Gość: gość IP: *.multisoft.com.pl 15.05.07, 13:24 Co sadzicie o cenie za metr na gustawa za 4922 brutto rezerwuje ktoś mieszkanie za tą cenę, miało być 4526 za metr może ktoś coś wie o innej inwestycji niedrogiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 15.05.07, 16:52 Też się zastanawiamy , ale z drugiej strony za tą kasę nie słyszałam o niczym innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry wujek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 15.05.07, 17:42 jak pojedziecie na miejsce przyszłych bloków to zobaczycie dlaczego tak tanio!!! Radze porozglądać się po okolicy i jak chcecie tam spokojnie mieszkać to zacznijcie sie zaprzyjazniać z mieszkającymi tam menelami i rumunami. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krK Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 15.05.07, 21:17 Darujcie sobie ludzie Krak-System i całą inwestycję na Morcinka, w umowie jest zapis że cena może wzrosnąć (a to standard w krak-systemie, bo od czasu ogłoszenia sprzedaży do dziś to już 3-cia cena). Okolica dramat i wielka porażka, zero dojazdu, jeden autobus, cegielnia pracująca pełną parą i do tego brak dojazdu od Morcinka bo ludzie nie zgodzili się na stworzenie drogi więc trzeba dorzucić z 5km przez Kantorowicką obok kolejnych baraków rumunów, cyganów itp. POWODZENIA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 16.05.07, 16:36 Czy ktoś się zdecydował podpisać umowę????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 17.05.07, 20:05 Też jestem ciekawy czy znajdą się jakieś nieświadome osoby i podpiszą benzadziejne umowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 17.05.07, 22:10 Ja podpiszę ,a niby dlaczego te umowy są beznadziejne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 18.05.07, 09:22 Jak masz cash na całą wartość mieszkania i chcesz mieszkać z Rumunami i Cyganami to podpisz. Wolny rynek. Jak nie masz kasy to masz w umowie wzrost cen co kwartał o wskaźnik budowlany (czyli 2-5% cena ci wzrośnie co kwartał, w okresie budowy masz 6 kwartałów :) co znaczy wzrost optymistycznie o 12%, pesymistycznie nawet30%) Powodzenia z Krak-Systemem!!! Wejdź sobie na inne wątki o Krak-Systemie i przejrzyj na oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.05.07, 18:41 Czy ktoś może mi napisać więcej o Krak Systemie - dlaczego nie polecacie? My chyba też zrezygnujemy. I prawdopodobnie jest takich osób dużo więcej. Cena jest najniższa, ale faktem jest, że adres zameldowanie nie będzie Krakowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System Gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:37 Cześć, przeglądam informacje na temat nowych inwestycji (sprawa przyszłościowa) i zaciekawiło mnie co piszecie n/t Gustawa Morcinka - bo mieszkam tam od kilku lat. Nie znam nikogo z Krak Systemu !!!, ani treści zawieranych umów, więc nie będę polemizować o obsłudze klientów i warunkach sprzedaży. Chciałam jednak uspokoić ewnt. zainteresowanych, że Cyganie nie stanowią dla naszego otoczenia żadnego (!)zagrożenia. Więcej szumu i awantur oraz szkód robią "goście" z os.Piastów i Boh.Września. Rumunów nie widać wogóle w okolicy. Autobus to rzeczywiście mankament zwłaszcza dla dzieci dojeżdżających do szkoły, lecz przy wzroście liczby mieszkańców może udałoby się "załatwić" dodatkową linię. Brakuje też "prawdziwego" sklepu. Dla wszystkich zastanawiających się jeszcze, proponuję jednak zorganizować sobie kilkugodzinną wycieczkę po okolicy, żeby przekonać się dlaczego większość z nas mieszkających w tym miejscu nie myśli o przeprowadzce. (Po godzinie 23-ciej jest cisza. Jest dużo zieleni i czystsze powietrze niż w innych rejonach miasta, ptaki nas budzą i usypiają. Można spotkać na łąkach sarny, bażanty, zające; po rzece pływają dzikie kaczki. Prawdziwy raj dla wielkiej ilości i rodzaju ptaków stanowią dwa zbiorniki wodne - jest to również ulubione miejsce wypoczynku, wędkarskich połowów przez wielu naszych znajomych). Ktoś może zarzucić, że mam niewielkie wymagania - ale mieszka tutaj wiele fajnych ludzi i mnie się tu po prostu podoba. Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 11:49 Jak sie nie orientujesz w sprawach wzrostu cen w kwartalach i ich spłaty to lepiej sie nie wypowiadaj. Po pierwsze przejrzyj sobie jakie były wzrosty kwartalne podane przez GUS a po drugie podany procent na dane kwartały płaci sie juz tylko od niezapłaconej kwoty transz kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 28.06.07, 13:03 Kupiliśmy mieszkanie na Morcinka po wcześniejszym przeprowadzeniu wywiadu w okolicy.Cyganie i "socjalni" są nieuciążliwi, poza tym Cyganie mieszkają w różnych częściach Huty i jakoś z nimi się żyje.Okolica jest spokojna, w poblizu jest piękny zalew.Mnie się tam podoba.Do tego osiedle ma być zagrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 28.06.07, 16:19 Witam my tez kupiliśmy też rozmawiałem z mieszkańcami i jest to spokojna okolica zobaczymy pożyjemy a w którym bloku kupiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 09:33 Kupiliśmy w 3.Najdalej od drogi.Dla mnie jest to ważne bo teraz mieszkam w miejscu gdzie pod oknami mam sznur samochodów i mam już tego dość.Tam oczywiście tego "sznura" :-) nie będzie bo droga jest mało uczęszczana ale i tak chcę być jak najdalej od dojazdu. A ty gdzie kupiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.06.07, 10:38 Witam ja kupiłem w 2 a czy wpłacałeś juz transzę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 11:39 Czekam jeszcze na kredyt.Wpłacę około poł.lipca. A Ty ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 09.07.07, 22:13 GIB wpłaciłeś już 1 transze a może ty czesiek wpłaciłeś już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 12.07.07, 09:51 Czekam na kredyt.A czemu pytasz maja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 28.07.07, 17:09 Bo ja już wpłaciłem a tak pozatym nie wiesz co tam na budowie nie było mnie 2,5 tygodnia robią cos pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 30.07.07, 07:51 Byłem wczoraj.Praca idzie ostro.Budynek nr 3 ma już wylane fundamenty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 23.05.07, 08:09 Poszukaj sobie proszę postów o Krak-Systemie - firma porażka. Jest dużo lepszych lokalizacji w niewiele wyższej cenie, nie chcę nikogo reklamować ale jest Enklawa Prądnika, Activ buduje w NH, na Górce Narodowej sporo firm itp. Decyzja należy do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 23.05.07, 17:36 My też rezygnujemy. Cena już nie jest najlepsza, biorąc pod uwagę lokalizację. Byliśmy tam na miejscu to PORAŻKA!!!!!!!!!!! Za 4000 tys. za metr jeszcze można się było zastanawiać , ale teraz już nie ma się nad czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:38 Chamstwo, chamstwo i chamstwo zwlaszcza ze strony prezesow i pracownikow administracji(pozdrawiam pania Dutkiewicz) koszmarne usterki po oddaniu(z grzybem na i spadajacym tynkiem na czele!!!) A ta lokalizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 28.05.07, 13:56 i co kupił ktoś mieszkanie na Gustawa jestem ciekawy bo jak nich nie kupi za ta cenę to KS będzie musiał opuscić ceny jaka lokalizacja taka powinna być cena 4000 tys za metr i ani grosza więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 28.05.07, 14:33 Krak System nigdy nie obniży ceny, najwyżej będzie próbował sprzedawać 3 lata aż znajdzie kogoś, a w między czasie podniesie z 30% jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 31.05.07, 08:33 Budowa się podobno zaczeła kupił ktos tam mieszkanie na stronie www pojawiła się oferta i jest troche sprzedanych CO ROBIĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 31.05.07, 10:27 Olać ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 01.06.07, 18:56 Witam a my jednak decydujemy się na zakup tego mieszkania , czy jest ktoś jeszcze???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 04.06.07, 21:04 Hej My też juz zarezerwowaliśmy jutro idziemy podpisać umowę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 05.06.07, 11:52 Podziwiam Was, w takim miejscu mieszkać ze złodziejami, pijakami, cyganami i innymi elementami....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 05.06.07, 21:53 Cyganie mieszkaja nie tylko na Morcinka. Pijaków tam nie widzieliśmy . A jeżeli chodzi o złodziei to czy ktoś Ci tam coś ukradł , że obrażasz obcych ludzi.I nie musisz nas podziwiać przyjdzi!e taki czas że będziesz nam zazdrościł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 11:36 Sprawdzam, co nowego na forum, bo mieszkam ok. 200 m od nowo rozpoczetej inwestycji i zaczęłam się budową interesować. Wszystkich wątpiących i zastanawiających się zapraszam do odczytania mojej wypowiedzi z 30.05.07. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endrju Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 14:14 Beato, to moze ty jestes Cyganka, skoro ich nie widzisz. Ja bylem tam okolo 15 minu i widzialem kilku ;) Budowa jest rozpoczeta, podobno juz ukradli jakis kabel o sporej wartosci... Gratuluje swietnego zakupu!!! to nie jest warte wiecej niz 4000 PLN/m2 ale kupujcie naiwniacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 12:00 Czyli rozumiem z Twojej wypowiedzi że za 4000 żł/m. kw. juz bys mógł zakupic tam mieszkanie skoro tak to wyceniasz? Może zatem za 4900 Cię nie stać, a moze wolisz zakupic po 8 koła z metr w innej dzielnicy lub za 10 tysięcy na osiedlu Europejskim na Ruczaju - (niby tam taka rewelacja??) - no ale przeciez stac Cie tylko na te 4000..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.06.07, 12:21 TY CZESIEK A TY SKąD SIE WYRWAłEś NIE BARDZO KUMAM TWOICH WYPOWIEDZI CZEGO ONE DOTYCZĄ ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.06.07, 12:22 Ja mam do 5 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 12:45 Byłem ostatnio na budowie,kopią dziury pod fundamenty.Od osoby która będzie tam zakładać instalacje dowiedziałem się,że termin grudzień 2008 jest realny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endrju Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 16:56 Czesiek jest rumunem. Tak, wiec ciagnie swoj do swojego ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 03.07.07, 11:37 A widziales kiedyś w ogole Rumuna? A w ogóle to zarąbiscie jest być rumunem, mniejszosci mają lepiej.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 11:55 A Ty gdzie mieszkasz? Skad wiesz ze Ci ktoś mieszkania czy domu np jutro nie oszyje albo w łeb nie da na osiedlu? Te menele to stare dziadki, ktore nikomu nie wadzą z przeprowadzonego wywiadu wsrod mieszkajacych taml ludzi. Zreszta wkrotce ich tam juz nie bedzie, a przyjedz tam sobie za pare lat, trzeba patrzec przyszłosciowo a nie krótkowzrocznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 12.06.07, 12:38 I JAK KUPUJE KTOS TAM MIESZKANIE !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goś Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 12.06.07, 16:47 Tak ja kupuję i nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.net.autocom.pl 12.06.07, 19:34 TO ja pięć poprosze , a i jeszcze jedno dla babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 21.06.07, 12:29 I co podpisał ktoś umowę na kupno bo ja chyba podpisze cos tu cicho pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 212.244.59.* 21.06.07, 13:15 Ktoś podpisał kto nie umie znaleźć lepszej lokalizacji a jedyną wykładnią jest niska cena za niski standard i lokalizację "za krakowem" bo adres zameldowania nie będzie krakowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.06.07, 22:35 Ja podpisałam mimo że umie znaleźć lepszą lokalizację ale niestety nie w tej cenie.Standard jest taki sam jak u innych deweloperów a że adres nie będzie krakowski to nie bardzo rozumie jakie to ma znaczenie , mam zapłacić 3 tys. więcej za m2 po to żeby w dowodzie mi wbili Kraków ? Gościu nie ośmieszaj się, jeżeli Cię nie interesuje ta lokalizacja to nie musisz zabierać głosu w tej sprawie i mącić ludziom w głowach A nie pomyślałeś , że ktoś może chce tam zamieszkać.Mnie się tam podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.06.07, 12:01 Ula, ja podpisaałem, wczoraj , czyli 28.06. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.06.07, 15:18 To widzę że jest już troje na forum a ty Czesiek gdzie kupiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 03.07.07, 11:39 w bloku nad strumykiem zakupiłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 06.08.07, 08:23 Witam i jak tam dzieje sie cos na budowie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 06.08.07, 09:27 Witam Jak pisałem w wiadomości z 30.07 budowa idzie dobrze.Wylali fundamenty pod blok nr 3.A Ty w którym bloku masz mieszkanie? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 06.08.07, 15:14 Zakupiłem w bloku nr 2 nie wiesz czasem ile już mieszkań sprzedali pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 07.08.07, 07:42 Sprzedali około 20 mieszkań Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 15.08.07, 22:05 Witam byłem dzisiaj na budowie jest już dzwig i budynek 3 zaczynaja stawiać do góry pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 03.09.07, 11:49 Witam wiecie co sie dzieje na budowie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 05.09.07, 21:33 Hej ludzie czy ktoś słyszał o tym ,że został zwiększony metraż mieszkań ,bo my np. kupiliśmy 38 m2 a teraz okazuje się że to będzie 39 m2 Czy może wiecie czy trzeba będzie dopłacić różnicę???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 25.09.07, 09:46 Witam wszystkich przyszłych mieszkańców Morcinka. Byłem na budowie , prace idą dobrze, jest tylko jedno "ale". Dotyczy to budynku nr 3.Czy widzieliście jak blisko drzew jest usytuowany ten blok.Drzewa zachodzą na budynek.Mam nadzieję, że zostanie to jakoś rozwiązane. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 08.10.07, 08:20 Witam kto wie coś jak tam na budowie dzieje sie coś są jakieś postępy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 09.10.07, 12:12 Witam, Budowa idzie całkiem nieźle.We wszystkich buudynkach są już garaże.Zaczynają 1 piętro. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 09.10.07, 12:43 Witam a nie wiesz jak sprzedaż mieszkań (ile sprzedali) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 10.10.07, 10:18 Witam Najwięcej sprzedali w 3 - około 20 w 2 i 1 po kilka. A Ty w którym wykupiłeś? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 10.10.07, 11:36 Witam ja kupiłem w 2 byłem wczoraj na budowie faktycznie robota idzie i to chyba nieźle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumunolog Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.10.07, 00:26 Witam! Kupiłem w środkowym. Podobno przed zimą chcą to jeszcze zadaszyć. Co do osiedla to znam osobę która mieszka w okolicznych blokach i jest to ponoć bardzo spokojna okolica. Rumuni zyją w swoich enklawach i nikomu nie wadzą. Słyszałem też że ks pracuje nad tym żeby ich gdzieś indziej przenieść. Natomiast jedyne co mnie niepokoi to ta cegielnia, która jednak wyraźnie dymi. Ci znajomi twierdzą, że to nie przeszkadza specjalnie, ale jednak... Drugi problem to brak infrastruktury-sklepów, poczty itp. Poza tym ja nie widzę wad tej lokalizacji. Mając samochód to mnie rybka czy dojeżdzam z morcinka czy z okulickiego. Moim zdaniem osoby które kupiły zrobiły dobry biznes. Aha co do drzew o które ktoś pytał wcześniej i ich odległości od budynku nr 3 to mają one być znacznie przerzedzone, więc problem chyba zniknie. Inna sprawa że jak je przerzedzą to będzie widać i słychać to co po drugiej stronie rzeczki czyli droga i zabudowania. Ale może nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 23.10.07, 08:45 Witam ja też mam w środkowym wiesz cos więcej że ks pracuje nad tym żeby ich gdzieś indziej przenieść a budowa faktycznie idzie nieźle pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munolog Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.10.07, 14:56 Niestety nie wiem. Taką informacje przekazała mi osoba, która tam pracuje, ale ile w tym prawdy tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 23.10.07, 22:09 Witam wszystkich sąsiadów. Mam pytanie zakupiłem mieszkanie w bloku nr 3. Mam pytanie do osób które brały kredyty na zakup tego mieszkania czy nie obawiacie się wzrostu podatku VAT w momencie odbioru mieszkania z 7 na 22%. Spowoduje to drastyczną podwyżkę mieszkania pomimo nawet wpłacenia całej kwoty. To samo jest z możliwym wzrostem cen wskaźnika kwartalnego ogłoszonego przez prezesa GUS. Teraz sobie uświadomiłem, że to sumarycznie może być duży wydatek. Nie orientujecie się może na jakim poziomie ma być ten wskaźnik za czwarty kwartał bo od tego kwartału mam liczoną zwyżkę ceny? Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munolog Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.10.07, 23:57 Hej! Nie wpadajmy w panikę! Zapis mojej umowy brzmi: "kwota naleznego podatku vat, a co za tym idzie ostateczna wysokość ceny lokalu, zostanie ustalona w umowie przyrzeczonej z uwzględnieniem zasad naliczania podatku vat oraz stawki vat obowiązującej ++++++++++w chwili powstania obowiązku podatkowego++++++++++++ Kiedy powstaje ten obowiązek? Zazwyczaj w chwili wydania towaru. Są jednak od tego wyjątki i tu jeden z nich: "W przypadku dostawy towarów, której przedmiotem są lokale i budynki, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą otrzymania całości lub części zapłaty, nie później jednak niż 30 dnia, licząc od dnia wydania, z zastrzeżeniem ust. 13 pkt 10 i 11.....Jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą jej otrzymania w tej części." Z tego wynika, że pobrane części należności podlegają przy ewentualnej zmianie podatku dawnemu podatkowi 7%, a niepobrane 22%. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.10.07, 08:19 Witam byłem wczoraj na budowie ładnie to wygląda 1 i 3 budynek ma parter zalany stropem a w 2 juz kończa parter oby tak dalej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.10.07, 08:47 Witam Bardzo się cieszę, że tak jest.Nie wiesz czasem czy można wejść do środka i zobaczyć układ mieszkania? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.10.07, 12:16 Też o tym wczoraj myślałem ale poczekam jeszcze z tydzień jak dokonczą moje (2 budynek parter) i wtedy coś pomyśle a przecież możemy sie zmówić w jakiś dzień postawi sie portierowi jakieś piwko i może sie coś załatwi a ty które masz pietro pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 29.10.07, 13:35 Ja mam w bloku nr 3,3-4 piętro , tak że muszę jeszcze poczekać na moje mieszkanko.Chcę natomiast zobaczyć rozkład pierwszego poziomu, który w każdym pionie jest taki sam. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munolog Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 29.10.07, 16:35 Hej! Kiedyś pytałem portiera o możliwość wejścia i mówił, zdaje się że tylko za zgodą kierownika budowy w trakcie budowy mozna wchodzić. Ale jak wam sie uda taką wycieczkę załatwić to ja tez bardzo chętnie, chociaż wolałbym w zimie jak prace będą troche zamrożone, żeby niepotrzebnie się tam nie pętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 08.11.07, 11:50 Coś się będzie moze działo ciekawe dladewelopera.com/index.html a tak nie wiecie co tam na budowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 09.11.07, 08:25 Witam, Co do nowej inwestycji to na polanie obok mają powstać 2 budynki. Nasza budowa natomiast idzie nieźle, budują ściany 1 piętra. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM gustawa Morcinka Ceny produkcji budowlano-montażow IP: *.chello.pl 20.11.07, 18:22 Dla zainteresowanych Ceny produkcji budowlano-montażowej w III kwartale 2007 r. w stosunku do II kwartału 2007 r. wzrosły o 2,1 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: gustawa Morcinka Ceny produkcji budowlano-mon IP: *.multisoft.com.pl 18.12.07, 08:25 coś tu cicho dzieje sie cos na budowie jak sprzedaż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: gustawa Morcinka Ceny produkcji budowlano-mon IP: *.pl 18.12.07, 09:04 Witam Budowa idzie pełną parą pomimo pogody. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 02.01.08, 08:48 Wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU 2008 życzę wszystkim odebrania mieszkań (w terminie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muno Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.qwe.streamcn.pl 12.01.08, 10:29 Jak tam się prace posuwają? Pracują w normalnym tempie, czy mają jakąś przerwę zimową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 14.01.08, 22:19 Prace idą dobrze mam parę fotek sprzed tygodnia w budynku nr 1 jest juz 3 pietro a w pozostałych 2 robią cały czas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.W. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 16.01.08, 18:29 CZESC rozmawiacie na jakims innym forum na temat Gucia Morcinka bo szukam nowych sasiadow bud.3 POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 16.01.08, 18:35 Nie słyszałam o innym forum, ja mam w bud nr 2 POZDROWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
z.w.72 Re: Krak System gustawa Morcinka 16.01.08, 18:42 Dzieki.I do zobaczenia mam nadzieje ze juz w grudniu.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjdz Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.autocom.pl 21.01.08, 19:13 witam takze zarezerwowałem mieszkanie na G.Morcinka w bloku nr 3,i chciałem sie dopytac jak wygląda sprawa z umowa a dokładniej ile osób zdecydowało sie na podpisanie umowy u notariusza, zapewniano mnie ze umowa którą posiadam jest wystarczajaca ale jakos do konca nie jestem przekonany , moze ktos analizował ja z jakims expertem , prosze o odp. i pozdrawiam przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
hopelki Re: Krak System gustawa Morcinka 22.01.08, 22:44 Hejka wszystkim lokatorom przyszłym!!! My też kupujemy prawdopodobnie mieszkanko w bloku numer 1. Czy jest ktoś jeszcze??? Apropo mieszkań: czy nie uważacie że proponowany czynsz za obsługę mieszkań jest lekko przesadzony (3,5-4 zł za metr) czy nie powinniśmy jak najszybciej założyć tej wspólnoty i przejąć pion decyzyjny już po oddaniu mieszkań? Na innych budowach proponowany "czynsz" nie przekracza 3 złotych... Czy ktoś wie jak się zakłada taką wspólnotę i jak to wszystko pracuje? No i jeszcze jeden temat należałoby poruszyć: miejsca parkingowe: w tej chwili proponują 24 garaże (suma wszystkich budynków)i tylko kilka miejsc na zewnątrz budynku ale nie jest on w proporcji 1 mieszkanie / 1 samochód... więc może ktoś ma jakiś pomysł bo podejrzewam że samochodów raczej nie będzie brakować. Z tego co nam mówiono rewaloryzacja cen została na razie zawieszona, a podpisanie umowy równe jest aktowi notarialnemu, ale też zastanawiamy się nad notariuszem. No i na koniec ciekawostka dla tych co jeszcze nie wiedzą: będziemy mieszkać w Zastowie więc adresik nie będzie krakowski, no ale coś za coś Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muno Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.01.08, 04:53 No cóż, nie byłbym na tyle lekkomyślny, żeby nie zawrzeć umowy w formie aktu notarialnego, ale niektórzy lubią ryzyko. Co do miejsc parkingowych słuszna uwaga, nie przyszło mi to do głowy wcześniej, mogą być problemy, zwłaszcza, że kompletnie nie ma gdzie zostawić tego samochodu nawet poza terenem osiedla. Ale ostatecznie wolę więcej terenów zielonych, niż asfaltu na przeciw okna. Wspólnoty mieszkaniowej się nie zakłada, powstaje sama z chwilą wyodrębnienia lokali w księdze wieczystej. Inna sprawa to zarząd nieruchomością wspólną, póki nie podejmiemy uchwały zarząd sprawuje krak system o ile pamiętam. Natomiast z mocy prawa jesteśmy zobowiązani podjąć uchwałę o wyborze zarządu, ponieważ u nas lokali wyodrębnionych będzie więcej niż 7. Myślałem nad tym i wydaje mi się, że najlepiej zostawić ten zarząd kraksystemowi, bo zna nieruchomość najlepiej bo sam ją budował. W kązdym razie niech to będzie fachowy zarządca, nie powierzałbym zarządu amatorom, czyli na przykład któremuś lub którymś z członków wspólnoty, bo później bywa, że są spore problemy. Acha to my jako wspólnota ustalamy sobie poniekąd czynsz (poza wydatkami obligatoryjnymi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 23.01.08, 08:24 Witam również przyszłych sąsiadów hopelki a coś więcej wiesz o wstrzymaniu rewaloryzacja cen widzę że jest coraz więcej osób na forum pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 23.01.08, 17:00 Witam. No narazie nic nie podnaszą, ale to chyba dla nas dobrze.Może dlatego że nie maja pełnej obsady.Ważne że budowa idzie jak należy i oby tak do konca.Umowa notarilna penie że to jakieś zabezpieczenie ale nie do końca.Wszystko da sie zmienić,a w razie czego to tylko sad a to trwa pare lat.Ale mam nadzieje ,ze bedzie wwszystko ok.A co do adresu w Zastwie to jest mi to wszystko jedno.Wspolnote bedziemy mogli zalozyc chyba dopiero po trzech mies.tak slyszalem ale nie jestem pewny.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 28.01.08, 15:55 Witam jak tam budowa orientuje się ktoś pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 29.01.08, 20:39 Czesc bylem w pon. i powiem ci ze niezle to wyglada. Na 3 robia juz przygotowke pod dach a 1 i 2 koncza trzecie pietra, oby tak dalej.w kazdym razie caly czas cos sie dzieje. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 05.02.08, 18:03 Witam. Nie wiecie jak tam idzie im sprzedaz i czy ktos moze widzial mieszkanie w srodku jak to wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 11.02.08, 10:53 też jestem ciekawy jak idzie sprzedaż wiecie cos może, budowa ładnie idzie jak do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 11.02.08, 11:36 Witam, Sprzedanych mieszkań mają około 50 %. Można wejść na www.dominium.pl i tam wszystko zobaczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 11.02.08, 10:54 ciekawe ile sprzedanych Odpowiedz Link Zgłoś
z.w.72 Re: Krak System gustawa Morcinka 11.02.08, 19:01 Czesc witam wszystkich.Bylem ostatnio na budowie i rozmawialem z kierownikiem.Co do terminu to mowi ze bedzie ok,chociaz nie byl w stu procentach przekonywujacy, ale moze ja takie wrazenie odnioslem,bo budowa idzie.Na 3 w tym tyg. maja przywiesc elementy dachu.bylem w srodku w 1 i robia juz instalacje wod. kan. elektryk tez mial wejsc w tamtym tyg.Kierownik narzekal tylko na dojaz na budowe.Podobna ludzie z tego bloku kolo ulicy mu przeszkadzaja. ale jakos daja rade.Mowi tez ze 3 jest najbardziej zaawansowana bo od niej zaczeli.Aco do sprzedazy to podobno ponad 50% sprzzedali.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
z.w.72 Re: Krak System gustawa Morcinka 11.02.08, 19:21 A i jeszcze jedno mieszkania beda troszke wieksze bo sciany dzialowe zrobili z cegly ceramicznej 7cm a mialy byc z 13 cm.Podobno byly problemy z jej dostaniem i musieliby na nie dluzej czekac.To chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 12.02.08, 08:40 Witam, Wczoraj byłem na budowie i powiedziano mi, że od dzisiaj robią dach na 3. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 15.02.08, 14:24 Witam byłem na budowie a nawet oglądałem mieszkanie w środku ładnie im idzie oby tak dalej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 25.02.08, 15:04 Dla zainteresowanych waloryzacja została wstrzymana ponieważ KS ma sprawę w sadzie o niedozwolone klauzule właśnie o waloryzację i kilka innych punktów umowy (co prawda umowa została sprawdzona przez UOKIK i dotyczyła wcześniejszych umów ale klauzula dotyczy tez gustawa mieszkam.gratka.pl/artykul/106-2-kto-mija-sie-z-prawda.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 25.02.08, 17:52 czescs gdzie sie dowiedziales i co to dla nas oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 26.02.08, 09:43 No właśnie, czy ktoś wie co to dla nas oznacza ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 26.02.08, 11:19 Witam jeżeli jest to prawda to dla nas chyba lepiej ponieważ klauzula o waloryzacji powinna mieć zapis że w przypadku dopłaty możemy odstąpić od umowy bez żadnych dodatkowych opłat i wówczas zawsze można rozmawiać z deweloperem. Z tego co czytałem UOKiK kontrolował umowy (Raport z kontroli wzorców umownych stosowanych w umowach deweloperskich (07.2007)) i zostały zakwestionowane wcześniejsze umowy z KS ale skoro u nas została wstrzymana waloryzacja to pewnie coś w tym jest można poszukać po necie jak ktoś coś więcej będzie wiedział niech pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 26.02.08, 16:53 Mam pytanie do osoby przede mną, która pisze że waloryzacji nie będzie (przynajmniej w tym momencie). Czy możesz podać więcej szczegółów. Na podanej stronie niewiele pisze. Czy według Ciebie rzeczywiście z tego powodu mogą być jakieś opóźnienia w przekazaniu mieszkań> Czy mogą całkowicie zaprzestać waloryzacji cen? (co według mnie jest w porządku bo jak się coś kupuje to wiadomo za jaką cenę a nie żeby później cena wzrastała). Proszę o odpowiedź. Byłem dzisiaj na budowie, wszystkie budynki są wybudowane pod sam dach, w trzecim w którym kupiłem mieszkanie jest już przygotowana konstrukcja pod dach. Wygląda to naprawdę w porządku. Jeśli by się jeszcze okazało że zaprzestaną waloryzacji cen i wszystko byłoby w terminie to byłoby super (to trochę dziwne bo szanująca się firma w taki sposób powinna prowadzić inwestycje - stałe ceny, brak zmian, terminowość wykonania). Pozdrawiam wszystkich sąsiadów Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 26.02.08, 16:55 Mam pytanie do osoby przede mną, która pisze że waloryzacji nie będzie (przynajmniej w tym momencie). Czy możesz podać więcej szczegółów. Na podanej stronie niewiele pisze. Czy według Ciebie rzeczywiście z tego powodu mogą być jakieś opóźnienia w przekazaniu mieszkań> Czy mogą całkowicie zaprzestać waloryzacji cen? (co według mnie jest w porządku bo jak się coś kupuje to wiadomo za jaką cenę a nie żeby później cena wzrastała). Proszę o odpowiedź. Byłem dzisiaj na budowie, wszystkie budynki są wybudowane pod sam dach, w trzecim w którym kupiłem mieszkanie jest już przygotowana konstrukcja pod dach. Wygląda to naprawdę w porządku. Jeśli by się jeszcze okazało że zaprzestaną waloryzacji cen i wszystko byłoby w terminie to byłoby super (to trochę dziwne bo szanująca się firma w taki sposób powinna prowadzić inwestycje - stałe ceny, brak zmian, terminowość wykonania). Pozdrawiam wszystkich sąsiadów Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 26.02.08, 21:13 Witam więcej szczegółów nie wiem byłem na stronie uokik jest tam raport z przeprowadzonych kontroli znajduje sie tam KS jest tez spis klauzul niedozwolonych rozmawiałem z panem Stypą z KS i zapytałem o waloryzacje powiedział mi tylko tyle że zarząd wstrzymał dopłaty. Ale nie wiem z jakiego powodu pan S mi nie powiedział ja również uważam że dopłata jest niesprawiedliwa ale zobaczymy co do odbioru mieszkania nie powinno mieć to znaczenia pożyjemy zobaczymy a budowa faktycznie idzie nieźle byłem w sobotą ładnie to wygląda JAK ktoś COŚ BĘDZIE wiedział NIECH PISZE POZDRAWIAM sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 27.02.08, 17:28 Witam. Rozmawialem dzisiaj ze Stypa i twierdzi ze te zakwestionowane klauzule sa poporawione i ze to byl stary temat.Co do waloryzacji to podobno juz zadnej nie bedzie(OBY).O budowie twierdzi ze wyprzedzaja charonogram prac,ze mimo ze nie sprzedaja sie im te mieszkania tak jak by chcieli to pieniadza maja i placa za wszystko w terminie.Mam nadzieje ze do konca tak bedzie POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 28.02.08, 08:55 Witam, To samo usłyszałem od S.,że mieszkania słabo się sprzedają ale nie mają zatorów płatniczych. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 02.03.08, 21:22 Witaj, właśnie się zastanawiamy z mężem nad kupnem mieszkania przy MOrcinka. Czytalismy umowe i ma same niedozwolone klauzury. Idziemy we wtorek negocjowac zapisy. Mam pytanie do wszystkich przyszlych mieszkancow. Czy z TBS Krak rozmawia sie w sposob normalny, czy kreca. Mam nadzieje ze zapisy umowy zmienia i juz w krotce bedziemy kupowac. Mieszkanko juz upatrzone (mam nadzieje ze dalej dostepne). Martwi nas dojazd, ale rozmawialam z mieszkanka blokow istniejacych, że złożyli pismo w sprawie nowego autobusu przez WIślicką. POzdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 04.03.08, 15:32 Witam jak tam negocjację z KS pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 04.03.08, 17:28 Też jestem ciekawy??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 04.03.08, 21:22 witam, dzis negocjowalismy umowe z KS. Wszystko przebieglo w milej atmosferze i poszli na ugody. Generalnie wywalczylismy wszystko co chcielismy. Zrezygnowali ze zmiany Vat, zmiany metrazu a takze waloryzacji. Zrobilem wizje w terenie i jest spokojnie dojazd od ul Morcinka. Jedzie sie wzdluz cegielni i blokow do niej przyleglych. Podobno zlozyli pismo do MPK o dolozenie autobusu w strone wislickiej pzrez ul okulickiego. Zreszta maja tam powstac kolejne osiedla wiec tak czy inaczej autobus dodatkowy bedzie kwestioa czasu. Dodatkow w okolicy ma byc wezel drogowy, (ale w odleglosci bezpiecznej od nas) wiec dojazd do centrum krakowa to zaledwie kilka minut. Wszytko wskazuje ze za pare lat ceny tam bede 2 krotnie wyzsze, wiec polecam nie zwlekac. A pozatym tern jest wporzadku do wspolnych sasiedzkich frili nad strumyczkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 04.03.08, 22:23 Witam jakie mieszkanie kupujecie i w którym bloku. Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 05.03.08, 07:47 Witam, Mam pytanie do przyszłych sasiadów - co to znaczy zrezygnowali ze zmiany Vat ? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 05.03.08, 07:55 jesli chodzo o Zmiane Vat. W umowie byl zapis ze narazie obowiazuje podatek 7% vat. I jesli by sie on zmienil np na 22% to my jako kupujacy mamy doplacic roznice. Na moj wniosek wykreslili to z umowy. Ponadto zapewniaja ze w tym roku na 100% on sie nie zmieni, moze wlasnie dlatego mogli to wykreslic z umowy. Kupujemy mieszkanie w bloku nr 3 klatka II. Pozdrawiam sąsiadów i pewnie wspolny grill nad strumyczkiem bedzie okazja do zapoznania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 05.03.08, 08:07 a co udało sie z waloryzacją i większym metrazem co na ten temat mówili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 05.03.08, 08:21 Jesli chodzi o waloryzacje, to rowniez wykreslili z umowy, a zmiane metrazu zwiekszyli do 2%, przy czym mowili ze niebedzie takiej roznicy poniewaz mieszkania sa juz wybudowane i oszacowali metraz i to sa odstepstwa w granicach 0.5% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 05.03.08, 08:25 a jaki metraż kupujecie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 05.03.08, 08:30 52m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 05.03.08, 08:38 No to witam serdecznie sąsiadów z 3. Apropo waloryzacji to jest wstrzymana do odwołania tak że najprawdopodobniej uda nam się ominąć jakiekolwiek dopłaty.Mam pytanie czy podczas rozmów KS mówił coś o poprawie i rozbudowie drogi doajazdowej do bloków i rozbiórce tej zdewastowanej hali ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 05.03.08, 08:45 tak, mowil ze beda poszerzac ta droge istniejaca (ta droga wzdluz cegielni od ul.morcinka) i po lewej stronie patrzac na strumyczek maja budowac jakies osiedle znowu. Dodatkowo maja uruchomic linie autobusowa w strone okulickiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 05.03.08, 15:49 witam. o tej dodze tez rozmawialem i faktycznie maja ja wyremontowac bo jest ich wlasnoscia,mysle tylko o utrzymaniu zimowym jak to bedzie jak zalozymy wspolnoty.i jak bedzie z opieka medyczna czy my przez przypadek nie bedziemy pod proszowicami(oby nie)musze sie wywiedziec. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 05.03.08, 19:13 To chyba będą budować na sąsiedniej działce dladewelopera.com/swi.html. Co do autobusu - Świetna wiadomość! Co do drogi - świetna wiadomość!A jak idzie budowa, zaczęli już dach na dwójce i jedynce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 05.03.08, 19:20 a tu dokłądnie widać usytuowanie obu obiektów www.dladewelopera.com/K_ZASTOW__PLAN_1000.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 05.03.08, 20:11 Bylem dzisiaj i na 3 więżba dachowa juz prawie ukonczona a na 1 i 2 zaczynaja cos dzialac z dachem ,muruja kominy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 10.03.08, 10:11 Witam byłem na budowie i dowiedziałem sie że prawdopodobnie nie wyrobią sie na czas i opóźnienie będzie ok 3 miesiące. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 10.03.08, 17:26 Czesc.Jakie opoznienie?Zkim rozmawiales?Mi kiedys kierownik mowil ze sa do przodu i Stypa tez tak twierdzil wiec k..... o co chodzi.Napisz cos wiecej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 10.03.08, 18:42 Tak mi powiedział gościu z budowy na początku mieli problem w bloku nr 1 z fundamentami jakieś pozostałości i musieli dłużej je usuwać. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa, budowa na moje oko ładnie idzie zobaczymy, będę w KS to spróbuje Stypę coś wypytać Mam nadzieje że wyrobią się w terminie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 10.03.08, 18:58 dzieki za odpowiedz,wiesz zdziwilem sie troche bo zimy nie ma nic ich nie trzyma ,a wrecz przeciwnie powinni wyrobic sie przed terminem bo moga caly czas robic.mysle ze jedynym problemem jest to ze sprzedali ok 50% ale srodki na budowe podobno sa zapewnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 10.03.08, 21:43 przypuszczam że mieszkania w trójce będą oddawać w terminie a w dwójce i jedynce niestety z opóźnieniem. Co do finansowania to naprawde bez jaj! Nie rozpoczyna się inwestycji nie mając zapewnionych źródeł finansowania. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 12.03.08, 11:43 Witam, Dziwne jest to co piszecie, jeszcze całkiem niedawno rozmawiałem z ludźmi na budowie i mowili że najprawdopodobniej wyrobia się wczesniej.Może faktycznie mają jakieś kłopoty z finansowaniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 12.03.08, 12:24 Właśnie rozmawiałem z KS byli bardzo zdziwieni faktem ,że mogą być jakieś opóźnienia.Podobno mają oddawać mieszkania wcześniej. Pożyjemy, zobaczymy. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 12.03.08, 13:11 Ja tez bylem w KS na dokończenie budowy zaciągnęli kredyt tak powiedział pan S, pytałem również o drogę maja ja powiększać w kierunku bloków ,złożyli również pismo do MPK w sprawie autobusu. Pan S również twierdził że budowa będzie skończona na czas a podpisanie aktu notarialnego w/g umowy do kwietnia 2009 ale podobno maja być wcześniej. Będzie dopłata za większy metraż ścianki działowe są mniejsze, waloryzacji nie bedzie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 12.03.08, 17:29 witam.Ja tez sie zastanawiam,dlaczego piszecie o opoznieniach.Kasa podobno jest zapewniona kredytu,budowa idzie,do konca marca maja juz jeden dzwig zlozyc,moze zaczna cos w terenie robic,tynkarze tez juz maja zaczynac tak ze cos sie dzieje moze nie za szybko ale do przodu.A z tymi sciankami to na mieszkaniu 52m doplata moze byc ok8000zl.ale czy to nasza wina ze scianki sa mniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 13.03.08, 00:13 8000? czyli że powierzchnia się powiszyła o prawie dwa metry? Czy to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 13.03.08, 07:47 Ja juz che sie tam wprowadzi :) zrobimy grila i bedzie fajnie. Powołamy wspólnote i bedziemy sobie rządzić. Jesli KS niewykombinuje dodatkowego autobusu sami bedziemy skladać pismo do MPK. Zalezy mi aby puscili autobus w strone Okulickiego (przynajmniej zeby pzrejezdzal pzrez wislicka. Bo poki co jezdzi autobus ale w strone wzgorz krzeslawickich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkm Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 21:28 Do MPK możecie słać - zapewne można się z nimi dogadać na puszczenie specjalnego autobusu na dowolnej trasie na którą autobusy mogą wjeżdżać (tonaż, wymiary itp). Tyle tylko, że: 1. będziecie musieli za to ekstra zapłacić, bo MPK nie ustala tras linii a jedynie wykonuje przewozy na zlecenie Miasta 2. czy przypadkiem ulica w kierunku Okulickiego nie jest wąską ciasną drogą pomiędzy domkami z ograniczeniem tonażu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 12:48 "a juz che sie tam wprowadzi :) zrobimy grila i bedzie fajnie. Powołamy wspólnote i bedziemy sobie rządzić" A propo tego pomyslu to napisze Wam tylko tyle, iz ja zakupilem mieszkanie od KS na Fredry i tez tak sobie myslalem. Jak bedziecie odbierac/podpisywac protokol zdawczo/odbiorcyz mieszkanie to podsuna Wam tez umowe o zarzadzaniu nieruchomoscia. Ja za mieszkanie 50 m2, piwnice 5m2 i garaz 15m2 place 500 zlotych za administracje. W tym jest zaliczka na wode i grzanie. KS bardzo drogo sobie liczy za administrowanie osiedlem. W umowach mamy, iz beda zarzadzac 6 miesiecy. czyli konczy im sie czas juz w czerwcu. Inne firmy biora okolo 30-40% mniej. Zycze Wam malo kloptow z KS-mem i szybkich odbirow mieszkan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 13.03.08, 07:56 Witam, Mam nadzieję że KS doprowadzi do końca sprawę drogi tak jak obiecje.To im na pewno pomoże sprzedać resztę mieszkań.Czy słyszeliście może o projekcie muru oddzielajacego budynek socjalny i widok na zdewastowaną halę , który mają postawić po drugiej stronie drogi? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 13.03.08, 08:04 Witam a gdzie słyszałeś o postawieniu muru oddzielającego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 13.03.08, 08:07 W KS . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 195.205.24.* 13.03.08, 08:43 Witam. mam pytanie. Czy ktos z was proponowal ulozenie gniazdek w mieszkaniu po "swojemu"? Bo zrobilem sobie projekt umebowania w mieszkaniu i chcialbym aby pewne gniazdka (230V jak i antenowe) byly w odpowiednich miejscach. JEsli tak to z kim mam rozmawiac? z keirownikiem budowy? i czy dodatkowo sie za to placi? Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 13.03.08, 12:19 Witam przyszłych sąsiadów.Umowa podpisana,teraz tylko bank molestujemy.jak macie podpisana umowe o zwiekszenie metrazu, o ile procent macie za darmo? my mamy o 1,5%. czy ta doplata bedzie roznica o rzeczywista wielkosc zwiekszenia minus te 1,5%?chyba tak powinno byc.Pan S mowil ze chyba tez tam kupi mieszkanie.ciekawe czy to wybieg z jego strony?nie uwazacie czy kwota czynszu za metr 2 jest za wysoka?pozdrawiam wszystkich. My kupilismy w 3 budynku klatka 2 pietro 1 nr 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 13.03.08, 12:34 Witam ja mam różnicę 1% umowa podpisana w czerwcu co do dopłaty będzie za całość bez pomniejszenia czyli za cały większy metraż pytałem w KS. A ty jaki masz metraż w umowie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 13.03.08, 15:54 Witam.Te ok 8000zl gosciu mi liczyl na moim mieszkaniu w 3 nr 7, ale zobaczymy jak to bedzie przy oddaniu,oby jak najszybciej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 14.03.08, 07:57 Ja ma 52,7metraz.Troche dziwne ze za calosc,jezeli nam licza do do tego 1-1,5% za darmo to ponadto powinnismy zaplacic roznice. Ze tez w umowie tego nie zawarlam, Przeoczenie :( . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 14.03.08, 16:48 Ale czy to nasza wina ze scianki wykonali z cegly 7cm. a nie z 23cm. jak jest w projekcie???Mogli zrobic gopsowe to jeszcze wiecej by wydarli kasy!!!!Aco co do dojazdu do okulickiego to faktycznie Mistrzejowicka jest z ograniczeniem tonazu,ale moze jakis maly autobusik by sie wcisna.Pozyjemy zobaczymy,zawsze sa przeciez rowerki:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 14.03.08, 17:14 znaczy z cegly 13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 13.03.08, 18:22 Witam Jeżeli chodzi o ewentualne zmiany dotyczące gniazdek to można w tygodniu podjechać na budowę i ustalić to z elektrykiem . Pracuje on w godz.16-17 , myślę że trzeba będzie za to mu zapłacić extra, bo przecież nie ma nic za darmo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 17.03.08, 08:16 Witam przyszłych sąsiadów, Przejeżdżałem wczoraj obok budowy.Na trójce kładą już folię na dachu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 25.03.08, 11:37 Co tam na budowie słychać był może ktoś Pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 25.03.08, 13:23 Witam Przed świętami niewiele robili na zewnątrz, wewnątrz zakładali jakieś kabelki :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.w Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 27.03.08, 17:52 Witam.Nie wiecie jak tam idzie im ze sprzedażą mieszkań??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 09.04.08, 12:45 Witam był ktoś na budowie jak idą pracę. A sprzedaż mieszkań wicie coś????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 09.04.08, 14:10 Witam W środku tynkują 3.W maju maja wstawiać okna.Kierownik budowy stwierdził,że prawdopodobnie w okolicach września bedą kończyć. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 14.04.08, 10:35 Witam, Mam pytanie do przyszłych sasiadów.Czy KS mówił Wam coś o projekcie drogi dojazdowej od ulicy Morcinka ? Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 14.04.08, 13:15 Jak byłem w KS to p Stypa mówił że drogę maja poszerzać od osiedla ale to są tylko jego słowa, a ty gib coś na ten temat słyszałeś. Byłem wczoraj na budowie w 3 tynkują ściany są ładnie wytynkowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 14.04.08, 18:03 znaczy się elewację? a na jakiem etapie dwójka i jedynka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 15.04.08, 13:36 Witam, Na temat drogi mam wiadomości również tylko od S.Firma która buduje bloki mówi że nie maja zakontraktowanej budowy drogi od strony osiedla , oni robia tylko wewnatrz.Jest to sprawa inwestora czy bedzie poszerzać drogę od strony Morcinka.Miejmy nadzieję , że tak bo dojazd tam jest bardzo cieżki. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 12:49 "a juz che sie tam wprowadzi :) zrobimy grila i bedzie fajnie. Powołamy wspólnote i bedziemy sobie rządzić" A propo tego pomyslu to napisze Wam tylko tyle, iz ja zakupilem mieszkanie od KS na Fredry i tez tak sobie myslalem. Jak bedziecie odbierac/podpisywac protokol zdawczo/odbiorcyz mieszkanie to podsuna Wam tez umowe o zarzadzaniu nieruchomoscia. Ja za mieszkanie 50 m2, piwnice 5m2 i garaz 15m2 place 500 zlotych za administracje. W tym jest zaliczka na wode i grzanie. KS bardzo drogo sobie liczy za administrowanie osiedlem. W umowach mamy, iz beda zarzadzac 6 miesiecy. czyli konczy im sie czas juz w czerwcu. Inne firmy biora okolo 30-40% mniej. Zycze Wam malo kloptow z KS-mem i szybkich odbirow mieszkan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.04.08, 15:24 a w dupę niech mnie pocałują!! Jeśli w planach jest cegła 13cm, a sciany zrobili z 7cm, to jest to nie dopelnienie warunków z ich strony, jest to samowolka celem obniżenia kosztów i nic więcej. Jesli dostanę pismo z wnioskiem o dopłatę, to zaskarżę ich do sądu! Dobrze ktoś wcześniej powiedział, że równie dobrze mogliby ściny z samego regipsu zrobić i zarządać dopłaty za przyrost kilku metrów kwadratowych. To jedno. Druga sprawa, straszny burdel sie tu robi, więc moze by się konkretnie zająć powolaniem wspólnoty. Proponuję jakieś spotkanie zorganizować. Jeszcze z innej beczki. Co z wysokością czynszów? I na koniec. Drogę dojazdową muszą, powtarzam muszą zrobić i przede wszystkim poszerzyć, bo nie spełnia w obecnej formie wymogów przeciwpożarowych. Jeśli by nie było tego w planach, to nie dostaliby zgody na budowę!! Pozdrowienia dla sąsiada z bloku 2 kl. 1- parter;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.04.08, 18:39 Nic nie muszą, nie znasz krak-Systemu, drogi wam nigdy nie zrobią, już kiedy sprzedawali TBS-y to mówili że dojazd tylko od Kantorowickiej bo nie mieszkańcy nie wyrazili zgody. Zostaje wam mieszkać z cyganami z przeciwka i mijać ich codziennie oraz drugi przytułek na kantorowickiej. Ale cóż, macie przynajmniej tanio...... co i znaczy dobrze :) Z mężem mielismy mieć TBS tam, na szczęście wybili nam to z głowy: 1-sze lokalizację, 2-gie sąsiedztwo, 3-cie komunikację. I przez najbliższe 4-5 lat zapomnijcie o dodatkowych autobusach bo będą wam puszczać nitke obwodnicy opodal. Sprawdźcie sobie czynsz w Krak Systemie bo zapłacicie jak za woły... Myślicie że dlaczego od ponad roku sprzedali raptem niecałe pół inwestycji? Ludzie mają oczy i rozum i wiedzą co i gdzie kupują Odpowiedz Link Zgłoś
cezarro11 Re: Krak System gustawa Morcinka 20.04.08, 22:09 Witam Wszystkich! Zamierzamy kupic mieszkanko na Morcinka i zastanawiamy sie czy podpisac umowe ta ktora podsuwa KS czy moze zawrzec umowe notarialnie?? Mozecie cos podpowiedziec. Moze jeszcze jakies inne haczyki o ktorych nie informuja w KS?? Z gory dzieki za info. Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 21.04.08, 08:18 Ja podpisałem umowę notarialną, bo ta zawsze gwarantuje większe bezpieczeństwo w razie jakichkolwiek problemów. Ale współpraca z KS i tak układa mi się na razie bardzo dobrze, więc nie sądzę żeby były jakieś większe problemy. Takich sfrustrowanych osób jak kasia powyżej nie słuchałbym - opowiada jakieś straszne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 21.04.08, 09:13 Witam, Kasiu kupna TBS-u nie wybili Ci z głowy.Nie kupiłaś mieszkania tbs- owskiego, bo się z tego wycofał KS. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.04.08, 19:31 Witam a jak prace co robią. Pozdrowienia dla gumy bo chyba sie z tobą spotkałem na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 21.04.08, 23:59 Byłem dzisiaj i na trójce kończą kłaść dach ładny czerwony przypomina dachówkę ceramiczną. Na jedynce skończyli te konstrukcje pod dach i zaczęli kłaść dach. Na dwójce kończą konstrukcję pod dach, najmniejszy stopień zaawansowania prac. Oprócz tego tłuką się cały czas w środku. Co zauważyłem i mnie zmartwiło, to że o godzinie 15 słońce wali centralnie w boczną ścianę budynków, a te "południowe" frontowe z oknami są całkowicie, powtarzam całkowiecie zacienione, bez wyjątku. Poza tym zrobiłem wywiad u autochtonów i ponoć krak system wystąpił do organów gminnych chyba i do MPK w sprawie tych autobusów dodatkowych, ale chodziło by ewentualnie o zwiększenie liczby autobusów w stronę wzgórz krzesławickich(tej samej linii) - tam gdzie pętla tramwajowa, a nie o puszczenie nowej linii w stronę bora komorowskiego. Mówią zresztą, to co bylo tu już powiedziane, że nie ma opcji puszczenia autobusu mistrzejowicką, bo droga się nie nadaje. Są za to plany ulepszenia, poszerzenia tej drogi w perspektywie kilku lat. Co do cyganów to podobno są plany budowy ekranu oddzielającego ich od nas, bo o wysiedleniu nie ma mowy i jest to nierealne. Oglądałem ich natomiast i to są chyba tylko dwie rodziny, jedynie kiepsko, że produkują górę śmieci i straszny syf. Ekran miałby być ażurową konstrukcją z jakąś winoroślą, coś w tym stylu. Kotłownia obok naszego osiedla jest nowa, ma trzy lata i była już budowana pod kątem obsługi istniejących tam osiedli i naszego. Z ciekawych informacji ten szkielet obok budynków socjalnych to całkiem niedawno jeszcze była dojrzewalnia bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 22.04.08, 08:41 Witajcie sąsiedzi, mysle ze ten pomysl z utworzeniem jakies wczesniejszej wspolnoty jest dobry.Dopoki nie sprzedadza wszystkich mieszkan to nie ma mowy o innym administratorze,ale mysle ze trzeba juz bedzie wtedymiec swoich przedstawicieli,zeby nas nie naciagneli na czynsze duze. Z ta obwodnica to prawda i w Krakow w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym ma rozpisane poszczegolne jego stapy, ale mysle ze to sprawa za ajkies kilka lat dopiero. Ale nieprzejmowalabym sie tym za bardzo, bo jestesmy w miare oddaleni i na pewno ekrany postawia. A niedaleko nas bedzie bedzie wezel, w bezpiecznej odleglosci, wiec to chyba nawet lepiej bo bedzie lepsze polaczenie. My juz wplacilismy pierwsza rate za mieszkanko (bud 3/18) i bylismy w srodku, zrobilismy zdjecia instalacji, zeby potem wiedziec gdzie wiercic dziury,zeby nie natrafic na kable (dziwne ze one ida gole po scianie, a nie w jakis rurkach-nie wiem czy to norma). W niektorych juz tynkuja w srodku. Mieszkanko piekne i nwet przestronne (52 m2).Ostatnio, w piatek Pan Stypa mowil z moze uda sie wczesniej oddac w jesieni. Martwie sie jedynie o miejsca postojowe. Razem z garazami jest jedynie polowa miejsc postojowych w stosunku do wszystkich mieszkan w 3 budynkach. Poidobno maja juz dzialke obbok wykupiona i beda budowac nowe bloki (no jak te sprtzedadza). Na razie tyle. Pozdrawiam sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 22.04.08, 17:24 "Dopoki nie sprzedadza wszystkich mieszkań to nie ma mowy o innym administratorze" Dlaczego tak uważasz? Wystarczy większość właścicieli wyodrębnionych lokali i na zebraniu albo i nie podejmujemy uchwałe o wyborze zarządu. Ludzie naprawdę nie zachowujcie się jak najemcy, tylko jak właściciele. Polecam lekturę ustawy o własności lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 23.04.08, 08:35 tak jest napisane w umowie oraz z wiadomosci przekazanych od TBS Krk. Jezeli w mysl prawa tak nie jest to dobrze (nawet bardzo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.04.08, 11:38 ja w umowie mam tylko, że będą zarządzali do dnia podjęcia uchwały przez wspólnotę o powołaniu zarządu nieruchomością wspólną lub o powierzeniu jej zarządcy. Taka uchwała i tak musi zostać podjęta, także w kwestii czynszu musi zostać podjęta uchwała. Problem jest jedynie taki, że taką uchwałę oprócz zebrania podejmuje się także w drodze indywidualnego zbierania głosów. Czyli takie właśnie podsuwanie pod nos czegoś do podpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.08, 08:20 dzięki AM za pozdrowienia, to rzezcywiście ja;)hehe... Ja osobiscie jestem za powołaniem własnego zarządu, a nie za płacenie zarządcy! Po co niepotrzebnie wywalac pieniądze. Ja jestem po zarządzaniu nieruchomosciami na AE Kraków, więc coś tam kumam;) Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 01.05.08, 08:42 Witam.Pewnie ze trzeba bedzie cos pomyslec w tej sprawie,tylko fajnie bylo by zrobic wspolnote z trzech budynkow a nie rozdrabniac sie bo wtedy mozemy zrobic sobie tam wszystko ale zobaczymy jak to bedzie.Wazne zeby sprzedali do konca(i oczywiscie oddali nam ukonczone)a potem zobaczymy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 29.04.08, 09:23 Witam orientujecie sie jak sprzedaż mieszkań sprzedali cos Pozdrowienia AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 12.05.08, 10:33 Witam jak tam budowa, był ktoś ostatnio. Pozdrawiam AM Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 13.05.08, 08:43 Witam, w budynku 3 czesciowo okna wstawione i juz chyba wszystkie mieszkania wewnatrz wytynkowane. Pozdrawiam AF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 10:27 współczuje wam tam mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cm Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 13.05.08, 18:32 a to czemu? Napisz jezeli wiesz o czyms o czym my nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 14.05.08, 10:12 Witam No i gdzie jesteś sąsiedzie ? Czekamy na szczegóły. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 14.05.08, 15:44 Jedna rzecz mnie zaczęła martwić. Uświadomiłem sobie, że obwodnica S7 będzie przebiegać w najbliższym punkcie około 300 metrów od nas. Za blisko. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 16:02 popieram że inwestycja tam to porażka, nie tyle Krak Systemu który wyjdzie wszystkim bokiem, co porażka ludzi którzy się zdecydowali na to "getto" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 14.05.08, 20:12 Nie wiem czemu sie wypowiadacie na tym forum skoro nie kupujecie tam mieszkania.ja mam nadzieje ze znajde tam spokuj i cisze bo mam dosc ciaglego halasu.Apropo tej odleglosci to sprawdzalem na mapach i babka mi wyliczyla oklo 800m a nie 300 jak ktos napisal.Skad masz te informacje????I jeszcze jedno nie martwi was ze tak malo sprzedaja????pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 14.05.08, 20:35 ja kupiłem mieszkanie i napisałem merytorycznie co mnie niepokoi. A marta to albo konkurencja, albo jakaś sfrustrowana osoba. Co do tego skąd wiem jaka odległość, to mam mapę z projektem obwodnicy wschodniej i umiem ją czytać. W linii prostej jest to około 300, 400 metrów, będzie biegła pomiędzy zbiornikiem wodnym, a tym dużym zakładem produkcyjnym przylegając do niego. Poniżej link do forum dyskusyjnego, na tej stronie również dokładna mapa z wytyczoną obwodnicą. www.skyscrapercity.com/showthread.php? t=174214&page=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 15.05.08, 09:11 Witam Wydaje mi się, ze te 300 m to nie bedzie taki duży problem ponieważ nasze bloki bedą nas chronić inne budynki a to są nasze naturalne ekrany.Dla mnie poza tym to jest duża odleglość, teraz mieszkam w takim miejscu , ze gorzej już, jeżeli chodzi o poziom hałasu nie może być.I jeszcze jedno. Jeżeli kupuje się mieszkanie w mieście, nigdy nie ma gwarancji, że za jakiś czas nie zbudują w pobliżu drogi. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 15.05.08, 10:07 Witam Odległość 300 metrów to nie jest tak mało a co maja powiedzieć np na Okulickiego tam mają drogę 15 m od balkonów a natężenie ruchu nie jest małe. A może wraz z budowa obwodnicy poprawi sie komunikacja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 15.05.08, 10:57 Czesc wszystkim sąsiadom. Byalm wczoraj na budowie, w 3 budynku do 2 pietra wstawione sa okna i zaczynaja ocieplac 3 budynek. WYtynkowane w srodku wiekszosc mieszkan. A poza tym jest tam pieknie, cicho.Mysle, ze kazdy z nas znajdzie tam spokoj od Krakowa. Drzewa zaslaniaja wiekszosc widoku hal WInenbergera i na prawde nic nie widac.A z ta obwodnica jest tak-300 m to na pewno nie bedzie, bo ona bedzioe sie kierowala w kierunku polnocnego=zachodu i akurat na naszej wysokosci bedzie odchodzila. Ja mysle, że jej obecnosc da nam nie tylko mozliwosc szybszego dojazdu do centrum, ale takze mozliwosc na lepsza komunikacje zbiorowa. A halas - na pewno postawia ekrany - bo takie sa standardy w drogownictwie - pracuje w tej branzy wiec jezeli poziom halasu bedzie poza normami (a tera przyklada sie do tego wielka wage, przy nowych inwestycjach)to na pewno ekrany beda. Dodatkowo przeciez mamy hale, ktore beda nas oddzielac i jestesmy w znacznej odleglosci. Pewnie ze lepiej by bylo gdyby byla dalej, no ale trudno. Gdybysmy mieszkali w kazdej innej czesci krakowamielibysmy pod oknami ruch. Nie ma tego zlego. Sa plus i minusy. A co do wypowiedzi "sasiada", ktory mowil o gettcie. Ja tam getta nie widze, mieskzaja tam ludzie w blokach i sa bardzo zadowoleni(rozmawialam z nimi - minusem jest dojazd autobusem). Ja mysle, ze nie ma sie co przejmowac takimi wypowiedziami, a jezeli ma sie jakies sprawdzone wiadomosci to wtedy sie pisze. Tez mysle,ze troche dziwnie malo sprzedali mieszkan, jezeli nie sprzedadza to co dalej? Dlaczego tak ktos uwaza ze Krak System nam bokiem wyjdzie?Ja mam kolege ktory kupil u nich mieszkanie i jest zadowolony i nie mial zadnych problemow. Deweloper jak deweloper, kazdy znich szuka oszczednosci, ale mysle ze raczej nic nie zdziala bo zalezy mu mieszkaniach. Ale poki co budowa idzie i wyglada na prawde ladnie. Pozdrawiam optymistow i pesymistow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 14:50 > Ja mysle, że jej obecnosc da nam > nie tylko mozliwosc szybszego dojazdu do centrum, W jaki sposób obwodnica Balice-Opatkowice-Wieliczka daje możliwość szybszego dojazdu do centrum mieszkańcom powiedzmy Bielan czy Swoszowic? > ale takze mozliwosc na lepsza komunikacje zbiorowa. Jakie linie komunikacyjne kursują na którymkolwiek odcinku obwodnicy Balice-Opatkowice-Wieliczka? Albo przynajmniej - jak wpływa na "lepszość" komunikacji zbiorowej w tamtym rejonie? > Gdybysmy mieszkali w kazdej innej > czesci krakowamielibysmy pod oknami ruch. No tak, np. samochody dowożące rano towar do sklepów. Czymże jest przy tym główna trasa tranzytowa w kierunku północnym. > Tez mysle,ze troche dziwnie malo sprzedali mieszkan, > jezeli nie sprzedadza to co dalej? Ale co w tym jest dziwnego? Gdy na rynku stoją puste mieszkania do wzięcia "od ręki" w zdecydowanie lepszych lokalizacjach to automatycznie mieszkania z adresami w Luborzycy budowane koło uciążliwego zakładu przemysłowego (cegielnia) w rejonie obszarów górniczych (zgodnie z MPZP) będą się słabo sprzedawać. Widać większość woli lepszą lokalizację kosztem mniejszej powierzchni lub wyższej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka 16.05.08, 11:47 Znaszsie moze na komunikacji "czytelnik'? Tak sie sklada, ze ja pracuje w tej branzy (powiazania komunikacyjne i ich wplyw na ruch), a moj maz bedzie projektowal wezel i przebieg tej obwodnicy, wiec jak sie nie znasz to prosze nie komentuj wypowiedzi. Kupiles moze mieszkanie na MOrcinka?Jezeli nie to sie nie wypowiadaj jezeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Forum jest po to zeby sie raczej podzielic swoimi uwagami i spostrzezeniami, a nie komentowac w durny sposob cos co cie nie dotyczy. A co do lokalizacji to zalezy co sie komu podoba. Jezeli nie zna sie ktos na oddzialywaniu i mozliwosc ochrony przed halasem to nie chce raczej nie wypowiada, bo roznosi glupie ploty. A funkcjonowanie komunikacji zbiorowej jest powiazane w rozwojem drog, poniewaz przy tak duzych inwestycjach oddtwarza sie siec ulic lokalnych, w celu lepszego dojazdu. A dojazd do centrum bedzie lepszy chociuazby przez wezel w mistrzejowicach i przeniesienie ruchu tranzytowego przez miasto na obwodnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Przepraszam za naruszenie spokoju ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:14 ... na Forum Wzajemnej Adoracji I Poklepywania Się Po Pleckach. Obiecuję nie siać więcej zamętu i nie poddawać w wątpliwość tez tu głoszonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 16.05.08, 18:10 Brawo Afronek mnie tez wkurzaja takie wypowiedzi.Nikt nie jest slepy i widzi gdzie kupuje wiec jak komus sie nie podoba to po cholere sie madrzy i niech tam nie jezdzi.na budowie ok 3 juz prawie zaszklilii zaczynaja ocieplac.Ze Stypa rozmawialem i twierdzi ze mozliwy jest wczesniejszy termin ale pozyjemy zobaczymy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 19.05.08, 09:56 Witam przyszłych sąsiadów 3 ma już wstawione prawie wszystkie okna i jest w większej części ocieplona. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 19.05.08, 20:08 Witam, przyszłych sąsiadów tych optymistycznie nastawionych i tych pesymistów żeby was pocieszyć jest nas trzy rodzinki które chcą kupić mieszkania, właśnie załatwiamy formalności a co do obwodnicy to na moje oko to nie będzie tak blisko. Mieszkania są naprawde ładne i jakościowo dobrze wykonane. Zalew w Zesławicach to rezerwowe ujęcie wody pitnej wydaje mi się że z tego powodu jest tam jakaś strefa ochronna wód gruntowych i powierzchniowych więc obwodnica musi być oddalona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 19.05.08, 20:33 Tak sobie czytałam wszystkie wypowiedzi i uważam że utworzenie Wspólnoty wcześniej jest bardzo dobrym pomysłem, myśle że sami zrobimy to lepiej i napewno taniej zaskoczyła mnie jedna wypowiedz odnoście czynszu że w KS jest bardzo wysoki czy ktoś wie jaki możemy płacić tam czynsz? jak będzie rozliczane ogrzewanie? pozdrawiam jak was to pocieszy to okna są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:07 Witamy nowych sąsiadów. Do pozostałych mam pytanie czy macie dzieci i w jakim wieku, bo mój syn jest ciekawy czy będzie miał się z kim bawić (9lat). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:42 mamy chłopcy 7, 6, 3 lata nie wszyscy mi mój 6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 20.05.08, 08:27 Czesc nowi sasiedzi,fajnie ze sie zdecydowaliscie. WYdaje mi sie ze fajnie tam bedzie mieszkac, bo okolica piekna.Oczywiscie sa tacy co wola mieszkac w blokowiskach, a sa tacy co wybieraja ladne okolice (budynki cegielni, ktora wogole nie sprawia problemow nie jest probleme w lecie zaslaniaja ja drzewa, a w zimnie... no coz,ja wole taki widok niz blokowisko). Mam nadziej ze sie nam wszystkim fajnie bedzie mieszkalo. Jeziorko jest super o kazdej porze roku, a obwodnica, ktora pewnie powstanie za jakie 7 lat najblizej (w WIeloletnim planie inwestycyjnym jest dopiero doroku 2010 przygotowanie inwestycji) nie powinna problemow sprawiac, jest oddalona od nas i zaslonieta cegielnia. Pozdraiwam wszystkich i rzeczywiscie trzeba bedzie cos pomyslec juz niedlugo o jakiejs wspolnocie. Ja sie pisze. POzdraiwam - Aga i Beata - w ktorym budynku kupiliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.05.08, 11:55 Witam witam ja kupuje w 2 bloku to 73 m moja koleżanka w 1 bloku 73 m bardzo fajnie mi się z Wami pisze i dlatego mysle że będzie nam się fajnie mieszkać jutro spotykam się z kleżanką której rodzice tam mieszkają na starym osiedlu ona nie ma żadnych zastrzeżeń do tej okolicy wręcz przeciwnie jak się dowiedzieli że kupujemy tam mieszkanie to może też się zdecydują jak się czegoś dowiem to Wam napisze. Pozdrowienia dla wszystkich. Mój mąż jeździ nad zalew do Zesławic na ryby o różnych porach dnia nigdy nie widział nic niepokojącego w tych okolicach( to tak z ciekawostek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 20.05.08, 12:13 Witam Ja mam mieszkanie 73 w 3.Byłam w środku.Jest to piękne duże mieszkanie,zwłaszcza góra.Jedyne zastrzeżenie to niestety dość mały salonik z aneksem i mały balkon. Jestem również za jak najszybszym powołaniem wspólnoty. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.05.08, 12:54 Miałam dokładnie taką samą uwage do tego mieszkania (balkon i salon) ale jak odpowiednio się zaprojektuje to będzie super salon apropo wspólnoty czy ktoś ma jakieś doświadczenie w prowadzeniu takiego organu? jeżeli tak to piszcie i będziemy działać ja mam troche doświadczenia w tej dziedzinie więc wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 20.05.08, 13:26 Fajnie ze zaczeliscie o dzieciach pisac bo tez o tym myslalem mam 1.5 roczna corke i mam nadzieje ze nie bedzie sama.Aco do mediow to podobno ceny za co i cwu sa podobne do tych co z miejskiej sieci ale dokladnych stawek nie znam ,mozna by popytac tam mieszkajacych bo oni placa.Co do cegielni to ona praktycznie nie dymi ten bialy "dym" ktorego najwiecej to para wodna.Szkoly , Zlobek przedszkola sa na Piastow i Boh Wresnia tylko nie wiem czy lokalizacja ma jakies znaczenie.Pozdrawiam cieplo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 27.05.08, 20:49 Jak już wcześniej wspomniałem jestem Absolwentem Akademii Ekonomicznej zarządzania nieruchomościami i również mogę się podjąć ku tworzenia naszej wspólnoty mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 27.05.08, 21:20 Witam, jeżeli utworzymy wspólnotę jak najszybciej to napewno koszty wspólne przypisane do nieruchomości będą niższe mam doświadczenie w tej dziedzinie więc uważam że sami możemy poprowadzić własne osiedle im więcej ludzi z wiedzą na ten temat tym lepiej, Pozdrowienia dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 20.05.08, 08:28 Na osiedlu kolo nas jest bardzo duzo dzieci w wieku 6-7lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 20.05.08, 08:36 Witam sasiadów Ja mam synka 2,5 rocznego.Kiedyś rozmawiałam z kierownikiem budowy i zapewniał mnie , ze kompleks oddadzą razem z placem zabaw. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.05.08, 10:13 Witam My kupiliśmy w budynku nr 2. A tak na marginesie jak na razie sami chłopcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patka Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 149.156.58.* 20.05.08, 11:44 My kupiliśmy w 3 budynku i mamy 3 letnią dziewczynkę. Drodzy sąsiedzi, czy gdzieś w pobliżu jest przedszkole lub szkoła.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.05.08, 11:58 Przedszkole jest w pobliżu, jadąc od naszych bloków w stronę ul.Kantorowickiej,natomiast ze szkołą będzie problem z tego co się orientuję to mieszkając tam podlegamy pod szkołę na os.Na Stoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.05.08, 22:24 Witam sąsiadów dziś w KS dowiedziałam się że czynsz będzie ok 4,50 za m2 zanim utworzymy wspólnotę, wydaje mi się że jest to bardzo dużo podkreślam jest to tylko administracja, ochrona i media części wspólnej. Na starym osiedlu płacą za CO 3,80 za m2 ale nie mają liczników w mieszkaniu, za ciepłą wode 15,50 za m3 tyle udało mi się dowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.05.08, 23:05 Jeżeli ktoś z was wie ile możemy płacić za CO to bardzo proszę o informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.05.08, 23:13 Witam 4,50 to bardzo dużo ,pamiętam że przy podpisywaniu umowy pan S. mówił o ok.3-3,50. A poza słyszałam że czynsz w nowych mieszkaniach jest niższy, dlaczego więc w starych blokach mają 3,80??? Nie bardzo się w tym orientuję ale może ktoś z Was posiada większą wiedzę na ten temat. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.05.08, 10:30 Cześć Beatko, 3.80 za m2 mieszkania to w starych blokach tylko centralne ogrzewanie, zastanawiam się ile to będzie u nas wynosiło bo będziemy podłączenie do tej samej kotłowni? może ktoś wie jaki będzie przykładowy koszt utrzymania mieszkania? jeżeli moge spytać wybrałaś już szkołe dla dziecka w tamtej okolicy? ja myślałam o szkole na Piastów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.05.08, 14:39 Witaj Aga My obecnie mieszkamy na os. zloty wiek i tu moje dziecko chodzi do szkoly, nie bede tego zmieniec bo to w sumie niedaleko. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.05.08, 19:24 Beatko to prawie jesteśmy sąsiadkami ja mieszkam na Strusia. Czy podpisywałaś może umowę z KS w formie aktu notarialnego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.05.08, 20:47 Witam cię nie podpisywaliśmy umowy w formie akty notarialnego a ty bylismy dzisiaj na budowie ładnie to wyglada Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 23.05.08, 19:44 Witam, ja podpisuje jako zwykła umowa ale się zastanowiam nad notarialną. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 25.05.08, 10:43 Podpisałem przedwstępną w formie aktu notarialnego. Porównywaliście może wizualizację i to co już wybudowali? Wygląda na to, że trochę inaczej zostaną rozwiązane balkony, klatka schodowa, elewacja. Ciekawe jaki będzie efekt końcowy. Zdziwiło mnie że wnętrza nie wykańczają płytą gipsowo kartonową tylko gipsują jakąś zaprawą, myślałem że to już jest standard i obawiam się o równość ścian. Mierzył ktoś powierzchnię tych pomieszczeń, czy rzeczywiście są większe i o ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.08, 13:30 Witam Tez myślalam o tym żeby dokładnie zmierzyc metraż, a poza tym wydaje mi sie iz dopłata do metrażu jest nieuzasadniona ponieważ to krak system nie budował zgodnie z umową ,dlaczego więc mielibyśmy dopłacać?? A może my wolelibyśmy grubsze ściany!! Nikt nie ptyał nas o zdanie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 25.05.08, 20:13 Ale w umowie zgodziliśmy się na takie dopłaty, więc formalnie wszystko jest ok... inna sprawa, że miałbym zastrzeżenia, czy ta klauzula umowna jest w porządku... Na razie z czytej ciekawości chciałbym wiedzieć jak jest z tą powierzchnią, czy jest taka jak w umowie, czy inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 25.05.08, 20:34 Owszem na dopłaty zgodziliśmy się bo wiadomo że metraż nigdy nie jest idealnie taki jak w planie,ale dopłata o której tu mowa wynika zupełnie z czego innego (nie było cegieł takich jak w umowie to wzięli co było) równie dobrze mogliby w ogóle nie stawiać ścian działowych i poinformować że metraż się zwiększył lub wystawić ścianki z regipsów, uważam takie zwiększenie metrażu i rządanie za nie dopłaty za nieuzasadnione ,a może się mylę??? Czy ktoś wie jak wygląda to z punktu widzenia prawa??? Pozdrowienia dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 25.05.08, 20:45 Witam sąsiadów, ja i moi znajomi umowę podpisujemy w tym tygodniu ponieważ miałam dużo pytań do KS, umowa będzia na razie standardowa. Czy ktoś z was kupił garaż? Ja martwie się tylko o wysokoś czynszu za pierwsze 6 miesięcy czy macie podobne odczucia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 25.05.08, 20:47 Jeżeli mogę Was zapytać to: "ile kosztowała Was notarialna umowa?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 81.219.145.* 25.05.08, 21:33 Cześć, będe mieszkał w trójce na parterze. Mieszkanie ma 53m2. W każdej umowie jest zapisane że zmiany w metrażu nie przekroczą 1% powierzchni. 1% z 53m2 to 0,53 m2. Jeśli różnica wyniesie dla jednej ściany np. 2 cm to dla jednego pomieszczenia o długości 4m różnica będzie stanowić 0,08 m2. Patrząc na mój układ ścian wymiary moga się zmienić dla ośmiu ścian co wynosie 0,64 m2. 0,64 - 0,53 = 0,11. Patrząc na cenę za 1m2 - 5 000 wynosie to 550 PLN. Czyli nawet jakby co różnice w cenie (dopłaty) nie będą kosmiczne. To tylko matematyczne wyliczenie. Myślę jednak, że zmiana materiału i grubości ścian a co za tym idzie zmian metrażu pomieszczenia nie powinna stanowić pretekstu do zmiany ceny. Jest to po prostu paranoja, zawsze można zwrócić się do UOKiK co pewnie niechętnie będzie widziane w KRAK SYSTEMIE. Podobno już z ich interwencji nie musimy płacić waloryzacji, tak więc myślę ,że byłaby to sprawa dla nich. Ostatnio coś się wzięli do roboty tak więc mamy gdzie dochodzić swoich praw. Jeśli sprzedaż będzie KRAK-SYSTEMOWI słabo szła to tym lepiej dla nas bo wszelkie negatywne opinie o KRAK SYSTEMIE spowodują większą niechęć kupujących na co im nie będzie zależało.Tak więc dopóki idzie słabo to lepiej dla nas. Po sprzedaży wszystkich mieszkań mają podobno budować bloki tuż obok działek czyli raczej podejrzewam że zależeć im będzie na pozytywnej opinii. Czasy się powoli zmieniają. Pamiętam kilka lat temu jak był mój brat na giełdzie elektronicznej i chciał kupić płytę z jakąś tam grą . Dostał czystą płytkę czyli został zrobiony w konia. Ale sprzedawca zorientował się że raczej w ten sposób klientów nie zdobędzie i zobaczcie co jest teraz. Na każdym stosiku dostaniecie nawet informację że coś jest w złej kopii, każdemu zależy na jak najlepszej opinii o jego stosiku bo wie że jak będzie robił ludzi w balona to nic nie sprzeda. Mam nadzieję ze z krak systemem będzie podobnie. Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 25.05.08, 23:55 Z punktu widzenia prawa wygląda to tak, że zgodziliśmy się na jakiekolwiek zmniejszenie bądź zwiększenie metrażu i związanych z tym dopłat(jest to absurd i wydaje mi się nieudolność skonstruowania tej umowy,a nie zła wola), a jeśli w stosunkach między przedsiębiorcą, a osobą fizyczną daje się temu pierwszemu możliwość jednostronnego, arbitralnego kształtowania treści jego zobowiązania, bądź zobowiązania kontrahenta, to jest to uważane za niedozwoloną klauzulę umowną i jest nieważne. Jednym słowem w razie konfliktu trzeba by bylo z tym iść do sądu. Natomiast z tego co wiem mają juz tego typu problemy z poprzednią inwestycją, więc wydaje mi się, że w tym wypadku zachowają się rozsądnie i nie doliczą tych kwot w razie większego metrażu. Ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 26.05.08, 00:07 pisząc osoba fizyczna miałem na myśli oczywiście konsumenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 30.05.08, 15:13 Witam jak postępy na budowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 01.06.08, 18:49 Witam sąsiadów byliśmy na budowie praca na bloku 1 i 3 jakoś idzie zastanawiam się tylko co z blokiem nr 2 tam od trzech tygodni ani nie drgneło. Czy ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 01.06.08, 19:31 Witam Nie martw się aga od początku tak budują że w dwójce wszystko robią na końcu, ale i tak wszystkie bloki traktowane są jako jedna inwestycja więc muszą oddać trzy na raz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 02.06.08, 00:18 O przepraszam od początku inwestycji do teraz dwójka znacznie wyprzedzała jedynke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 07.06.08, 13:43 Witam, byłam dziś na budowie 3 już tynkują z zewnątrz, w 1 już są okna, w 2 tynkują w środku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 16.06.08, 11:28 Wczoraj bylam na budowie i od 7 czerwca nic sie nie posunelo. Troszke mnie tomartwi. Czy moze wiecie cos o budowie?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 16.06.08, 17:32 Witam, ja bylem 7 i w ostatnia sobote i widze postepy. 2 do polowy wytynkowana w srodku, wszystkie okna w 1, 3 czesciowo otynkowana na zewnatrz. Rowniez kanalizacja ale sam nie wiem ile....Balkony w 3 czesciowo obrobione. Mnie sie wydaje ze sporo zrobili w ciagu jednego tygodnia. Pozdrawiam CM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 10:04 witam wszystkich sąsiadów!! Mamy córunię- 10 lat.;) Drugi dzidziuś w drodze;) Co do wspólnoty, to moze jakieś spotkanie zorganizujemy?? I jeszcze jedna sprawa, skąd macie info odnośnie czynszu w wysokości 4,5 za m2, to jest astronomiczna cena!!!!!- szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 12:51 > I jeszcze jedna sprawa, skąd macie info odnośnie czynszu w wysokości > 4,5 za m2, to jest astronomiczna cena!!!!!- szok!!! Sumaryczna stawka administracyjna nic nie mówi, ważniejsze jest, co się na te 4,50 zł składa. I czy np. uwzględnia już składkę na fundusz remontowy (przeważnie 0,5-1,5zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 19.06.08, 19:28 Witam Byłam dzisiaj na budowie . Trójkę już malują z zewnątrz w jedynce są już wszystkie okna i jest częściowo ocieplona , natomiast w dwójce wprawiają okna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 20.06.08, 15:27 Ile sprzedali mieszkań? Bo dane z ich strony internetowej są chyba nieaktualne skoro od pół roku nic się nie zmienia, a chociażby na forum pojawiają się osoby które twierdzą, że niedawno kupiły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.06.08, 18:43 Witam sąsiadów, ja i moi znajomi ostatnio kupiliśmy trzy mieszkania które nadal są na stronie internetowej, apropo czynszu otzymaliśmy od Krak Systemu tabele opłat eksploatacja za m. kw 4,50 c.o. za m. kw 3,80 woda zimna m. kw 5,42 woda ciepła 15,50 m. kw śmieci 0,50 za m. kw uważam że stawki są bardzo wysokie, mam nadzieje że jak powstanie wspólnota będą o połowe mniejsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.06.08, 18:49 może faktycznie powinniśmy zorganizowć jakieś spotkanie wcześniej i pogadać na temat utworzenia wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.06.08, 18:56 Witam, "KR" Eksploatacja to np. koszenie trawy, sprzątanie części wspólnej (klatki schodowe itp), ochrona,oświetlenie części wspólnej. Fundusz remontowy to odrębna sprawa. Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.06.08, 23:18 Witam wszystkich. Z tego co pamietam,to Stypa mowil mi ze w tych 4,5 jest juz fundusz. ALe przerazaja mnie te oplaty za co, wode. To beda jakies astronomiczne sumy. To jak mam liczyc - moje 53 m kw razy wszystkie oplaty? To wyjdzie kolo 1000 zl. Nie mozliwe.DObrze mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 20.06.08, 23:21 A dokladnie wyjdzie 760 zl. To jakis koszmar. A prad do tego?????Czy woda nie bedzie na wodomierze przypadkiem i liczniki ciepla?A ta stawka 4,5 to z kosmosu chyba. Trzeba zdecydowanie spotkanie zorganizowac.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 21.06.08, 06:24 cos nie tak z tymi oplatami bo przeciez mamy miec liczniki ciepla wiec c.o.bedzie w Gj a nie za metr tak samo woda ciepla z licznika za metr szescienny.Ale trzeba do Stypy sie wybrac bo i pogadac bo sama stawka 4.5 czynszu to chyba nie w tej stronie miasta jest, cos gosciowi sie porabalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.06.08, 08:40 Witam, jak dostałam od Stypy to zestawienie też doznałam szoku,jak chcecie to podajcie e-mail to wam przyśle skan tych kartek, ja mam jeszcze garaż za który też stawka 4,50 za m. kw. mieszkanie 52 m. kw ok 550 zł. coś z tym trzeba zrobić! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 21.06.08, 09:54 Prześlij mi skan z góry dzięki andrzej.maj1@interia.pl też mi się wydaje że te opłaty kosmos pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELWIS Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.citynet.pl 22.06.08, 12:20 Ten wykaz od pana S to szacunek na potrzeby zaliczki za pierwszy okres rozliczeniowy (chyba rozliczenie kwartalne), np. zużycie wody, ciepło za pierwszy kwartał zgodnie z tymi szacunkami a po kwartale rozliczenie i wyrównanie, a w kolejnych kwartałach zaliczki na podstawie zużycia we wcześniejszych kwartałach. Jeśli chodzi o te 4,5 to Pan S mówił, że sama ochrona - na początku ma być ochrona - to obciążenie około 1 zł. czyli bez niej byłoby 3,5. .....Jeżeli chcemy płacić mniej to musimy szybko zawiązać wspólnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 18:43 > Witam, "KR" Eksploatacja to np. koszenie trawy, sprzątanie części > wspólnej (klatki schodowe itp), ochrona,oświetlenie części wspólnej. > Fundusz remontowy to odrębna sprawa. guma nie wspominał(a) o eksploatacji, tylko o "czynszu". Stąd moja uwaga. Zresztą warto pamiętać, że w tej stawce NA administrację najważniejsze są planowane składniki, szczególnie ile będziecie płacić ZA administrację. Bo w praktyce tylko tę kwotę możecie zbijać - reszta to składka na koszty użytkowania nieruchomości, z których zarządca musi się z Wami, jako właścicielami (a zarazem członkami wspólnoty) rozliczyć - i to szczegółowo: koszenie trawy 275zł, konserwacja windy 1521zł, wymiana żarówki na III piętrze 67zł (albo np. ryczałt miesięczny za konserwację instalacji elektrycznej 50zł). Będzie nadwyżka nad kosztami - zostanie Wam na następne lata. Będzie niedobór - sorry, jako właściciele MUSICIE go pokryć. To już chyba lepiej na początku nieco więcej płacić i mieć ten margines bezpieczeństwa, niż potem ni z tego ni z owego robić zrzutkę na np. uprzątnięcie śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 22.06.08, 19:32 Dlaczego piszesz "będziecie"? Mam rozumieć że Ty tam nie będziesz mieszkał(a)? jaka winda??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 22:24 > Dlaczego piszesz "będziecie"? Bo ja tam nie będę mieszkał. Po prostu czytam ogólnodostępne forum, akurat z takich czy innych powodów Wasze zainteresowało mnie od początkowych wpisów wątków. A że akurat tematyka wspólnot i rozliczeń jest mi co nieco znana (w początkowym okresie prowadziłem nawet rozliczenia wspólnoty w której mieszkałem) po prostu odpisałem. > jaka winda?????? Ło jeżu... Podałem jako przykład. Czy naprawdę nie było tego widać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 23.06.08, 11:42 Jezeli mozesz to wyslij mi ten kosztorys oplat na amirek@poczta.onet.pl. Z gory dzieki. Mysle, ze w lipca nalezaloby sie jakos spotkac(wiem ze to nie najlepszy okres bo urlopowy) i pogadac o wspolnocie tak na po0waznie. Bedziemy wiedzieli tez od P. STypy jak nam powie ile sprzedal faktycznie mieszkan. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.salbis.petroinform.com 23.06.08, 14:53 Po co w lipcu skoro oddanie w grudniu? Myślę, że spokojnie wystarczy październik, przynajmniej po to, żeby uzgodnić jakiś plan. Dopóki nie jesteśmy właścicielami nieruchomości lokalowych, nie tworzymy wspólnoty mieszkaniowej,a zarząd i tak pewnie będzie uregulowany w umowach wyodrębniających lokale, które każdy ochoczo będzie podpisywał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.ver.airbites.pl 23.06.08, 16:06 tez jestem za spodkaniem ale moze faktycznie po wakacjach zobaczymy na jakim etapie bedzie budowa bo po 17 nikogo tam nie widac, co prawda posuwa sie do przodu ale wydaje mi sie ze mozna by bylo szybciej.A z innej beczki jest ktos z pod 8, 9 bl.3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.multisoft.com.pl 26.06.08, 12:17 Witam czy ktoś może się orientował jak z sprzedażą mieszkań ile faktycznie jest sprzedane pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 27.06.08, 09:30 Drodzy sąsiedzi,mam nastepującą wiadomość. Obecnie przygotowywane jest nowe Studium uwarunkowąń i kierunków zagospodarowania przestrzennego dla Krakowa, dla którego można skłądaćwnioski do rozpatrzenia także na temat układu drogowego i tramwajowego. Wydaje mie się, że jest szansa aby w studium pojawił się zapis dotyczący możłiwości poprowadzenia przedłużenia trasy tramwajowej w pętli na krzesławicach w kierunku naszych bloków. Taką koncepcję projektową widziałam - włączenie się w ul.Morcinka z ul. Kocmyrzowskiej. Druga sprawa dotyczy poparcia przedłużenia ul. Morcinka w kierunku zachodnim do ul. Kołodzieja PIasta i dalej. Daje to nam szanse, aby pojawił się autobus na ul. Morcinka w kierunku zachodnim i poprowadzenia linii do Os. Piastów. Na pewno poprawiło by to komunikację i dostępność autbusem do centrum krakowa. Ja już złożyłam w Biurze Planowania Przestrzennego taki wniosek (każdy mieszkaniec Krakowa może) - niestety termin składania upływa 30 czerwca - poniedziałęk, ale wydaje mi się ze mozna nadsylac mailem. POjawienie się w studium takiej trasy tramwajowej i przedluzenia ulicy powoduje przewidzenie w budzecie na lata przyszle realizacji tych polaczen. Na pewno trezeba sie kazdej mozliwosci trzymac.Mam nadziej, ze Wy takze zlożycie takie wnioski, bo kazdy glos sie liczy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afaronek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.um.krakow.pl 27.06.08, 09:32 Wnioski mozna znalezc na stronie internetowej biura planowania przestzrennego w Krakowie - planowanie.um.krakow.pl/bpp/- Wniosek do Studium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELWIS Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.citynet.pl 27.06.08, 16:39 Witam, nie mamy jeszcze naszych mieszkań ale mamy już nasze forum www.zastow.pl , na które zapraszamy wszystkich przyszłych mieszkańców Wiejskiego Zakątka. A propos wniosku, czy możesz przesłać mi jego wzór do wrzucenia na forum ? Najlepiej byłoby przygotować jeden wspólny, by inni mogli po prostu wpisać swoje dane, wydrukować i zanieść. Sądzę, że ilość złożonych wniosków była by wtedy większa. Napisz jeszcze gdzie konkretnie go złożyłaś (ulica, pokój).Dzięki Mój mail: ichty80@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 29.06.08, 23:30 Cześć mam do Was pytanie w jaki sposób wyliczyliście kwoty sumaryczne rzędu 500 - 770 PLN za czynsz (dla mieszkania 53 m2)? Jak ja liczyłem (też mam mieszkanie 53m2 to wychodzi trochę więcej: eskploatacja: 4,5 PLN x 53 = 238 PLN c.o.: 3,8 PLN x 53 = 201 PLN woda zimna: 5,42 x 53 = 287 PLN woda ciepła 15,5 x 53 = 821 PLN śmieci: 0,5 x 53 = 26 PLN RAZEM: 1573 PLN Jakim sposobem wyszło Wam mniej? Podawane przez kogoś kwoty odnoszą się do 1m2 powierzchni, czyli powyższe moje wyliczenia powinny być OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELWIS Re: Krak System gustawa Morcinka IP: 213.25.166.* 30.06.08, 13:55 Jest OK jeżeli w mieszkaniu będziesz miał basen.....:) Generalnie TBS założył, że 1 osoba w miesiącu zużyje 2 m sze. wody zimnej i 1 m sze. ciepłej. Graficzna postać na stronie : www.zastow.pl/forum/viewtopic.php?p=27#27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 01.07.08, 00:06 OK, wszystko jest jasne. Swoje wyliczenia oparłem na poście Agi która podawała, że wszystkie koszty odnoszą się do 1m2 powierzchni. Dzięki za tabelę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.chello.pl 02.07.08, 21:32 Sorry, Bartuś ja napisałam to poprostu z rospędu, woda ciepła i zimna zawsze jest liczona w metrach sześciennych, przepraszam za pomyłkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.devs.futuro.pl 29.07.08, 22:17 Witam wszystkich, mam do Was zapytanie,bo naszly mnie pewne wątpliwości. Czy nie obawiacie się, że na sam koniec KRAK-SYSTEM może nam wystawić kwotę do doplaty wynikającą z tej waloryzacji z GUS? Znajomi ostatnio przy odbiorze innego mieszkania dostali do zaplaty kwotę wynikającą z waloryzacji przy odbiorze mieszkania. Nie myślicie, że KRAK-SYSTEM może postąpić podobnie. Ja na razie mam w umowie w formike aktu notarialnego że waloryzacja ma być. Co prawda Stypa mówił, że jej nie będzie i na stronie pisze że są to ceny gwarantowane ale tak naprawdę nie ma tego nigdzie na piśmie. Czy nie obawiacie się, że mimo wszystko te sumy wynikające z waloryzacji mogą nam przedstawić do zaplaty przy odbiorze mieszkania? To samo dotyczy tych powiększonych metraży i wynikających z rozmiarów cegły. Nie macie żadnych wątpliwości co do możliwych zmian w cenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gib Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 30.07.08, 08:01 Witam, Mam nadzieje że nie bedzie waloryzacji.Została zakwestionowana jako klauzula niedozwolona przez UOKiK. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Krak System gustawa Morcinka IP: *.pl 28.01.09, 14:27 Byłem ostatnio w okolicy u znajomych.Przyznam szczerze że nie spodziewałem sie że ta inwestycja będzie tak ładnie wykończona. Odpowiedz Link Zgłoś