Dodaj do ulubionych

Imiona - dylematy :)

05.09.10, 08:51
Przed narodzinami Majki (ba, nawet przed jej poczęciem ;)) )wiedzieliśmy, że jak będzie dziewczynka to na imię damy jej Maja. A teraz mamy zagwozdkę. Największe szanse ma Małgosia ale po głowie kołacze się tyle imion... np. Malena ale nie wiem czy w Polsce można takie imię nadać? Podoba mi się też Marcelina ale nm się nie podoba :) Gorzej dla chłopaka, nm od dawna obstawia Maćka a mi się ze ślimakiem kojarzy buuu ;( no i na "M" kiepski wybór (Mateusz, Mikołaj, Marcin i Mariusz odpadają bo są w najbliższej rodzinie), Maksymilian zdrabnia się na Maks, Maksio a Maksiów to u mnie w okolicy pełno...ale piesków :( I w zasadzie to koniec imion na "M". I z czego tu wybierać? Może macie jakieś pomysły?:)
Obserwuj wątek
    • anmroz Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:00
      My też wybieraliśmy na M. Mamy Martynę, Michała i właśnie Maćka :)Mąż ma syna
      Marcina z pierwszego małżeństwa.
      • pabia_a Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:19
        na "M" dla dziewczynki : Michalina, Milena,Marta,Magdalena, Marwina dla chłopca oprócz
        wymienionych Michała i Macieja, Miłosz, Mateusz :)
        • pabia_a Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:19
          Malwina miało być
    • domatorka.amatorka Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:25

ja też wybierałam spośród imion na M, mam w domu Mariusza, Michała i Marcina
      kolejny byłby Manuel lub Miłosz:)
      jest jeszcze Mateusz, Marek, Mikołaj, Marcel,Mirosław ;)
      dla dziewczynki Magdalena lub Milena
      • szalona_wielorybica Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:35
        Marlena, Matylda, Milena, Mira
        Maurycy,Mariusz, Michał, Mateusz

• a090707 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:48
          Marysia, Monika, Marianka, Mika,
          Mieszko... a musi byc na M ?
        • gismol77 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:52
          Aurinko tylko litera "M" wchodzi w gre?
          to dorzuce Makary, Maksym, Marek, Maurycy, Mieszko, Milan, Miron, Melchior, a
          dla dziewczynki Marcjanna, Mirella, Miranda, Maksymilianna, Miriam, Marieta,
          Mariola, Maria, Malina, Marzena, Marianna, Monika
    • lucy_cu Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 09:51
      No,jest to dylemat.
      Hmmm.
      Milena? Mieszko?
      Milena, Melania- te mi się tak ładnie kojarzą, miodowo.:-)
    • narttu Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 10:19
      Milena lub Miro(n)
      • alcea3 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 10:46
        Mieszko rulez :P
    • wyczyny Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 10:48
      na "M" Michalina, Matylda, Mia, Manuela, Marlena lub Marceli, Mieczysław, Miłosław, Mirosław, Makary, Maurycy, Manuel
      jesli inne wchodza w gre to obstawiam: Kornelia, Aniela, Kalina, Jaśmina, Anastazja, Lilianna, dla chłopców: Jeremiasz/Jeremi, Błażej, Kornel, Witold, Konrad
      co do pytania o imie Malena i wszelkie podpowiedzi imiennicze polecam forum: wszystko o imionach
      forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html
      • aurinko Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 10:52
        U nas tylko na M, i właśnie większość imion, które w ogóle byśmy brali pod uwagę
        jest już w rodzinie zajęta :(
        Najgorzej jest z chłopięcymi bo praktycznie nie mamy żadnego wyboru .
        • lilka.k Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 11:14
          a o co chdozi z tymi imiona na tę samą litere? Jakas rodzinna tradycja?
          Bo same sobie odbieracie możliwośc duzego wyboru. Nie rozumiem trochę, przyznam szczerze ;)
          • andzia84 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 11:41
            dla chłopca podoba mi się Makary
            dla dziewczynki Marianna, Milena, możesz też dać Malena
          • aurinko Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 11:44
            W rodzinie Nm jest taka tradycja od kilku pokoleń. Imiona powtarzają się po 2 pokoleniu tzn. teraz nie dajemy imion z naszego i poprzedniego pokolenia :) Nam ta tradycja się podoba, mimo, że częściowo ogranicza wybór imion. Zawsze znajdzie się takie, które się spodoba :)
            • lilka.k Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 12:03
              Rozumiem, czyli jednak rodzinna tradycja :). Ciekawe, naprawdę. U nas nie ma zadnej.
              • aga_junior Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 14:08
                Ja tak na boczku chciałam tylko wspomnieć, że Maciejowi do ślimaka to strasznie
                daleko :D
                • klarysa007 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 14:43
                  Jeśli na M to dla mnie najładniej brzmią: Maciej i Marta :)
                  Za Moniką nie przepadam.
                  • malenkie7 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 15:04
                    jeśli mialabym dac imie chlopcu na M, to bylby Milosz lub Miron
                    a dziewczynce Magda, Malwina lub Maria.
                    • joasia83m Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 15:25
                      Miłosz/ Milena- bardzo mi się podobają
                      • lilka.k Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 15:37
                        Milena jest swietne.
                        Mia mi sie podoba, ale za bardzo podobne do Mai, nie ma szans by sie nie mylic, hehe

U chlopcow: Mateusz, Maciej, Miłosz. - bardzo ladne.
    • bobimax Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 16:35
      Rozumiem, że obstawiacie imiona na M. Mi osobiście podoba się Marcelina, Michalina, Marianna a dla
      chłopca Mateusz, Marcel, Michał, Miaciej. To, że w rodzinie jest to uważam że nie przeszkadza. Ile
      razy w roku się widzicie. Myślę, że rodzinka nie będzie miała za złe.
      • lilka.k Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 16:37
        no właśnie mialam to pisac. U mnie w rodzinie 4 Sylwie nie przeszkadzają ;).
        Na co dzien z przyjaciolmi i znajomymi sie spotykam czesciej i nawet jak jest to same imie, to kazdy wie
        o kogo chodzi. W przedszkolu panie mąją gorzej, i co z tego?
      • bobimax Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 16:40
        Jeszcze Marta i matylda, martyna i chłopiec : Miłosz
        • 27agnes72 Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 18:56
          Mam w domu Martę i Michała. Podoba mi się Marcjanna i Marcel oraz Miłosz.
          • gapix Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 19:41
            A Miriam dla dziewczynki ? Dla chłopca Miłosz lub Miron. Maciek, jak dla mnie, zbyt pospolite.
            • cui Re: Imiona - dylematy :) 05.09.10, 20:36
              Z imion dla dziewczynki dodam tylko Mirosławę (czyli Mirkę) lub Miłosławę.
              Miałam taką koleżankę w liceum, mówiliśmy na nią Miłka :)
    • wyczyny link do informacji o imieniu Malena 05.09.10, 23:03
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,66284512,,czy_istnieje_rejestr_imion_dozwolonych_.html?v=2
      • latortura Re: link do informacji o imieniu Malena 05.09.10, 23:48
        Milena !!! Dla mnie cudne, zawsze chciałam miec Lenkę lub Milenkę ale wyszedł Igorek ;)))

równie cudny hi hi ;)

ostatnio przeczytałam, że ktoś dał na imię Milla - tez mi sie spodobało,

acha, no i Malwinka też bardzo ładne, lubie jak alcea mówi na swoją: Malwa - jakby nazywała jakiś
        kwiat czy zioła ;)

chłopczyk: Miłosz bardzo ładne,

pozdrawiam
        • f3f Re: link do informacji o imieniu Malena 06.09.10, 07:35
          oj dla chłopca to Michał ;)))
          • burdziaa Re: link do informacji o imieniu Malena 06.09.10, 11:06
            Marianna,Milenka,Miłosz - i mialam kolege Melchiora w Plastyku,swietny gosc!
            • dorka3078 Re: link do informacji o imieniu Malena 06.09.10, 11:46
              a mnie bardzo podoba się Miłosz ,mój maluszek tak będzie miał na imię jak się zdecyduje żeby być chłopcem
    • aurinko Re: Imiona - dylematy :) 28.10.10, 08:47
      Chyba się wyklarowało :) Myślałam o imionach: Miłosz, Marcel; Nm wspomniał, że może Mirek (po swoim tragicznie zmarłym bracie) a tu Majka nas zaskoczyła kilka dni temu - powiedziała do dzidziusia głaszcząc mój brzuch "śpij już mój Maciusiu". Szczęki nam opadły :) Przez te ostatnie dni Majka cały czas mówi do brzucha per "Maciuś", więc wygląda na to, że będzie Maciek na pierwsze a Mirek na drugie. Smarkula załatwiła sprawę za nas :)))
      • alcea3 Re: Imiona - dylematy :) 28.10.10, 08:54
        :D
      • klarysa007 Re: Imiona - dylematy :) 28.10.10, 09:03
        :D
      • bobimax Re: Imiona - dylematy :) 28.10.10, 11:11
        I bardzo fajnie, że mała wybrała imię. Będzie czuła swój udział w narodzinach brata. Maciej to bardzo fajne imię i dla dziecka i potem dorosłego mężczyzny.
        U mnie starsza córka wybrała dla młodszej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka