Dodaj do ulubionych

Doradźcie :)

06.03.06, 12:03
Ściągnęłam Avasta i AntiVira - od wczoraj wykryły kilkanaście trojanów :( do
tego przed chwilą Avast znalazł wirusa w pamięci operacyjnej, ale nie umie go
usunąć ;( mam pytanie - czy można je skutecznie zlikwidować??

Zaznaczam, że jestem blondynką :) przynajmniej jeśli chodzi o komutery :)
pozdrawam :D
Obserwuj wątek
    • kolobos Re: Doradźcie :) 06.03.06, 12:12
      Zostaw tylko Avast, drugi antyvirus odinstaluj.
      Napisz tez o jakiego wirusa chodzi.
      • rachela180 Re: Doradźcie :) 06.03.06, 13:39
        No właśnie AntiVir mi piszczy od wczoraj. Znalazł następującego wirusa:
        TR\Spy.VB.EH.22
        w folderze, co ma w opisie "dzięki niemu system działa prawidłowo" - wieczorem
        chłop zaczął kasować zainfekowane pliki, na razie skasował 700. Mam kasować
        dalej??
        • Gość: k Re: Doradźcie :) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.03.06, 13:46
          Wklej log z hijackthis na forum do tego zrob skan tym:
          To co podalas to trojan sadzac po nazwie, a nie wirus.

linorg.ciagri.usp.br/ftp/pub/windows/anti-spyware/ssfsetup1_0.exe
          download.ewido.net/ewido-setup.exe
          Przed skanowaniem zrob update definicji, po przeskanowaniu odinstaluj oba
          programy.
        • Gość: ron Re: Doradźcie :) IP: 64.209.144.* 09.03.06, 01:24
          No to doradzam: Do tego, to jeszcze są b. pożądane (jak londynka), Keiro i
          ccliner. Są one bezpłatne. Ten pierwszy stoi skutecznie na straży, a ten drugi
          skutesznie wymiata śmiecie. Nawet udany mariaż. Powodzenia
    • Gość: Brunetka Re: Doradźcie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 13:34
      ja mam podobny problem. zaatakowały mnie trojany ii inne gady zanim
      zainstalowałam sobie programy anty-cos tam. kolega poradził sobie z
      ususnuieciem ich z kompa, tzn w tej chwili mam zonealarm, avast, sheriffa. Było
      ich strasznie duzo ale scan mówi ze ich nie ma. ale komputer jakośdziwnie sie
      zachowuje i powoli chodzi, zawiesza się, co chwile wyskakują jakies problemy z
      pilkami. nie moge odebrac poczty ani wysłać . Wwzystkie opinie juz poczytałam i
      porobiłam tak jak pisaliście i nic. Java mam zainstalowaną - srypty właczone a
      mimo to nie moge otwierać wiekszosci plików i linków w internecie. mam nowy
      komputer i jestem strasznym laikiem, może jednak musze jeszcze raz zainstalowac
      system żeby tak naprawde sie tego pozbyć. i co lepiej radziecie założyć XP czy
      raczej 98??
      • barracuda7110 Re: Doradźcie :) 06.03.06, 15:49
        Jeżeli masz spysheriffa to go wywal. Zainstaluj ad-aware i spybota. Zainstaluj
        też alternatywną przeglądarkę (firefox, k-meleon lub opera)

Win98 nie nadaje się do neta. To jest ewidentnie system na kompa, który sieci
        nigdy nie zobaczy. Lepiej zainstaluj xp i wrzuć wszystkie poprawki.
        • Gość: brunetka Re: Doradźcie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:48
          a jaki program antywirusowy?
          i zostawiać zone alarma czy moze inny? Wydaje sie ze to własnie ten zone
          wszystko blokuje.
          co do xp to mam go przeinstalowywać? teraz mam z wszystkimi poprawkami.
          a co do 98 to na moim poprzednim komputerze-staruszku bardzo dobrze sie
          sprawdzał -neo chodziła mozna było nawet grac w sieci. i co ciekawe nie miałam
          zednego anty-cos tam programu i zadnych insektów!
          dzięki z góry za opcje.
        • neder Re: Doradźcie :) 06.03.06, 16:59
          > Win98 nie nadaje się do neta. To jest ewidentnie system na kompa, który sieci
          > nigdy nie zobaczy.

barracuda7110 przepraszam, ale przestań opowiadać te bzdury.

pzdr
          • barracuda7110 Re: Doradźcie :) 06.03.06, 17:05
            Imho to nie są bzdury. Ciężko zabezpieczyć win98. Brak wsparcia dla ntfs,
            znikome możliwości zmieniania praw usera, brak wsparcia od ms itd.

Pozdr :)
            • may6 Re: Doradźcie :) 06.03.06, 17:26
              Ja mam win98SE. Stałe łącze od 3 lat i jak narazie wirusy i trojany znam tylko z teorii. Nie zaprzeczam że XP z SP2 regularnie aktualizowany jest o niebo bezpieczniejszy ale uważam że na win 98 też można niczego nie złapać. Wystarczy dobry antywirus, firewall, pare programów typu adaware i spybot, nieużywanie IE ani OE, no i przede wszystkim dużo zdrowego rozsądku :)
            • neder Re: Doradźcie :) 06.03.06, 17:37
              Kiedyś już pisałam, że się z tym nie zgadzam ;) i mam z reszta kolejny tego
              przykład. Facet mojej siostry od ponad roku jedzie na win98 podłączonym do
              Internetu. Poszłam, pooglądałam, zobaczyłam, że nie ma firewalla, antywirus
              uruchamiany jest okazyjnie. Stwierdziłam, że nie ma bata ale syfu to na kompie
              pewnie ma sporo (hmmmm niedoszły szwagier jest z tych co to nie stronią od
              'niebezpiecznych stronek'), odpaliłam HJ a tam czysto.

Pisałam też już że od strony technicznej nie wiem jak to sie dzieje, bo w takie
              sprawy nie wnikam (dla mnie ważne żeby chodziło i się nie psuło, a dlaczego tak
              jest to za leniwa jestem, żeby się dowiedzieć i doszukiwać. Dowiem się jak się
              zepsuje ;)). Dochodzę więc do przekonania, że narzekanie na beznadziejność 98
              bierze się... nie wiem właśnie skąd. Urban legend? Chyba tak ;P

pzdr
              • beata_ Trzy lata... 07.03.06, 19:12
                ... jechałam na Win98 i stałym łączu, uzywałam IE i OE, miałam mojego
                ukochanego Nortona (dobra, dobra - wiem, że jest wołem i przepuszcza to i owo)
                + parę drobiazgów (Spybot i Ad-aware) i nic mnie złego nie spotkało :-)
              • barracuda7110 Re: Doradźcie :) 07.03.06, 21:24
                Pokłócić zawsze się można ;)

Z przeciwnej strony przykład. Poszedłem kiedyś do kumpla, który miał win98se na
                kompie podłączonym do neta. Odpaliłem mks-online i znalazł chyba 800 zarażonych
                plików. A komp głównie służył do gg, czasem do grania w snookera.

Ale co ja się będę mądrzył ;). Ostatnio na zabezpieczonym kompie ze spaczowanym
                xp złapałem syfa, którego usunąłem dopiero formatem.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka