Dodaj do ulubionych

początek lub nie anginy

04.01.11, 16:33
dziewczyny, Jula nie miała nigdy anginy i troche nie wiem co robic
wczoraj temp 37,5-38,5 w nocy, dzisiaj już nie ma
lekki katar
mówi, że boli ją brzuszek /czasami i nie wiem dokładnie gdzie/ - je normalnie, załatwia sie normalnie
byłam u lekarza i powiedziała, że gardło bardzo lekko zainfekowane a biorąc pod uwagę brzuch i temp to może być początek anginy
dostała tantum verde, flavamet no i gdyby była temp to przeciwgorączkowy
osłuchowo ok

zachowuje się normalnie, do przedszkola nie poszła i posiedzi z nami do końca tyg
ale czy możemy wyjśc na dwór? czy powinnam jeszcze coś zrobić by to się nie rozkręciło?

byłam dzisiaj nie u naszej pediatry /do naszej idę w pt/ dlatego trochę jestem nieufna
co powinno mnie mocniej zaniepokoić gdyby się zdarzył?

dzięki za rady

a i jeszcze czy to coś zaraża ;)? czy Młody aktualnie z glutem może się zarazić i mieć chore gardło? On też dzisiaj był oglądany i poza glutem ok.
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: początek lub nie anginy 04.01.11, 18:55
      Z tego co wiem angina jest mega zaraziliwa, mogą wystąpić wymioty i duza gorączka, ale moze tez przejsc wszystko bokiem, z anginy moze sie zrobic zapalenie krtani lub tchawicy wiec trzeba byc czujnym. Najlepiej aby sie dzieci nie całowaly, przytulały,piły z jednego kubka...ale wiadomo,ze wewspolnym domu jest to mało mozliwe aby ograniczyc kontakt,zycze aby to nie była angina.
      • solaris31 Re: początek lub nie anginy 04.01.11, 19:45
        angina nie jest mega zaraźliwa, spokojnie ;) ale to fakt, zarazić sie mozna paciorkowcem, nie sama anginą, acz czasem i angina się przyplącze.

zarażenie jest drogą kropelkową, ale bardziej przez używanie wspólnych kubków, sztućców, pocałunki, przytulanie i tak dalej. moje ostatnie 2 anginy i dwie Piotrka zaraziły tylko raz Elę, Mila nie miała wcale.

no i jeszcze jedno - angina czyli paciorkowiec zaraża tez przed objawami, więc jakby co - to i tak kiszka :(

myślę, że u was to nie jest angina, a przynajmniej jeszcze nie. anginy rozwijają się błyskawicznie i z wysoka gorączką, niemiłym zapachem z ust. moje dziewczyny zwala z nóg nawet w godzinę.

zdrówka dla Was!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka