Dodaj do ulubionych

Przeziernosc karku

21.07.06, 18:36

Dziewczyny, robicie lub robilyscie pomiar przeziernosci karku na USG ?
Jak dlugo trwa takie badanie ? Ja slyszalam, ze moze potrwac nawet ze 40 min,
w zaleznosci od polozenia dziecka. Jestem troche zaniepokojona, bo slyszalam,
ze dziecko odbiera USG jako duzy halas (ok 100 decybeli), wiec to musi byc
dla niego niezly stres przez 40 min. Zauwazylyscie jakies niespokojne ruchy
dziecka ?
Na jakim aparacie robi sie to ? Wystarczy 2D, czy musi byc 3D, albo 4D ?
Bede wdzieczna, jak sie ktoras z Was odezwie, bo wybieram sie na takie
badanie prawdopodobnie w przyszlym tygodniu (12t+5d).

Pozdrawiam serdecznie !
Ola
Obserwuj wątek
    • ineze Re: Przeziernosc karku 22.07.06, 09:29
      Byłam wczoraj. Prywatnie u lekarza, który ma mnóstwo dobrych opinii zarówno w
      realu jak i w internecie. Szukałam kogoś takiego bo skonczyłam 35 lat, miałam
      nadzieje, ze badanie mnie uspokoi i rzeczywiscie. Lekarz ma też 4D ale miałam
      robione na 3D. Nie wiem jak jest z ułożeniem ale myślę, ze długość badania
      zależy od lekarza, jego wiedzy ale i stylu pracy. Nie chcę powiedzieć że kto
      robi dłuzej badanie to robi gorzej. Porównując badanie w pierwszej ciaży ale na
      późniejszym etapie ciaży- było dłuższe około 20 minut. To trwało około 10
      minut. Ale nie sprawiło na mnie wrażenia pobieżnego. Lekarz robiąc badanie
      informował: to jest zołądek, serce - zmierzył akcje, główka-zmierzył
      przeziernosć, to jest kręgosłup, oko itd. Niespokojnych ruchów nie zauwazyłam.
    • kasiulka74 Re: Przeziernosc karku 22.07.06, 11:05
      Witaj
      Wczoraj miałam USG 12 tc a badanie trwało ok 15 min. Maluch spał i trzeba było
      go obudzić bo inaczej w ogóle nie wyszłabym z gabinetu.
      Pozdrawiam
    • papuga_5 Re: Przeziernosc karku 22.07.06, 15:56
      Ja mialam to badanie robione w pierwszej ciazy i mysle ze nie trwalo dluzej jak 10 min. Dziecko duzo sie
      ruszalo, skakalo, ale nie mysle ze przez to badanie. W tak wczesnej ciazy ma jeszcze duzo miejsca w
      brzuchu i duzo sie rusza. Na nastepnym USG juz sie mniej ruszalo i bylo widac ze nie mialo juz miejsca.
      • nswiderska Re: Przeziernosc karku 24.07.06, 11:33
        Moje badanie trwalo jakies 10 minut, wszystkie "normalne" parametry dziecka
        zostaly zmierzone. Dziecko mocno sie ruszalo ale to chyba nic niezwyklego bo ma
        jeszcze duzo miejsca, a widocznie nie spalo. Lekarz wykonywal to badanie na usg
        2d, z tym ze klinicznym a nie w swoim prywatnym gabinecie.
    • candy.woman Re: Przeziernosc karku 24.07.06, 16:17
      Ja miałam na 3d, maluszek nie spal i byl ruchawy jak cholerasmile))
      U mnie badanie trwalo cos kolo 10-15 minut
      Pozdrowka
    • papuga_5 Re: Przeziernosc karku 25.07.06, 02:40
      Ja w niedziele ogladalam film o takich maluszkach i mowili ze one prawie caly czas sie ruszaja. Film byl
      bardzo dobrze zrobiony, chyba filmowali maluszka na 3D, bylo dokladnie widac buzie.
    • uusiak Re: Przeziernosc karku 25.07.06, 12:28
      a jaki miałyscie wynik, mi najpierw wyszedł 1,7 poźniej 1,9, poźniej 2,09,
      maxymalny jest do 2,6
      samo USG trwało około 20 minut.
      • zemfira_ Re: Przeziernosc karku 28.07.06, 15:00
        Mi wyszlo 1mm
        • bufka27 Re: Przeziernosc karku 30.07.06, 22:59
          Cześć jestem z forum Luty 2006 i podczytuje Was sobie bo miło jest powspominać
          jak to fajnie było w ciąży!
          Jeśli chodzi o przezierność to moje usg (rok temu)trwało też około 10 minut i
          wynik wyszedł 2,7 a norma nie jest do 2,5 tylko do 3. Mimo to troche się
          obawiałam. Trzeba jednak ufać lekarzom bo wszystko jest w najlepszym porządku.
          Mam piekną, zdrową córkę, która będzie równo rok starsza od Waszych dzieci!
          Życzę Wam tak pięknych chwil z Waszymi pociechami jakie ja teraz przeżywam.
          • ula_kanada Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 04:35
            Tez czytalam ze norma jest ponizej 3mm - mi wyszlo 2.6mm i tez sie denerwowalam ale teraz jestem
            dobrej mysli. Lekarz podkreslal ze praca serca i ruchy malego byly dobre.
            Nawet jesli przeziernosc karku przekroczy 3mm nadal jest nadzieja na zdrowe dziecko - tutaj chodzi o
            zwiekszone prawdopodobienstwo ryzyka.
      • viwka Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 08:19
        jeny, o jakie wyniko tu chodzi....?

stopień przeźierności karku? hmmm?

• uusiak Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 10:40
          Lekarz podczas USG tzw. genetycznego, sprawdza kość nosową, przezierność karku,
          czyli grubość fałdu szyjnego, na tej podstawie może wykryć ewentualne wady
          genetyczne.
    • irima2 Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 10:54
      A po co w ogóle robicie takie badanie? Czy to norma? Czy może jesteście w
      jakieś grupie ryzyka? Zastanawiam się bo jestem w 11 tc, za tydzień idę na usg,
      ale lekarz mi nic nie mówił co bedzie sprawdzał. I nie wiem czy bym w ogóle
      chciała mieć to badanie - bo jak dla mnie to mogę się potem tylko denerwować -
      no bo co to wykrywa? Da się leczyć? Czy tylko masz świadomość, że za 6 miesięcy
      urodzisz być może chore dziecko?
      • jagoodka8 Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 10:58
        Wiem że przezierność karku mierzy sie od 10 do 14 tygodnia... czy normy sa takie
        same dla 10 i 14 tygodnia? Przeciez dzidzius sie wielkością miedzy 10 a 14 różnismile
        • uusiak Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 11:07
          czytałam w internecie ze norma jest 2,6 mm dla płodu mieżącego około 8cm,
          dziewczyny piszą że norma jest 3mm czyli pewnie też dla 8cm.
        • bufka27 Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 11:08
          Podwyższona przezierność karku powyżej 3mm i brak kości nosowej może, ale nie
          musi wskazywać na niekóre choroby genetyczne m.in Zespół Downa. Lekarze
          sprawdzają to kobiecie w każdym wieku, bo już dawno odeszło do lamusa, że tylko
          kobiety po 35 roku życia mogą urodzić chore dzieci! Ja mam 29 lat!
      • uusiak Re: Przeziernosc karku 31.07.06, 11:05
        Na usg miedzy 11 a 14 tygodniem takie badanie to stndard w dzisiejszych
        czasachsmile
        • ola33333 Re: Przeziernosc karku 02.08.06, 18:21
          Dziewczyny, dziekuje Wam bardzo za odpowiedzi jak u Was to badanie wygladalo.
          Ja w koncu dzis tez je mialam, przeziernosc wyszla 1,4 mm, a dzidzia ma 76 mm.
          Badanie trwalo ok 15 min, bo doktor ogladal jeszcze inne organy.
          Jestem bardzo szczesliwa, bo prawdopobienstwo zespolu Downa przez to zostalo u
          mnie znacznie zredukowane. Jest nizsze niz u 20 letniej dziewczyny, mimo ze mam
          juz 32 lata. Lekarz odradzil mi badanie krwi i dalsze badania prenatalne, mam
          wykonywac tylko rutynowe badania ciazowe.
          Na nastepne USG zglosze sie prawdopodobnie ok 20-22 tygodnia.

Pozdrawiam Was serdecznie !!
    • zuza5555 Re: Przeziernosc karku 04.08.06, 10:20
      Witam,
      Właśnie wczoraj je zrobiłam (wg usg 12t+6d), trwało ok.15 min, lekarz sprawdził
      grubość fałdu karkowego i obecność kości nosowej, zweryfikował termin porodu wg
      wielkości dzidziusia, ilość płynu owodniowego,prawidłowość przepływu w
      przewodzie żylnym (nie do końca wiem co to oznacza, ale wyszło ok). Widziałam
      obie raczki i nóżki, bijące serduszko, kręgosłup, potwierdził, że widzi zoładek
      i wątrobę. Dzidziuś siedział sobie spokojnie, pomimo, ze dość mocno miałam
      ugniatany brzuch, dobrze, że widziałam i słyszałam bijące serduszko, bo juz bym
      sie martwiła... Generalnie wszystko wyszło ok i troche się uspokoiłam (mam
      38l), ale czekam jeszcze na wynik testu Pappa - będzie w przyszłym tygodniu.
      aha, aparat był 3D.
      pozdrawiam wszystkie lutówki
      zuza
      • ola33333 Re: Przeziernosc karku 05.08.06, 09:22
        U mnie robil na 2D. Do zbadania serca to moj lekarz wlacza jeszcze standardowo
        Dopplera (widac wtedy przeplywy krwi na kolorowo podobno i serce mozna
        dokladnie zbadac), ale Doppler rozgrzewa tkanke dziecka, i tak na dobra sprawe
        ja sie balam, bo dzis sie mowi, ze to nieszkodliwe, ale ja tam mam swoje obawy.
        Moze jestem zbyt konserwatywna, ale troche mnie ta ilosc techniki przraza.
        Z tego wzgledu nie zdecydowalam sie na Dopplera, prawdopodobnie bede go robic,
        dopiero jak dzidza bedzie wieksza, po 20 tygodniu. A serce bilo jak dzwon.
        Nawet ja to widzialam. Ja poprostu staram sie wierzyc, ze wszystko jest ok,
        zreszta lekarz zapewnial mnie po ogledzinach, ze wszystko swietnie u dzidzi
        wyglada.
        Pozdrawiam serdecznie !
    • arabelka78 Re: Przeziernosc karku 08.08.06, 14:28
      Czy to badanie jest refundowane tylko dla kobiet powyżej 35 roku życia??
      • dakota123 Re: Przeziernosc karku 08.08.06, 15:58
        I mnie ulżyło!!!Robiłam dziś usg z badaniem przezierności-wszystko ok-1,9
        mm.Kamień z serca bo muszę przyznać że się denerwowałam!!
        • je Re: Przeziernosc karku 17.08.06, 12:33
          ja robiłam wczoraj, wyszło 1 mm więc super. Kość nosową też uwidoczniono.
          • 3aloczki Re: Przeziernosc karku 18.08.06, 11:08
            Ja tez miałam takie badanie w 11 tygodniu, przezierność karkowa 1,1 mm, długość
            malucha od głowy do pupy 48 mm, kości nosowe są, serducho biło (widziałam i
            słyszałam - wspaniałe dźwięki), żołądek widoczny, przepływy przez pępowinę i
            przewód żylny prawidłowe.
            Na tym etapie czyli pomiędzy 10 a 14 tygodniem zawsze teraz robi się takie
            badanie i później jeszcze około 20-24 tygodnia.
            Także babeczki, wszystko w porządku z waszymi maluchami!
            I wszystkie pozdrawiam
            • ola33333 Re: Przeziernosc karku 18.08.06, 11:17
              Dziewczyny, tak z ciekawosci sie pytam, ile tych kosci nosowych dzidzia ma
              miec, tylko jedna, czy wiecej ?
              Bo mi tez lekarz wpisal w liczbie mnogiej, choc za bardzo tego nie zrozumialam,
              bo w koncu jest tylko jeden nosek ?

Pozdrawiam serdecznie !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka