piaf.e 17.03.06, 20:33 czy pisze sie "dlaczego? "jak jest prawidłowo. Mnie uczono ze pisze się "dlaczego" czemu - brzmi dziwnie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czyste.dobro Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:34 piaf.e napisała: > czy pisze sie "dlaczego? "jak jest prawidłowo. Mnie uczono ze pisze się > "dlaczego" > > czemu - brzmi dziwnie . a czemu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
czyste.dobro Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:38 piaf.e napisała: > no ale jak jest prawidłowo? IMO dlaczego - ale ja ściślak niedouczony w humanie Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:36 czyste.dobro napisał: > piaf.e napisała: > > > czy pisze sie "dlaczego? "jak jest prawidłowo. Mnie uczono ze pisze się > > "dlaczego" > > > > czemu - brzmi dziwnie . > a czemu? :) Bo nie ma dzemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:37 Jak chcę się nauczyc polskiego , to robicie sobie jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:40 piaf.e napisała: > Jak chcę się nauczyc polskiego , to robicie sobie jaja. Wydaje mi sie, ze moj wpis dobrze tlumaczy z jakeigo powodu bezpieczniej jest uzywac slowa dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
czyste.dobro Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:40 piaf.e napisała: > Jak chcę się nauczyc polskiego , to robicie sobie jaja. posłuchaj jak mówi kwiat polskiego społeczeństwa w Sejmie RP i przestań się przejmować drobiazgami :) Odpowiedz Link Zgłoś
bawul Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:40 To forum jest tylko polskojezyczne, trzeba zapytac na prawdziwym polskim forum. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Standardem jest mówienie:Muuu,muu,mu-zamiast jemu 17.03.06, 20:44 Przynajmniej taki standard propaguje HGW. Ale czemu:) tak robi? Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: Standardem jest mówienie:Muuu,muu,mu-zamiast 17.03.06, 20:51 A nie pisze sie przypadkiem :standartem a nie standardem??? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Standardem jest mówienie:Muuu,muu,mu-zamiast 17.03.06, 21:03 piaf.e napisała: > A nie pisze sie przypadkiem :standartem a nie standardem??? ---> Nie tylko przypadkiem - tak jak proponujesz się nie pisze. Przykro mi. A śnieg dalej pada. Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: Standardem jest mówienie:Muuu,muu,mu-zamiast 17.03.06, 21:05 1normalnyczlowiek napisał: > piaf.e napisała: > > A nie pisze sie przypadkiem :standartem a nie standardem??? > > ---> Nie tylko przypadkiem - tak jak proponujesz się nie pisze. Przykro mi. > A śnieg dalej pada. no to w slownikach języka polskiego sie pomylono i tylko ty masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek W słowniku języka polskiego? Twojego autorstwa? 17.03.06, 21:30 piaf.e napisała: > no to w slownikach języka polskiego sie pomylono i tylko ty masz racje. ---> A jak tam padający śnieg? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Mysle, ze tym razem piaf nie ma racji. A ja nie 17.03.06, 21:36 mam problemu - u nas "standard" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: W słowniku języka polskiego? Twojego autorstw 17.03.06, 21:43 Faktycznie , masz racje , sprawdzilam w dwoch slownikach i pisze sie przez d. Głowe daje ze pare tygobni temu sprawdzałam w któryms ze słownikow zeby napisac prawidłowo i bylo przez t. zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
skin.polski Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:45 prawidłowo dlaczego ale w rubeyce temat ze wzgl na jej ograniczoną pojemnośc znaków mozesz uzyć słowa czemu Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 20:46 Czasami nie da się inaczej. Jeśli powiesz: "Ten Kazio jest tak lubiany, czemu trudno się dziwić", Wstawienie "dlaczego" byłoby dziwaczne. Lub idziemy na spacer? - czemu nie? tutaj "dlaczego" byłoby sztuczne. Ale już "dlaczego ten tramwaj tak dług nie przyjeżdża, brzmi lepiej niż czemu. A oprócz tego "polska język, trudna język". Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: znaczy - 17.03.06, 20:54 b.krakus napisał: > są dwie alternatywy? :-) mogę dodać ? .. a czemu nie cztery? :) Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 21:20 W watku jednego z moich forumowych wrogow ktos powiedzial: "Nie lubię weekendu:(" i padło pytanie: "czemu?" w tym kontekscie zabrzmiało to dziwnie. a gdy sie uzyje w innym znaczeniu , nie wiem ,przykladowo: ogladamy ten film? odpowiedz:"czemu nie" brzmi chyba dobrze. nie wiem , co sadzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:sądzimy, że alternatyw może być: dwie, cztery.. 17.03.06, 21:34 , w zależności od upodobań ! :-) piaf.e napisała: > nie wiem , co sadzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
piaf.e Re:sądzimy, że alternatyw może być: dwie, cztery. 17.03.06, 21:46 czyli i tak i tak jest prawidlowo? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:sądzimy, że alternatyw może być: dwie, cztery. 17.03.06, 21:48 :-) Nie wiem, wem zaś co nieco o serialu "Alternatywy 4" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
luciferrr Re: pisze sie " czemu?" 17.03.06, 21:48 co D.czego C.czemu B.co NMs.czym Odpowiedz Link Zgłoś