katacha 09.02.10, 21:23 JOnasz od kilku tygodni co kilka dni (a raczej nocy) budzi się i płacze, zawodzi pokazuje na nogi że go bolą. czy to moga być bóle wzrostowe>> Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kristin4 Re: BÓLE WZROSTOWE?? 09.02.10, 21:39 U nas ten problem pojawił sie kilka tygodni temu, co kilka dni zazwyczaj wieczorem córcia zaczyna płakać ze boli ją nóżka raz jedna raz druga, i trwa nto około 15 minut, póxniej przechodzi i znowu spokój, czasami pomaga ciepla kąpiel. Żal mi jej strasznie bo płacze krokodylimi łzami, ale nic na to poradzic nie mozemy. Odpowiedz Link
e1w2ewa Re: BÓLE WZROSTOWE?? 09.02.10, 21:50 Wiem i ja coś o tym:-( nasza Zuzia też od pewnego czasu ma takie bóle. Próbujemy jej wtedy rozmasować nóżki, otulamy kołderką i kładziemy ciepły termofor. Czasami smarujemy maścią przeciwbólową.Zauważyłam, że właśnie to przynosi jej ulgę.Czytałam o tych bólach i wyczytałam, że w okresie kiedy się pojawiają należy w miarę możliwości ograniczyć dziecku aktywność ruchową. W naszym przypadku to niemożliwe, bo nasza córcia jest bardzo ruchliwym dzieckiem i nie usiądzie na 5 minut. Pozostaje jedynie czekać na to aż z tego wyrośnie. Odpowiedz Link
hapie Re: BÓLE WZROSTOWE?? 09.02.10, 21:48 Nie chcę Was straszyć ale ten temat już był raz na tapecie. Wykluczcie poważniejsze przyczyny niż bóle wzrostowe. To jeden z podstawowych objawów białaczek u dzieci. Wiem jak to brzmi ale lepiej chyba zbadać niż zaniedbać. Oczywiście w Waszych przypadkach to na pewno bóle wzrostowe. Odpowiedz Link
solaris31 Re: BÓLE WZROSTOWE?? 09.02.10, 23:30 zgadzam się. przerabiałam temat ze starszaczką. z bólami wzrostowymi jest tak - połowa lekarzy mówi, że są, druga, że ich nie ma ;) ale żeby coś na nie zwalić, trzeba wykluczyć inne choroby - zaczynamy więc od ogólnej morfologii, OB, usg stawów kolanowych i biodrowych i wizyty u ortopedy. jeśli wszystko ok - można winę zwalić na bóle wzrostowe. ja obserwując Elkę uwazam, że istnieją. Odpowiedz Link