Gość: zula IP: *.bsb.vectranet.pl 23.04.07, 21:55 W ciągu geometrycznym dane są: $a_{1}=1$ $a_{n}=81$ $S_{n}=121+\sqrt[2]{3}$ Oblicz q i n. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellipsis Błędne dane... 23.04.07, 22:19 Wzór na n-ty wyraz ciągu geometrycznego: a_n = a_1 * q^(n-1) W naszym przypadku: (1) q^(n-1) = 81 Wzór na sumę pierwszych n wyrazów ciągu geometrycznego: S_n = a_1 * (1-q^n) / (1-q) W naszym przypadku: (2) 121 + V3 = (1-q^n) / (1-q) Otrzymaliśmy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Być może nie wygląda on na bardzo łatwy, ale staje się taki, gdy przypomnisz, że q^n = q^(n-1) * q. Otrzymamy: 121 + V3 = (1-81q) / (1-q) 121 + V3 - (121+V3) q = 1 - 81 q 120 + V3 = (40+V3) q q = (120+V3) / (40+V3) Niestety, nie istnieje liczba naturalna n, dla której tak wyliczone q spełnia równanie (1). Musiałaś gdzieś się pomylić... Myślę, że odpowiedzią miało być q=V3 i n=8, ale wtedy S_n=40+40V3... PS. W powyższym zapisie nie stosowałem notacji TeX-owej, ale raczej nie powinnaś mieć kłopotu z odczytaniem treści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: ciąg geometryczny IP: 195.117.116.* 24.04.07, 01:17 a_1=1 i a_n=81 i S_n=121+V(2/3) <=>a_1=1 i q^(n-1)=81 i (q^n -1)/(q-1)=121+V(2/3)=> (81q-1)/(q-1)=121 +V(2/3)<=> 81q-1=(121+V(2/3))q -121-V(2/3) <=> (40+V(2/3))q=120+V(2/3) <=>q=[120+V(2/3)]/40+V(2/3)]; przy takim ilorazie a_n=q^(n-1) nie daje liczby całkowitej - dane są sprzeczne. Tak przy okazji: Jakie to zadanie z dolarami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: ciąg geometryczny IP: *.bsb.vectranet.pl 24.04.07, 07:12 Cóż... zadanka sama nie wymyśliłam i tak mam w treści na pewno. W każdym razem dziękuję. A te dolarki to sposób zapisywania, dzięki któremu pojawiają się ładnie znaki nietypowe używane w matematyce, przynajmniej na innych forach matematycznych ;). Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Dolary... 24.04.07, 09:04 Znak dolara to to przełącznik trybu matematycznego. Podobnie backslash to początek komendy (np. \sqrt to komenda powodująca wygenerowanie symbolu pierwiastka; jej parametrami są 2 precyzujące, że chodzi nam o pierwiastek kwadratowy - i 3 - liczba pierwiastkowana; jeżeli parametr nie jest jednoznakowy, to zamykamy go w nawiasach klamrowych). Ogólnie Twój tekst był napisany w TeX-u - języku programowania opisu strony, pozwalającym zakodować _każdy_, nawet najbardziej wymyślny tekst przy użyciu standardowych znaków alfabetu łacińskiego (+ backslash, nawiasy klamrowe i spacja, pozostałe znaki przestankowe są zbędne) w taki sposób, aby na dowolnym urządzeniu (monitor podłączony do komputera z dowolnym systemem operacyjnym, dowolna drukarka czy naświetlarka) wyglądał identycznie (z dokładnością do możliwości urządzenia - oczywiście nie da się zwiększyć rozdzielczości urządzenia docelowego). Więcej informacji np. na stronie www.gust.org.pl/doc/tex_whatisit/ . PS. Może warto przekonać admina forum, aby zainstalował kompilator on-line TeX-a na serwerze Gazety? Wtedy można byłoby znacznie łatwiej czytać zamieszczane tutaj odpowiedzi... (Z pytaniami gorzej, bo zwykle pytający raczej nie znają TeX-a... :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: Dolary... IP: *.bsb.vectranet.pl 24.04.07, 21:46 Wg mnie to świetny pomysł. A co do stwierdzenia "Z pytaniami gorzej, bo zwykle pytający raczej nie znają TeX-a..." to sądze, że tak jak na innym forum możnaby wprowadzić regulamin, który nakazywałby pisania pytań również w ten sposób (inaczej odpowiedzi nie będą udzielane), jeśli komuś zależy to poświęci chwilę czasu by się tego nauczyć i ułatwi pracę komuś, kto bezinteresownie chce mu pomóc. To naprawdę chwila, żeby sprawdzić, jak który znak zapisać, a czytelność jest nieporównywalna... Odpowiedz Link Zgłoś