Dodaj do ulubionych

[EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem...

IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 14.05.05, 23:00
Witam!

1. Nie podniecajcie się kluczem. Jest i tak inny, wczoraj dopiero
zatwierdzony (a raczej doprecyzowany).
2. W ten weekend czytany jest poziom podstawowy. Rozszerzony za tydzień.
3. Najwięcej problemów w teście sprawiały piszącym pytania nr 14 i 9 (ech, ta
teza...).
4. Wcale wyniki matur nie będą wesołe. Wiele jest prac ŻENUJĄCYCH. Sam
stawiałem i 6 punktów za CAŁY arkusz. Były i prace dobre. Osiągnięcie jednak
ponad 65 punktów (z 70) to science-fiction. Ale ok. 60 - czemu nie?
5. Zapomnijcie o obiektywizmie. NIKT nie może sprawdzać prac przez 12 godzin,
2 dni pod rząd. Na dodatek siedząc w szkolnych klasach. Ktoś kto to wymyślił,
powinien porozmawiać dzisiaj z moimi koleżankami i kolegami... ;-)
Efekt? Dzisiaj maksymalnie sprawdziliśmy po ok. 6-7 arkuszy na osobę. A gdzie
kolejnych 60? Przez 3 dni? Wolne żarty! Za rok zapowiada się wesoło. NIKT za
znanych mi nauczycieli sprawdzał nie będzie. Zresztą już w tym roku np. w
Poznaniu był problem ze znalezieniem egzaminatorów języka polskiego. Skoro za
12 godzin harówki można zarobić 50 zł brutto - to kto o zdrowych zmysłach na
to się zgodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: gabi Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 01:48
      A Ty gdzie sprawdzales? W Poznaniu?
      • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.05.05, 02:03
        to kiepsko zarabiacie. ja kiedys pracowalem jako kelner i dostalem napiwek
        =50zl, a to i tak bylo malo, bo inni czasem dostawali wiecej.
        • Gość: gg Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: 217.96.44.* 16.05.05, 17:58
          W sprawie zarobków. Zastanawiam się czy jechać do OKE na sprawdzanie prac.
          Dojazd na własny koszt, wyżywienie - wielka niewiadoma, umowa - po
          zakończeniu !! Nie, dziękuję. Najpierw umowa i gdy będzie mi odpowiadać to ją
          podpiszę. Stawka 8zł za pracę nie jest wysoka, ale firma (OKE) musi mi zwrócić
          koszt dojazdu, noclegu (chyba że oni zarezerwują jakich hotel,
          akademik...),wyżywienia lub dietę jak na normalnej delegacji. I jeszcze godziny
          pracy. Jeżeli jest to umowa o dzieło, to ja ustalam gdzie i kiedy to zrobię,
          byle na czas, przy umowie zlecenia - są już inne zasady, ale i obowiązki
          zleceniodawcy (i koszty) znacznie większe. Na pewno nie będę sprawdzał po 12
          godzin przez 3 kolejne dni !!!
        • Gość: paweł Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:18
          dlatego odradzam Ci zawód nauczyciela.
    • Gość: ... Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.icpnet.pl 15.05.05, 09:42
      Serio jestes egzaminatorem czy sie podszywasz?
    • Gość: jupi86 Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: 80.50.49.* 15.05.05, 09:52
      a ile Ty bys do cholery chcial dniówki!!!!!??????? sie pytamm
      • Gość: Adis Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 10:04
        denerwujesz mnie!!! po jaką cholere wzbudzasz panikę co?? DOWN
        • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.05.05, 13:12
          zreszta obiektywizm musi byc! albo sprawdzanie prac na korzysc uczniow. nie
          obchodzi nas jak sie czujecie i ile zarabiacie-bo to sami se tak ustaliliscie z
          cke, niie my maturzysci.
          jak ktos sprawdzi na niekorzysc ucznia to bedzie mial lekko mowiac -zle. w tym
          roku mozemy se sprawdzic nasze arkusze, a nawet ksero zrobic i bedziemy se
          liczyc czy punkty zostaly dobrze policzone :D
          • Gość: lana Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.pronet.lublin.pl 15.05.05, 15:19
            ps chyba zapomniales jak to bylo zdawac mature i nie pisz prosze ze pszlo az
            tak zle bo nie znasz prac wszystkich uczniow nie obwiniajcie nas za wszystko za
            nowuy system za nowe ocenianie za nowa mature za nowe zarobki to nie jest nasza
            wina :(
          • Gość: Colberg Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 00:04
            Chyba nie wiesz o czym mówisz... Ale to taki zwyczaj - im ktoś mniej wie, tym
            zacieklej walczy o swoje. ;-)

1. Nauczyciele nie ustalali stawek z CKE. Zostały one narzucone (10 zł j.
            polski, 8 zł inne przedmioty).
            2. Niby będziesz mógł zerknąć do swojej pracy, ale: najpierw piszesz podanie do
            dyrektora OKE, później wyznaczony zostaje Tobie termin zapoznania się z pracą.
            Oczywiście w siedzibie OKE, nie wcześniej niż pod koniec lipca lub w sierpniu.
            Oczywiście gdy termin Tobie pasował nie będzie, tracisz szansę. Nie będziesz
            mógł SPRAWDZIĆ swego arkusza (wszak nie jesteś egzaminatorem), będziesz mógł
            się z nim ZAPOZNAĆ. Nikt Tobie nie będzie wyjaśniał dlaczego zostałeś w taki a
            nie inny sposób oceniony. Zresztą punktacja, z natury rzeczy, jest
            subiektywna... W wielu przypadkach MOŻNA przyznać punkty, ale to rzecz uznania
            egzaminatora (czasem wspomaganego przez weryfikatora). Nie muszę dodawać, że
            procedura odwoławcza nie jest przewidziana, przynajmniej na razie.

Jeśli myślisz, że matura to zwykła kartkóweczka, w której można pododawać sobie
            punkciki i wytknąć ewentualny błąd nauczycielowi, to znaczy że do egzaminu
            maturalnego nie dojrzałeś. ;-)
            • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 02:49
              ale nikt wam nie kazal sprawdzac tych prac. subiektywnie moga byc sprawdzane,
              bo jeden to uzna, a drugi nie, ale nie moze byc cos takiego ze ktos se
              pomysli"gdyby ten kretyn nie pisal, to juz bym mogl isc dzis do domu, wiec za
              kare mimo ze ma dobrze nie dam mu punktu".
              ja sie akurat nie mam o co martwic bo w klucz sie wstrzelilem(jak zwykle
              zreszta).
              jezeli w zobaczonej pracy np. zle beda policzone punkty to jasne ze bedzie sie
              mozna odwolac.
              • Gość: Colberg Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 11:47
                Teraz mówisz z sensem. :-)
              • Gość: e. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:07
                Przestan sie rzucac, bo nikt normalny i kulturalny tak nie kombinuje...
                Siedzimy tak dlugo, jak trzeba, zeby sprawdzic... Ale jak czytam Twoje
                wypowiedzi, to mi sie odechciewa rozstrzygac niescislosci na korzysc ucznia...
                Szkoda, ze mne rozczarowujesz, lubie swoje zludzenia...
              • Gość: Olga Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.resetnet.pl 16.05.05, 21:46
                Ignorancja i cynizm p.Kulo są po prostu przerażające. Oczywiście, nikt nam nie
                kazał sprawdzać tych prac, ale co by było, gdyby również NIKT z egzaminatorów
                do sprawdzania się nie zgłosił? Co wtedy z Waszymi dokumentami na studia, do
                tego potrzebne przecież jest świadectwo maturalne. A tak na marginesie...Panie
                Kulo, oceniając styl i język Pana wypowiedzi na forum, sądzę, że nie dostanie
                Pan nawet tych punktów, które Pan sobie optymistycznia wyliczył. Nie pozdrawiam
                Pana.
                • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 22:12
                  o boze, a oceniajac pania to ma pani rozwalone zycie i chce sie wyzyc na
                  innych. czy sa tu jacys normalni egzaminatorzy?? czy pani w ogole umie
                  czytac??? jest pani bezczelna i zalosna, prosze wyladowac sie na silowni. a to
                  ile dostane za jezyk to moja sprawa, bo inaczej sie pisze na maturze, a inaczej
                  na forum. nara
                  • Gość: Olga Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.resetnet.pl 16.05.05, 22:25
                    Uuu. Widzę, że Pana ruszyło. Czyżby urażona pycha???
                    • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 22:52
                      ruszyla to mnie wczoraj koncowka "szeregowca ryana" :P. moze i fakt jestem
                      troche pyszny(ale tylko troche :P). prosze mi wskazac dokladnie gdzie Pania
                      urazilem??? w takim razie jezeli kogokolwiek tu urazilem to z gory przepraszam.
                      jak rozmawiam z polonistami to tylko na temat filozofi i literatury i wtedy nie
                      mam problemu z dogadaniem sie z nimi, ale na takie sprawy widac sie z nikim nie
                      dogadam, wy wiecie lepiej. koncze ta konwersacje z wami, bo kazdy jest zupelnie
                      innej beczki. nikt nie chce tu konfliktu pokolen :P
                      • Gość: Olga Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.resetnet.pl 16.05.05, 23:10
                        Ależ Pan mnie nie uraził , to z tego prostego powodu, że nie jest Pan w stanie.
                        Wnioskując z emocjonalnego tonu Pana poprzedniej , ,,eleganckiej" odpowiedzi,
                        to raczej Pan poczuł się obrażony.Przykro mi, ale nie zamierzam Pana
                        przepraszać. Kończę wymianę poglądów z Panem.
                        • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 23:40
                          alez ja sie nie obrazilem, mnie naprawde trudno obrazic, bo ja sie nie
                          przejmuje ludzmi, a pani jest ostatnia osoba od ktorej chcialbym przeprosiny,
                          rownie dobrze myszka miki mogla by mnie przeprosic i dalo mi to samo. i ciesze
                          sie ze sa na swiecie tak chamskie i aroganckie osoby jak pani gdyz mozna sobie
                          uswiadomic ze niektorzy nie sa tacy zli jak sie zdawali.
            • Gość: enigma Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.ula5.1000lecie.pl 17.05.05, 09:34
              A nam w szkole mowili nauczyciele, ze bedzie mozna zadzwonic, czy tam napisac
              do CKE, albo OKE, z prosba o przeslanie ksera pracy, wiec nie bedzie trzeba
              jezdzic osobiscie.
          • Gość: e. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:04
            Ja tez jestem egzaminatorem... No coz Kulo, nie skacz za bardzo, bo nie masz
            pojecia jak sie sprawdza arkusze, nawet jak masz klucz w reku, niekoniecznie
            mozesz chwytac... Zreszta niewiele mozesz, prace sa sa sprawdzane rzetelnie,
            wiec jak bedziesz mial slaby wynik to podziekuj sobie... A wlasnie, czytales
            Potop lub Nie-Boska??? Troche szacunku, bo i Ciebie nie uszanuja...
            • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 18:26
              a kto powiedzial ze ja nie szanuje polonistow?? moja juz ex-wychowawczyni jest
              polonistka i to swietna, dzieki niej polubilem lekcje polskiego, jest takze
              egzaminatorka. to ze siedzicie tam 12 godzin sprawdzajac czesto beznadzejne i
              nieczytelne prace za 50zl to nie moja wina ani zadnego maturzysty, i wszyscy
              wam wspolczujemy, chodzi jedynie by byly obiektywnie oceniane. wiem ze moge nie
              kapowac kluczow-np. po probnej z lalki myslalem ze bede mial 16/25, a z granicy
              15/22, a tu niespodzianka-po 20.
    • Gość: czapeczka.elfa Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.acn.waw.pl 15.05.05, 15:31
      No tak, bo to wina maturzystow, ze egzaminatorzy malo zarabiaja. Matko, ten
      kraj to jakieś kłębowisko absurdu.
      • Gość: malco Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 15.05.05, 16:00
        Naprawde jestescie tak naiwni? Ktoremu egzaminatorowi chcialoby sie siedziec na
        forum i pisac takie głupoty? Gó.. nas obchodzi ile zarabiają, mają je
        sprawdzać i koniec. Przecież to totalna bzdura, a osobnik, który napisał tę
        pracę, na pewno nie jest żadnym egzaminatorem...
        • Gość: Colberg Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 15.05.05, 23:50
          malco>> Żyjesz w głębokim komunizmie??? Egzaminatorzy nic nie MUSZĄ.
          Sprawdzanie prac nie jest naszym obowiązkiem, w każdej chwili można z tego
          zrezygnować. To tylko umowa z OKE, którą i tak podpisuje się PO ZAKOŃCZENIU
          sprawdzania. A co do zarobków i warunków pracy. Tak. To sprawa również uczniów.
          Czy chcielibyście być np. diagnozowani przez sfrustrowanego, przepracowanego,
          nie potrafiącego się skupić lekarza? Mam wrażenie, że nie...
          • Gość: marek Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.demo.pl 16.05.05, 09:31
            Cześć. Ja też jestem egzaminatorem. Szkoda, że część maturzystów nie dorosła do
            tej rozmowy. Niektóre wypowiedzi są żenujące. Ale to dobry pomysł, by
            podyskutować o tym, co się dzieje w różnych częściach kraju. Być może i ja
            miałem pecha i trafiłem na słabych uczniów, ale wiele wypowiedzi pisemnych woła
            o pomstę do nieba. Jakieś 20%-30% prac to jakiś bełkot, zupełnie nie na temat.
            Generalnie test czytania wypada dobrze. Gorzej z wypracowaniem. Wielu uczniów
            nie napisało pracy na wymagane 250 słów. Coraz mniej obawiam się weryfikacji
            mojej pracy. Często zaczynam stawać przed pytaniem, jak znaleźć w beznadziejnym
            wypracowaniu 1 lub 2 dodatkowe punkty, by uczeń w ogóle zdał - kiedy nie mogę
            oceniać kompozycji, stylu, języka i zapisu (prace na niewiele ponad 150 słów).
            My naprwadę jako nauczyciele życzymy wszystkim uczniom jak najlepiej. Wbrew
            pozorom gramy w tej samej drużynie. A wyniki mogą podważyć wiarę w sens pracy w
            szkole. Jeśli chodzi o zespół egzaminatorów to u nas niemal wszyscy chcą
            zrezygnować w przyszłym roku. A tak poza tym rzeczywiście coraz częściej zadaję
            sobie pytanie: dlaczego młodzież tak źle pisze? Pomijam kłopoty z wpisaniem się
            w model. Część uczniów po prostu ma problemy z elementarnym wyrażaniem swoich
            myśli. Coś z tym trzeba zrobić. Ale co, jak prawie nikt nic nie czyta i tylko
            garstka uczniów jest w ogóle zainteresowana nauką. Pozdrawiam innych
            egzaminatorów.
            • Gość: clio Coś tu nie gra... IP: 80.51.233.* 16.05.05, 11:00
              Wypracowanie pisaliśmy na rozszerzonym, a tego poziomu nie można nie zdać...
              • Gość: ania Re: Coś tu nie gra... IP: *.demo.pl 16.05.05, 12:17
                Aby zdać wystarczy zdobyć 30% na podstawowym. Wynik z rozszerzonego nie
                decyduje o zdaniu. Nawet 0% z rozszerzonego to zdana matura.
              • Gość: marek Re: Coś tu nie gra... IP: *.demo.pl 16.05.05, 14:16
                Piszę ogólnie o maturze. Naturalnie o zdaniu decyduje tylko poziom podstawowy.
                • Gość: Kulo Re: Coś tu nie gra... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:20
                  czy jesli napisalem ze kordian cierpi na syndrom "puer senex"(chlopiec-starzec)
                  i na "weltschmerz" i jest bohaterem romantycznym reneistycznym to dostane
                  walora???

p.s. bo wedlug klucza bym dostal.
                  • Gość: e. Re: Coś tu nie gra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:12
                    Na pewno dostaniesz... Wg klucza:)
                    • Gość: Kulo Re: Coś tu nie gra... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 18:29
                      wiem, wiem wedlug ciebie moge nie dostac, bo to jest tylko klucz, ale wedlug
                      jakiegos porzadnego polonisty napewno dostane. 90% ze dostnae, 10% 0 te
                      procenty to z pewnego zrodla - jesli mozna nim nazwac glownego egzaminatora
                      okregu w ktorym mieszkam
            • Gość: maturzysta Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 16.05.05, 13:06
              Wypowiedź wygląda na autentyczną :) Ciekaw jestem, czy te prace są naprawdę tak
              bardzo żenujące? Napisałem na mniej więcej 500 słów, nie mam kłopotów ze
              stylem, językiem, zapisem, nie robię błędów, a martwiłem się o swój wynik.
              Jeśli 20% prac jest takich, jak opisał pan Marek, to rzeczywiście źle się
              dzieje z edukacją na poziomie szkoły średniej...
        • Gość: e. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:10
          mają je
          sprawdzać i koniec.

Maja... A ja chcialam, dla swoich uczniow... A Ty jestes bezczelny i niedorosly
          go...arz... Nikt nas do niczego nie zmuszal, wiec za rok moga byc klopoty z
          chetnymi do sprawdzania, ale to ie Wasza zmartwienie tylko komisji...
    • Gość: JOK do EGZAMINATORÓW IP: 80.51.250.* 15.05.05, 16:40
      Nie wiem czy ten kto to pisał rzeczywiście jest egzaminatorem, ale prawdę mówiąc to sytuacja mniej więcej tak wygląda. Wyrazy uznania więc dla wszyskich egzaminatorów którzy w pacie czoła sprawdzają te prace, ale jedna wielka prośba: SPRAWDZAJCIE NA KORZYŚĆ UCZNIÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • ettelie Re: do EGZAMINATORÓW 15.05.05, 16:53
        Ja w każdym razie współczuje wszystkim egzaminatorom, zwłaszcza tym z
        polskiego. Oni na tej reformie także wyszli źle, prawie tak jak my :(
        Życzę cierpliwości przy sprawdzaniu :)
      • Gość: marek Re: do EGZAMINATORÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:41
        Bądźcie spokojni. Zrobimy dla Was wszystko, co się da. Niestety, nie wszystkich
        będzie dało się uratować. Być może nikt o tym głośno nie mówi, ale około 30%
        dzisiejszych licealistów w przeszłości szło do szkół zawodowych. To nie była
        wtedy jakas gorsza droga życiowa. Kiedyś po prostu Ci ludzie mieli pracę i
        mogli się szybko usamodzielnić. Dziś muszą zdawać maturę, bo przy takiej, a nie
        innej sutyacji na rynku pracy nie ma innego wyboru.
    • Gość: gosc Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.devs.futuro.pl 16.05.05, 12:18
      a ile moze sie zmienic w takim kluczu jak anuczyciel jest ienteligentny a nie
      typem osoby ktora ma przygotowana lekcje na kartce w punktach to sama dobrze
      wie ze to co napisals jest na temat i tyle tyle co do trescie wyparcowan...
      powinniscie sie przejmowac za dodtakowe kryteria takie jak jezyk styl itp bo
      na tym mozna bardzo duzo starcic albo zyskac oczywiscie chodiz mi tu o osoby
      ktore che miec wiecej niz 50 czy 30 procent z tej matury bo trudno ją było
      napisac na mniej niz 30% .. wiec troche wiary w ludzi znaczy siew egzamintorow
    • Gość: egzaminator Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.pl.eu.org 16.05.05, 14:30
      może by tak wprowadzić dla nas określenie: "feralni nauczyciele"...
      • Gość: Kasia Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.ust.tke.pl 16.05.05, 14:39
        ja równiez zdawałam w tym roku maturkę, uczęszczałam do klasy o profilu
        humanistycznym w LO, jesli ktokolwiek u nas chodził na lekcje, 9a było jezyka
        polskiego 7 godz. w tygodniu) to nie powinien martwić się czy zda, tylko jak
        zda..po sprawdzeniu modeli wiem gdzie popełniłam błędy, jesli natomaist chodzi o
        wypracowanie to od egzaminatora zalezy ile punktów przyzna mi za styl, język
        tego nie jestem w stanie policzyć..wierzę ze wszystko pojdzie dobrze i tego
        samego życze innym...
        • Gość: M Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:54
          Nikt nie życzy maturzyście źle.Dobrze oceniałam prace pisane normalną
          polszczyzną.Było wiele takich prac, których czytanie było przyjemnością,ale
          trafiłam też na takie,które wołały o pomstę do
          nieba,żenada,żenada,żenada.Przeciętnie inteligentny maturzysta zda tę
          maturę,pytanie na ile,ale zda.Są jednak uczniowie,którzy tej matury nie zdadzą
          nigdy,ani w styczniu,ani kiedykolwiek.To też jest prawdą.
          • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:47
            zenada to jest cke, ze nie wprowadzila zadnych udogodnien dla dyslektykow w
            sprawie skladni, jak wiadomo dyslektycy maja duze problemy z nia ico ja bym ial
            duzo z tej matury: 16tekts, 18klucz, 3 zapis, 3 kompozycja i co po 1 za styl i
            3 za jezyk pewnie i zamiast 50 bede mial gdzies 44. no ale coz
            • Gość: clasii Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:55
              Jeżeli rzecywiście jest Pan egzaminatorem, i jak Pan mówi w kluczu zaszły
              zmiany, tzn. tamten klucz jest zły- to dlaczego na stronie CKE nie ma żadnego
              komunikatu, że owy klucz jest nieodpowiedni? Przecież jeżeli zaistniała taka
              sytuacja,że oni popełnili błąd przy układaniu tego " schematu odpowiedzi", to
              powinni jakoś nagłosnić, że jest nowy klucz...w końcu to poważna rzecz,a nie
              jakaś błahostka.I jak to wogóle może być...,że na głównej stronie jest co innego
              ,a Wy sprawdzacie wg. czegoś zupełnie innego......przecież to jest
              bulwersujące,ale jednoczesnie idealnie pasuje do systemu skolnictwa.
              • Gość: Colberg Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 17:14
                Proszę czytać ze zrozumieniem!!!
                Nie napisałem że klucz jest zupełnie inny. Po prostu wprowadzono w
                nim "poprawki". Zresztą na korzyść zdających...
                A niby po co maturzystom klucz? Przecież i tak nie są w stanie przewidzieć
                swojej punktacji!!! No chyba że z pierwszej części pierwszego arkusza...
                W samym fakcie nie ma nic bulwersującego. WSZYSCY egzaminatorzy sprawdzają
                według poprawionego klucza. A strona WWW to sprawa techniczna, drugorzędna.
                Klucz to przecież nie jest żaden dokument ani akt prawny, a już na pewno nie
                publiczne przyrzeczenie... :-) Po prostu zalecenie dla sprawdzających, które
                możne ulec zmianie. A czyż zdający w ostatniej chwili nie mogli dokonać wyboru
                poziomu na egzaminie?
                • Gość: :/ Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.icpnet.pl 16.05.05, 22:26
                  To moze jednak poda Pan jakąś przykładowa zmianę? Co niby zostało uściślone albo
                  zmienione na korzyść zdających?
              • Gość: e. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:39
                na str. cke jest prawidlowy klucz... Nie rozumiem skad te pogloski...
            • Gość: e. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 18:39
              Wcale niekoniecznie bedziesz mial za zaps 3 punkty, za podstawowe bledy
              ortograficzne obniza sie punktacje nawet dyslektykom;(...
              • Gość: Kulo Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 16.05.05, 22:18
                wcale nie. bo jak by dyslektyk robil bledy w trudnych wyrazach a w prostych
                nie, to nie byl by dyslektykiem. bo na tym polega dyskleksja ze sie popelnia
                rozne bledy.
                • Gość: Egz. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.resetnet.pl 16.05.05, 22:45
                  Ciekawe, kogoż ty jeszcze pouczysz?
    • piterszczak Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... 16.05.05, 22:02
      Cześć, jak się ma wasz klucz do CKE-owskiego? Duże zmiany? Sprawdżmy, czy w
      innych zespołach ten sam klucz był w użyciu...
      • Gość: marek Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:22
        przypominam, że obowiązuje nas tajemnica służbowa. nie o wszystkim możemy
        mówić. myślę, że i tak czasem ocieramy się o granice otwartości, na jaką możemy
        sobie pozwolić.
        • piterszczak Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... 18.05.05, 00:33
          Marku - ale przede wszystkim ciąży na nas odpowiedzialność. Nie możemy się
          zatem skrywać za mętnym pojęciem tajemnicy służbowej. Matura to sparawa
          publiczna i na dodatek za publiczne pieniądze!
          • Gość: marek Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 21:36
            w sumie tak. nie wiadomo jednak, kto to czyta i jakie może wyciągnąć wnioski.
            • piterszczak Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... 18.05.05, 22:52
              Marku - już niewiele czasu mają niektórzy na wyciąganie wniosków, nieprawdaż?
              Kwartał - dla części z hakiem!
    • Gość: a. Re: [EGZAMINATOR] dzisiaj sprawdzałem... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 23:13
      ludzie, opanujcie się. co prawda to prawda- klucz wam na nic, policzycie sobie
      jeszcze niewiadomo ile pubktów a potem będą gorzkie zale. Zaostawcie to
      egzaminatorom i poczujcie choć troche wdziecznosci za to, ze chcą nam to
      sprawdzać bo zgaduję ze do przyjemnosci to nie należy.
      jak czasami czytam posty na których jakaś panienka sie chwali ze napisała
      mature choć nie czytała Kordiana ani nie boskiej... ja bym tego na forum
      publicznym nie ogłaszała.
      sama słyszałam jak taka jedna laska przekonywała drugą, że kordian i konrad to
      przecież to samo...to jest dopiero żenada. dlaczego w naszym kraju w cenie jest
      bardziej niewiedza niż wiedza?to takie \ekstra cool i trendy prześlizgnąć sie
      przez 3 lata ogólniaka nie plamiąc swoich raczek ksiązka??
      życze nam wszystkim duzo pokory
      a egzaminatorom cierpliwosci
    • Gość: też e. To taki dodatkowy kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:03
      - stwierdziliśmy zgodnie w mojej grupie. Przeżyjemy go,żeby mieć pełną
      świadomość, jak przygotowywać uczniów w następnych latach. Dlatego nikt nawet
      nie zapytał - ku zdziwieniu kierownika grupy- ile zarobimy. Oczywiście, wszyscy
      uznali, że raz im wystarczy i nigdy więcej.

A z ciekawości: po ile prac sprawdzacie? My od 65-75,więc łatwo policzyć, ile
      osób już w tym roku zrezygnowało z tak męczącego kursu Nowej Matury:)
      • Gość: marek Re: To taki dodatkowy kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:52
        Słyszałem o grupach, gdzie nauczyciele wzięli po 90 prac i teraz martwią się,
        że nie dadza rady sprawdzić na czas. Moim zdaniem żaden egzaminator nie
        powinien sprawdzać więcej niż 30 arkuszy. Myślę, że powinniśmy w całym kraju
        sygnalizować CKE konieczność przeszkolenia większej liczby egzaminatorów, nawet
        z gimnazjów. Słyszałem o liceach, gdzie nauczyciele się dogadali między sobą i
        nikt nie wyraził zgody na pracę w komisjach.
      • Gość: monika Re: To taki dodatkowy kurs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 00:16
        moim zdaniem problem polega na tym, że chyba nikt do końca nie wie, jak
        przygotowywać uczniów do nowej matury. co to np. za standard z j. polskiego
        wyszukiwanie i selekcjonowanie informacji. przecież to można przypisać każdemu
        przedmiotowi. zaszokowały mnie wypowiedzi z niektórych uczelni. część z nich
        dopiero w tym roku postanowiła przyjrzeć się, czym jest nowa matura. a przecież
        to od nich powinniśmy mieć wsparcie metodyczne. chciałabym np. wiedzieć, jakie
        metody dydaktyczne faktycznie wspomagają naukę czytania ze zrozumieniem - nie
        uważam, aby miało to być zrobienie kilkunastu testów. to chyba powinno polegać
        na czymś innym. dla mnie też pieniądze są rzeczą drugorzędną. ważniejsze
        pozostaje zdobycie nowych doświadczeń. ale coraz bardziej zaczynam sie obawiać,
        że i one przyniosą rozczarowanie.
        • piterszczak Do egzaminatorów: polski już sprawdzony? (26 V) 26.05.05, 13:15
          Sprawdźmy, w których regionach Polski sprawdzono już polski...
          • Gość: gabi Re: Do egzaminatorów: polski już sprawdzony? (26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 14:19
            W Poznaniu moja znajoma egzaminatorka jeszcze jutro sprawdza.
            • Gość: rew Re: Do egzaminatorów: polski już sprawdzony? (26 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 15:31
              mazowieckie prawie wykonczone. NIEPRAWDĄ jest, że egzaminator sprawdza po 6
              prac dziennie, nie wiem, co by musiało mu tyle czasu zabrać. Egzaminatorzy -
              najlepsi- w mojej grupie sprawdzili przez 4 dni po ok 80-100 prac. a robili to
              dobrze. Fakt, że trafiły nam się kiepskie szkoły-niewiele było do czytania.
              • Gość: masza Re: Do egzaminatorów: polski już sprawdzony? (26 IP: *.chello.pl 29.05.05, 19:35
                Mam pytanie - mam dysortografię i nie jestem w stanei posiąść umiejętności
                stawiania przecinków ( co prawdopodobnie ma związek z dysortografią) stawiam je
                tylko przed ,że i który. Czy ich brak będzie oceniany ( mam zaswiadczenie) jaki
                rodzaj błędów zostanie mi odpuszczony?

Prośba do Egzaminatorów - jesli po sprawdzaniu matur będzicie przekazywac jakieś
                uwagi do CKE to może by zasugerować ,ze uczniowie z dysfukcjami powinni pisac
                dłuzej z uwagi na to ,że wolniej czytają ( dyslektycy) i dużo wolniej piszą (
                dysgraficy) - nie chodzi mi tu nawet o mój przypadek ale znam wiele osób , które
                fizycznie nie zdążyło napisac matury
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka