Dodaj do ulubionych

problem z zadankami:)pomocy

10.01.07, 19:02
1. Całka / e^2x / ( e^x + e^(-x) dx
2. Całka / (sinx)^3 /( cos x )^ 2 dx

3. Calka / 2- sinx / 2+ cos x dx

4. Całka / 2x^4 + 3x^3 - x^2 -x -1/ x^4 - x^2

5.Prosta y= (pierwiastek z 3)x dzieli obszar ograniczony krzywa o rownianiu
biegunowym r(fi) = ( pierwiatek z 2+ sin4fi) na 2 obszry. Oblicz pole tego
obszaru

6. Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywa o rownianiu r(fi) = pi - 1/2 fi i
dodatnia osia x

Z gory thx...
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:24
      Jak poprawisz treść wczorajszego zadania. Wyglada na to, że żarty sobie robisz:)
      • diko333 Re: problem z zadankami:)pomocy 10.01.07, 19:47
        Tamto zadanie mialo blad w tresci...zle bylo wydrukowane...stad moje
        pytania...to bylo zad brata z gimnazjum na olimpiade...a tu sa zadania ze
        studiow:) Takze sie nie czepiaj
        • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:54
          e^x -arc tg(e^x) +C
          • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 21:03
            Aśka, wyszło mi tak samo :)
          • diko333 Re: problem z zadankami:)pomocy 10.01.07, 21:36
            Takie proste to tez wylicze;/....wyliczcie jakas trygonometryczna
      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:28
        W ostatnim masz całkę 1/2(pi-12t)^2 dt w granicach 0, pi
        otrzymasz 1/2 pi^2 +1/12 pi?3
    • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:40
      w 2) mi wyszło (1+(cosx)^2)/cosx + C
      • diko333 Re: problem z zadankami:)pomocy 10.01.07, 23:31
        a mozesz sposob jak Ci wyszlo podac??
      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:36
        w drugim masz cosx+ 1/cosx + C podstawienie t=cosx sprawdz przez wyliczenie
        pochodnej/ W trzecim:
        ln(t^2 +3) +V(3)/3 arctg(t/V(3)) +arctg(t) - podstawienie
        sinx=2t/(1+t^2), cosx=(1-t^2)/(1+t^2) gdzie t=tg(x/2)
        • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:58
          Aśka, ten cosinus w liczniku chyba musi być z kwadratem. Policz pochodną - dla
          Twojego wyniku nie otrzymasz funkcji podcałkowej.
          Ja liczyłam dużo prościej
          • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:01
            Już dobrze. Mamy takie same wyniki. Przecież zapisałaś bez nawiasu
        • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:59
          Czwarte: (2x^2 -1)/x +ln[x/(x-1)] wykonaj dzielenie i otrzymany wynik napisz
          w postaci 2+ 3/(x+1) - 1/x^2(x-1) i ostatni ułamek rozłóż na ułamki proste
          • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:46
            tu (4)też mi inaczej wychodzi. Ale nieważne.
    • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:53
      3) Mi wyszło
      (4/V3)*arctg((tg(x/2))/V3)+ln|2+cosx|+C

tg(x/2) można zastapić wzorem pierw.(1-cosx)/(1+cosx)
      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:04
        Jakie zastosowałas podstawienie w III? Podaj - sprawdzę. Moje podstawienia
        podałem - możliwa pomyłka u kogoą z nas.
        • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:07
          t=tg(x/2)
          • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:11
            Sprawdziłam mój wynik licząc pochodną. Zgadza mi się
            • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:19
              No tak, i powinnaś całkowac wyrazenie: (2t^2-2t+2)dt/[(t^2+3)(t^2+1)] gdzie
              dx=dt/(t^2+1)
              • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:21
                Moj też sie sprawdza, t zn są równoważne - róznimy sie w przekształceniach.
                • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:24
                  to moze napiszemy nasze rozwiazania?
                  • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:29
                    Może nie bawmy się tu w GG tylko prześlijmy sobie maile. Ostatecznie pytającego
                    nie interesują nasze dociekania- jesli w ogole je czyta.
                    • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:34
                      U mnie drugi wspolczynnik powinien być 2V3/3 a nie V3/3
                      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:50
                        Zmieniłam znak w początkowym równaniu, stąd różnica w rozwiązaniu.Podstawienie
                        prezentowane Tobie już było bez błędu. Nie męcz się wiec nad szukaniem.
                        • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:57
                          Nie mam takiego zamiaru. Idę spać. Dobranoc :)
                  • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:38
                    3) rozbiłam na różnicę dwóch całek, z pierwszej wyłączyłam 2 przed znak całki.
                    pierwsza całka:
                    t=tg(x/2)
                    x=2*arctgt
                    dx=2dt/(1+t^2)
                    Będę pisała tylko wyrażenia podcałkowe
                    dx/(2+cosx)=(1/(2+(1-t^2)/1+t^2))*(2dt/(1+t^2))=2dt/(3+t^2)
                    Druga całka
                    Podstawienie 2+cosx=t
                    sindx=-dt
                    całka z (-dt/t)=-ln|t|=-ln(2+cost) (niepotrzebnie w rozwiazaniu poprzednim
                    napisałam z wartościa bezwzględną)
                    • Gość: Julka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:39
                      Za wczesnie zaczęłam pisać :) Na drugi raz tak zrobię :)
                      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 00:58
                        Zrobiłaś sprytniej niz ja - u mnie podstawienie było od początku jedno,ale,
                        niestety, gapiostwo. Po poprawce wynik mam taki sam.Dobrej nocy!
    • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:17
      równanie r(t)=2+sin4t (t-kat w mierze łukowej) opisuje sinusoidę "nawinietą" na
      okręg o promieniu 2 o środku w początku układu, z tym,ze linia ta jest
      symetryczna względem okręgu. Ponieważ tutaj r(pi/2 +t)=r(t), figurę więc można
      podzielić na cztery przystające części. Prosta y=V3*x ma z brzegiem tej figury
      punkty wspólne, kiedy 4t=pi/3 lub 4t= 4pi/3 (t=pi/12, t=pi/3) i odcina wtedy
      jej połowę. Wystarczy obliczyć całkę na przedziale (pi/12,pi/6) i wynik pomnożyć
      przez dwa .
      P=calka od ... do...1/2r^2 dt=1/2calki[2+sin4t]^2*dt
      Ta calka w porównaniu z poprzednimi jest łatwa - zrób sam dalej
      Dana prosta tworzy z osia Ox kąt pi/3 - stąd te punkty wspólne.
      • Gość: Aśka Re: problem z zadankami:)pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 16:30
        Pomyłka - otrzymasz połowę tego, t.zn 1/4 pi+1/24 pi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka