lipiec_2007 22.02.10, 12:05 tyle tego w sieci, ze trudno cos wybrac. a moje juz mi sie znudzily:) podajcie jakis fajny przepis, ktory wam sie zawsze udaje, a muffiny sa pyszne. najchetniej z dodatkiem maki razowej, ale nie jest to musik:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dmgr Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 13:19 No właśnie ja tez wczoraj przeglądałam internet w poszukiwaniu jakiś dobrych muffinek i jakoś żaden przepis mnie nie zachęcił. Dajcie na jakieś dobre i sprawdzone. Odpowiedz Link
burdziaa Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 13:50 moze cos tutaj Was zainspiruje-ja przyzna,ze modyfikuje te przepisy według stanu zapasów kuchennych:) ostatnio czesto robimy muffinki na przekąski słone - ale slodkie tez uwielbiamy! Odpowiedz Link
dmgr Burdzia 22.02.10, 14:24 Na słono? Muffiny? Tzn. z czym je robisz? Fajnie bo ja za słodkim nie przepadam więc z chęcią bym wypróbowała. Odpowiedz Link
burdziaa Re: Burdzia 22.02.10, 14:29 robie kukurudziane i pszenne -z roznymi dodatkami np, szynką,szpinakiem,z boczkiem,zoltym serkiem- smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Odpowiedz Link
anula_82 Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 14:06 mój przepis, który zawsze wychodzi: 1 i 3/3 szklanki mąki; 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia; 3/4 szklanki cukru pudru; 1 szklanka mleka; 1/3 szklanki oleju; 1 jajo; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; do tego dodaję groszki czekoladowe i/lub kakao. przepis Nigelli, moje ulubione :)) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 14:20 anula ten przepis juz znam z twojego innego (pewnie juz zarchiwizowanego) watku i przetestowalam go wzdluz i wszerz. naprawde zawsze wychodza fajne:) Odpowiedz Link
anula_82 Re: lipiec 22.02.10, 16:32 no to sie nie pochwaliłam za bardzo ;)) zapomniałam dodać, ze czesto dodaję nie tylko czekoladę ale też wiśnie, żurawinę, maliny, porzeczki i generalnie to co się da zjeść, u mnie na słodko, bo ja łasuch jestem, i sie pomału nie dziwię jak boczki pięknie obrastają w tłuszczyk :( Odpowiedz Link
joasia83m anula 23.02.10, 13:23 rozjasnij prosze ile maki dać, bo tak fajnie Ci sie napisało ;) zrobilabym dzis dziecku niespodziewanke, bo dawno jakos nie robilam mufinek Odpowiedz Link
anula_82 joasia :))) 23.02.10, 16:11 jej, sorki, miało byc 3/4 szklanki, czyli 1 i 3/4 szklanki maki :)))) Odpowiedz Link
joasia83m Re: joasia :))) 24.02.10, 21:40 dzieki :))) objadalismy sie przez 2 dni. dalam pokruszona czekolade, pieklam 20 min w 200 st.- dobrze?? bo nic o tym nie pisalas, wiec ja tak na czuja Odpowiedz Link
anula_82 Re: joasia :))) 24.02.10, 21:43 świetnie. ciesze sie ze sie udały ja pieke w 190 st. około 20 min w czasach kiedy krucho z kasiorką tez kroję czekoladę, deserową. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: joasia :))) 24.02.10, 21:48 a ja zawsze kroje czekolade, bo nigdy nie udalo mi sie nabyc tych czekoladowych groszkow. gdzie sie takie cuda kupuje? przeczesalam juz niejeden supermarket Odpowiedz Link
joasia83m lipiec :) 24.02.10, 21:51 ja z tego samego powodu czekolade dalam co Ty :) nie wiem co to za groszki, chodze miedzy alejkami w supermarketach i ich nie widze :) Odpowiedz Link
azi81 Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 15:26 Bananowe z gozka czekolada 2 jajka 2 szklanki maki 3/4 szklanki cukru Proszek do pieczenia sztypta soli 3/4 szklanki oleju albo jak wolisz maslu lub margaryna 2 banany moga byc juz takie lekko miekie tabliczka czekolady gozkiej wszystko mieszamy i dodajemy banany albo kroisz w kosteczke albo miksujesz no i na koniec dodaje potarta na duzych oczkach czekolade.Pieke 20 min w 180 stopniach pyyyycha Robie tez takie z orzechami.Przepis podstawowy jak na muffinki tyle ze dodaje do ciasta na koncu starte wiorki orzechow. Odpowiedz Link
ewlinp Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 15:56 ja robie ze strony podanej przez burdzię, dzis np robiłam z sezamem bo nie chciało mi się lecieć po świeze pieczywo do sklepu, mój faworyt to ananasowe i mocno czekoladowe z wiśniami (dodaje zamiast chocolate crisps- posiekana mleczną czekoladę no i zamiast świeżych - wiśnie z syropu ze słoika). Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 17:10 Cytowany przez was blog jest super, często się nim inspiruję. A co do muffinek, to jest pewna baza i w zależności od dodatków robiłam (zawsze smakują dzięki tym dodatkom inaczej, więc nie mogą się znudzić): waniliowe, jabłkowe, czekoladowe, czekoladowo- orzechowe, bananowo-czekoladowe, jagodowe, wiśniowe, truskawkowe, malinowe, czekoladowo-wiśniowe, piernikowe, bakaliowe, kokosowe, serniczkowe, winogronowe, brzoskwiniowe, orzechowe i pewnie jeszcze inne. Lipczątko je uwielbia, ale faworytem są czarne... Oczywiście na ostro też robiłam różne warianty. Pewnie będzie jeszcze 15 tys. nowych wariantów. Odpowiedz Link
alcea3 Re: muffinki - ulubiony przepis 22.02.10, 19:55 Specjalistki teraz napiszcie mi dlaczego zawsze (bez wzgledu na przepis) wychodza mi takie zbite, nie takie puchate :(( Odpowiedz Link
kamila_m_g Re: muffinki - ulubiony przepis 23.02.10, 09:26 ciasto musi być "luźne". może trochę sody, więcej płynów. no i klasyka- ubić białko jeżeli dajesz jajko. Odpowiedz Link
ewlinp Re: muffinki - ulubiony przepis 23.02.10, 15:02 ja nigdy nie ubijam biłka, rozbijam jajka trzepaczką, mieszam w osobnych miskach składniki mokre i suche, mokre do suchych chlup troche przemieszam do połaczenia sie skłądników i wylewam do foremek. Duzo dają składniki: soda+proszek do piecz. + jogurt naturalny - zawsze z tym trio wychodzą mi puszyste i mięciutkie :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: muffinki - ulubiony przepis 23.02.10, 15:13 w piekarniku wlasnie siedza piernikowe muffiny z jablkami. ciekawe, co z nich "wyrosnie"... po dodaniu jablek tak duzo mi sie tego ciasta zrobilo, ze musze piec w dwoch rzutach. no i skonczyla mi sie maka razowa, wiec dodalam pszenna. Odpowiedz Link
a_beatle Re: muffinki - ulubiony przepis 23.02.10, 15:22 Ze strony, którą Burdzia poleca robiłam już kilka, wszystkie doskonałe, ostatnio hit owsiane: mojewypieki.blox.pl/2008/01/Muffiny-owsiane-z-miodem.html Pyszne, piernikowe i pomarańczowe doskonałe Uwielbiam mufiny, mniam:-)))) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: muffinki - ulubiony przepis 23.02.10, 15:52 dzieki a_beatle. sprobuje tych owsianych a te piernikowe z jablkami wyszly pyszne, wlasnie pozeram jednego. pieknie pachna i maja taka chrupiaca orzechowa skorke. mam im tylko do zarzucenia to, ze nie wyrosly zbyt wysokie. pewnie to ten hojny dodatek owocow je tak splaszczyl:) Odpowiedz Link
boazeria Re: muffinki - ulubiony przepis 25.02.10, 11:12 zaraz zrobie z czekolada i jagodami moge dac zamrozone jagody czy odczekac? i ile wlewacie w foremke ciasta? do pelna czy 1/2? Odpowiedz Link
anula_82 Re: muffinki - ulubiony przepis 25.02.10, 11:27 ja daje do połowy bo potem zawsze mogę dopełnić. mozesz dać mrożone jagódki o ile nie mają nas obie 20% zmrożonej wody :)) aha, zapomnialam dodac ze w oryginalnym przepisie który podałam jest jeszcze kakao, do tych z groszkiem czekoladowym ale ja pomijałam zawsze bo mi za 'czarno' wychodziły :)) Odpowiedz Link
boazeria Re: muffinki - ulubiony przepis 25.02.10, 12:10 wsadzilam- troche od jagod ciasto zabarwilo sie na fiolet hm chyba za duzo wlalam i nie wiem czy ciasto nie za luzne bo foremki rozmiekly jakby :-/ trzymajcie kciuki hm Odpowiedz Link
boazeria Re: muffinki - ulubiony przepis 25.02.10, 12:24 etam tylko sie wkurzylam........ teraz musze jakos wywalic do smieci zeby maz nie zobaczyl.... malo wyrosly i takie strasznie biale....... na pewno tylko 1 jajko dajecie? w smaku jak maka z mlekiem rozrobiona co ja teraz dziecku powiem jak on tak czeka na te muffinki hm Odpowiedz Link
anula_82 Re: 25.02.10, 16:52 strasznie białe? hehe a dodałas jagód :))) jesli robiłas z przepisu który podałam, powinny wyjść.. a wymieszałas najpierw suche składniki osobno a potem mokre osobno i po dodaniu wymieszalas 'byle jak' łyzką? im WIECEJ grudek tym LEPIEJ :D Odpowiedz Link
f3f Re: 25.02.10, 22:56 ale wstyd nigdy nie robiłam muffinek... pora to zmienić... tylko nie wiem co mam kupić (oprócz składników ;)) jakieś foremki czy co??? Odpowiedz Link
f3f jakie foremki? 25.02.10, 22:59 widzę, że sa teflonowe i silikonowe, jakie lepsze? do obu trzeba mieć te papilotki? Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: jakie foremki? 26.02.10, 09:28 ja bardzo chwale sobie silikonowe. nie trzeba ich ani natluszczac ani wkladac papierkow (chyba ze masz takie pragnienie). no i latwo je wyczyscic. biegne robic ciasto na owsiane muffiny Odpowiedz Link
boazeria Re: 26.02.10, 09:02 no nie- mieszalam mikserem........ jak bylam w NY to czesto pieklam muffinki ale takie z opakowania- bylo ciasto i oddzielnie czekolada i jagody mikserem 3 minuty i byly takie mieciuskie i pyszne....... ech ale nie poddam sie bo pamietam jakie tamte byly pyszne a ciasto bylo biale z wierzchu i jak przekroilam (pomijajac jagody siedzace w srodku)... jak maka.... te co usa robilam zawsze byly zolciutkie nastpenym razem sprobuje z czekolada i skorka pomaranczowa Odpowiedz Link
dmgr To dzisiaj ja 26.02.10, 20:27 Zrobiłam z przepisu Anuli ale z własnymi modyfikacjami według posiadanych składników (tj. zamiast oleju dałam 75 g margaryny roztopionej, nie dałam ekstraktu tylko cukier cynamonowy a zamiast cukru-pudru zwykły cukier), białko ubiłam osobno i nie mieszałam długo (w sumie Paweł mieszał) a i dałam banana ale wyszły takie zbite i nie urosły dużo tj. odrobinę (dałam do połowy, urosły do 3/4) ale nie miały górki na środku jak zawsze mi w muffinach wychodziły. No ale wszystkim po za tym smakują. Pewnie te modyfikacje no i za mało lałam ciasta (wyszło mi 18 szt.). Odpowiedz Link
anula_82 Re: To dzisiaj ja 26.02.10, 21:25 a widzisz, ja kiedys tez dałam cukier kryształ zamiast pudru no i mi nie wyrosły za piękne, nie wiem czy to wlasnie wina tego cukru...a moze tez ten banan... wiecie, to jest przepis Nigelli, więc sądzę ze najlepszy jaki mogłam mieć.. no i prosty jak drut a w innych to wlasnie te masła roztopione lub inne dla mnie 'niedogodności' ;)) duzo zalezy tez od wielkości foremek. Aha, i ja nie ubijam białka, łączę mleko, jajo, ekstrakt i olej razem,lekko trzepaczką "potrząsnę" i dodaje do suchego Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: To dzisiaj ja 26.02.10, 21:41 bardzo lubie wdziek i nonszalancje Nigelli w kuchni:) dzis zrobilam muffiny dwa razy: - rano owsiane z miodem - wieczorem z ananasem cieszy mnie to bardzo, ze mozna tak od niechcenia wymieszac kilka skladnikow i w ciagu zaledwie pol godziny miec cos fajnego i pachnacego. Odpowiedz Link
alcea3 Re: To dzisiaj ja 26.02.10, 22:02 Naprawdę super czytac ze pieczecie super pysznosci i robicie smaka no :P Dowiem się co moze byc przyczyną ze moje są zbite i nigdy ładnie nie wyrastaja?? Odpowiedz Link
anula_82 Re: To dzisiaj ja 26.02.10, 22:16 Pati, a napisz krok po kroku jak Ty robisz ciasto :DD Odpowiedz Link