Gość: Kinga Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 20:50 Wieś w literaturze i jej malarskie wcielenia. 1. Podziały społeczne w "Chłopach". 2. Sposoby przedstwiania wsi w wybranych tematach i w malarstwie. 3. Dlaczego wybrałam akurat ten obraz. 4. W jaki sposób miłość do wsi wpływa na losy kraju (na wybranych utworach). Nie było źle:) Miałam 75% i jak dla mnie to ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobenek Re: ustny j. polski IP: 80.55.63.* 17.05.06, 21:48 Język współczesnego dziennikarza. Zdalem na 100 % Zadali mi 5 pytań: 1) Czy poleciłbym im kupno "Dziennika" i dlaczego? 2) Jakie srodki poetycki (tzw. poetyka udramatycznienia) uzywaja dziennikarze w tytulach? 3) Co wplynelo na popularnosc "Faktu"? 4) Jak okresle zaleznosc "rzetelnosc" dziennikarska , a jezyk? 5) co mnie najbardziej wkurza we wspolczesnym jezyku dziennikarza prasowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryska:( Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:28 heej. mam ten sam temat. zdaje jutro o 8 rano:( prosze napisz po krotce jak na te pytania odpowiedziales:) z gory dzieki. pozdro!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:19 Będzie OK :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: ustny j. polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:21 Temat: Matka cierpiąca w lit. i sztuce. 5 pytań: - jak została przedstawiona Maryja w "Bogurodzicy", a jak w "Lamencie..."? - jak myślę, co miało na to wpływ? - jaki był stosunek Cezarego Baryki do jego matki? - jak Jadwiga Barykowa czuła się w Rosji? - co to jest elegia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grizzlie Re: Motyw smierci!! IP: 217.153.162.* 18.05.06, 10:26 Miał ktoś?? Jakie pytanie??? Odp.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: ustny j. polski IP: *.y.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 18.05.06, 10:31 ja mam dzisiaj prezentacje o 12:30... jestem przerażona.... mam 1 pytanie: czy przedstawiacie się na początku? bo ja nie wiem czy mam sie przedstawić :p ogolnie to wchodze do sali mówie dzień dobry a potem klepie szanowni panstwo! chciałabym przedstawić panstwu moja prezentacje... bla bla bla, powinnam tam jeszcze wcisnąc jak sie nazywam? bede wdzieczna za szybką odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agacik Re: ustny j. polski IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:32 słuchajcie czy u was tez tak szastaja tymi punktami ?:) w mojej szkole (LO) mało tego ze wsyzcsy zdali to jakies 20% ludzi wychodzi i 20 pkt na 20 , czyli 100%! co wiecej nie słysząlam zeby ktos zszedł ponizej 15 pkt . dlatego loudziska ktorzy maja to jeszcze przed soba spokojnie spokojnie i jeszcze raz spokojnie oni sobie odpuscili ta mature wystarczy podejsc ;) no i powiedziec kilka madrych zdan wypadałoby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 67 Re: ustny j. polski IP: 80.54.117.* 18.05.06, 13:57 Ma ktoś taki temat "Na podstawie wybranych utworów literackich różnych epok porównaj sposób kreacji postaci kobiecych" ? Piszcie jakie mieliście pytania67 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: ustny j. polski IP: *.y.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 18.05.06, 14:40 ja juz wrociłam :) nie było tak żle :P tak sie stresowałam i w sumie nie potrzebnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga99 Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:19 mial ktos temat:jezyk prasy. omow rozne rodzaje stylu publicystycznego na przykładach? albo podobny? jak tak to piszcie jakie mielisci pytania, prosze! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasrdasgtruhbdyhdr Re: ustny j. polski IP: 80.51.147.* 18.05.06, 19:58 Ja miałam temat: omów psychologiczny wizerunek zbrodniarza w lit XIX i XX wieku książki: "Zbrodnia i kara" "Granica" "Quo vadis" pytania: - czy powieści psychologiczne mogą pomóc zrozumieć psychikę człowieka? - czy zbrodniarza można usprawiedliwić, biorąc pod uwagę to, że działa pod wpływem nieuświadomionych popędów i instynktów? - [pytanie dotyczące przyjętej przeze mnie definicji szaleństwa, a więc stworzone na poczekaniu przez komisję] - którego ze zbrodniarzy o których mówiłaś byłabyś skłonna usprawiedliwić i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:01 a mial ktos temat o smierci?? jakie mieliscie pytania?? Odpowiedz Link Zgłoś
pogudka motyw drogi i wędrowca 19.05.06, 01:04 w literaturze, utworach muzycznych i w filmie (nie bazowałam na żadnych lekturach szkolnych) pytanka - banalne! 1) skąd się wywodzi topos wędrowca 2) podaj przykład wykorzystania tego motywu w literackich utworach nowożytnych 3) jak się nazywa gatunek filmów nawiąz. do tego motywu (buachacha), jakie znam jeszcze inne filmy drogi (oprócz tych, które zawarłam w prezentacji), jaki jest mój ulubiony film drogi. 4)pytanie poza konkusem: kogo ostatnimi czasy wykreował film drogi na wielką gwiazdę, o której jest głośno w internecie i in. mediach ;) ale nie martwcie się jak mówiło już wielu przede mną to jest bułka z masłem :) a komisja ocenia tylko na naszą korzyść powodzenia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izaaa A JA?:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 12:40 no hej wszystkim! mówicie, że nie ma się czego bać, że wszyscy zdają. a myślicie, że gdy dziś zacznę pisać, a prezentację mam w poniedziałek o 17:30 to zdam? Hehehe, głupio byłoby przez ustny polski maturę oblać:/. A może ma ktoś temat ideał kobiety na przestrzeni epok? A może ktoś zna dokładnie "Granicę" Zofii Nałkowskiej? Mam pytanko co do tej lekturki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 67 Re: A JA?:D IP: 80.54.117.* 19.05.06, 19:06 Ma ktoś taki temat "Na podstawie wybranych utworów literackich różnych epok porównaj sposób kreacji postaci kobiecych" ? Piszcie jakie mieliście pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A JA?:D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:10 ja nawet znam ta lekture, wiec jak chcesz napisz o co konkretnie chodzi moze uda mi sie pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaa pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:10 ja nawet znam ta lekture, wiec jak chcesz napisz o co konkretnie chodzi moze uda mi sie pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izaaa Re: pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:56 chodzi mi o to, którą kobietę : elżbietę czy justynę zenon uważał za ideał? Jesli mozesz to napisz dokladnie. dzięki z góry za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukino estetyka Impresjonizmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:32 mi zadali pytania do biblografii: z jakiej kalsy społecznej pochodził dr. Judym, Jaką formą liryki jest Krzak dzikiej róży, jakie są związki francuskiej awangardy filmowej z francuskim malarstem impresjonistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: ustny j. polski IP: *.tosa.pl 19.05.06, 20:02 hej mialem temat bohater tragiczny w lit antycznej , romantycznej i wpsolczesnej.. dzis zdalem na 18 pkt az mi kopara opadla bo nie jestem super z polaka mialem pytania: rola szatana w kordianie roznica tragizmu antygony i kordiana do jakiego pokolenia naleza rozewicz i baczynski i cechy tego pokolenia cechy dramatu antycznego i cos o znaczeniu bieli i czerwieni w kordianie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania:) czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania:) czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:00 mam do zinterpretowania kilka obrazów, nie jestem w tym najlepsza. Czy ktoś z was mógłby mi pomóc? jeśli czujecie się na siłach, podaję pierwszą stronkę:) www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/tycjan/tycjan_wenus_i _adonis.htm dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania:) Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:01 ta stronka co wam podałam kończy się na htm, ale inaczej się nie dało zapisać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.y.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.05.06, 22:18 ale jaki masz temat prezenctaji? bo bez tego to tak nie bardzo wiadomo pod jakim kątem interpretować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania:) Re: czy ktoś umie interpretować obrazy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 01:32 ogólnie mam temat dotyczący kobiet i tego, jak patrzą na nie mężczyźni w różnych epokach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorcia Re: ustny j. polski IP: *.pronet.lublin.pl 21.05.06, 11:18 Ja mialam temat: "Najciekawsze postacie kobiet w literaturze", a pytania jakie dostalam to: ktora kobieta jest odzwierciedleniem kobiety wspolczesnej? Ktora z pozycji literatury byla mi najbardziej pomocna? W ktorej epoce kobieta byla ukazywana jako portret irytujacy? Dostalam 20 punktow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:30 ma ktos temat: "Tytul, motto, ostatnia scena jako klucze do interpretacji calego dziela"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niania:) Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:32 a mogłabyś mi powiedzieć, co odpowiedziałąś na zadane Tobie pytania? Z góry dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunia87 Różne sposoby funkcjonowania motywu winy i kary IP: 82.160.254.* 21.05.06, 11:41 PYTANIA: - JAK SĄDZE DLACZEGO bALLADYNA BYŁA BY WSPANIAŁA WŁADCZYNNIĄ - CZEGO DOWIEDZIAŁAM SIE O BOHATERACH - I Z BIBLIOGRFII PRZEDMIOTU, W CZYM MI POMOGŁA JEDNA Z KSIĄŻEK I O CZYM MÓWIŁA Odpowiedz Link Zgłoś
locikpll Re: ustny j. polski 21.05.06, 14:12 mam pytanko kto miał Temat prezentacji: Dokonaj analizy języka różnych reklam. Przedstaw obraz świata, jaki one kreują. jake byly pytania komisji heheh Odpowiedz Link Zgłoś
uberguber Re: ustny j. polski 21.05.06, 14:14 mój kolega miał podobny temat i sie zapytali o stereotyp kobiety w reklamach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: ustny j. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:46 a ma ktos motyw konca swiata? jesli tak to mam pytanie jaka on pelni role w literaturze??? z gory dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgosia Re: ustny j. polski IP: *.chello.pl 22.05.06, 23:08 impresjonizm w literaturze i malarstwie, analiza i interpretacja wybranych dziel: - jak myslisz dlaczego impresjonizm to nurt ponadczasowy? - dlaczego jesli chodzi o literature imp. najbardziej przejaqwial sie w liryce? - czy zakonczenie ludzi bezdomnych rzeczywiscie jest w pelni impresjonistyczne? Odpowiedz Link Zgłoś