ankas4 22.12.09, 06:14 www.ohdeedoh.com/ohdeedoh/meal-time/rainbow-cakeslinks-n-slingks-surreptitious-web-links-to-other-good-sites--074369 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankas4 Re: a moze tęczowe ciasto ? ale fajne co?:) 22.12.09, 06:45 A tutaj przepis jak zrobic to ciasto...hmm chyba zrobię! Odpowiedz Link
f3f Re: a moze tęczowe ciasto ? ale fajne co?:) 22.12.09, 07:21 ale fajne :) gdzie ten przepis ? imho mało świateczne - bo ja tradycjonalista jestem ;))) ale na urodziny genialne! Odpowiedz Link
ankas4 przepis:) 22.12.09, 08:16 omnomicon.blogspot.com/2009/01/how-to-make-rainbow-cake.html Dzis jeszcze postaram sie wrzucić przepis po polsku:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
uczula Re: przepis:) 22.12.09, 10:05 wrzuc, jestem ciekawa przepisu z czego ten kolor taki piekny powstaje :) na jakies okazjonalne przyjecie - napewno bym zaszokowala gosci :D:D pieknie ciasto wyglada,ciekawe z czego ma te kolory :D oby nie z barwnikow... Odpowiedz Link
szalona_wielorybica Re: przepis:) 22.12.09, 10:10 uczula,az czegozby innego, jak nie z barwnikow, te kolory wygladaja tak sztucznie, ze chyba nie odwazylabym sie tego zjesc,chociaz pomysl fajny. A niebieski barwnik nie istnieje w przyrodzie, wiec ten piekny blekit w ciescie, czy masie to czysta chemia ;) Odpowiedz Link
uczula Re: przepis:) 22.12.09, 11:16 no niebieski sam w sobie istnieje ;) np jagody daja taki kolor, moze tylko nie ten odcien...buraczki - bardziej roz niz czerwien. zolty - nie wiem ale z drugiej strony chyba sztuczne barwniki ot tak sobie w sklepie na polce nie leza...prawda? Odpowiedz Link
szalona_wielorybica Re: przepis:) 22.12.09, 11:35 niebieskie barwniki spozywcze: E 131 Błękit patentowy V Syntetyczny barwnik niebieski. Stosowany głównie w przemyśle kosmetycznym, rzadziej dodawany do żywności. Uważany za nieszkodliwy. E 132 Indygotyna Syntetyczny, niebieski barwnik dodawany do słodyczy i likierów. Uważany za nieszkodliwy. E 133 Błękit brylantowy FCF 1350 Syntetyczny barwnik niebieski, uważany za nieszkodliwy. www.sciaga.pl/tekst/81716-82-zdrowe_dodatki_do_zywnosci (calkiem ciekawe) a jagoda jest dla mnie fioletowa, ale najlepiej byloby burdzi sie spytac widzialam naturalne barwniki spozywcze w buteleczkach, ale niebieskiego wsrod nich nie bylo, ale ja jakas dziwna jestem, bo dla mnie niebieski w produktach spozywczych jest "no go" Odpowiedz Link
uczula Re: przepis:) 22.12.09, 11:42 sztuczne barwiki sa be :) ech ale mozna by bylo poeksperymentowac z naturalnymi - zolty to cytryna i kurkuma :) ja mysle, ze spoko . jagoda to bardziej granatowy...- widze po ubraniach :) i juz by wystarczylo - zobaczcie zwykle krecone ciasto z soda czyli proszkiem do pieczenia mozna zrobic kolorowe :) fioletowo - granatowo(jagody:) - czerwono(buraczkowy) - zolte(cytryna i kurkuma) :) hmmmm Odpowiedz Link
dziunia27 Re: przepis:) 22.12.09, 12:10 > fioletowo - granatowo(jagody:) - czerwono(buraczkowy) - zolte (cytryna > i kurkuma) :) ja to się nieznam na pieczeniu, ale czy takie barwienie ciasta buraczkami, kurkumą, czy to nie zmieni smaku ciatsa? bo niewiem czy to by fajnie smakowało takie ciasto jagodowo- boraczkowo-kurkumowe? :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: przepis:) 22.12.09, 13:01 dziunia, smaku to nie zmieni:) czy wiesz skad sie bierze kolor w jogurtach np truskawkowych, malinowych. bynajmniej nie z tych owocow. poczytaj etykiety. najczesciej sa to buraczki Odpowiedz Link
dziunia27 Re: przepis:) 22.12.09, 13:07 naprawde? to dałam popis;/ ale jak napisałam nie znam się i nigdy niezwracałam na to uwagi;) Odpowiedz Link
uczula Re: przepis:) 22.12.09, 15:15 najpiekniejszym przykladem jest oszustwa jest "sok ala malina" czyli na butelce pisze "malina" a po przeczytaniu skladu okazuje sie, ze sok jest aronii a z malin jedynie zapach...na opakowaniu nie znajdziesz napisu ze sok jest z malin :) pamietam, jak kiedys byla akcja dziennikarska :) prawie śledztwo i producent na pytanie dlaczego soki z aronii udaja malinowy, to odpowiedzial, ze cytuje : bo konsumenci zadaja czerwonego zoku z malin a z malin sie czerwonego soku nie da zrobic. no wlasnie - konia z rzedem temu kto znajdzie sok z malin w sprzedazy. :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: przepis:) 22.12.09, 13:16 ciasto faktycznie wyglada fantastycznie, ale ja tez bym go nie zjadla. ciasto zrobione jest z gotowych mixow. barwniki tez sa gotowe, wg mnie sztuczne. za to ciasto jest dietetyczne/ beztluszczowe, albowiem autorka dziela jest na diecie. Odpowiedz Link
klarysa007 po polsku i z naturalnymi barwnikami :) 22.12.09, 14:45 Na tym blogu jest przepis po polsku i są zamienniki dla sztucznych barwinków: mamaniedoskonala.blox.pl/2009/07/Prawdziwa-historia-Teczowego-Ciasta.html Odpowiedz Link
uczula Re: po polsku i z naturalnymi barwnikami :) 22.12.09, 15:26 dzieki Klarysa :) kurcze nie wiedzialam, ze jagody po upieczeniu (sok) da zielony kolor!! no szok :) ale przepis - extra. Odpowiedz Link