Gość: ms IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:54 i i o o :) 1A 11A 16B kto tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawel9889 Re: Odpowiedzi IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.05, 13:03 ja tesh tak mam!! Bedzie dobrze a jak wytlumaczyliscie adopcje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel9889 Re: Odpowiedzi IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.05, 13:05 tesh tak mam. Wiecie juz dlaczego adopcja była w ""?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olkson Re: Odpowiedzi IP: 81.6.129.* 05.05.05, 13:07 hmm, bo nie oznaczala zaadoptowania kogos w sensie prawnym,tylko wziecie pod opieke zwierzecia na wychowanie tak jakby dziecko ale nie do konca :D bueh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikis Theodorakis Re: Odpowiedzi IP: *.raxel.pl / 82.160.111.* 05.05.05, 13:10 Też tak mam HueHue :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buffy Re: Odpowiedzi IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 05.05.05, 13:33 no tez tak mam.. :) a dlatego nie mozna malpy adoptowac, bo nie jest ona bytem ludzkim. dlatego jest w cudzyslowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:08 bo adopcja odnosi sie do ludzi a nie do zwierzat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: Odpowiedzi IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.05, 14:11 A ja bylo z opiniamii i informacjami. Ja mialem taki uklad : informacja, opinia, opinia, informacja. A wy??? Co do testowych tez tak mam ;-\) A adopcja to chyba dlatego bo maly sie nie adpotuje tylko dziecko - czlowieka ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Odpowiedzi IP: *.aster.pl 05.05.05, 14:13 o jestes narazie jedyna osoba ktora ma tak jak ja I.O.O.I :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: Odpowiedzi IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.05, 14:15 Wydaje m isie ze tak jest poprawnie, bo hipoteza nie moze byc inofrmacja, bo trzeba ja powtierdzic czms ..., hipoteza jest przypuszczeniem ... zatem bardziej pasuje do opinii ... . To tak dla tych, co w hipotzie mieli ze to jest informacja XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oronator@o2.pl Re: Odpowiedzi IP: *.acn.waw.pl 05.05.05, 14:47 Ja tez mam I,O,O,I i uważam, wbrew winnym że tak prawidłowo - jedynie kontrowersyjne bylo 2 :| , A adopcja w "" ponieważ , cudzysłów ukazuje metaforyczne użycie wyrazu =) <w jakimś gotowym tescie CR , bylo podobne pytanie :P > Odpowiedz Link Zgłoś
insidemyownmind Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:10 Co do 11, to nie uważacie, że to będzie C??? Przeczytajcie sobie fragment jeszcze raz: "Eric Lenneberg, profesor neurologii na Uniwersytecie Cornella, wystąpił z hipotezą, że ludzkie dziecko przechodzi w swym rozwoju OKRES, KIEDY zdolne jest PRZYSWOIĆ SOBIE JĘZYK Z NIEZWYKŁĄ ŁATWOŚCIĄ. TEN KRYTYCZNY OKRES kończy się jednak z wejściem w wiek dojrzewania i człowiek, który swej szansy opanowania mowy nie wykorzystał przed mniej więcej dwunastym rokiem życia, traci ją bezpowrotnie." Ewidentnie widać, że jest tu odniesienie do TEGO okresu, czyli tego, w którym nauczyć się języka było najłatwiej, natomiast po 12 TEN okres kończy się. Do tego moim zdaniem zdecydowanie bardziej pasuje C czyli 'Do 12. roku życia nauka mówienia jest łatwa, potem staje się coraz trudniejsza.' niż A 'Dziecko, które nie opanuje mowy mniej więcej do 12. roku życia nigdy mówić nie będzie.' Nie uważacie, że odpowiedź A jest wręcz nielogiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Odpowiedzi IP: *.aster.pl 05.05.05, 14:12 hehe ja tezm mam 12. C i to na bank jest dobrze...ale to ostatnie mam zle bo tez c zamiast b zaznaczylam..i mam I.O.O.I :( Odpowiedz Link Zgłoś
insidemyownmind Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:13 No własnie większośc tu na forum z tego co czytam twierdzi, że A jest dobrze... a mi to się wydaję bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: Odpowiedzi IP: *.gdynia.mm.pl 05.05.05, 14:13 zwroc uwage, ze jest tam dopisek : "traci ja bezpowortnie". Tak mi sie wydaje, ze to mialo decydujace znaczenie i dlatego A. Ale oczywsice moze sie myle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
insidemyownmind Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:22 ja już sama nie wiem. mam mętlik w głowie. twardo upierałam się przy C, jednak sama z doświadczenia wiem, że można człowiekowi wmówić bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
linbrethil Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:16 zapomniałeś o fragmencie: "człowiek, który swej szansy opanowania mowy nie wykorzystał przed mniej więcej dwunastym rokiem życia, traci ją bezpowrotnie." Więc skoro traci bezpowrotnie szansę opanowania mowy, to już chyba nie będzie mówił... Tak mi się wydaje, choć też zastanawiałam się nad C... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
insidemyownmind Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:23 hm... ale w tym przypadku 'traci ją bezpowrotnie' wydaje mi się być nawiązaniem do 'szansy na łatwe i szybkie opanowanie języka... ah już sama nie wiem... jak będzie klucz, będzie wszystko jasne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:28 insidemyworld, w innym akapicie był przytoczony przykład dziewuszki, która była wychowywana z dala od cywilizacji. Mimo wielu wysiłków nie udało jej się nauczyć mowy. Potwierdzałoby więc to hipotoze, że człowiek który nie umie gadać do 12 roku, po 12 roku już nigdy nie będzie mógł mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
insidemyownmind Re: Odpowiedzi 05.05.05, 14:32 ok... ja się już nie odzywam. może faktycznie. nie mówiłam, że na 100% jestem pewna. tak mi się wydawało, ale jak widać źle mi się wydawało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka co wypracowa to niebył felieton no nie?! co myslicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:33 ja mam dokładnie tak samo ale w mojej grupie popularna odpowiedz na pyt o typ tekstu to : felieton .....hmmm no ja nie wiem a wy co myślicie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: to niebył felieton no nie?! co myslicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:41 To felieton nie był, to był artykuł popularno naukowy. W jednym pytaniu nawet było o czy mówi, ten artykuł...Znaczy tak mi sie wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czumaszu Re: Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:35 tak samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzik Re: Odpowiedzi IP: *.kielce.msk.pl 05.05.05, 14:38 i o o i! na bank! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SamuRai Re: Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:48 Jaki felieton? Czy wy wiecie jak wogóle felieton wygląda i się go pisze? Felietony ukazują się w gazetach - nie widzicie jak są pisane? FELIETON - osobiste, przekorne, żartobliwe, humorystyczne przedstawienie sprawy. Ja się jakoś nie śmiałem po przeczytaniu tego tekstu Zadanie 16 to ARTYKUŁ, jak nawet jest powiedziane w treści zadania 10 (choć mogli to prefidnie specjalnie zrobić). Zadanie 15: Info (o legendzie), Info (ze takie cos powiedziano), Opinia ("miałoby zapewnie"), a ostatnie to dla mnie informacja o opini :P Nie wiem do końca, ale Opinia chyba NIE bo nie ma zwrotów świadczących o tym ze on tak uwaza, on po prostu to stwierdza, wiec chyba INFO. Zadadnie 11: zastanawiałem się nad C również, ale potem jest stwierdzenie iż "traci ją bezpowrotnie" świadczy iż coś się kończy. A poza tym bardzo ładnym dowodem jest wyrażenie "mniej więcej do 12 roku życia", czyli tak samo jak w tekście ("przed mniej wiecej dwunastym"), wszedzie indziej jest sztywno postawiona 12. Zadanie 5: Romantyczna fikcja -> Racjonalistyczny świat Zadanie 1: A tu nie wiem. Metafora albo Sentencja. Nie wiem :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: AAB mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:02 a ja w pierwszym mam metaforę, potem na pewno to, ze do 12 i traci bezpowrotnie, ostatnie to artykuł - podobne spostrzeżenie - to było napisane w jednym pytaniu!;) co do inf&opini to 1inf, 2inf, 3opinia, 4inf i wydaje mi się, że to mam dobrze, ale jak ze wszystkim moge tylko napisać, że wydaje mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:18 Ja zaznaczyłam Metafore "dzikie słówka" uważam za przenośnie tego wychowania i mowienia...cos w ta manke..hiperbola - wyolbrzymienie na bank odpada, sentencja to na pewno nie jest. Do 12. i traci ją bezpowrotnie...a co za tym idzie=> odp A, artykuł..na końcu jest jeszcze, że z "Polityki" to takie moje male spostrzezenia:] Odpowiedz Link Zgłoś