Dodaj do ulubionych

Hacktool 2/2, proszę o pomoc!

IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 21:49
Słuchajcie, moi drodzy, czy powinienem się czuć zagrożony, w chwili gdy:

- od kilku dni odinstalowałem sobie przeskanowane uprzednio w Jotti i Virustotal "zdrowe" pliki, programy w wyniku czego miałem komunikat o zmianie kodu binarnego?

- pozwoliłem sobie zainstalować i wypróbować edytor dźwięku GoldWave, którego za Chiny nie mogę teraz odinstalować, zaś z kilku zagranicznych portali dowiaduję się, że w tym programie jest wirus, i jeśli uda mi się to odinstalować, to padnie system?

- Skanowałem Dr. Webem LiveCd z płyty i po ok 2 godz. dostałem raport, że jest 0/0 zagrożeń, nie wykryto żadnego wirusa, ale...
Poniżej było uzupełnienie w postaci "Hacktool 2/2"???
Na górze okienka zaś miałem info GNU nano 2.2.4 File:/tmp/report_e46c2108edb43a707ea9479491dbaeb4 Modified"
Czy wg Was jest to powód, bym zaczął się po mału przekonywać do przedstawiania wymaganych tu na forum logów?

W zasadzie nie mam żadnych zabawnych komunikatów, czarnych okienek, itp... stąd ta kwestia.
Anti-Malwarebytes też niczego nie wykrył.
Panie, Kolobos, może Pan byłby w stanie podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem?
Proszę o pomoc, dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.zask.pl 18.09.12, 22:56
      > - od kilku dni odinstalowałem sobie przeskanowane uprzednio w Jotti i Virustota
      > l "zdrowe" pliki, programy w wyniku czego miałem komunikat o zmianie kodu binar
      > nego?

Odinstalowac mozna programy, a nie pliki, a skoro cos tam odinstalowales to czego dotyczy ta modyfikacja i co skanowales na jotti? Napisz to jeszcze raz z sensem.

> - pozwoliłem sobie zainstalować i wypróbować edytor dźwięku GoldWave, którego z
      > a Chiny nie mogę teraz odinstalować, zaś z kilku zagranicznych portali dowiaduj
      > ę się, że w tym programie jest wirus, i jeśli uda mi się to odinstalować, to pa
      > dnie system?

Nic nie padnie, jaki DOKLADNIE masz problem z odinstalowaniem?

> Czy wg Was jest to powód, bym zaczął się po mału przekonywać do przedstawiania
      > wymaganych tu na forum logów?

Nie.
      • Gość: Allan Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 23:30
        Dziękuję, za odpowiedź.
        Otóż chodziło o odinstalowanie wcześniej zainstalowanych plików typu exe w programie GoldWave (edytorze dźwięku), które przed zainstalowaniem skanowałem w Jotti i Virustotal, upewniając się, że te pliki są czyste.
        Np. odinstalowałem ostatnio inny edytor dźwięku EXP Studio i zaraz po tym otrzymałem komunikat "Kod binarny w pc uległ zmianie".

Gdy teraz próbuję odinstalować GoldWave z panelu sterowania pojawia się taki komunikat "A file error occured while trying to remove the program".
        Teraz Pan zrozumiał?

No ale najgorsze jest to, co podałem wcześniej, że znalazłem w necie na zagranicznych portalach ostrzeżenia, że w pliku GoldWave.exe siedzi wirus, który dokonuje zmian w komputerze po zainstalowaniu programu.
        Jeśli Pan sobie życzy, to chętnie odszukam i przedstawię tę zagraniczną stronę.
        Twierdzą na niej, że nawet gdy się uda jakimś all uninstallerem to odinstalować, to system może po tym paść.
        Rzecz w tym, że przed instalacją sprawdzałem GoldWave na obu multiskanerach i niczego nie wykryły - tu jest cały szkopuł.
        • Gość: Kolobos Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.zask.pl 18.09.12, 23:51
          Sprobuj zainstalowac jeszcze raz GoldWave i moze wtedy da sie odinstalowac.
          • Gość: Allan Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 15:51
            Bardzo dziękuję za cenną poradę, pomogło i na szczęście system wciąż działa.
            W końcu udało mi się pozbyć tego programu.
            Mam jednak do Pana jeszcze pewne pytania, które mnie niepokoją:

1. Czy Hacktool 2/2 wraz z info "GNU nano 2.2.4 File:/tmp/report_e46c2108edb43a707ea9479491dbaeb4 Modified", które przedstawił Dr. Web CureIt LiveCd po skanowaniu komputera, jest jakimkolwiek zagrożeniem względem prywatności?
            Wszędzie, gdzie wpiszę w Google słowo Hacktool, widzę tylko zagrożenia w postaci spyware, trojan, i chyba nawet keylogger.

2. Co z tą zmianą kodu binarnego po odinstalowaniu EXP Studio, czy stanowi ono osłabienie systemu?

3. Czy istnienie program, który wychwyciłby zmodyfikowane pliki w systemie, zamieniając je z właściwymi, z oryginalnej płyty Windows Xp?

Instalacji systemu dokonałem w zasadzie 2 lata temu, ale pomyślałem, że do tego czasu wiele mogło się zmienić.
            Uprzejmie proszę o wyjaśnienia.
            Dziękuję, łączę wyrazy szacunku.
            • Gość: Kolobos Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.zask.pl 19.09.12, 16:22
              Ad. 1 Nie, to nie infekcja i nie ma sie czym przejmowac.
              Ad. 2 Nie.
              Ad. 3 Jest systemowy: sfc /scannow
              • Gość: Allan Re: Hacktool 2/2, proszę o pomoc! IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 16:27
                Raz jeszcze dziękuję za cenne informacje i życzę Panu miłego dnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka