Dodaj do ulubionych

Odory z Orlenu w lipcu

25.07.08, 09:23
Śmierdziało strasznie i wiele godzin. Napisałem do instytucji
zajmującej się tym.

Przyszła odpowiedź ale strasznie rozmazana.

Pracowałem w Petrochemii 40 lat w tym na zmiany jako aparatowy 23
lata... Co nieco wiem o specyfice, zagrożeniach , wymuszeniach
skracania remontów itp.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli to co było , spełniało normy? ...to co by sie stało z
ludnością po przekroczeniu ich?

Uważam, ze ludność Płocka nie ma pojęcia gdzie mieszka...

Że nie ma żadnego ratunku w razie katastrofy większego rozmiaru....

Z powodów budowy miasta nie ma możliwości ucieczki ludności.

Tak dalej nie może być. Zakład stoi za blisko miasta. Ale można
też powiedzieć to samo o okolicznych miejscowościach. przecież ludzie
żyją wszędzie i maja do tego prawo...

Nie jest dobrze.

Obserwuj wątek
    • Gość: ekolog Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 09:49
      Podzielam pogląd.Jest nie tylko żle,ale i bardzo żle.Są dwie drogi
      wyjścia z impasu,albo zburzyć miasto-wtedy nie bedzie problemu z
      ewakuacją ludności,albo zburzyc kombinat-wtedy nie bedzie problemów
      z odorami.Tylko kto w tej sprawie ma podjąć decyzje.
    • Gość: plocczanin Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.plock.mm.pl 25.07.08, 09:51

W załączeniu przesyłam odpowiedź na Pana zgłoszenie interwencyjne.
      mazowiecki wojewódzki inspektor ochrony środowiska

07.2008 r.

W nawiązaniu do zgłoszenia interwencyjnego z dnia 26.06.2008r., które
      wpłynęło do wojewódzkiego inspektoratu ochrony środowiska w Warszawie –
      delegatura w Płocku w dniu 27.06.2008 r., w sprawie uciążliwości odorowych z
      pkn orlen .sa występujących w godzinach wieczornych w dniu 26.06.2008 r.,
      informuję co następuje.
      Po otrzymaniu ww. zgłoszenia podjęto działania w celu wyjaśnienia przyczyn
      zaistniałej sytuacji. W toku wyjaśnień i rozmów z przedstawicielami kombinatu
      wyjaśniono, że w rozpatrywanym okresie zatrzymywane były do postoju
      remontowego cztery instalacje z części rafineryjnej zakładu. Wiązało się to z
      koniecznością opróżnienia z mediów aparatów, urządzeń i rurociągów. Prace
      przygotowawcze obejmowały skomplikowane operacje, związane z koniecznością
      dopalenia gazów na pochodniach, mycia parowo-powietrznego oraz ze zrzutami
      ścieków do kanalizacji. Z tego powodu wystąpiła lokalna uciążliwość zapachowa.
      W związku z tym, że zatrzymano część instalacji, które są powiązane
      technologicznie z elektrociepłownią (EC), to sam proces zatrzymania spowodował
      wahania procesów na instalacji elektrociepłowni. Spowodowało to wystąpienie
      krótkotrwałych dymów z EC o zabarwieniu, odbiegającym od normalnego.
      Ponadto PKN ORLEN S.A. przedstawił wyniki monitoringu jakości powietrza z
      dnia 26.06.2008r ze stacji monitoringowej zlokalizowanej w Gimnazjum nr 5 w
      Płocku. W tym dniu w godzinach 22.00 – 24.00 nastąpił wzrost stężeń
      zanieczyszczeń, lecz nie wystąpiły przekroczenia wartości dopuszczalnych.

Wiadomość nie została wysłana, powód: . Zbyt dużo znaków binarnych w treści.

..............................................................

Pytanie dlaczego tekstu nie można było wysłać. przecież z niego niewiele
      zostało...widać , ze jest bieżąca kontrola uniemożliwiająca pisanie o Orlenie.

• Gość: płocczanin Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.plock.mm.pl 25.07.08, 09:54
        Kiedy wyciąłem nazę truciciela.... tekst wpuszczono.

A przeciez mam cały tekst tylko jest cenzura wypowiedzi.

Mój mail zenondylewski2@O2.pl - moge przesłac całe pismo urzedowe.

Ale po co to czynią. ?
        • Gość: histeryk Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 09:58
          Bo som tam zydy, mniejszosci i elementy napływowe ktore chcom wytruc
          prawdziwych polaków i tych co znajom ich biznesowe tricki.gdzie nam
          przyszlo żyć i w jakich czasach.Wszędzie spiski i żli ludzie.
          • Gość: n.niekumaty Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 10:05
            Nie bardzo rozumiem czy inne miejscowości leżące blisko miasta też
            nam szkodzą?czy je też należy przenieść w inne miejsce?O co sie
            rozchodzi w tym temacie?
            • Gość: młody Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 10:16
              Jak tłukłeś kasiore przez 40 lat na Kombinacie to ci nie
              przeszkadzało.Teraz jak cie pognali zapach ci sie wyostrzył?
            • Gość: Igal Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.eranet.pl 25.07.08, 10:19
              Nadal uważam, że zdjęcie tablicy informacyjnej z teatru było błędem. Jeżeli metoda pomiaru dokonywana w tamtych latach jest już przestarzała, proponuje rozpisać przetarg na nową, adekwatną do obecnych realiów. Tłumaczenie, że nie ma miejsca gdzie by można było zainstalować urządzenia pomiarowe wraz z tablicą informacyjną są zwykłym mydleniem oczu. Jako mieszkaniec Płocka byłbym spokojniejszy, gdybym mógł w kilku punktach miasta zobaczyć aktualne skażenie (wyraz nieprzypadkowy) powietrza. Ostatnie artykuły o nowotworach w Płocku oraz inne schorzenia u młodzieży mają swoją przyczynę, o której nikt nie chce mówić. Jesteśmy mieszkańcami tego miasta, walczmy o swoje.
              • Gość: aplauzik Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 10:22
                Dobrze to chyba nie jest rzeczywiście.Widać co czterdziestoletnia
                praca w MZRiP może zrobić z psychiką człowieka.
                • Gość: piszczyk jan Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 10:54
                  Przez 40 lat stykał się pan z nieprawidlowosciami,a nawet z
                  działalnoscia przestepcza przeciw zdrowiu i zyciu wspolobywateli
                  Płocka,ktorzy żyli w nieświadomosci.Ciekawe czy podzilil sie pan
                  swoją wiedza na temat tego co sie dzieja w Kombinacie z organami
                  scigania.Czy złożyl pan jako swiadomy obywatel doniesie formalne o
                  popełnieniu przestępstwa o charakterze ciągłym,czy schowal pan głowe
                  w piasek.Czy teraz to co pan robi w tej sprawie to wyrzuty sumienia
                  czy satysfakcja dekownika na zasadzie juz tam nie pracuje to im
                  dopi...lę.
                  • Gość: somsiad Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 11:29
                    Wtedy nie doniósł bo czekał na chawire od komuchów ale teraz na
                    ciebie zamelduje.
                  • Gość: Adrian Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.centertel.pl 25.07.08, 11:30
                    a przecież w donosach się wyspecjalizował
                    • Gość: płoczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 25.07.08, 11:36
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • roman_j Re: Odory z Orlenu w lipcu 25.07.08, 11:29
          Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Kiedy wyciąłem nazę truciciela.... tekst wpuszczono.
          >
          > A przeciez mam cały tekst tylko jest cenzura wypowiedzi.
          (...)
          > Ale po co to czynią. ?

Proszę przeczytać uważnie jeszcze raz treść komunikatu, jaki się pojawił. On
          naprawdę wszystko wyjaśnia. Mogę zapewnić, że nie chodzi o nazwę "Orlen", bo jak
          widać ten wpis przeszedł. Mogę też napisać, że "Orlen jest trucicielem"
          (oczywiście tylko w celach demonstracyjnych) i jak widać, tekst został
          opublikowany bez problemu. :-))
          • Gość: płocczanin Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.plock.mm.pl 25.07.08, 11:45
            Panie Moderatorze. Z tekstu usuwałem kolejno wyrazy, chcac doprowadzic do
            przyjecia tekstu . Zapoznałem sie z tematem znaki binarne w internecie.

Stopniując wycinanie , doszedłem do nazwy orlen ...i przeszło.

Jednak tu chodzi o to , co sie dzieje z miastem i ludźmi z powodu
            trucia przez orlen a nie chodzi o polowanie na mnie jakie czynicie.

Wasi ludzie czekają na moje wpisy.

Za chwile pan zobaczy , co sie stanie po otwarciu nowego mojego wpisu
            tematycznego.

A z orlenem chodzi o to, ze Miasto i ludzie nie są przygotowani na
            ratunek.

• Gość: nauczyciel Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 11:52
              Dobrze,że się zapoznałeś z tematem znaków binarnych.Na naukę nie
              jest nigdy za póżno.Znaczy się jakąś korzyść zaktywności na forum
              odnosisz.Ja zapoznałem sie z problemami związanymi z pozyskiwaniem
              uranu.Zainspirował mnie do tego twoj wpis w zwiazku z dyskusja
              dot.parkingów dla zoo.Niestety nie znalazły nigdzie potwierdzenia
              twoje teorie,ze uran mozna pozyskiwac stawiajac tamę we
              wloclawku,ale moze twoje tajne i nieopublikowane badania wkrotce
              dopiero ujrzą swiatlo dzienne,ale splakalem sie az ze smichu z tego
              jak norka.
              • Gość: płoczanin Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.plock.mm.pl 25.07.08, 12:06
                Wiesz duduś nie masz klasy. I nie mąć. Na naukę nigdy za późno.

Starzy milicjanci czytali z teki prelegenta.
                Kłam a coś pozostanie.

Chodziło o przerabianie zużytego materiału z pierwszej elektrowni a druga
                miała przerabiać ww w celu uzyskania plutonu. Do czego , zapytaj się
                ..np w Iranie i dlaczego ich sąsiedzi się tego boją.

A płakać będziesz za groźby karalne.

I nie mąć. Temat ORLEN TRUJE jest wiodący. Reszta , to spam.

• Gość: Adrian Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.centertel.pl 25.07.08, 12:16
                  przygotuj Zenek karteczki z modlitwami i zaproś .......................
                • Gość: ciec Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 12:20
                  Bardzo ciekawa teoria,ale,że dowiedziałes się tego w iranie to bym
                  na to nie wpadł.kontakty masz zarąbiste tylko nie wiem czy wywiad
                  czy kontrwywiad.musisz napisac o swoich odkryciach tym razem z
                  dziedziny fizyki jądrowej jakąś książkę i opublikowac ją w
                  googlach.Tylko jak dojdziesz do spraw tajnych możesz nadziać się na
                  te jak ty to nazwałeś...jakieś binarne.
            • Gość: zniecierpliwiona Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 11:59
              Nowy wpis tematyczny?Wow!Już nie mogę się doczekac.Nareszcie w
              szarzyżnie forumowej znowu coś nowego,ciekawego i
              niebanalnego.Czekam niecierpliwie.
              • Gość: zniecierpliwiona Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 12:37
                I gdzie ten nowy wpis tematyczny?
      • Gość: mechanik Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: 193.59.95.* 26.07.08, 16:31
        nie z części rafineryjnej tylko petrochemicznej: Olefiny 2, PGH1i2 ,
        ETER oraz BUTADIEN POZDR
        • Gość: ADrian Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.centertel.pl 26.07.08, 18:17
          przecież była mowa że wyspecjalizował się w o prokuratury a nie produkcji
          petrochemicznej
        • Gość: andiw Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:03
          do tego EA i ref5
    • Gość: ted Re: Odory z Orlenu w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 21:58
      Śmierdzi, że nie idzie wytrzymać. A co tam niech płocczanie się
      podtruwają, grunt to wysokie gaże wierchuszki a reszte miec w
      nosie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka