IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.09, 18:35
Mam problem z tymi dwoma zadaniami :(
1)Wysokość walca ma 16cm długości, a długość promienia podstawy jest równa
17cm. Walec ten przecięto płaszczyzną równoległą do osi i otrzymano w
przekroju kwadrat. Oblicz odległość tego przekroju od osi walca. (powinno
wyjść d=15cm)
2)Wysokość walca ma 16cm długości, a promień podstawy ma 25cm długości. Oblicz
pole przekroju równoległego do osi walca, poprowadzonego w odległości 24cm od
tej osi. (powinno wyjść P=224cm^2)
Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: Walec IP: *.broker.com.pl 08.02.09, 21:29
      zad 1 ) narysuj sobie koło, które jest podstawą tego walca. Oznacz nastepnie średnicę i długość promienia i zaznacz odcinek, który jest np dolną krawędzią płaszczyzny prostopadle do tej średnicy. W ten sposób otrzymujesz cięciwę, która ma długośc 16 cm, a do srednicy długość 8 cm. Następnie od środka okręgu do pk przecięcia cięciwy z obwodem koła narysuj promień, który ma długość 17 cm. W ten sposób otrzymasz trójkąt prostokątny o przeciwprostokatnej 17 cm i przyprostokatnej 8 cm i szukane x. Z tw Pitagorasa otrzymujesz wartość 15 cm.

zad 2 ) postępujesz analogicznie - tworzysz na kole bedącym podstawą trójkąt prostokatny o przeciwprostokątnej 25 cm i przyprostokątnej 24 cm i x. Z tw Pitagorasa wyliczasz x który wynosi 7 cm i mnożysz razy 2. Otrzymana liczbę 14 mnożysz razy wysokość walca czyli 16 cm i twój wynik to 224 cm^2

mam nadzieje że pomogłam - a na przyszłość radze trochę pomyślec a nie iśc na łatwiznę
      • Gość: Potrzebujący Re: Walec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 22:20
        Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka