Dodaj do ulubionych

Zabko pytanie o wymazy

28.12.10, 09:48
Aniu do Ciebie przede wszystkim bo czesto piszesz,ze pobierasz sama dzieciom-napisz mi proszę jak technicznie to wyglada,sama pobierasz,a potem prywatnie gdzie zanosisz?musisz miec skierowanie na to,i czym to pobierasz,w aptece kupujesz jakies specjalistyczne narzędzia?
I ile płacisz za to?
Tak sobie pomyslałam,zeby pobrac Julkowi sprawdzic co siedzi bądz nie w zdrowym nosie/gardle-myslisz że jest sens?Dzwonilam do przychodni i tylko laryngolog dziecieca moze pobrać fachowo,na czczo i bez mycia zębów,kosztuje ok 50 zł z nosa,a z gardła np.na chlamydię tez 50 zł/
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Zabko pytanie o wymazy 28.12.10, 10:40
      Asia, ja ze swojego doświadczenia wiem, że wymaz rzeczywiście trzeba umieć pobrac, bo inaczej cuda wychodzą ;) mam tylko jednego zaufanego laryngologa, który to robi jak nalezy. całej reszcie nie ufam. faktycznie, jak robię wymazy, to zęby muszą byc nieumyte / co za koszmar!!! :? /, no i trzeba być na czczo. wymaz może też pobrać np. osoba pracująca w labolatorium, ale to musi być osoba, która wie, jak to zrobić. wymazówka to taki długi patyczek z czymś tam na końcu , z pojemnikiem ze specjalnym żelem, do którego się wsadza tenże patyczek z pobranym wymazem. i w takim stanie zanosi się toto do labolatorium. z reguły wożę sama, bo tak jest szybciej niż przez przychodnię.

u nas prywatny koszt samego wymazu to ok 40 zł,, ale antybiorgam ewentualny to drugie tyle albo i więcej.
      • zabka11 Re: Zabko pytanie o wymazy 28.12.10, 13:20
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15281&_tc=8B1654D7CB28452497B7C47D892A59BE
        www.mamazone.pl/tv/film,5100,wymaz-z-gardla-i-nosa.aspx
        www.mzoz.zory.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=69&Itemid=80
        Tu poczytałam, i pooglądałam, stwierdziłam, że z gardła sama Jaśkowi nie pobiorę, bo ktoś musi go trzymać. Pobrałam za to rano wymaz z nosa, zaniosłam do przychodni, zapłaciłam 35 zł (z antybiogramem) i czekam na wynik. Zestaw do wymazu, wzięłam sobie kiedyś z zabiegowego, długi patyk z wacikiem na końcu i jak wymaz pobierzesz, do żelu wkładasz i tyle. Czeka się od 2-10 dni roboczych, w pt pójdę zapytać, czy już jest.
        Pozdrawiam
    • agatka_1979 Re: Zabko pytanie o wymazy 28.12.10, 13:40
      ja robilam dziewczynom w laboratorium, na czczo, bez mycia zebow i bez picia... pani w labie pobrala. dosc dobrze mysle.
    • burdziaa Re: Zabko pytanie o wymazy 28.12.10, 14:29
      dziekuje Aniu za linki i dziewczynom za wskazówki- chyba jutro podjedziemy do laryngologa-alergolog zalecił zbadac naturalną 'zawartosc'nosa i gardła by wiedziec co na co dzien siedzi:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka