Dodaj do ulubionych

ustny j. polski

• Gość: Kinga Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:50
      Wieś w literaturze i jej malarskie wcielenia.

1. Podziały społeczne w "Chłopach".
      2. Sposoby przedstwiania wsi w wybranych tematach i w malarstwie.
      3. Dlaczego wybrałam akurat ten obraz.
      4. W jaki sposób miłość do wsi wpływa na losy kraju (na wybranych utworach).

Nie było źle:) Miałam 75% i jak dla mnie to ok:)
    • Gość: Bobenek Re: ustny j. polski IP: 80.55.63.* 17.05.06, 21:48
      Język współczesnego dziennikarza. Zdalem na 100 %
      Zadali mi 5 pytań:
      1) Czy poleciłbym im kupno "Dziennika" i dlaczego?
      2) Jakie srodki poetycki (tzw. poetyka udramatycznienia) uzywaja dziennikarze w
      tytulach?
      3) Co wplynelo na popularnosc "Faktu"?
      4) Jak okresle zaleznosc "rzetelnosc" dziennikarska , a jezyk?
      5) co mnie najbardziej wkurza we wspolczesnym jezyku dziennikarza prasowego?
      • Gość: Ryska:( Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:28
        heej. mam ten sam temat. zdaje jutro o 8 rano:( prosze napisz po krotce jak na
        te pytania odpowiedziales:) z gory dzieki. pozdro!!
    • Gość: ja Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:19
      Będzie OK :)))
    • Gość: kruk Re: ustny j. polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:21
      Temat: Matka cierpiąca w lit. i sztuce.
      5 pytań:
      - jak została przedstawiona Maryja w "Bogurodzicy", a jak w "Lamencie..."?
      - jak myślę, co miało na to wpływ?
      - jaki był stosunek Cezarego Baryki do jego matki?
      - jak Jadwiga Barykowa czuła się w Rosji?
      - co to jest elegia?
      • Gość: grizzlie Re: Motyw smierci!! IP: 217.153.162.* 18.05.06, 10:26
        Miał ktoś??

Jakie pytanie??? Odp.;)
    • Gość: sandra Re: ustny j. polski IP: *.y.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 18.05.06, 10:31
      ja mam dzisiaj prezentacje o 12:30... jestem przerażona....
      mam 1 pytanie: czy przedstawiacie się na początku? bo ja nie wiem czy mam sie
      przedstawić :p ogolnie to wchodze do sali mówie dzień dobry a potem klepie
      szanowni panstwo! chciałabym przedstawić panstwu moja prezentacje... bla bla
      bla, powinnam tam jeszcze wcisnąc jak sie nazywam?
      bede wdzieczna za szybką odpowiedz!!!
    • Gość: agacik Re: ustny j. polski IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:32
      słuchajcie czy u was tez tak szastaja tymi punktami ?:) w mojej szkole
      (LO) mało tego ze wsyzcsy zdali to jakies 20% ludzi wychodzi i 20 pkt na
      20 , czyli 100%! co wiecej nie słysząlam zeby ktos zszedł ponizej 15
      pkt . dlatego loudziska ktorzy maja to jeszcze przed soba spokojnie
      spokojnie i jeszcze raz spokojnie oni sobie odpuscili ta mature wystarczy
      podejsc ;) no i powiedziec kilka madrych zdan wypadałoby :)
      • Gość: 67 Re: ustny j. polski IP: 80.54.117.* 18.05.06, 13:57
        Ma ktoś taki temat "Na podstawie wybranych utworów literackich różnych epok
        porównaj sposób kreacji postaci kobiecych" ? Piszcie jakie mieliście pytania67
    • Gość: sandra Re: ustny j. polski IP: *.y.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 18.05.06, 14:40
      ja juz wrociłam :) nie było tak żle :P tak sie stresowałam i w sumie nie
      potrzebnie ;)
    • Gość: aga99 Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:19
      mial ktos temat:jezyk prasy. omow rozne rodzaje stylu publicystycznego na
      przykładach? albo podobny? jak tak to piszcie jakie mielisci pytania, prosze! :)
    • Gość: fghfg Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:50
    • Gość: dasrdasgtruhbdyhdr Re: ustny j. polski IP: 80.51.147.* 18.05.06, 19:58
      Ja miałam temat: omów psychologiczny wizerunek zbrodniarza w lit XIX i XX wieku
      książki: "Zbrodnia i kara" "Granica" "Quo vadis"
      pytania:
      - czy powieści psychologiczne mogą pomóc zrozumieć psychikę człowieka?
      - czy zbrodniarza można usprawiedliwić, biorąc pod uwagę to, że działa pod
      wpływem nieuświadomionych popędów i instynktów?
      - [pytanie dotyczące przyjętej przeze mnie definicji szaleństwa, a więc
      stworzone na poczekaniu przez komisję]
      - którego ze zbrodniarzy o których mówiłaś byłabyś skłonna usprawiedliwić i
      dlaczego?
      • Gość: Daria Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:01
        a mial ktos temat o smierci??
        jakie mieliscie pytania??
        • pogudka motyw drogi i wędrowca 19.05.06, 01:04
          w literaturze, utworach muzycznych i w filmie
          (nie bazowałam na żadnych lekturach szkolnych)

pytanka - banalne!

1) skąd się wywodzi topos wędrowca
          2) podaj przykład wykorzystania tego motywu w literackich utworach nowożytnych
          3) jak się nazywa gatunek filmów nawiąz. do tego motywu (buachacha), jakie znam
          jeszcze inne filmy drogi (oprócz tych, które zawarłam w prezentacji), jaki jest
          mój ulubiony film drogi.
          4)pytanie poza konkusem: kogo ostatnimi czasy wykreował film drogi na wielką
          gwiazdę, o której jest głośno w internecie i in. mediach ;)

ale nie martwcie się jak mówiło już wielu przede mną to jest bułka z masłem :) a
          komisja ocenia tylko na naszą korzyść

powodzenia :D
          • Gość: izaaa A JA?:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:40
            no hej wszystkim! mówicie, że nie ma się czego bać, że wszyscy zdają. a
            myślicie, że gdy dziś zacznę pisać, a prezentację mam w poniedziałek o 17:30 to
            zdam? Hehehe, głupio byłoby przez ustny polski maturę oblać:/. A może ma ktoś
            temat ideał kobiety na przestrzeni epok? A może ktoś zna dokładnie "Granicę"
            Zofii Nałkowskiej? Mam pytanko co do tej lekturki:)
            • Gość: 67 Re: A JA?:D IP: 80.54.117.* 19.05.06, 19:06
              Ma ktoś taki temat "Na podstawie wybranych utworów literackich różnych epok
              porównaj sposób kreacji postaci kobiecych" ? Piszcie jakie mieliście pytania

• Gość: ja Re: A JA?:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:10
                ja nawet znam ta lekture, wiec jak chcesz napisz o co konkretnie chodzi moze
                uda mi sie pomoc :)
              • Gość: jaaaaa pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:10
                ja nawet znam ta lekture, wiec jak chcesz napisz o co konkretnie chodzi moze
                uda mi sie pomoc :)
                • Gość: izaaa Re: pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:56
                  chodzi mi o to, którą kobietę : elżbietę czy justynę zenon uważał za ideał?
                  Jesli mozesz to napisz dokladnie. dzięki z góry za pomoc
    • Gość: jukino estetyka Impresjonizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:32
      mi zadali pytania do biblografii: z jakiej kalsy społecznej pochodził dr. Judym,
      Jaką formą liryki jest Krzak dzikiej róży, jakie są związki francuskiej
      awangardy filmowej z francuskim malarstem impresjonistycznym.
    • Gość: robert Re: ustny j. polski IP: *.tosa.pl 19.05.06, 20:02
      hej mialem temat bohater tragiczny w lit antycznej , romantycznej i
      wpsolczesnej.. dzis zdalem na 18 pkt az mi kopara opadla bo nie jestem super z
      polaka mialem pytania:
      rola szatana w kordianie
      roznica tragizmu antygony i kordiana
      do jakiego pokolenia naleza rozewicz i baczynski i cechy tego pokolenia
      cechy dramatu antycznego
      i cos o znaczeniu bieli i czerwieni w kordianie
      • Gość: niania:) czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:58
      • Gość: niania:) czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:00
        mam do zinterpretowania kilka obrazów, nie jestem w tym najlepsza. Czy ktoś z
        was mógłby mi pomóc? jeśli czujecie się na siłach, podaję pierwszą stronkę:)
        www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/tycjan/tycjan_wenus_i
        _adonis.htm dzięki z góry
        • Gość: niania:) Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:01
          ta stronka co wam podałam kończy się na htm, ale inaczej się nie dało zapisać:)
          • Gość: elka Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.y.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.05.06, 22:18
            ale jaki masz temat prezenctaji? bo bez tego to tak nie bardzo wiadomo pod
            jakim kątem interpretować? ;)
            • Gość: niania:) Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 01:32
              ogólnie mam temat dotyczący kobiet i tego, jak patrzą na nie mężczyźni w
              różnych epokach:)
    • Gość: Dorcia Re: ustny j. polski IP: *.pronet.lublin.pl 21.05.06, 11:18
      Ja mialam temat: "Najciekawsze postacie kobiet w literaturze", a pytania jakie
      dostalam to: ktora kobieta jest odzwierciedleniem kobiety wspolczesnej? Ktora z
      pozycji literatury byla mi najbardziej pomocna? W ktorej epoce kobieta byla
      ukazywana jako portret irytujacy? Dostalam 20 punktow
      • Gość: Asia Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:30
        ma ktos temat: "Tytul, motto, ostatnia scena jako klucze do interpretacji calego
        dziela"?
      • Gość: niania:) Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:32
        a mogłabyś mi powiedzieć, co odpowiedziałąś na zadane Tobie pytania? Z góry
        dzięki:)
      • Gość: tunia87 Różne sposoby funkcjonowania motywu winy i kary IP: 82.160.254.* 21.05.06, 11:41
        PYTANIA:
        - JAK SĄDZE DLACZEGO bALLADYNA BYŁA BY WSPANIAŁA WŁADCZYNNIĄ
        - CZEGO DOWIEDZIAŁAM SIE O BOHATERACH
        - I Z BIBLIOGRFII PRZEDMIOTU, W CZYM MI POMOGŁA JEDNA Z KSIĄŻEK I O CZYM MÓWIŁA
    • locikpll Re: ustny j. polski 21.05.06, 14:12
      mam pytanko kto miał Temat prezentacji: Dokonaj analizy języka różnych reklam.
      Przedstaw obraz świata, jaki one kreują. jake byly pytania komisji heheh
      • uberguber Re: ustny j. polski 21.05.06, 14:14
        mój kolega miał podobny temat i sie zapytali o stereotyp kobiety w reklamach...
    • Gość: sara Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:46
      a ma ktos motyw konca swiata? jesli tak to mam pytanie jaka on pelni role w
      literaturze??? z gory dzieki:)
    • Gość: pgosia Re: ustny j. polski IP: *.chello.pl 22.05.06, 23:08
      impresjonizm w literaturze i malarstwie, analiza i interpretacja wybranych dziel:
      - jak myslisz dlaczego impresjonizm to nurt ponadczasowy?
      - dlaczego jesli chodzi o literature imp. najbardziej przejaqwial sie w liryce?
      - czy zakonczenie ludzi bezdomnych rzeczywiscie jest w pelni impresjonistyczne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka