Gość: mieszkaniec Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:16 www.zwiazekgornoslaski.org/aktualnosci/parada_program.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katowiczanka Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! IP: *.orange.pl 24.11.06, 06:23 nie przesadzajcie z tą załobą.Jak zawaliła się w styczniu hala MTK tez była załoba i co dalej. Właściciele MTK nadal sobie ze wszystkiego kpia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 07:16 Ciekawe ile dali poszkodowanym na MTK pieniędzy, ci którzy tak ochoczo teraz chcą "pomagać" rodzinom górników? Co to jest za związek ten górnośląski? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rechtór Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 14:03 Ostatnie podrygi tego żałosnego stowarzyszenia. Jak zwykle za pieniądze publiczne. Tam nikt niczego nie robi za swoje, ani społecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Zabrza Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 16:20 Dlaczego parada regionów, a nie np. województw? Otóż historia wreszcie doceniła wartości, jakie wnoszą do ogólnonarodowego skarbca regiony, czyli ten naturalny, historyczny podział państw. To właśnie przez wieki grupy etniczne budowały te swoje "małe ojczyzny" za które oddawały nawet życie. To właśnie ich zwyczaje i obyczaje, tradycje rodzinne i kultowe, ich kultura i historia ukształtowały taki, a nie inny status quo, którego nie zmienią żadne ustawy, rygory, nakazy, a nawet represje. Nie przypadkowo więc parlament jednoczącej się Europy, stawia na regiony, na ich szeroką samorządność, bo gospodarz najlepiej wie co na swoim podwórku usprawnić, czy zmienić, by godniej żyć. Jest też powszechnie wiadomo, że kultura zbliża narody, łagodzi waśnie, burzy mury nieufności. Buduje więc podwaliny zaufania i wzajemnego szacunku, co jest właśnie początkiem współpracy gospodarczej i ekonomicznej regionów i państw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hindenburger Parada oszustów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 10:02 Tak raczej powinny nazywać się wszelkie imprezy organizowane przez piwno- krupniokowy ZG, zawsze za pieniądze publiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Parada oszustów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:20 Chyba cię pogięło? Czy to co robi Andrzej Złoty, to piwo i krupnioki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Parada oszustów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:40 To co robi ten pan inżynier to przede wszystkim pieniactwo. Z tego słynie w Pszczynie i poza nią. Poza tym jest typowym soroniem, który na swoich spotkaniach z nauczycielami nie potrafi się nawet zachować. Nie jest też tajemnicą, że żeruje na pracy profesjonalistów takich jak doktor Greiner, której efektów nie potrafi sprawnie wykorzystać,popełniając w swoich publikacjach liczne błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktór NAUCZ się czy cielko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:04 Musisz się postarać o nagrodę Nobla. Z taką wiedzą! Nawet cytowany DOKTOR GREINER i inni profesorowie (recenzenci) nie znaleźli w jego pracach tych błędów, a ty o doskonałości, znalazłaś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Panie Złoty, trochę pokory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:00 A kto zapłacił recenzentom za recenzje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Panie Złoty, trochę pokory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 07:49 dzięki za to panie ZŁOTY. Myslę, że nie zapłacił ani autor, ani wydawca. Napisałes coś lepszego? Gdzie można to kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Panie Złoty, trochę pokory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 12:06 A ja myślę, że zapłacił autor. A gdzie mozna kupić lepsze rzeczy? W więszości księgarni. Z zakresu kartografii ukazał się niedawno cały atlas dotyczący Śląska. Polecam także publikacje Przemysława Nadolskiego na temat powiatu bytomskiego oraz te, które dotyczą historii przemysłu na Górnym Śląsku. Wspomniany w tym wątku Piotr Greiner także wydał szereg opracowań, które reprezentują poziom o wiele wyższy niż produkcja Złotego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Panie Złoty, trochę pokory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 17:43 Masz na myśli ten atlas za 2000,- z błędami (np w opisie mapy Hindenberga), czy te dwa ponad dziesięć razy tańsze, zredagowane przez Andrzeja Złotego, o które bezskutecznie zabiegają naukowcy i biblioteki uczelniane, bo nakłady są wyczerpane? Odpowiedz Link Zgłoś
wit-kat Re: Panie Złoty, trochę pokory 29.11.06, 23:19 Czy tylko ja mam nieodparte wrażenie,że ów tajemniczy internauta wyśpiewujący peany na cześć Andrzeja Złotego to sam Andrzej Złoty? Jeśli mam rację to mamy do czynienia z wyjątkową megalomianą,jaką wcześniej w Związku Górnośląskim popisywał się ów infamis Szyga. A ktoś czytał te dzieła Złotego,by móc stwierdzić ile naprawdę są warte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Opluwanie tego, co nie z RAŚ w dobrym tonie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 09:09 Nie jestem sam Andrzej Złoty! Wchodzę jednak często na www.bractwo.pless.pl. Tam pisze, że nie jest on jedynym autorem tych prac. Kupiłem sobie w Katowicach przy Rynku jedną z jego książek. Jest ciekawa. Na wyżej wymienionej stronie pisze: Pszczyna dała przykład, a konkretnie Powiat Pszczyński, który w maju opublikował pracę Andrzeja Złotego "POWIAT PSZCZYŃSKI W DAWNEJ KARTOGRAFII". W sierpniu podobna praca napisana wspólnie z Piotrem Greinerem, Dyrektorem Archiwum Państwowego w Katowicach, objęła tematyką Rudę Śląską, we wrześniu ukazała się kolejna książka NARODZINY MIASTA KATOWICE napisana wspólnie z Lechem Szarańcem, Dyrektorem Muzeum Śląskiego, a dzisiaj maszyny poligraficzne Drukarni Archidiecezjalnej opuściła książka Andrzeja Złotego CHORZÓW W DAWNEJ KARTOGRAFII. To przeczy całemu krytykanctwu w tym wątku. Czy coś, co się rodzi w związku Górnośląskim, zawsze i z zasady jest totalnie złe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartograf Re: Opluwanie tego, co nie z RAŚ w dobrym tonie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:39 Fakt wydania czegokolwiek nie zonacza, że to cokolwiek reprezentuje wysoki poziom. Co do ostatniego pytania. Niestety taka jest reguła w ostatnich czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: Opluwanie tego, co nie z RAŚ w dobrym tonie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 17:02 A gdzie w moim pytaniu Czy to co robi Andrzej Złoty, to piwo i krupnioki? jest mowa o wysokim poziomie? Odpowiedz Link Zgłoś
peacock79 Re: Parada oszustów 02.12.06, 17:24 Urocza postać z tego Złotego,"Pajęczarz"Szyga wymięka przy nim! Zwróćcie uwagę,że w tym jednym wątku występuje pod kilkoma nickami,a że nie chce mu się logować ponownie,więc zawsze chwali samego siebie jako gość-i zwróćcie uwagę na to samo IP zawsze! :D Prezesa schizofrenika jeszcze ZG nie miał. ZG chyba mało wstydu się jeszcze najadł przez Szygę i jego kompanów,że chcą wybrać takiego ananasa :P Zresztą podobne rozmowy z samym sobą prowadzi Złoty w innych wątkach, np.tutaj gdzie przekonuje samego siebie do swoich dokonań: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=53234350&a=53246978 Ż E N U J Ą C E Czy ZG kolejny raz wybierze na prezesa artystę kabaretowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Złoty Re: Parada oszustów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 11:35 Nie podniecaj się daremnie! Cieńki z Ciebie picok, taki 6 na 9. Karawana i tak pójdzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kondukt-or Re: Parada oszustów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 16:14 Chyba karawan z trupem Związku Górnośląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
peacock79 Re: Parada oszustów 03.12.06, 19:04 Dziękujemy niedoszłemu szefowi Związku Górnośląskiego Andrzejowi Z. za dostarczanie nam darmowej rozrywki na forum! :D Jak tak dalej pójdzie to dają panu jakąś rólkę w serialu "Święta wojna"... Tak jakby mało ludzi robiło ostatnio obciach naszemu regionowi... Odpowiedz Link Zgłoś
wit-kat Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! 25.11.06, 15:31 Dbałość o kulturę i tożsamość regionalną zawsze była mi nader bliska,więc inicjatywie Związku Górnośląskiego mógłbym w zasadzie przyklasnąć. Niestety - jest też druga strona medalu. Rację mają ci,piszący o źródłach finansowania imprez ZG. Dawny szef ZG,pan Śmiałek,równocześnie przez lata szefował Komunalnemu Związkowi Komunikacyjnemu i w tym okresie KZK (który wszyscy utrzymujemy z naszych pieniędzy za bilety) permanentnie w zasadzie sponsorował działalność Związku Górnośląskiego. ZG chętnie chwali się,że tworzy lokalne elity,ale prawda jest taka,że członkowie ZG często należą do partii rządzących naszym krajem (obecnie głównie do PiS i PO),dzięki czemu czołowi działacze mają swobodny dostęp do ciepłych posadek w państwowych firmach. Pamiętajmy też,że z szeregów Związku Górnośląskiego wywodzi się niejaki pan Szyga,obecnie będący pośmiewiskiem całej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
rudziok Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! 25.11.06, 17:53 Przypadkiem ten wątek znalazłem, a sam się ostatnio zastanawiałem do czego taka organizacja jak ZG służy. Najwyraźniej jest tylko i wyłącznie odskocznią dla ludzi, którzy chcą zająć ciepłe posadki (u mnie w mieście poseł Tobiszowski głosujący przeciwko regionowi , z którego go wybrano, prezydent Stania). A rzecz, której nie znosze u nich to fakt, że przedstawiają Śląsk jako region, który nie ma żadnych aspiracji. Tylko biesiady i słuchanie pseudośląskich heimat music. Odpowiedz Link Zgłoś
wit-kat Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! 26.11.06, 10:01 rudziok napisał: >a sam się ostatnio zastanawiałem do czego taka >organizacja jak ZG służy. Najwyraźniej jest tylko i wyłącznie odskocznią dla >ludzi, którzy chcą zająć ciepłe posadki (u mnie w mieście poseł Tobiszowski >głosujący przeciwko regionowi , z którego go wybrano, prezydent Stania). Co masz na myśli pisząc o członkach ZG głosujących przeciwko regionowi? Gdzie głosujących? Odpowiedz Link Zgłoś
rudziok Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! 26.11.06, 18:54 Chociażby przy podziale środków unijnych. Tobiszowski głosowoł tak ja cały PiS za obcięciem środków dla Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitfok Re: Tu żałoba, a Związek Górnośląski imprezuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:52 Trza by Mu za to tyż co ... upitolić?! Odpowiedz Link Zgłoś