Dodaj do ulubionych

Trasy Rowerowe Śląska Cieszyńskiego

26.04.06, 18:39
Interesują mnie bardzo,
nie trudne nie za długie,
jednodniowe.
Baza wypadowa prawdopodobnie Cieszyn.
Coś godnego polecenia?
Jakiś portal?
Obserwuj wątek
    • stoik1 trasy z euroregionu 26.04.06, 22:41
      www.euroregion.olza.pl/index2/przewodnik_e.php
      ale w zasadzie po co trasy, można po prostu jeździć tam gdzie jest coś ciekawego
      ewentualnie jakaś mapa, albo przewodnik
      albo przed siebie jak popadnie, jak się nie planuje to można przypadkiem w
      różne ciekawe miejsca trafić : )
    • czesil Re: Trasy Rowerowe Śląska Cieszyńskiego 26.04.06, 22:55
      Sieć jest bardzo gęsta ale w każdym razie radzę zdala od głównych traktów.Można np.zwiedzić izby regionalne-są takie oznakowania,zamki,szlaki hutnictwa czy jak to nazywają...Byle pogoda i siły do pedałowania.Aha i uwaga na browarki,,to sie potym traci balans,,
      • lapis.me Re: Trasy Rowerowe Śląska Cieszyńskiego 26.04.06, 23:06
        Biuro Promocji w ratuszu wydało bodajże 2 lata temu godny polecenia przewodnik
        z mapą tras rowerowych, ale na internecie go nie ma, trzeba zajść do Punktu
        Informacyjnego pod ratuszem i zapłacić za niego - nie wiem ile dokładnie -
        chyba dwadzieścia kilka złotych. Trasy są oznakowane oczywiście.
        • kubek No to rozkręcam rowery, żeby do auta wepchnąć :-) 26.04.06, 23:32
          • stoik1 to na długi weekend zjeżdżasz ? 26.04.06, 23:34
      • nugrud Re: Trasy Rowerowe Śląska Cieszyńskiego 27.04.06, 21:15
        czesil napisał:
        > ha i uwaga na browarki,,to sie potym traci balans,,

A po 0,05% już to jest illegal :P
      • albrecht1 Re: Trasy Rowerowe Śląska Cieszyńskiego 27.04.06, 21:30
        czesil napisał:

>Aha i uwaga na browarki,,to s
        > ie potym traci balans,,

Dlatego należy umieszczać siatki z browarkami równomiernie po obu stronach
        kierownicy, albo kupic sobie sakwy podróżne i po kłopocie :)
        • kubek Sakwy są nie mogę tylko zrozumieć jak to jest 27.04.06, 21:42
          że tylko przy moim rowerze ;-)
          • albrecht1 Re: Sakwy są nie mogę tylko zrozumieć jak to jest 27.04.06, 21:45
            A po co masz rozpraszać uwagę w czasie jazdy, że ktoś rozleje?
            • nugrud Rozleje?! 27.04.06, 22:11
              Lepiej rękę złamać w czterech miejscach niż rozlać ;) Najlepiej zamontować sobie taką rułkę wyprowadzoną z odpowiednich zbiorniczków do ust :P
              • albrecht1 Re: Rozleje?! 27.04.06, 22:24
                No pewnie, a potem taką rurke zwaną cewnikiem, żeby nie tracic czasu na szukanie
                krzaków :)
                • kubek widziałem kiedyć jak kolaż ciula podczas wyścigu 27.04.06, 22:57
                  nawet nie przestał pedałować!
                  • kubek ocho ładne bratki 28.04.06, 09:05
                    Chodziło mi że widziałem kolaż = obraz
                    kiedy kolarz jula jadąć w wyścigu

Chciałem być niebanalny wyszedłem jak bałwan :-)))
                    • stoik1 dalej nic nie rozumiem 28.04.06, 15:00
                      ale nie przejmuj się : )
                      • stoik1 ... 28.04.06, 15:02
                        jak już ma julać, to niech lepiej ciula, bo "julanie" to się zupełnie z niczym
                        nie kojarzy ; )
                        • albrecht1 Re: ... 28.04.06, 19:38
                          no chyba że juwenaliami :)
                          • kubek IV Indywidualny Rajd Rowerowy"Ziemia Cieszyńska" 29.04.06, 12:10
                            www.cieszyn.pl/?p=eventsShow&iEvent=5246
                            • stoik1 aha, gdybyś miał przypadkiem ochotę... 29.04.06, 12:29
                              na jakieś piwo, to nr tel. na mailu gazetowym : )
                            • kubek Odkryłem coś wspaniałego ! 24.05.06, 09:06
                              To okrutne, że dopiero dziś!
                              tiny.pl/g2cx
                              • alex.stela Re: Odkryłem coś wspaniałego ! 24.05.06, 09:09
                                No to pytanie do Kubka:

Jak zmodyfikowałbyś tę trasę po ostatnim pobycie na ŚC? :-)
                                • kubek Znalazłem też nieco starszą dysputę 24.05.06, 09:18
                                  jest cos o rowerach :)
                                  tiny.pl/g2cw
                                  ad. modyfikacji:
                                  Należy odsunąć Stoika od konsultacji przy trasach rowerowy,
                                  On chciał mnie zabić ;-)
                                  • alex.stela Re: Znalazłem też nieco starszą dysputę 24.05.06, 11:44
                                    Puścił cię ze zbocza Czantorii?
                                    • kubek powiedział tak : 24.05.06, 11:54
                                      -No z Leszna Dolnego do Cisownicy
                                      może być ciężko no ale to jakieś 400 metrów !

PS. Tak naprawdę to trasa była super
                                      i widoki i skala ciężkości tylko
                                      ta "ambicja♀" co pędziła z przodu
                                      nie chciała robić żadnej przerwy ;)
                                    • stoik1 : D 24.05.06, 11:54
                                      tam od razu zabić
                                      ja najchętniej przemierzam trasy rowerowe samochodem
                                      ostatnio np. obadałem taką sympatyczną trasę z bażanowic do ogrodzonej
                                      • stoik1 ( a mówiłem - prowadzić rower ? ) 24.05.06, 11:55
                                        ; )
                              • stoik1 Beskydy Radegast CykloTrack 24.05.06, 11:56
                                musi być ładnie; słabo się znam na obecnej zagranicy
                                • kubek Re: Beskydy Radegast CykloTrack 24.05.06, 12:06
                                  Ja najbardziej z wycieczek rowerowych
                                  lubię przystanki, a w Beskydy Radegast CykloTrack
                                  no musi być taki przystanek miły!
                                  • stoik1 lepiej nie przesadzać 24.05.06, 12:10
                                    po prawej stronie za takie przystanki można się znaleźć w głosie ; )
                                  • czesil Re: Beskydy Radegast CykloTrack 24.05.06, 19:54
                                    Mnie nie pasują takie przystanki wogóle skąd oni się wzieli no i że zaakceptowano pomysł na taką trasę rowerową.Sprzeczne ażeby pić i prowadzić.Nie podoba mi się.
                                    • kubek Czesil bądź poważny, 24.05.06, 22:09
                                      przecież tankować niekiedy należy a,
                                      że długa trasa, niejedna stacja paliw;)
                                      • kubek Piękna trasa rowerowa na Śląsku Cieszyńskim 24.05.06, 22:11
                                        Przejedź 40 km, a dowiesz się, co nosiły panny, a co mężatki, dlaczego cis chowa
                                        się w cień, a Luter patrzy na Matkę Boską

W ubiegłym roku powstała jedna z najoryginalniejszych tras rowerowych w Polsce.
                                        Ma 40,5 km i prowadzi przez trzy wsie, w których można zobaczyć, jak powstaje
                                        tradycyjny strój ze Śląska Cieszyńskiego. Na ścianie w Gminnym Ośrodku Kultury w
                                        Goleszowie wisi wzór tego stroju: dwie sztywne białe halki, biały haftowany
                                        kabotek (rodzaj bluzki) i suknia, czyli: żywotek (rodzaj kubraczka), szeroka
                                        spódnica i kolorowy fartuch. Można zobaczyć także czepiec i chustkę, czyli
                                        szatkę (nie mylić ze szmatką, bo mieszkańcy bardzo się oburzają). Panny nosiły
                                        jasne kolory (np. błękitny, różowy, żółty), mężatki wybierały ciemnozielony,
                                        bordowy, czarny lub brązowy. Strój zdobiły kokardy wiązane w talii, paski i
                                        broszki. Strój jak strój - inne regiony Polski równie pięknymi mogą się
                                        pochwalić. Ale w Goleszowie, Lesznej Górnej i Cisownicy można zobaczyć na własne
                                        oczy, jak się go robi.

Z Goleszowa przez Puńców i z powrotem

Trasa zaczyna się tuż obok Gminnego Ośrodka Kultury w Goleszowie. Tu odwiedzamy
                                        Lidię Lankocz, choreografa i kierownika artystycznego Zespołu Pieśni i Tańca
                                        "Goleszów". Pani Lidia w wolnych chwilach haftuje gorsety i szyje suknie. Potem
                                        jedziemy do położonych w dolinie Bobrówki Bażanowic. Warto tam obejrzeć
                                        późnobarokową kamienną rzeźbę św. Jana Nepomucena stojącą koło wzniesionego na
                                        przełomie XVIII i XIX w. budynku nazywanego przez mieszkańców "zamkiem". Kolejną
                                        wioską na naszej trasie jest Puńców, jedna z najstarszych na Śląsku Cieszyńskim
                                        wsi książęcych. Zachowało się tu kilka domów z XIX w. oraz zbudowany w 1518 r.
                                        kościół św. Jerzego ze starym ołtarzem pasyjnym i dzwonem z 1726 r. Z Puńcowa
                                        jedziemy do Lesznej Górnej. Tu w pracowni stroju ludowego prowadzonej przez
                                        Edytę Pieczonkę haftuje się kabotki. Wreszcie jedziemy do Cisownicy. Tam na
                                        rowerzystów czeka Maria Czyż od czepców. Dalej szlak rowerowy prowadzi przez
                                        Kozakowice, Godziszów i Ksielów do Goleszowa, skąd wyruszyliśmy na wyprawę. W
                                        Ksielowie warto obejrzeć skansen Na Podlesiu prowadzony przez państwa Bojdów. W
                                        drewnianej góralskiej chałupie obejrzymy dawne sprzęty codziennego użytku. Obok
                                        stoją: wiatrak, żuraw i drewniane rzeźby. Na terenie wioski można też spotkać
                                        pozostałości po lodowcach, czyli głazy narzutowe.

Pospolity, choć trujący, leczy wściekliznę

Chcesz się zatrzymać na dłużej w którejś z mijanych po drodze wiosek? Gorąco
                                        polecamy 700-letnią Cisownicę. Koniecznie trzeba zobaczyć Izbę Regionalną "U
                                        Brzezinów". Drewniany dom kryty dachówką, szeroko otwarta brama zaprasza do
                                        środka. W sieni wiadro z wodą, kosz pełen marchwi i kartofli. W kuchni stół
                                        przykryty ręcznie haftowanym obrusem, na nim wielki bochen chleba. Jest tak,
                                        jakby mieszkańcy gdzieś wyszli, ale za chwilę mieli wrócić. Izba powstała dzięki
                                        temu, że skrzyknęli się mieszkańcy całej wsi. Państwo Brzezinowie przekazali
                                        odziedziczoną po dziadkach drewnianą chatę z 1923 r. Inni pogrzebali w
                                        schowkach, na strychach i przynieśli dary. Są wśród nich prawdziwe unikaty, jak
                                        choćby robiony ręcznie drewniany wózek inwalidzki z początku wieku, drewniany
                                        koń na biegunach, stuletnia pościel, zamykany na kłódkę pojemnik na smalec,
                                        cenne książki, dokumenty i fotografie. W Cisownicy mieszkają ewangelicy i
                                        katolicy. Dlatego na jednej ścianie izby wisi portret Marcina Lutra, a
                                        naprzeciwko Matka Boska.

Nazwa wsi wywodzi się od cisów, które kiedyś miejscowi sadzili obok domów. Parę
                                        lat temu Irena Kisza, nauczycielka geografii w miejscowej szkole, namówiła
                                        mieszkańców, by znowu sadzili cisy - teraz w Cisownicy rośnie ich kilkaset. Cis
                                        pospolity dorasta do kilkunastu metrów, żyje nawet tysiąc lat. W średniowieczu
                                        wyrabiano z niego łuki, kusze i groty. Kiedyś rósł w pełnym słońcu, na leśnych
                                        polanach. Gdy zrobiono z niego krzyż, na którym umarł Chrystus, ze wstydu
                                        przeniósł się do półcienia. Jest trujący - jego igły, kora i czerwone owoce
                                        zawierają toksyczny alkaloid - takynę. Według wierzeń ludowych kołek cisowy na
                                        dachu chronił przed piorunami, a wywar z niego leczył wściekliznę u ludzi i
                                        zwierząt.

Izba Regionalna "U Brzezinów", Cisownica 116, tel. (0-33) 852 88 14. Wstęp
                                        bezpłatny (na drzwiach wisi puszka na datki)

Z Katowic do Goleszowa (70 km) najlepiej dojechać drogą do Wisły. W Ustroniu na
                                        ostatnim skrzyżowaniu na dwupasmówce jest drogowskaz do centrum Ustronia. Aby
                                        dojechać do Goleszowa, trzeba w tym miejscu skręcić w prawo.

Gminny Ośrodek Kultury w Goleszowie - tel. (0-33) 479 05 20 - dostaniemy foldery
                                        o trasie i umówimy się na wizytę u szyjących stroje artystek
                                        serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50350,2021474.html
                                        • czesil Re: Piękna trasa rowerowa na Śląsku Cieszyńskim 25.05.06, 16:00
                                          TAk dokładnie to jest to co mają trasy rowerowe przedstawiać i odkrywać.
                                          Brzezinowie to uciekinierzy z Zaolzia.
                                          • kubek to było 22.06.06, 23:32
                                            www.cieszyn.pl/?p=eventsShow&iEvent=4962
                                            takie duże rowerowe logo
                                            www.cieszyn.pl/files/Logo%2040%20lecie%20Ondraszek%5B1%5D.jpg
                                            • kubek I pomyliłem daty jakoś myślałem, że 22.06.06, 23:37
                                              o Błękitną wstęgę Olzy jadą w czerwcu,
                                              a oni w maju się ścigali na kolarzuwach.

Baniak mi szwankuje!
                                              • stoik1 jeszcze to było 23.06.06, 15:06
                                                www.cieszyn.pl/?p=articlesShow&iArticle=1320
                                                wszędzie było pełno starszych panów na rowerach
                                                • kubek Ten Ondraszek to taki starszy Gość musi być ;) 23.06.06, 16:10
                                                  • kubek Z Cieszyna do Pucka na rowerach !!!!! 11.07.06, 15:54
                                                    www.cieszyn.pl/index.php?p=articlesShow&iArticle=1576
                                                  • stoik1 a dalej kajakiem ; ) 11.07.06, 15:57
    • kubek IV Indywidualny Rajd Rowerowy"Ziemia Cieszyńska" 21.07.06, 09:38
      el
      Popularyzacja turystyki rowerowej i ścieżek rowerowych, pogłębienie wiedzy o
      historii i kulturze Ziemi Cieszyńskiej bez podziałów grani-cznych,
      upowszechnienie czynnego wypoczynku na rowerze, uczczenie jubileuszu 40-lecia
      działalności TKK „Ondraszek”.
      www.cieszyn.pl/?p=eventsShow&iEvent=5246
      TRWA
      • stoik1 jak się pozdrawiają kolarze ? 21.07.06, 12:08
        może "z górki" ?
        • kubek ja się już przestałem pozdrawiać za dużo tego 21.07.06, 12:15
          tałatajstwa na rowerach po drogach się włóczy
          Ale "z górki" bym przerobił na "oby z górki" ;)
          • stoik1 "no to z górki"... 21.07.06, 12:16
            albo "górka", jak "narta" ; )
            • kubek Dwa górskie kurorty połączy trasa rowerowa 22.08.06, 23:35
              Grupa zapaleńców wyruszy z piątek ze Szczyrku do Zakopanego na rowerach. Tak
              zainaugurowana zostanie nowa trasa dla wielbicieli jazdy na dwóch
              kółkach.Malowniczy szlak z Beskidów w Tatry przez Słowację ma 125 km długości.
              To trasa dla każdego. Kilkanaście dni temu przejechała ją kadra polskich
              narciarzy alpejczyków. Zajęło im to zaledwie pięć godzin, choć na trasie
              sportowcy zrobili dwa 20-minutowe postoje.

Rowerzyści, którzy aż tak dobrej kondycji nie mają, mogą przejechać trasę
              kilkudziesięciokilometrowymi etapami, z noclegiem w Korbielowie, a potem w
              Czarnym Dunajcu lub Chochołowie. Szlak jest dokładnie opracowany. Rowerzyści
              opisali każdy kilometr, różnice wzniesień, zabytki i ciekawe miejsca, przy
              których warto się zatrzymać. Wszystkie te informacje pojawią się wkrótce na
              oficjalnych stronach Szczyrku i Zakopanego.

- Większość turystów pokonuje trasę z Beskidów w Tatry samochodem. Jazda na
              rowerze przez Słowację to znacznie ciekawsze rozwiązanie. Chcemy, żeby ten szlak
              stał się turystyczną atrakcją obu miast - mówi Wojciech Bydliński ze Szczyrku,
              jeden z pomysłodawców wytyczenia trasy.

W piątek rano Bydliński w towarzystwie kilkunastu rowerzystów wyruszy z placu
              koło szczyreckiego Urzędu Miasta na szlak. Po drodze dołączą do nich górale z
              Węgierskiej Górki i Korbielowa. W wyprawie wezmą udział zapaleni rowerzyści - na
              co dzień lekarze, biznesmeni, studenci. Na pewno wszyscy będą się oglądali za
              Barbarą i Andrzejem Morońskimi, małżeństwem, które pojedzie do Zakopanego na
              tandemie.

Wieczorem rowerzyści będą już pod Tatrami, a w sobotę zostaną oficjalnie
              powitani przez górali z Zakopanego na estradzie na Równi Krupowej. W przyszłym
              roku rowerzyści z Zakopanego wybiorą się na wyprawę do Szczyrku i wytyczą
              odwrotny szlak Tatry - Beskidy.

- Będzie się on różnił od naszego. Inną drogą pojedzie się przez Słowację -
              tłumaczy Bydliński.

Rowerzyści mówią, że szlaku nie trzeba specjalnie znakować. Droga jest dobra, a
              na Słowacji ruch samochodowy znacznie mniejszy niż w Polsce. - Ten szlak trzeba
              tylko zareklamować i namówić ludzi, żeby z niego korzystali - tłumaczą.
              miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3566070.html
              Trasa rowerowa Szczyrk - Zakopane
              Wycieczkę można rozpocząć w każdym innym miejscu naszego regionu np. w Wiśle,
              Ustroniu czy Bielsku-Białej. Miastem gdzie drogi się zbiegają jest Żywiec, skąd
              przez Jeleśnię jedziemy do granicy ze Słowacją w Korbielowie.

Na trasie przez Słowację mijamy Oravską Polhorę, Bobrov, Lipnice. Słowacki
              odcinek szlaku po przejechaniu ok. 25 km kończy się na przejściu granicznym w
              Winarczykówce.

Dalej jedziemy przez Lipnicą Wielką, Jabłonkę, Czarny Dunajec, Chochołów. Szlak
              kończy się na Kempingu Pod Krokwią po przejechaniu 125 km.
              miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3566071.html
              • kubek I tak dla lepszego wyszukiwania 22.08.06, 23:38
                Greenways
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36341&w=46925188&a=46936209
                • stoik1 oj, będziesz miał co robić.... 22.08.06, 23:43
                  pilnuj, żeby trafić z formą ; )
                  ( zakładam, że bierzecie rowerki ? )
    • kserkses1 no nie z Cieszyna, ale godne, bo winne: 01.09.06, 13:09
      www.czecot.com/pl/?id_tema=16
    • stoik1 zachowam, dla kubka ; ) 30.08.07, 23:52

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka