odwaa 05.05.05, 17:15 :/ co napisaliście w odniesieniu do całości utworu ??? :| Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: triskel Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.netcontrol.pl 05.05.05, 17:22 opisałam kmicica, wołodyjowskiego, zagłobe i radziwiłów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szanti Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:23 1. Cechy sarmackie szlachty polskiej 2. Nawiązanie do Słowackiego - "Grób Agamemnona" - sarmatyzm jako "czerep rubaszny" i "koszula Dejaniry" 3. Sakralizacja obrony Jasnej Góry 4. Aluzja do Kordiana - Polacy nie są królobójcami 5. Idealizacja historii przez Sienkiewicza w celu wzmocnienia nadziei podczas zaborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.05, 17:25 hehe...wspomniałam o Kmicicu...(że prowadził swawolne życie a potem wraz z rozwojem akcji stawał się bardziej odpowiedzialny etc.) A poza tym opierałam się głównie na tekście, bo większość tam była zawarta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palola Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:51 a kim byly te postacie w tych fragmentach? moze mi je ktos krótko opisac?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potop Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:51 Ogolnie w mojej pracy chodzi o to, ze szlachta jest "be", ale istnieja tez takie wyjatki jak Kmicic, ktorzy sa patriotami. Wspomnialem tez o jego przemianie, ale chyba za malo. Nie robilem jakichs wiekszych odniesien do literatury, raczej lalem wode... przez 4 strony. Odpowiedz Link Zgłoś
odwaa Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? 05.05.05, 17:56 no ja to SAMO jedno wielkie lanie wooodyyy....:o obawiam sie że to moze niewystarczyc..:/ ale nas załatwili..a probna byla taka prosta.. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELONOmamWgłowie Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.monki.net.pl 05.05.05, 18:11 Według mnie nie było to jasno określone, bo chodziło o odniesienie fragmentów do całego utworu a nie o obrazowanie każdej cechy Polaków przykładem z utworu, to mała różnica. Równie dobrze można było napisać , że widać podział społeczeństwa, co jest przedstawione w całym utworze i też powinno być uznane. I weź tu zgadnij jaki klucz wybiorą. Disaster... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiakk Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:37 ja tylko sparafrazowalam fragment, nie mialam pojecia o czym byl potop, nawt filmu nie obejrzalam (!), nie wiem co mnie podkusilo zeby wybrac ten temat. lalam wode przez cala prace (na jekies cztery stronki (!)) Odpowiedz Link Zgłoś
seta4u Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? 05.05.05, 18:41 ja w ogole nie wiem o co chodzi w potopie dlatego tak jak przynajmniej 1 osoba z klasy skupilem sie bardziej na interpretacji tych fragmentow... tzn ze ten typek mowi tylko negatywnie na temat polski i polakow itp... wypracowanie jest na 50ptk wiec mam nadzieje ze za sama interpretacje fragmentow jakies 10 postawia... ja chce tylko zaliczyc!!! 21ptk!!! :(((( kiedy maja byc wyniki? bo mam niezla dygawke :/ poza tym zajebali nas niezle... uwazam ze tematy wypracowan powinny byc latwiejsze... bo w sumie pytania do textu to tak 50 /50... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOOGER Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: 212.87.241.* 05.05.05, 19:07 ja lałem taką wodę,że głowa mała:P..pisałem jak wiekszość!!! Głównie skupiłem się na fragmentach, a później odniosłem się do Kmicica:D:D:D!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hadwao Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.smtvsat.pl / 80.51.245.* 05.05.05, 19:26 no ja identycznie! skupilam sie na fragmentach maxymalnie,bo nie powtorzylam potopu, a niboskiej w ogole nie przeczytalam! lanie wody, ale czekam z niecierpliwoscia na klucz!! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: CO ZAWARLIŚCIE W PRACY O POTOPIE ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:34 No,ja tez skupilam sie na fragmentach.Potopu nie przeczytalam,nawet streszczenia.Romantyzmu nie cierpie. Tez sie boje,ze takie lanie wody nie wystarczy,zeby zdac. Odpowiedz Link Zgłoś