Dodaj do ulubionych

Mlody mi chudnie...

13.12.10, 13:28
W lipcu wazyl 19 kg, dzis 17,4 kg. Blady, podkrazone oczy, ciagle katar i kaszel. Jutro mamy wizyte u pediatry, na co musimy zrobic badania ? Moze to robale, kobieta raczej nie robi problemow i wypisuje lek "na slowo" bez badan. Rany musze o niego zadbac. Laryngolog i audiolog juz umowieni, co jeszcze- podpowiedzcie, bo lekarz nie wpadnie na to, ze trzeba cos dodatkowego zlecic. Zawsze jest tekst- no tak, przedszkolak, pogoda... normalka.
Obserwuj wątek
    • joasia83m Re: Mlody mi chudnie... 13.12.10, 13:31
      kurcze, a moj 14 z kawalkiem wazy. tez juz sie martwie ta jego wagą :(
    • kalipowa Re: Mlody mi chudnie... 13.12.10, 13:35
      zrob koniecznie mocz.
      a czy duzo pije?
    • ri.ka Re: Mlody mi chudnie... 13.12.10, 13:40
      ja bym bardzo na robale stawiała a jesli nigdy nie odrobaczałaś to jet jakies badanie z krwi gdzie sprawdza się przeciwciała niestety nie pamietam jak sie nazywa wiem tylko ze jest ono wiarygodne tylko jesli ise nigdy nie odrobaczaliscie bo przeciwciała zostają długo w organiźmie i jesli się odrobaczaliscie to nie maz pewności że są robaki

ja bym jeszcze żelazo sprawdziła...

moja lekarka zawsze ma odpowiedź ze zęby naszczęscie Ant ostatnio nie choruje bo by musiała coś innego wymyślic
      • a090707 Re: Mlody mi chudnie... 13.12.10, 13:45
        Wlasnie sprawdzilam moje zapiski- w ciagu 2 tyg schudl 800g.
        Odrobaczalam go jak mial 1,5 roku. Zeby sa ok, sprawdzalismy miesiac temu.
        • a090707 Pije niewiele, sika ze 3-4 razy na dobe. 13.12.10, 13:46

• leluchow1 Re: Pije niewiele, sika ze 3-4 razy na dobe. 13.12.10, 13:57
            Piotruś wiosną po serii infekcji też schudł około 1kg. Teraz nadrobił już prawie 2 kg. Może to zwyczajnie dlatego że jak chory to i gorzej je.... Badania nie zaszkodzą.
          • aga_junior Witaj w klubie 13.12.10, 14:03
            Maciuś też chudnie, blady, cienie pod oczami. Ja regularnie go odrobaczam.
            Zrobiliśmy mu badania:
            posiew z nosa - bakterie
            mocz - tu ok
            morfologia - za dużo ma płytek, aso powyżej normy (podobno przy infekcjach)
            żelazo - masakrycznie niskie 17 (norma chyba od 40) powinno być chociaż 60. Dostała ferrum na 6 tyg.
            Młody nie bardzo chce jeść obiady tylko tak chodzi i skubie, a teraz po tym żelazie dostał zaparć :-/
            • aga_junior Re: Witaj w klubie 13.12.10, 14:05
              zapomniałam dodać robiliśmy jeszcze młodemu: apaty, alaty (ze względu na ilość leków które przyjmuje na szczęście w normie, TSH,)

porozmawiaj z lekarzem, jedno kłucie a można młodego przebadać ;-)
          • kalipowa Re: Pije niewiele, sika ze 3-4 razy na dobe. 13.12.10, 14:31
            no to dobrze :-)
            • a090707 kalipowa 13.12.10, 14:37
              Pomyslalas o cukrzycy ? U mnie w rodzinie co 2 osoba ma cukrzyce, boje sie tego.
              • kalipowa Re: kalipowa 14.12.10, 10:21
                moj maz ma cukrzyce od dziecka i tak pomyslalam (tesciowa opowiadala, ze wlasnie chudl na potege)
                ale do chudniecia dochodzi jeszcze sennosc, picie i sikanie wiec nie martw sie na zapas.
    • ridibunda Re: Mlody mi chudnie... 13.12.10, 14:48
      Ale on duży, mój sześciolatek waży 18, a lipcówka 14!
      Zrób badania o jakich pisała aga-junior, może ma anemię i niedobór żelaza i stad brak apetytu i podkrążone oczy.
      • malenkie7 aga_junior 13.12.10, 16:38
        a co podajesz na te robale?
        bo mi pediatra ostatnio powiedziala, ze to profilaktyczne odrobaczanie nie jest takie obojetne dla organizmu dziecka:(
        ile Ferrum przyjmuje?
        Piotrkowi tez podaje, bo ma malą krwinkę.
        2,5 ml - i narazie zaparc nie ma. na te zaparcia podawaj laktuloze, nie wchlania sie z przewodu pokarmowego, wiec jest ok.
        • aga_junior Re: aga_junior 13.12.10, 17:01
          malenkie7 napisała:

> a co podajesz na te robale?
          > bo mi pediatra ostatnio powiedziala, ze to profilaktyczne odrobaczanie nie jest
          > takie obojetne dla organizmu dziecka:(
          > ile Ferrum przyjmuje?
          > Piotrkowi tez podaje, bo ma malą krwinkę.
          > 2,5 ml - i narazie zaparc nie ma. na te zaparcia podawaj laktuloze, nie wchlani
          > a sie z przewodu pokarmowego, wiec jest ok.

Młody dostaje pyrantelum a my vermox w tabletkach. Ostatnie odrobaczanie było chyba w połowie września. Ja po przejściach z córką odrobaczam dzieci 3-4 razy do roku. Sugeruję się zachowaniem/spaniem/jedzeniem. Często po lecie (po wyjazdach, piaskownicach itp).
          Lekarze dzielą się: zwolenników i przeciwników podawania leków na robaki. Ja na szczęście trafiłam na zwolenniczkę. Pani doktor jest za i wypisuje mi bez problemu recepty. Powiem ci moje zdanie, robale też nie są obojętne dla organizmu. I problem jest wtedy gdy dziecko już ma ten problem. Zawsze po odrobaczaniu podaję probiotyk i nigdy nie odrobaczam w trakcie infekcji aby nie obciążać organizmu dodatkowymi lekami.

Piszesz 2,5 ml. kurde młody dostał 5 ml. !!!! Idę szukać ulotki!!!
          Malenkie a laktuloze w jakiej postaci? bo Maciuś miał reakcję alergiczną na duphalac. Ratujemy się herbatkami na trawienie. Kupiłam suszone śliwki, jabłka ale młody nie chce jeść owoców, nawet soku jabłkowego nie chce się napić.

Maciek ma niski poziom żelaza ale nie ma niedokrwistości.
          • alcea3 Re: aga_junior 13.12.10, 20:35
            Zrobiłabym:
            -mocz
            -morfologie z ręcznym rozmazem
            - koniecznie4 robale, bo coś nimi "śmierdzi" oczywiscie generalizując,ale bardzo duzo objawow pasuje-kaszel, podkrazone oczy,kaszel, utrata wagi...
            A jak ze snem? Nie zauwazylas np zeby zgrzytał zebami? To tez czesty objaw robaczycy.

Co do profilaktycznego odrobaczania cięzko mi zając jakąkolwiek pozycję, ponieważ po pierwsze odrobaczanie nie jest obojętne, bo leki są silne, po drugie jak mawia nasza pediatra robaków jest kilka rodzaji, a więc i leki RÓŻNE. Więc podanie lekow np na owsiki moze nie rozwiazac problemu, bo dziecko moze miec np glistę....
            A przeciez nikt nie poda kilku rodzajów leków na raz profilaktycznie.
            Cięzko podjąc decyzję, badaia kału są jak loteria, trafisz nie trafisz...
          • malenkie7 Re: aga_junior 14.12.10, 11:43
            ja podaje jeszcze Kinder Biovital wzbogacony zelazem.
            Lekarka chyba zalecila tez 5 ml Ferrum, ale ze kazala dorzucic te witaminy, to tez nie chce z tym zelazem przesadzic, bo wiele mcy walczylismy z nawykowymi zaparciami.
            • boazeria Re: aga_junior 14.12.10, 12:41
              mocz, krew, kal

moze byc tez refluks- wez skierowanie do alergologa dzieciecego na sybirakow do pani Chomącik-Paszkowskiej

Eryk wazy 16kg hmm
              • leluchow1 Boazeria 14.12.10, 13:30
                A ile mierzy?
                • a090707 Re: Boazeria 14.12.10, 13:33
                  No wlasnie, moj zawsze byl na 97 centylu, wiec jak schudl to widze, ze chucherko sie zrobilo.
                  • boazeria Re: Boazeria 14.12.10, 15:03
                    nie mam pojecia- ubrania nosi 98-104 i nie jest chudziutki
            • aga_junior malenkie7 14.12.10, 20:48
              jak dajesz te 2,5 ml. + witaminy to młody nie ma kłopotu z zaparciami?

U nas masakra :-( trzeci dzień, młody już płacze, ze dupka go boli. Podałam mu duphalac :-/
              • f3f aga_junior 14.12.10, 21:05
                Jak on nie chce jeść owoców warzyw to spróbuj moze jogurt activia ze sliwkami suszonymi i do tego mu dodaj jescze troche śliwki z słoika gerbera.
                Ja robiłam tez taki "kompot" z suszonych sliwek do picia, tzn zalewałam gorącą woda, gniotłam itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka