Dodaj do ulubionych

POLSKI - wiem co będzie

IP: 82.160.102.* 03.05.05, 11:04
Zdąrzyć przed panem bogiem lub litratura wojenna to moje typy ponieważ:
a)mature z polskiego napisano tak około rok półtora temu może mniej kiedy
mówiło się o powstaniu więc nauczycieli co układali mogli się tym sugerować i
dać Zdąrzyć przed panem bogiem
b)z poezji to może też być Campo di Fiori (przepraszam jeśli żle napisane)
Czeslawa Miłosza nomen omen o powstaniu w getcie
c)w niedziele przypada rocznica końca wojny światowej a wiadom że prezydent
wybiera się do Rosji więc może być Inny Świat jako pokazanie prawdziwego
komunistycznego oblicza tego
narodu
d) Opowiadania Borowskiego żeby Polacy wiedzieli że nie tylko ze wschodu ale
też dzięki zachodowi cierpieli

napiszcie co o tym
sądzicie
Obserwuj wątek
    • Gość: JA Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.05, 11:06
    • Gość: yaku_ona Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:08
      bardzo prawdopodobne - o tym samym pomyslalam wybierajac temat na ustna (rozne
      obrazy systemow totalitarnych) - wiec o tym teraz sporo i mam nadzieje trafic
      na podobny temat na pisemnej :)
      poza tym nie zapominajmy o 60 rocznicy wyzowlenia obozu w Oswiecimiu
      stawiam na Inny Swiat i Dzume (totalitaryzm)a jako kontrasty do nich cos w
      rodzaju 'nad niemnem' 'przedwiosnia' 'lalki' 'granicy' lub 'ludzi
      bezdomnych' ... mickiwewicz i slowackiego chyba sobie podaruja :)
      • Gość: dfgggf Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 03.05.05, 11:28
        ale matura jest pisana rok przed wiec nie sugeruja sie zadnymi rocznicami jak
        by tak btyło to co roku wiadomoby było co bedzie na maturze
        a do literatury wojennej co sie zalicza???
    • Gość: Migotka Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 11:37
      Ja mam jednak nadzieje, ze nie bedzie ani lit. wojennej ani lit. obozowej... ;[[

Wydaje mi sie, ze to sa dosc trudne tematy, nie kazdy sie w tym orientuje, nie
      kazdy da sobie z tym rade, a przeciez nie zrobia tak, aby znow polowa ludzi
      oblala... Tak sadze. I mam nadzieje, ze nie myle sie.

pozdr!
      • Gość: re-fleksje Re: POLSKI - wiem co będzie IP: 213.199.218.* 03.05.05, 11:54
        Słuchaj... poezja wojenna jest moim zdaniem bardzo przystępna. Poczytaj sobie
        wiersze Baczyńskiego - wiesz gdzie to zaczepić, trochę wiedzy historycznej,
        poszukasz symboli (korona cierniowa itp.), porównasz z romantyzmem i będzie ok.
    • Gość: Remedios Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.05, 14:03
      Ja mam nadzieje, ze bedzie cos z literatury wojennej albo obozowej. Jak dla
      mnie sa to nie trudne tematy. Mam nadzieje, ze bedzie inny swiat, opowiadania
      borowskiego albo dzuma.
    • Gość: Mike Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 14:41
      Wg mnie mash racje jush od dawna mowi sie ze Borowski Różewicz i ew Miłosz mogą
      pojawić sie na maturze. Radze ostro pokatować lit z okresu II wojny
      światowej....
      • Gość: Ada Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 18:14
        Co do wojny macie racje, tyle ze ja stawiam na "Kolumbow", czyli Rozewicz,
        Baczynski.
        • Gość: re-fleksje Re: IP: 213.199.218.* 03.05.05, 20:01
          Ja też wolałbym poezję z literatury wojennej. Myślę, że sytuacja, w której i
          poezja i proza będzie nawiązywała do wojny jest niemożliwa. Nie dawałoby to po
          prostu alternatywy dla osób, które nie trafią wojennej.
          • Gość: gosia Re: IP: 212.122.214.* 04.05.05, 14:02
            kazdy czegos nie trawi! i co, nie bedzie chlopow bo nie czytalam chlopow? dajze
            spokoj bo masz glupia teorie. pzdr:)
        • Gość: wtajemniczony Romantyzm IP: 80.51.229.* 04.05.05, 11:19
          UCZCIE SIĘ ROMANTYZMU NA BANK A NAWET NA PKO BĘDZIE COŚ Z TEJ EPOKI - NIE
          PYTAJCIE SKĄD WIEM,POPROSTU WIEM - POZDRAWIAM :-)
          • Gość: jfgc Re: Romantyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:41
            a może wiesz cos na temat angielskiego?
    • Gość: Mallow Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 20:42
      hmm powiem tylko tyle: rocznic z reguły nie ma na maturze..to by było zbyt
      proste...pozdrawiam!!
      • zia86 Re: POLSKI - wiem co będzie 03.05.05, 20:47
        Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym jest to literatura jakby nie było,
        kontrowersyjna i ciężka, może nie w interpretacji ale w odbiorze. Nie sądze, że
        np. na maturze było o flakach które zostały przeniesione w sfere sacrum jak w
        wierszu "Termopile Polskie" Różewicza. Czy o doktorze który musi wymyśleć
        przepis na mydło z ludzi jak to było w Medalionach. Zasada decorum chyba by
        była zachwiana... Ale nie wiem, może być wszystko. Dodam jeszcze, że literatury
        wojennej nie umiem i nie lubie, więc może mój subektywizm przesłania mi realne
        patrzenie...
        • kachna864 Re: POLSKI - wiem co będzie 03.05.05, 22:57
          hmmmm w sumie to zgadzam sie z wami ze literatura wojenna albo obozowa jest
          bardzo prawdopodobna ale juz niebawem wszystko sie wyjasni....
          jezeli o mnie chodzi to chyba bym jej nie chciala, no ale...............
          • Gość: natchniuza Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:23
            A ja jestem wrecz pewna, ze literatury wojennej nie bedzie, przynajmniej nie
            jesli chodzi o proze. Za trudne po prostu. Stawiam na Zeromskiego, Prusa cos w
            tym stylu. Ewentualnie Dzuma, ale na pewno nei literatura faktu z II wojny.
            • Gość: reindeer86 Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.starwoodhotels.com / 195.145.214.* 03.05.05, 23:30
              przyjmuję zakłady :D
              • Gość: yaku_ona Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:33
                5 zeta na przedwiosnie i 10 zeta na rozewicza ;)
        • Gość: apocalypsewoman Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 01:21
          1. poniewaz glowki pracujacych nad tematami sie nie zmieniaja kolejny rok mylac
          wszystkich nie dadza tego czego sie spodziewamy czyli tekstow zwiazanych z
          rocznicami, rokiem jakiegos tworcy czy tez waznymi wydazeniami
          2. maja rowniez swiadomosc tego ze ostatni rok a raczej pol uczniowie wcale nie
          poswiecaja na czytanie lektur(mimo tego ze takie wazne akurat wtedy sie omawia)
          tylko zajmuja sie innymi przedmiotami maturalnymi
          3. stawiam na najbanalniejsza klasyke gdzie wszystko jest wyjasnione i
          dokladnie omowione, najlepiej jesli bylo omawiane pod koniec 2 klasy gdy
          uczniowe cos robili dla wyzszej sedniej
          4. polonisci lubia klasyke (a przeciez polonisci ukladaja) wiec romantyzm
          z "nowszych" moze chlopi... ludzie bezdomni..
    • Gość: kamka Re: nie wiesz co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:38
      a ja wam powiem tyle ze nie bedzie literatury wojennej (na podstawowym
      przynajmniej) bo jest to za trudny i ciezki temat, a prawda jest taka ze ta
      matura musi pojsc dobrze, bo inaczej bedzie to komprominatacja dla
      rządu,wszystkich co ja przygotowywli itd i dlatego bedzie łatwa. Bedzie napewno
      cos z literatury polskiej(bo w koncu to matura z jezyka polskiego ;))moze Mloda
      Polska, cos wmiare łatwego, jakis taki temat na który oni maja gwarnacje ze
      zostal dobrze przerobiony w calej polsce. Bo oni sobie zdaja sprawe ze nie
      wszystkie szkoly w polsce przerobily dokladnie cala podstawe programowa.
      • Gość: yaku_ona Re: nie wiesz co będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 23:41
        no ale raczej wszedzie mowa byla o lagrach i łagrach chyba :p jak nie na
        polskim to na historii :)
        wierzac babce z cogito co tam wypowiada sie,ze matura jest prosta, to
        stwierdzam,ze raczej bedzie cos z romantyzmu lub pozytywizmu .. no wiecie... o
        Dziadach czy Lalce kazdy slyszal :/ ewentualnie ogladal film ;)
      • Gość: gibon Re: nie wiesz co będzie IP: 212.122.214.* 04.05.05, 18:19
        tego rzadu juz nie ma przeciez i ich to nie obchodzi nic. wrecz przeciwinie -
        chcileiby skompromitowac tamten poprzedni rzad za tak glupia matiure. stawiiam
        na trans-atlantyk:] a na trans-atlantyyku ucieka rzad poprzedni;P
    • Gość: plama Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 00:35
      ja myślę, ze może być np "pan tadeusz", bo to większość przeczytała, a ci co
      nie przeczytali i tak wiedzą o co chodzi bo ogladali film. jesli nie, to może
      jakaś lektura, która ma opinię lubianej przez uczniów, czyli "zbrodnia i
      kara", "dżuma", "lalka". a temat myślę, ze będzie jakiś w miarę przyjemny:
      przyjaźń, miłość, patriotyzm, moralność itp.
      • kachna864 Re: POLSKI - wiem co będzie 04.05.05, 08:30
        obyscie mieli racje ze tej obozowej nie bedzie!!!!!!
        • Gość: granat_18 Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:05
          a jak nie będzie nic z prozy tylko dwa wiersze?:(
          • Gość: dddddddddddd WIEM!To będzie na 99%,zobaczycie IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 10:15
            Wg mnie to będzie tak:
            jeden temat to interpetacja eseju filozoficznego Kanta,wbogacona dodatkowo masa
            makronizmów.
            A drugi to analiza i interpetacja obrazu abstrakcyjnego.
            • Gość: granat_18 Re: WIEM!To będzie na 99%,zobaczycie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:16
              ale chyba nie dadzą tylko dwóch wierszy
              • Gość: Wiślak86 Re: WIEM! IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 10:38
                moim zdaniem będzie Pan Tadeusz który jest epopeją narodową albo Zbrodnia i
                kara, co do wierszy to sądze że może byc Kochanowski.Ja osobiście nie chciał
                bym mieć tych tematów wole IIwojne światową ale polonistka wspomniała że żadko
                zdaża się aby lektóry były powiązane z rocznicami i tych właśnie nie należy się
                spodziewać.
          • kachna864 Re: POLSKI - wiem co będzie 04.05.05, 13:51
            jak beda wiersze to bedzie dopiero zalamka...........:(:(
      • Gość: aaaanuś Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 11:24
        do mnie doszły przecieki że będzie Żeromski- i to od soby, którą uczy
        układająca maturę polonistka. ja nie przepadam za ludźmi bezdomnymi ale cóż. a
        jeśli chodzi o wojnę, to uważam że również jest prawdopodobna gdyż:
        - jeszcze nie widziałam żadnego opublikowanego testu z wojną w temacie- to
        zdanie również mojej polonistki. Jeśli rzeczywiście ktoś nad tym czuwa to może
        to być wskazówką- oby!!!!!!!!!!!
        • Gość: dddddddddddd kochanowski,szymborska....... IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 11:43
          U mnie polonistka typuje ,,Ludzi bezdomnych", ,,Granicę", GHerberta,
          Szymborską, Kochanowskiego,mam nadzieję,ze się myli i to baaaaaaaardzo.
        • Gość: paula Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:35
          oj jestem po maturce i sie brecham z tego co pisalisce serio ja tam zakonczyłam
          powtórzenie na Dwudziestoleciu tylko kretyn by sie spodziewał czegoś ze
          Współczesnosci jeden tylko chyba Wtajemniczony madry tesh sie nauczyłam
          romantyzmu i dobzre na tym wyszłam
      • Gość: stefan Re: POLSKI - wiem co będzie IP: 212.122.214.* 04.05.05, 18:21
        moim zdaniem analiza porownawcza: postawa dzici z bulerbyn i psa ktory jedzil
        koleja. to tez wszyscy czytali!
      • Gość: 1986 Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:55
        ja wam powiem co jest na maturze jutro o 12,haha
    • Gość: a Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.05, 12:50
      a ja słyszałam ploty o Przedwiośniu...
    • granat_18 Re: POLSKI - wiem co będzie 04.05.05, 12:54
      każdy mówi cos innego !!:) każda plota inna :)w sumie to już wszystkie lektury
      wymieniliście oprócz swietoszka i króla edypa!!!!!!!!!!!:)
    • Gość: R. 2005 TO ROK GOMBROWICZOWSKI IP: *.devs.futuro.pl 04.05.05, 13:02
      wiec może być psedo "Ferdydurke"
      • Gość: ddddddddddd każda plota inna-to mi przypomina pewną historię.. IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 13:04
      • Gość: dddddddddddddddd do R IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 13:09
        może być wszystko,a ze to rok gombrowicz to wcale parwdopodobieństwo nie jest
        większe,bo w tamtym roku też był czyjś rok i na maturze nic nie było.
        • Gość: Natchniuza Re: do R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 13:36
          Rok Gombrowiczowski byl w zeszlym roku!!!!
          • Gość: :) Re: do R IP: *.devs.futuro.pl 04.05.05, 13:38
            a kiedy były przygotowywane nasze matury? rok temu!!!
          • Gość: dddddddddddd no tak,ale gafa ;-> a teraz czyj jest rok? IP: *.stoszowice.sdi.tpnet.pl 04.05.05, 13:38
        • Gość: Gosia Re: do R IP: *.tvteletronik.pl 04.05.05, 19:35
          Gombrowicza nie powinno być("Ferdydurke"), bo to było na nowej maturze w 2002.
        • Gość: kaś Re: do R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:09
          a ja słyszałam ze mickiewiczowski
    • Gość: Karolka Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 13:46
      Dziewczyno, w ten sposób możesz napisać motywację do wszystkich lektur
      szkolnych!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Smerfeteczka 86 Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.05, 16:23
      Masz racje!Tez o tym myślałam! Choć wolałabym PRZEDWIOSNIE :(
    • Gość: malami pudlo :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:03
      to o czym mwoisz mogloby byc ... gdyby nie fakty, ze:
      - mature musi zdac okolo 90% - bo mamy rok wyborow, a nowa matura nie moze
      okazac sie bledem
      - nie moze byc wieku XX bo jak zapewne zauwazyliscie mamy mooocno przeladowany
      program na 3 lata- i zwyczajnie niektorzy tam nie doszli
      - wszyscy sie spodziewaja- bo w koncu idzie rocznia... ale rocznice mamy co
      roku :)
    • Gość: IraS Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:26
      no to jest mozliwe...
      wszystko mozna znależć tu : www.allegro.pl/show_item.php?item=50202222
      • Gość: ja Re: POLSKI - wiem co będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:52
        a ja mysle, ze na rozszerzonej na pewno beda 'basnie' Andersena, bo w koncu
        mamy rok Andersena :D
    • Gość: olka a Wy w ogole piszecie o starej czy nowej?? IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 04.05.05, 22:59
      a Wy w ogole piszecie o starej czy nowej??
    • Gość: martuchaaaa oj oj oj ojjjjjj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 23:13
      oj biedne z nas pokolenie :( wiecie co takie gdybanie co bedzie to jest bez
      sensu kazdy zuci inna plote i tak wychodzi na to ze kazda mozliwosc jest
      mozliwa :] faktycznie na ten rok pasowalaby literatura łagrowa no ale to by
      bylo za proste wiec co ...?? moze pozytywizm w koncu ta epoke przynajmniej
      teoretycznie wszyscy powinni omowic. choc mi caly czas marzy sie literatura
      powojenna np Inny świat oj bedzie co bedzie trzymajmy sie moco
      maturzysci i wierzmy ze bedzie dobrze bo tylko tyle nam teraz zostało!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka