Gość: gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 23:22 Jak w temacie nijak nie mogę udowodnić wiem że +nieskończoność bo to widać ale jak do tego dojść?: lim[(7^n*n!)/(n^n)] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellipsis Re: Granica ciągu 24.10.07, 00:06 Nie wiem, na jakim poziomie ma być rozwiązanie, dlatego załączam dwa rozwiązania... Wadą sposobu 1. jest m.in. to, że gdyby w mianowniku rozważanego ciągu było n^(n+1), to musielibyśmy jeszcze uzasadnić, dlaczego (7/e)^n/Vn -> oo. Tej wady nie ma sposób 2. __________________________________ Sposób 1. Skorzystamy ze wzoru Stirlinga przybliżającego n!: lim _(n->oo) n!/[(n/e)^n V(2 pi n)] = 1. Stąd lim _(n->oo) (7^n*n!/n^n) = = lim _(n->oo) n!/[(n/e)^n V(2 pi n)] * * lim _(n->oo) [7^n*(n/e)^n V(2 pi n)]/n^n] = = 1 * lim _(n->oo) [(7/e)^n V(2 pi n)] = oo. __________________________________ Sposób 2. Zastosujemy metodę znaną z kryterium d'Alemberta.*) Obliczmy granicę ilorazu kolejnych wyrazów ciągu: lim _(n->oo) [7^(n+1)*(n+1)!/(n+1)^(n+1)]/(7^n*n!/n^n) = = lim _(n->oo) [7 /(1+1/n)^n] = 7/e. Z powyższego wynika, że począwszy od pewnego miejsca nasz ciąg ma wyrazy większe od odpowiednich wyrazów ciągu geometrycznego (A*2^n) (bo 7/e>2). Ponieważ ten ostatni ciąg jest rozbieżny do oo, więc także nasz wyjściowy ciąg jest rozbieżny do oo. *) Jeżeli nie wiesz, co to jest kryterium d'Alemberta i jaki to ma związek z obliczaniem granic ciągów, to nic nie szkodzi - możesz stosować sposób 2. bez dogłębnego zrozumienia tych kwestii... __________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: Granica ciągu IP: 195.117.116.* 24.10.07, 03:07 Nie bardzo wiadomo, jak rozumieć Twój zapis7^n*n!Uwzględniając kolejność działań, byłby to iloczyn potęgi i liczby, tzn (7^n)*n!. Elipssis potraktował to jako potęgę o wykładniku równym iloczynowi - 7^(n*n!). W tym pierwszym przypadku granicą ciągu jest 0.(Z kryterium d'Alamberta) Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis ???? 24.10.07, 12:14 Gość portalu: joa napisał(a): > Nie bardzo wiadomo, jak rozumieć Twój zapis7^n*n!Uwzględniając > kolejność działań, byłby to iloczyn potęgi i liczby, tzn (7^n)*n!. To jest chyba jedyna możliwość! > Elipssis potraktował to jako potęgę o wykładniku równym iloczynowi- > 7^(n*n!). Oczywiście nie! Nb. obliczenie takiej granicy byłoby znacznie prostsze: lim_(n->oo) {[7^(n*n!)]/n^n} = lim_(n->oo) {[7^(n!)]/n}^n = oo^oo = oo, bo już 7^n/n -> oo. > W tym pierwszym przypadku granicą ciągu jest 0.(Z kryterium > d'Alamberta) Nieprawda, granicą jest oo... Powtórzę jeszcze raz przekształcenia: wyraz n-ty: (7^n) * n!/n^n wyraz (n+1)-szy: [7^(n+1)] * (n+1)!/(n+1)^(n+1) iloraz wyrazu (n+1)-szego przez n-ty: {[7^(n+1)] * (n+1)!/(n+1)^(n+1)} / [(7^n) * n!/n^n] = = {[7^(n+1)]/(7^n)} * [(n+1)!/n!] * [n^n / (n+1)^(n+1)] = = 7 * (n+1) * [n^n / (n+1)^(n+1)] = = 7 * n^n / (n+1)^n = 7 * [n/(n+1)]^n = 7/(1+1/n)^n. Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś