Dodaj do ulubionych

planimetria

02.02.07, 22:47
w trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest 2 razy dłuższa od drugiej.
Przekątna dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Oblicz długości boków
trapezu wiedząc ze jego pole wynosi 3V3...

Prosze o jakies wskazówki. domyslam sie ze trzeba uzyc wzoru na pole z r-
poniewaz mozemy wpisac okrag.. ale nie wiem jak obliczyc dlugosc ramion bo nie
znamy katow:/
Obserwuj wątek
    • Gość: Joa Re: planimetria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 23:39
      Zauważ,że przekatna odcina trójkat rownoramienny (kąt przekątnej z gorną
      podstawą jest taki jak kąt z dolną podstawą.Boki trapezu sa wiec a,a,a,2a a
      wysokość (aV3)/2
      W ten trapeż nie da się wpisać okrag. Mając okreslone boki i wysokośc ,oraz
      znajac pole trapezu otrzymasz równanie z niewiadaomą a
      • marko666 Re: planimetria 03.02.07, 00:05
        masz racje... ale przyznam sie ze ten trójkąt równoboczny byl ciezki do zauwazenia;)
        • Gość: Joa Re: planimetria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 00:09
          Chyba równoramienny? Po coś przeciez wprowadzono tę przekatno-dwusieczną.
          • Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 00:15
            równoboczny to ten o wysokosci równej wysokości trapezu i boku a (wg oznaczeń
            Joa)
            Gdybyś opisał kąty, zauważył kąty wierzchołkowe o mierze 180-2alfa (alfa -
            połowa kąta ostrego przy podstawie) to zauważyłbyś też, że ramię trapezu jest
            takie jak krótsza podstawa trapezu
    • marko666 Re: planimetria 03.02.07, 02:13
      mam kolejne zadanko: w trapez o polu 168 i ramionach dlugosci 13 i 15 mozna
      wpisac okrag. przekątne dziela ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pole
      każdego z tych trójkątów.

wyliczylem ze:
      h=12, postawy 23 i 5, i wyszlo mi ze wysokosc w tych trojkatach ktore sa
      odwrócone(ich podstawy to 23 i 5) to 15/7 i 69/7 czy ktos moze sprawdzic czy
      podonie mu wychodza wyniki- (bo mam inaczej niz w odp a nie wiem gdzie bład:/)
      • Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 02:29
        mi podstawy wyszły równe 21 i 7
        • marko666 Re: planimetria 03.02.07, 02:33
          jak to obliczylas?? ja zrobilem (a+b)/2=14 .. i pozniej ten drugi odcinek
          wyszedl mi 9 z tw pitagorasa:/?
          • Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 02:36
            a+b=28
            potem z Pitagorasa te małe odcinki na dłuższej podstawie. Jeden 5 drugi 9
            5+9+b=a
            i rozwiązałam taki układ
        • marko666 Re: planimetria 03.02.07, 02:39
          fakt masz jak zawsze racje!! Dzieki! i pojdz juz spac:P wiem ze matma wciaga ale
          że az tak;)
          • Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.07, 02:40
            ale ja się zajmuję zupełnie czymś innym. Lubię tu zaglądać i czasami pomóc :)
      • Gość: Joa Re: planimetria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 11:28
        Rzeczywiscie, wysokosc h=12,ale rzuty ramion na podstawę wynosszą odpowiednio
        5 i 9, więc bok krótszy ma długośc 7 a dłuższy 21.Pola trójkątów opartych na
        podstawach wynoszą 10.5 i 94,5 a oparte na ramionach po 31,5 odpowiednich
        jednostek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka