Dodaj do ulubionych

Prezentacja! Pomoc!

07.04.07, 14:51
Witam, mam pytanie co powinienem zawrzeć w prezentacji pt. Różne sposoby
przedstawienia motywu Stabat Mater (Dolorosa) w literaturze i sztuce. Omów
temat na wybranych przykładach. Prosze o szybka odp!
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.e-wro.net.pl 07.04.07, 17:09
      Lament Świętokrzyski
      Józef Wittlin , wiersz Stabat Mater
      Albrecht Durer, Oplakiwanie Chrystusa ( obraz)
      Stabat Mater- kompozycje Karola Szymanowskiego i Krzysztofa Pendereckiego
      Pasja, reż. Mel Gibson
      • Gość: kamiloski88 Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 09.04.07, 09:20
        A czy bogurodzica tez moze byc, i jeszcze jakis obraz z tym zwiazany, albo
        utwor muzyczny?
        • Gość: janek Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.e-wro.net.pl 09.04.07, 10:23
          Nie może być, bo Bogurodzica pokazuje Maryję tryumfującą, ubóstwioną, zupełne
          przeciwieństwo Maryi udręczonej, zbolałej matki, prezentowanej w toposie stabat
          mater- bo stabat mater, to znaczy stała matka ( pod krzyżem). Obrazy też można
          dołączyć na przykład te średniowieczne przedstawiające Maryję pod krzyżem- do
          znalezienia w internecie.
          • Gość: kamiloski88 Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.04.07, 10:34
            Widze ze duzo wiesz o tym, czy moglbym prosic o kontakt gg, 2171795
            • Gość: janek Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.e-wro.net.pl 10.04.07, 15:34
              Nie mam gg, ale wrzucając te tytuły do google, znajdziesz omowienia tych
              utworów i prezentację masz gotową. Wierzę, że poradzisz sobie sam. Będziesz
              miał większą satysfakcję. Życzę powodzenia.
              • Gość: kamiloski88 Re: Prezentacja! Pomoc! IP: *.multimo.gtsenergis.pl 11.04.07, 17:25
                wlasnie mam problemy ze znalezieniem interpretacji wiersza Józef Wittlin ,
                wiersz Stabat Mater, nigdzie go nie moge znalesc i jezscze nie wiem dokladnie
                oco chodzi z Stabat Mater- kompozycje Karola Szymanowskiego i Krzysztofa
                Pendereckiego i nie moge znalesc tez opisu obrazu Durera ktory podales...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka