Gość: szinak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:15 Srodek okregu opisanego na trapezie lezy na jadnej z podstaw.Znajdź długość ramion,gdy znane są dlugości podstaw.12 i 20:)..NIBY TAKIE PROSTE>>ALE WYNIK NIE WYCHODZI>>:( help:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ag Re: planimetria IP: *.icpnet.pl 06.02.07, 18:24 musi to być oczywiście trapez równoramienny, a środek okręgu leży w połowie dluzszego ramienia. później z tw. Pitagorasa obliczyć wysokośc trapezu i długośc ramienia. Wyszło chyba pierwiastek z 80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szinak Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:26 nom własnie..to chyba w odp sie pomylili.dziekuje:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:38 a może w odpowiedzi jest 4V5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szinak Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:44 Juleczko moja droga.nie jestem takim głombusiem:) i wiem ze pierwiastek z 80 to 4 pierwiastki z 5:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: planimetria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 18:47 Wiem, ze nie jesteś głąbusiem. Pomyłki, niedopatrzenia, każdemu jednak mogą się zdarzyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimbka Re: planimetria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 19:46 > musi to być oczywiście trapez równoramienny, a środek okręgu leży w połowie > dluzszego ramienia. OK. > później z tw. Pitagorasa ? > obliczyć wysokośc trapezu i > długośc ramienia. Wyszło chyba pierwiastek z 80 Owszem , trójkąty sa prostkątne, ale chyba tw. Pitagorasa niebędzie tu użyteczne, a nawet liczenie wysokości trapezu nie jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Można prościej... 07.02.07, 10:41 Narysuj przekątną w trapezie ABCD i wysokość DE. Rozważ dwa trójkąty prostokątne: tr. ABD i tr. AED o wspólnym kącie A. Wobec tego cos A = (a-b)/2 /r = r / a i ostatecznie r = V(a(a-b)/2). Po podstawieniu danych z zadania r = V(20*(20-12)/2) = V(80). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimbka Re: Można prościej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 10:54 Można jeszcze prościej, bez coinusa. Wystarczy podobieństwo tych trójkątów. Odpowiedz Link Zgłoś