Dodaj do ulubionych

ile dni temperatury dopuszczacie?

12.11.10, 16:24
Roch ma infekcje ucha, byliśmy u lekarza, nie dała na razie antybiotyku, kazała czekać. Już tydzień ma dość wysoką temperaturę, jak przekracza 38.5 to daje nurofen. temperaturę ma głównie na wieczór, w ciągu dnia nie. ile dni taka wysoka temp. jest dopuszczalna? poza tym nic go nie boli, katar tylko ma. kiedy wezwać lekarza i jednak antybiotyk?
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:28
      Kurcze Andzia nie wiem,wszystko zalezy od "chwili" i od tego jak mloda by sie czula
    • bobimax Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:31
      Do trzech dni nic nie robię oprócz zbijania. Po trzecim dniu zaczynam działać i zazwyczaj jak temp utrzymuje się to dostaje antybiotyk.
    • paris4 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:35
      z moich obserwacji wynika, że jak temperatura utrzymuje się 3 dni to bez antybiotyku się nie obędzie.
      • andzia84 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:41
        na 3 dzień temperatury byliśmy u lekarza i kazała czekać no to czekam... no nic jak się nie poprawi do jutra to wezwę lekarza i zobaczymy. ogólnie ondycja u niego niezła więc nie panikuję ale ile można miałam nadzieję ze w poniedziałek do przedszkola pójdzie
        • zabka11 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:47
          3 dni temp. ok. 39 i wyżej, potem lekarz, jak ok. 38 temp, to bym poczekała i z 5 dni, jeśli inne objawy by się nie nasilały. U Was minął tydzień, dzis już bym była ponownie u lekarza.
          Pozdarwiam
          • andzia84 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 16:51
            no ja właśnie jutro wezwę bo tak do 15 tempertury nie było i już się cieszyłam że się udało a tu dupa blada, zasnął i od razu temp wyskoczyła ach... jutro wzywam lekarza
            • ankas4 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 18:07
              Kurcze wydaje mi sie,ze to jednak za dlugo, temperatura jest wyniszczajaca dla kazdego i dla duzego i dla malego,dlatego ja poszłabym juz do lekarza/, nawet w Kanadzie gdzie ogolnie nikt nie histeryzuje:) zalecają 3 dni z temperaturą dopiero po 3 dniach do lekarza.
              • andzia84 Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 12.11.10, 18:34
                no ale ja po 3 dniach temperatury byłam u lekarza i kazała czekać, potem ewnetulanie antybiotyk
                • zabka11 Re: Ania 12.11.10, 19:37
                  ....no potem, ale kiedy (za ile dni, moim zdaniem już ich o 2 za dużo mija) i na co ten antybiotyk? bo przecież nie na temperaturę? badania trzeba porobić, wymaz z nosa i gardła, morfologia z rozmazem, Crp, mocz obowiązkowo, zajrzeć w każdy "kącik" małego ciałka człowieka, czy jakieś narządy nie powiększine, i wtedy antybiotyk jeśli potrzebny. Bo rozumiem, że Roch nie ma żadnych innych objawów, tak? nie a kataru lejącego, zielonego, nie ma kaszlu, wysypki, powiększonych węzłów chłonnych, biegunki, wymiotów?...tylko gorączka, ta? wskazująca na jakąś, nieprzerwaną infekcję w organiźmie.

Ja już dziś(!) bym miała wszystkie wyniki, zrobione na cito, prywatnie zapewnie, bo tak działam. I z tym bym poszła do lekarza. Albo jutro, do lekarza, po skierowania, zrobić wyniki wymazów zwłaszcza i wtedy antybiotyk, jak trzeba...no chyba, że lekarz jutro stwierdzi czerwone ucho, czy coś osłuchowo, czy cokolwiek innego wskazującego, na groźną infekcję, której wyleczenie wymaga antybiotyku.
                  A Ty jak myślisz?
                  • astra27 Re: Ania 12.11.10, 20:11
                    Ja standartowo też zaczynam panikować dnia 4, ale teraz panuje wirus 4-5 dni mega wysokiej temperatury brak innych objawów i potem mija, u mnie córcia to przechodziła i 5 miesieczny synuś dokładnie tak samo, jakas paragrypa dziecięca, już byliśmy bliscy najpierw ZUzie do szpitala zawieźć jak miała 41 stopni potem ona wyzdrowiała i zachorował młody u niego doszła biegunka polekowa i też już byliśmy 5 dnia spakowani do szpitala ale przeszło mu równo po 5 dniach tak jak córci. Przy córci robiliśmy jeszcze badanie moczu ale nic nie wykazało, przy małym już nie robiliśmy nic oprócz zbijania temperatury jak przekroczyła 38,2 bo skakała prawie do 40 i dostawiałam co chwila do cycka żeby się nie odwodnił i tyle. Gdyby doszedł katar albo kaszel to pewnie po 3 dniach zapukałabym do lekarza po antybiotyk ale tak nie było.
                    • andzia84 Re: Ania 12.11.10, 20:23
                      No dobra muszę wiec całą story od początku :)
                      Jak wiecie Roch ma przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha czyli niedosłyszy bo mu się płyn za membraną zbiera. dostał na to lekarstwo, po 5 dniach dawania lekarstwa płacz że ucho boli i temperatura, następnego dnia już tylko temperatura i wysięk z ucha. No i lekarka orzekła ( a mam do nie zaufanie) że to ten płyn się ruszył w tym uchu, stąd ten wysięk i że się infekcja w tym uchu zrobiła i stąd ta temperatura i żeby nie dawać od razu antybiotyku tylko wyleczyć tę infekcję bez antybiotyku i poczekać aż się organizm ustablilizuje na te leki na wysiękowe zapalenie ucha. Przez pierwszych kilka dni temperatura bardzo wysoka powyżej 39, dzisiaj do godziny 16 normalna, teraz nie przekracza 38 czyli że może się stabilizuje. no i właśnie nie wiem bo niby jest lepiej ale już długo ta temperatura. Ech nm mówi żeby czekać a ja siedzę i myślę ale jutro chyba dla świętego spokoju zawołam lekarza
                      • aga_junior andzia 12.11.10, 21:39
                        Ja 2 doby i jestem u lekarza.
                        W Waszym wypadku chyba bym już poprosiła o antybiotyk :-/ naprawdę z uchem nie ma żartów.
                        • solaris31 Re: andzia 13.11.10, 10:48
                          ja także czekam z górą 2 dni i jestem u lekarza.

i z doświadczenia wiem, że ucho w 99 % przypadków nadkażają bakterie, zwykle paciorkowce. z tym faktycznie żartów nie ma. każde zapalenie ucha z gorączką / bo moja Elka też miała przewlekłe wysiękowe przez 6 miesięcy bezgorączkowe - aż do operacji/, zawsze leczyłam antybiotykiem.

dziwię się, że czekasz tak długo.
    • ri.ka Re: ile dni temperatury dopuszczacie? 13.11.10, 23:35
      ja w zależnościod samopoczucia dziecka 3-5 dni ale z uchem to jest problem

Agata miała jakiś czas temu temp.38,5 przez 5dni poszłam do pediatry dała eurespal bo temp. sie uspokoiła i bactrim jakby temp. wróciła nie wykorzystaliśmy bactrimu
      na 4 dzień eurespalu był wyciek z ucha i po dwóch dniach znowu
      jak trafilismy do laryngologa pani stwierdziła ze było zapalenie ucha i bez antybiotyku sie nie obejdzie (mimo ze płynu nie było) bo ucho nadal czerwone staneło na bactrimie i obserwacji czy nie ma ponownych wycieków i czy nie wraca (jakby się powtórzyło to antybiotyk)
      teraz czakamy na badanie słuchu i kontrole

-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka