma zrobić tą drogę??I co będzię jeśli ja pierwsza się wybuduję-czy
sama mam tą drogę robić czy udziałowcy też mają wykładać pieniądze?Bo nie
mogę nikogo chyba zmusić do robienia drogi jeśli nie ma zamiaru się budować-a
zdrugiej strony ja sama nie będę wykładać pieniędzy na całą drogę..Jak takie
sytuacje się rozwiązuje?Poradźcie

Obserwuj wątek
    • zbigniew74 Sąsiedzi sąsiedzi sąsiedzi 06.10.06, 12:50
      Gość portalu: daviza napisał(a):

> Mam pytanie.Chcę kupić działkę, która jest oddalona od drogi gminnej ok 150
      > m. Jest na mapce w tym miejscu wyznaczona droga, ale w rzeczywistości rośnie
      > narazie tam trawa i krzaki. Droga ta jest udziałem sprzedającego działkę,
      > moim ( w przypadku zakupienia działki mi to gwarantuje) oraz innej osoby lub
      > osób które zakupiły juz wcześniej ziemię od tego samego właściciela.Kto tak
      > naprawdę ma zrobić tą drogę??I co będzię jeśli ja pierwsza się wybuduję-czy
      > sama mam tą drogę robić czy udziałowcy też mają wykładać pieniądze?Bo nie
      > mogę nikogo chyba zmusić do robienia drogi jeśli nie ma zamiaru się budować-a
      > zdrugiej strony ja sama nie będę wykładać pieniędzy na całą drogę..Jak takie
      > sytuacje się rozwiązuje?Poradźcie

Niestety musisz się dogadać z sasiadami. Jeżeli droga jest wydzielona to super,
      a zrobienie jej nalezy do jej przyszłych użytkowników. Tylko czy Ty będziesz
      wspolwalscicielem tej drogi czy bedziesz miala wieczyste uzytkowanie?
      • Gość: gosc Re: Sąsiedzi sąsiedzi sąsiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 17:31
        Jesli sie dogadasz z sasiadami, to zrobicie droge wspolnie. \ Jesli sie nie
        dogadasz, to koszt spadnie na Ciebie... Pamietaj tez, ze te droge bedziesz
        musiala tez odsniezac na wlasna reke...
        • Gość: daviza Re: Sąsiedzi sąsiedzi sąsiedzi IP: *.76.classcom.pl 07.10.06, 18:39
          Będę udziałowcem drogi. W tej chwili jedna osoba kupiła działkę od tego pana i
          jest juz jednym udziałowcem,pozostała część udziałów nadal należy do
          właściciela.Prawdopodobnie będzie kilka osób, które będą przejeżdżać tą drogą.
          Tylko kwestia kiedy to będzie, ponieważ ja jestem zainteresowana ziemią prawie
          najdalej oddaloną... Czy sama będę musiała się tym zającć jeśli pierwsza
          zaczęłabym sie budować?Dziekuje za odp
          • Gość: Ja tak ty...w koncu jakos musisz dowiesc materialy... IP: *.betanet.pl 08.10.06, 11:37
            i do tego powiem Ci jeszcze, ze niewiadomo czy Ci gmina zwroci pieniadze (nawet
            czesc kwoty) za budowe drogi
    • Gość: we Re: droga na działkę-!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 11:43
      Pamiętaj że jest coś takiego jak służebnoś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka