Dodaj do ulubionych

INFORMATYKA co to miało być??

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:58
Witam czy ktoś zdawał dzisiaj informatyke?? Bo ja tak i jestem przerażony, jak
CKE dobiera poziom do tej matury????????!!!!! Przecież tam nie szło nic zrobić
nie licząc paru podpunktów, sformułowanie zadań też nie grzeszyło
przejrzystością (czasami zastanawiałem sie co mam wogóle zrobić).

Jakie są wasze odczućia??? Ile napisaliście??
Obserwuj wątek
    • Gość: frex Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 15:14
      masakra, ja niewiem kto ukladal ta mature
      co prawda zadania nia byly tak trudne, ale do dupy sformulowane.. no i brak czasu..
      ja zrobilem w calosci pierwsze zadanie, nad drugim siedzialem pol godziny bo
      niemoglem skumac oco im wogole chodzi.. ten przyklad to ja niewiem kto pisal,
      jedno zlewalo sie z drugim i juz niebylo wiadomo co to wlasciwie jest ta "suma
      zlozona"..
      a czesc teoretyczna to juz wogole, przeciez to byla matematyka z elemntami
      informatyki, a nie na odwrot..
      • Gość: buahahaha Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: 81.15.246.* 11.05.05, 15:19
        buahahahah - i po co wy zdawaliście informe? Ja też chcę iś na informatykę, na
        prawie żadnej uczelni nie biorą punktów z informatyki - wszędzie liczy sie
        tylko matematyka. Wy myślicie że jak dostaniecie się na państwowe studia z
        informatyki to będziecie uczy się informatyki? Kopletna bzdura - 80% materiału
        na informatyce to MATMA !!!!!!!!!
        • Gość: frex Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 16:01
          Ja to akurat dla siebei pisalem, bo wiem ze system rekrutacji na uczelniach
          panstwowych jest tak pojeb* ze dostaja sie tylko matematycy, ktorzy moga nawet
          nie miec nic wspolnego z komputerami..
          • m_gol Re: INFORMATYKA co to miało być?? 13.05.05, 00:29
            To ty nie za bardzo rozumiesz, w czym rzecz. Informatyka się w cholernie dużym
            stopniu opiera na matmie. Śmieszą mnie ci wszyscy ludzie, którzy mówią, że
            lubią infę, a nie lubią matmy - to jak lubić fizę, a nie lubić matmy - absurd.
            Jeśli wydaje ci się, że istnieje infa bez matmy, to ogranicza się ona chyba
            tylko do roli sprzedawcy w sklepie. Obudź się wreszcie!
    • Gość: ja Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.toya.net.pl 11.05.05, 16:49
      cześc gdzie mozna zobaczyćpytania na nową maturę z infy????????
      • Gość: dino Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 16:55
        www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=220&Itemid=2
    • coore Re: INFORMATYKA co to miało być?? 11.05.05, 21:07
      Byłem przekonany, że maturka, przynajmniej ta z informatyki pójdzie mi dobrze...
      i totalnie się rozczarowałem. Może nie należę do ludzi z bardzo niskim IQ ale
      okazało się, że nie byłem w stanie napisać tych zadań... no jedynie to 3 było
      dla mnie dość łatwe, ale poza tym... Masakra. A ta część na komputerze to coś
      też mi nie wyszło... Zacząłem robić pierwsze zadanie i okazało się, że coś mi
      nie wychodzi... zajęło mi więcej niż połowa czasu... fajnie nie... Reszty nie
      zrobiłem prawie wcale... I jeszcze jakby tego było mało, pliki wynikowe, jak
      zrozumiałem, trzeba było wpisać do dokumentu tekstowego, czyli takiego *.txt...
      no i też się przejechałem, bo jak kazali tabelkę zrobić, to się troszkę
      zdziwiłem, ale jak napisali coś o wykresie to mnie zagięło...
      Dobrze, chciałem tylko jeszcze dodać, że tak dużego poziomu to się nie
      spodziewałem... W informatorach był tak banalny, że można było z palcem w...
      rozwiązać, próbna też nie była trudna... ale to... Zobaczymy wyniki... lecz nie
      liczę na wiele...
      • Gość: Mith Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: 213.199.197.* 12.05.05, 00:31
        Zgadzam się z przedmówcami. Matura z informatyki nie była jakoś strasznie
        trudna, ale zdecydowanie czasochłonna. Wszystkie zadania były do zrobienia,
        gdyby tylko można było spędzić nad nimi kolejne pół dnia... Do tego były
        strasznie niezrozumiale sformułowane. Ja również przejechałem się na pierwszym
        z drugiego arkusza, bo początkowo w ogóle nie wiedziałem, czy napisać program,
        czy może arkusz mam zrobić i jak u diabła w pliku txt umieścić wykres... Drugie
        zrobiłem, ale przez dobre dziesięć minut zastanawiałem się, co to jest
        najlepsza suma, bo przykład był tak nieprzejrzysty, że w ogóle nie widać było
        zasady... Za trzecie się wziąć nawet nie zdążyłem... Zastanawiam się, też co
        sprawdza taka matura - właściwie niewiele... Tylko to zadanie z programowania
        miało związek z tym, czym będziemy się zajmowali jako programiści...
    • pawelinformatyk Re: INFORMATYKA co to miało być?? 12.05.05, 11:06
      Ludzie nie byłem super z informatyki ale po napisaniu próbnej i rozwiązaniu
      przykłaowego liczyłem na 45pt. z drugiej częsci i conajmniej połowę z I
      arkusza. Po matmie byłem załamany, po informatyce mam ochotę się albo CKE
      zaje***. I część z kosmosu, takich zadan nigdzie nie bylo, więcej matmy niż
      informatyki. Druga część to CHIŃSZCZYZNA a nie informatyka. na próbnej to było
      jasno określone w jakich plikach to zrobic a tu MASAKRAAAA !!!!

ja k robić takie zadania w plikach tekstowych, u nas robiliśmy to w *.db, więc
      pewnie nam tego nie zaliczą. Nie wiem co terza zrobię.

TE ZADANIA TO UKŁADAŁA JAKIS IMBECYL A NIE NAUCZYCIEL INFORMATYKI.

Pozdrowienia dla wszystkich którym nie wyszło!!!
    • pawelinformatyk Re: INFORMATYKA co to miało być?? 12.05.05, 11:09
      a tak wogóle to nas w szkole nic nie nauczyli z informatyki. Profesor Z.P.
      (biere dyskietke i niese ) jest do kitu
      • Gość: darioorgio Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:14
        Co ty pie..sz tak sie ciezyliscie ze macie zajebiscie sprawdziany sobie
        przekładacie luz cały czas . I co teraz cierpcie jak my przez 3 lata
    • Gość: zakrza Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:16
      Ziomek zgadzam się absolutnie z tobą. To była jakaś pomyłka!!! Ja też mało co
      zrobiłem!!! Teoria jeszcze jakoś, chociąż spodziewałem się czegoś innego, a nie
      licze nia imion jakiś organizmów!!! Co to ma wspólnego z informatyką???????????
      Ale arkusz drugi to już pobił wszystko! Zadania pogmatwane jak nie wiem co!!! I
      za mało czasu! W zadaniu o najczęściej występującą liczbę strzelałem! Mój
      nauczyciel od informatyki na pewno by nie zdał!!! Rozmawiałem z innymi osobami,
      które zdawały informatykę i mają podobne zdanie. CKE co wy robicie??!!
      • Gość: kosa Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:49
        ej, przeciez informatyka (w pojeciu 60latkow z cke) to wykorzystywanie
        komputera do rozwiazania zadan z matmy... arkusz I mozna bylo jeszcze jakos
        przebolec, chociaz te sformuowania w zadaniu o organizmach to parazka... za to
        arkusz II hmmmmmm... o co w ogole chodiz?! co to mialy byc za zadania?? pewnie
        cke znowu napsize raport, ze "wiekszosc uczniow w ogole nie zajrzala do
        syllabusa" a moze to oni maja jakies inne informatory?? i jesszcze jedno
        pytanie: czy tylko u mnie w szkole w ogole nei ruszalo sie zadan na takim
        poziomie czy tak bylo wszedzie??
    • Gość: Gosia Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:24
      Ja pisałam mature z infy i powiem ze to była totakna porażka wogóle sie nie
      spodziewałam takiej masakry próbna matura to pestka z luzikiem zaliczyłam :) a
      tu normalnie myślałam że tam zemdleje jak zobaczyłam te zadania wogóle kto je
      wymyślił. Jak po maturze pokazaliśmu naszemu gosciowy od infy to on sam nie
      wiedzial co zrobić gościu co 10 lat uczy informatyki.
      Ta cała CKE ma niezle narypane w głowie!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: m@ciek's® Re: INFORMATYKA co to miało być?? IP: *.darknet.com.pl 12.05.05, 17:59
      Hej tez pisałem ta gown**** informatyke i jestem pełen podziwu dla ludzi ktorzy
      ja ukladali. oni sami pewnie nie potrafiliby tego rozwiazac w tym czasie. Nie
      wiem dla kkogo byla ta matura ale z pewnoscia nie dla ludzi a na pewno nie dla
      naszego kochanego rocznika '86 (czarnobyl:))!!!!!!! MASAKRA.... nic tylko
      rozbiegnąć sie i w sciane...
      pozdro dla odwaznych
      • Gość: tev porażka :/ IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 12.05.05, 18:45
        Ktoś chciał ewidentnie pokazać że nic nie umiemy.
        O ile arkusz 1 był trudny, ale był do zrobienia (powiedzmy że był mimo że
        odbiegał daleko od informatyki ;) to akrusz 2 byłby na normalnym poziomie, gdyby
        nie to że zadania były zbyt czasochłonne i niezrozumiałe.

