Dodaj do ulubionych

Komputer sam się resetuje - pomocy

IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 13:10
Witam.

Niedawno wyjechałem na kilka dni i ojciec jako niedoświadczony internauta
nałapał kilka wirusów pod moją nieobecność. Jakoś sobie z nimi poradziłem z
przywracaniem systemu i jakimś narzędziem od Microsoftu do usuwania złośliwych
infekcji, ale widzę, że to nie koniec. Komputer sam się resetuje po jakimś
czasie od uruchomienia, nawet w trybie awaryjnym. Nie jestem w stanie
dokończyć skanu Dr. Webem przez to.

Oto logi:
OTL www.wklej.org/id/381291/
Extras OTL www.wklej.org/id/381292/
Gmer www.wklej.org/id/381293/

Z góry dzięki za pomoc. Spróbuję jeszcze raz odpalić Dr. Weba w międzyczasie.
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 13:21
      Poważnie zainfekowany system w tym również niektóre sterowniki systemowe.
      Użyj TDSSKiller i pokaż raport.
      Użyj ComboFix i pokaż log:
      www.bleepingcomputer.com/combofix/pl/instrukcja-uzycia-combofix
      • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 13:40
        TDSSKiller - www.wklej.org/id/381303/

Później wkleję log z ComboFix
        • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 14:34
          Log z ComboFix: wklej.org/id/381334/

W tej chwili na komputerze nie działa internet, w menedzerze urzadzen przy
          niektorych kartach sieciowych jest wykrzyknik.
    • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 15:25
      Pobierz czysty sterownik ndis.sys specjalnie zmieniłem nazwę tego sterownika.
      Ten sterownik umieść bezpośrednio na C - C:\1.sys
      Wklej do systemowego notatnika:

FCopy::
      C:\1.sys | c:\windows\system32\drivers\ndis.sys
      C:\1.sys | c:\windows\system32\dllcache\ndis.sys

File::
      c:\windows\Anupif.exe
      c:\windows\Anupie.exe
      c:\windows\Anupid.exe
      c:\windows\system32\drivers\qddcijk.sys
      c:\windows\system32\drivers\ndisrd.sys
      c:\windows\system32\drivers\gygsmgch.sys
      c:\windows\Anupic.exe
      c:\windows\Anupib.exe
      c:\windows\Anupia.exe
      c:\windows\system32\drivers\jplfc.sys

Driver::
      qddcijk

Plik zapisz pod nazwą CFScript
      Teraz plik przeciągnij i upuść na ikonę ComboFix:
      i44.tinypic.com/2qk54p1.gif
      Pokaż log który zostanie utworzony podczas usuwania.
      Możesz pokazać również nowy Gmer.
      • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 16:22
        Log z ComboFix: wklej.org/id/381386/
        Gmer: wklej.org/id/381387/

Internetu jak nie było tak dalej nie ma, przy skanowaniu ComboFixem wyskoczył
        błąd, że plik POV.exe (lub coś podobnego) wykonał nieprawidłową operację i
        zostanie zamknięty. Dodatkowo przy uruchomieniu Windowsa wyskakuje błąd na
        screenie poniżej (zamieszczam razem ze screenem menedzera urzadzen).

img827.imageshack.us/img827/8945/clipboard01qo.jpg
        • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 16:50
          Nie widzę nic szkodliwego w tych logach.
          Reinstaluj sterowniki do karty sieciowej.
          • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 17:18
            Ok, reinstall sterowników pomógł. Pozostał tylko ten błąd przy starcie "DLL
            Hook" ze screena, co dalem. Da się coś z tym zrobić? Przeskanować może jeszcze
            jakimś programem dla pewności?
            • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 17:34
              Ja nie widzę w logu przyczyny tego błędu.
              Jeżeli nadal masz jakieś żółte znaczki w menedżerze to może odinstaluj to urządzenie.
              Sprawdź w podglądzie zdarzeń, czy nie ma jakiś szczegółów dotyczących tego błędu.
              Start >>> Uruchom >>> wpisz: eventvwr.msc
              Pokaż nowy log z OTL i może dodatkowo z TDSSKiller.

• Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 17:55
                Znalazłem ten błąd w dzienniku zdarzeń. Załączam screena. Jest tam także jedna z
                kart sieciowych, której nie da się odinstalować, bo "urządzenie to może być
                wymagane do rozruchu komputera". Spróbuję może zainstalować nowsze sterowniki od
                sieciówki, a jak nie, to odinstalować to pod awaryjnym.

TDSSKiller nie znalazł nic, a tu log z OTL: www.wklej.org/id/381433/

Screen: img821.imageshack.us/img821/427/clipboard01ht.jpg
                • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 18:29
                  Nic nie ma w tym logu.
                  Do okna Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
                  DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped]
                  • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 19:30
                    Wykonałem skrypt, posprzątałem, chciałem wyłączać przywracanie, okno z
                    wlasciwosciami systemu sie zawiesilo i po kilku minutach pojawily sie 2 okna.

Screen: img137.imageshack.us/img137/1280/clipboard01mk.jpg

Komputer się zresetował, po ponownym uruchomieniu chciałem sprawdzić, czy jest
                    jeszcze jakiś problem z kartą sieciową, więc wszedłem w system. Tym razem okno
                    właściwości systemu się nie pojawiło, proces dwwin.exe jednak się uruchomił. Nie
                    mogłem przywrócić zminimalizowanego okna Firefoxa, chciałem uruchomić ponownie
                    komputer, to się przywiesił po raz kolejny. Twardy reset. Co tu jeszcze może być
                    nie tak?
                    • Gość: @ Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.chello.pl 26.08.10, 19:57
                      Ja nie wiem, co jest przyczyną problemu.
                      Może instalacja SP3 coś naprawi w systemie.
                      • Gość: zolw Re: Komputer sam się resetuje - pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.10, 20:00
                        Dobra, dzięki za pomoc. Jakoś chodzi, teraz Właściwości systemu się uruchomiły,
                        nie ruszam przywracania w takim razie. Obym nie musiał tu już pisać przez
                        dłuższy czas :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka