Dodaj do ulubionych

Polski Akcent

26.04.12, 12:22
Odkad mieszkam we Wloszech polacy coraz czesciej mowia mi ze mam 'akcent' kiedy mowie po polsku. Nie jestem przekonana czy jest to wlasciwy termin, dlatego chcialam sie zapytac czy isnieje inna definicja, moze bardziej odpowiednia do sytuacji w ktorej osoba wymawia wszystko poprawnie jedyna zmiany mozna zauwazyc w rytmie, sposobie mowienia i czasami gramatyce i konstrukcji zdan.

Czy istnieje dziedzina ktora zajmuje sie wplywem obcych jezykow na fonetyke i sposob mowienia? Bardzo mnie to ciekawi poniewaz mieszkam za granica juz od kilku lat ale tylko odkad jestem we Wloszech zwraca mi sie uwage na sposob w jaki mowie.

Dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • aleksander_k7 Re: Polski Akcent 26.04.12, 12:46
      draggie napisał(a):

> Odkad mieszkam we Wloszech polacy coraz czesciej mowia mi ze mam 'akcent' kiedy
      > mowie po polsku. Nie jestem przekonana czy jest to wlasciwy termin, dlatego ch
      > cialam sie zapytac czy isnieje inna definicja, moze bardziej odpowiednia do syt
      > uacji w ktorej osoba wymawia wszystko poprawnie jedyna zmiany mozna zauwazyc w
      > rytmie, sposobie mowienia i czasami gramatyce i konstrukcji zdan.
      >
      > Czy istnieje dziedzina ktora zajmuje sie wplywem obcych jezykow na fonetyke i s
      > posob mowienia? Bardzo mnie to ciekawi poniewaz mieszkam za granica juz od kilk
      > u lat ale tylko odkad jestem we Wloszech zwraca mi sie uwage na sposob w jaki m
      > owie.
      >
      > Dziekuje za odpowiedz.

No właśnie tak to się nazywa - akcent lub obcy akcent.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka