marko666 16.02.07, 19:50 jak obliczyc odległosc środków dwoch skośnych krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi długości 2?? :/:/ btw według mnie to jest odcinek ktory łaczy środki ramion.. ale chyna nie o to w tym chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Julka Re: czworoscian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 20:18 No nie o to chodzi. Krawędzie skośne nie leżą na jednej płaszczyźnie. Masz policzyć długość odcinka łączącego środek krawędzi podstawy ze środkiem przeciwległej krawędzi bocznej, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: czworoscian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 20:57 Zauważ,ze jezeli w sześcianie połączysz końce przekątnych dwóch przeciwległych ścian, to otrzymasz czworościan foremny. Szukana odległosc to..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko666 Re: czworoscian IP: *.chello.pl 16.02.07, 21:23 a pomozecie mi w takim zadaniu: Ramie trójkąta równoramiennego ma długość 5, a podstawa 8. Trójkąt ten jest podstawa ostrosłupa, a środek cięzkości trojkąta jest spodkiem wysokości ostrosłupa.oblicz V wiedząc ze najkrótsza krawędź boczna ma 4. jak dosc do tego gdzie znajduje sie środek wysokosci?? domyslam sie ze w punkie przecieca sie symetralnych ale co dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: czworoscian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:34 Środek ciężkości to punkt przecięcia środkowych, a nie symetralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: czworoscian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:39 Cos tam musi być inaczej. spodek wysokości ostrosłupa lezy na podstawie ostrosłupa, a srodek ciężkości wewnątrz ostrosłupa( na przecięciu odcinków łączących punkt przecięcia srodkowych scian z przeciwległym wierzchołkiem). Spodek wysokości nie moze być środkiem ciężkości ostrosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbek Re: czworoscian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:49 Przepraszam, w zadaniu jest mowa o środku cięzkości trójkata - przeoczyłem. Srodkowa = wysokosc trójkata w podstawie ma 3 cm. Wysokosc ostrosłupa znajdziesz z tw Pitagorasa, wynosi 2V3 cm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: czworoscian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 21:53 Tak jest, bo środkowe dzielą sie w stosunku 2:1 Odpowiedz Link Zgłoś