Looknijcie na zadanie z Accessa i porównajcie z tym z informatora, w
        informatorze są bardziej skomplikowane rzeczy (kryteria, podsumowanie itp.) a
        jednak jak zrobiłem z informatora to byłem pewny że mam dobrze, a na maturze nie
        wiem czy mi wogole uznają, bo nie wiem czy miałem opisać jak tą bazę zrobiłem,
        czy dać całą bazę danych :/
        Tak ogolnie nie wiem po co w ogole babranie się z Officem na maturze. Wątpie
        żeby na studiach informatycznych był Office (chyba że na jakiś prywatnych). O
        ile wiem bedzie przede wszystkim matma, algorytmy itp.
        Na maturce dali w miarę proste algorytmy do napisania, ale nie było czasu na
        napisanie całego programu, który by odczytywał pliki, przenosił dane do tablicy
        i potem dopiero wykonywał algorytm.

W ogole te zadania układał chyba jakiś koleś co komputer zna tylko z opowiadań
        bajarzy. Nie wiem czemu tak wyszło. Egzamin w informatorze był spoko, na próbnej
        też było spoko, ale na maturze musieli wszystko spie***lić
        pozdrawiam
        • Gość: INFORMATYKA Re: porażka :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:22
          No widze że większość zgadza się ze mną :/, teraz już wiem że nie jestem sam :P
          Apropos II arkusza, u mnie jeden gość na sali jak otworzył II arkusz przeczytał
          zadania rozglądnął sie do okoła i właczył pasjansa ;) grał przez 2 godziny i
          chyba lepiej na tym wyszedł niż ja który próbowałem cos wykrzesać z tego kompa.
          (on przynajmniej pożytecznie spędził czas, rozerwał sie troche). Ale to jest
          jeszcze nic, jedyna pociecha to to że to był 4 przedmiot, którego chba nie musze
          zdać???? no nie??
        • Gość: DeveloperZeStazem Re: porażka :/ IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 13.05.05, 00:18
          >O ile arkusz 1 był trudny, ale był do zrobienia (powiedzmy że był mimo że
          >odbiegał daleko od informatyki ;)
          Arkusz 1szy miał bardzo dużo wspólnego z informatyką. Systemy niedziesiętne i
          schematy blokowe to w zasadzie podstawy. Pytanie z internetu jest na poziomie
          Gimnazjum... Całość do zrobiena w 15 góra 30 minut jeśłi ktoś miał problemy z
          algorytmem.

>to akrusz 2 byłby na normalnym poziomie, gdyby
          >nie to że zadania były zbyt czasochłonne i niezrozumiałe.
          Arkusz 2 był przesadzony czasowo, no chyba że wszystkie zadania można było
          zrobić w Excelu wtedy luzik. W ogóle jakie języki programowania można było
          użyć???

>Looknijcie na zadanie z Accessa
          Nie było zadania z Accessa, było z Excela. Proste, na max 20 minut.
          Warto się nauczyć czytać, wyniki nie miały być w plikach tekstowych, miały być
          w natywnym formacie użytego arkusza kalkulacyjnego.

>Tak ogolnie nie wiem po co w ogole babranie się z Officem na maturze. Wątpie
          >żeby na studiach informatycznych był Office (chyba że na jakiś prywatnych).
          Zdziwiwsz się.

>O
          >ile wiem bedzie przede wszystkim matma, algorytmy itp.
          Właśnie. Uzyte narzedzie jest bez znaczenia, liczy się algorytm i efekt.

>Na maturce dali w miarę proste algorytmy do napisania, ale nie było czasu na
          >napisanie całego programu, który by odczytywał pliki, przenosił dane do tablicy
          >i potem dopiero wykonywał algorytm.
          Dlatego pytam o dostępne języki i środowiska... Nawet majac dostęp do jakiegoś
          środowiska typu RAD samo oprogramowanie operacji na plikach będzie dość
          czasochłonne, a tu jeszcze co nieco trzeba dopisać...

Nie mówię że się nie da w 2h ale tak 3 byłyby bardziej moralne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka