Dodaj do ulubionych

Ratunku! MOLE!!!

14.03.06, 09:47
Przeprowadziłam sie do nowego mieszkania studenckiego jakies dwa miesiace
temu. Od tego czasu zabilam juz w swoim pokoju okolo 6 moli!!!! Nigdy nie
mialam moli i nie wiem, jak z nimi walczyc. Prosze o sprawdzone rady, bo mi
skubance ciuchy zezra ;(
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 09:52
      te, co zabijasz to dorosłe osobniki, one nie żrą swetrów, najgorsze są larwy,
      czy jak im tam. Tych trzeba szukać. Na razie idź do pierwszego lepszego
      supermarketu i kup np. bezzapachowe paski antymolowe Bayera i porozwieszaj w
      szafach ale zanim to zrobisz, poodsuwaj meble i porządnie odkurz i zmyj pokój.
    • adamari1 Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 09:55
      No niestety takie sa zalety akademikow ;) Cisz sie, ze karaluchow nie masz :D
      Kiedys wkladano do szaf naftalinę, ale Tobie nie polecam, bo bedzie sie za Toba
      ciagnął specyficzny smrodek. W sklepach są środki na przepedzenie moli, tudziez
      na zniechecenie ich do podgryzania ciuchow - zawieszki do szaf roznego rodzaju
      (cos a la odswiezacze w kostce). Doraznym sposobem jest jakis psiukacz typu
      Raid, czy cos w ten desen. A i w necie pewnie znajdą się sposoby na pozbycie sie
      niechcianych domownikow :)
      Powodzenia.
    • p.s.j Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 09:55
      Tak to jest w mieszkaniach studenckich... same mole książkowe. Mój znajomek
      wziął keidyś takie mieszkanie po studentach, po 3 miesiącach myślał, że juz
      jest czysto, a któregoś razu otworzył (po raz pierwszy) pawlacz, a tam...
      student medycyny zaczytany w podręczniku do anatomii. Żywił się podobno przez
      ten czas swetrami poprzedniego właściciela, złożonymi na tymże pawlaczu, oraz
      starym butem, który miał na sobie.

Niemniej, spraye chemiczne powinny być dobre, bo studenty to alergiki są i
      słabowite, więc taki spray wywoła u nich atak kichania.
      • kardiolog Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 10:04
        No prosze!:)

kardiolog
    • kardiolog Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 10:09
      A teraz odpowiem na temat:)

Jesli masz problem z molami to proponuje wywiesic karteczke zapachowa, zeby
      mole wiedzialy, ze to Twoja szafa i przeznaczona wylacznie do Twojego wlasnego
      uzytku i mole z Twoich sweterkow, do ktorych masz sentyment, korzystac nie
      powinny. Takie karteczki sa najczesciej w kolorze fioletowym oddajacym zapach
      lawendy:)

kardiolog
      • horpyna4 Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 10:15
        Próbowałam kiedyś takich "wieszanych" środków, nic nie pomogło. Za to aerozole
        okazały się świetne.
      • nattassha Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 11:20
        Wiejski dowcipnis:)
    • kotbehemot6 Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 10:19
      oprócz chemicznych środków, można kupić od tzw. baby, na rynku czy gdzies tzw. ziele zwie się bagno odstasza mole i nie śmierdzi jak naftalina i inne odstraszacze
      • alpepe Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 10:35
        a wiesz, że to bagno jest pod ochroną?
        Założę się, że baby go nie hodują w ogródkach, tylko wyrywają na dziko w lesie.
        • mmagi no to przynajmniej niech sie nie zmarnuje:-) 14.03.06, 10:39

• kotbehemot6 Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 11:28
          pojęcia nie miałam..no ale tak jak mmagi mówi .jak juz ze,rały to chociaz z pozytkiem
          • alpepe Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 12:33
            tak tak, po nas choćby potop.
    • pardon_me Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 11:19
      A jak mam rozpoznac jaja mola? Jak one wygladaja? Skore dorosle osobniki nie
      gustuja w moich swetrach?

Anegdotka. Ogladamy film z moim mezczyzna. Jest romantycznie, milo itd.. A tu
      nagle przelatuje cos zlocistego. Wiec krzycze: MOL. Zapalamy swiatlo i sie
      zaczyna polowanie.. I tak bylo juz kilka razy ;/
      • alpepe Re: Ratunku! MOLE!!! 14.03.06, 12:35
        Nie jaja a larwy. Radzę: wysprzątaj porządnie pokój, pod łózkiem, za łóżkiem,
        wymyj całą szafę i wytrzep wszystkie swoje rzeczy, a potem te paski. Nic nie
        śmierdzą, chyba, że wolisz zapachowe wieszaczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka