Dodaj do ulubionych

Mamy alergików

07.03.11, 12:06
Witajcie.
O Pitulcu pisałam niedawno tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,578,122223065,122223065,Liszaje_dopiero_teraz_POmozcie_prosze_.html
Minęło niewiele czasu a młody ma zmiany na dłoniach - taką suchą skorupkę. Nie swędzi go mocno ale trochę tak. Do tego nagle zaczęły mu przeszkadzać wszystkie metki. często drapie całe ciało choć skóra nie jest zmieniona. Zaczął kichać choć kataru nie ma i do tego swędzenie noska. Fakt przy inhalacjach z pulmicortu kaszlu nie ma i oskrzela zdrowe już 2 mce, ale co z resztą? Młody nigdy nie miał takich objawów? Nigdy zmian skórnych.... Może to ten pies , który mieszka u niani. Piotruś jest z nianią od połowy sierpnia, nasilenie kaszlu było na jesieni ale to w sumie normalne u astmatyków, więc z psem nie łączyłam - zwłaszcza że test z krwi wyszedł w klasie 0. A może jakieś roztocza.... ale dopiero teraz? Chciałam zrobić testy skórne, ale 2 dni bez Xyzalu to od razu mówi przez nos choć nic z niego nie wycieka....
Normalnie mętlik mam. Wiedziałam ze młody ma astmę, bo liczne obturacyjne zapalenia oskrzeli, kaszel po wysiłku i w nocy na to wskazywały, ale nigdy nawet jako noworodek nie miał zmian skórnych. I skąd to się cholerstwo nagle wzięło? Robale wykluczone w Felixie.
Obserwuj wątek
    • leluchow1 dobry link 07.03.11, 12:08
      forum.gazeta.pl/forum/w,578,122223065,122223065,Liszaje_dopiero_teraz_POmozcie_prosze_.html
      • uczula Re: dobry link 07.03.11, 14:26
        moze to jednak mleko?
        mi michal reaguje i skornie i kaszlem na mleko.
        potrafi dostac kataru.
        np bylismy kiedys w lecie na takiej imprezie gdzie bylo mnostwo plynu do baniek wystwionego dla dzieci zeby sobie robily
        Michalkowi sie to bardzo spodobalo i prawie splynal od tego plynu.
        A po poludniu dostal kataru i prawie mi zwrocil obiad = tak sie zaflegmil.
        Pare godzin.
        Zrob rygorystyczna diete.
        Mozesz miec tak, ze syn sie uczulil na mleko a reaguje od strony oskrzeli i skory.
        Mi Michalek :
        -wysypka,
        - odparzenie pupki
        - katar i skurcz oskrzeli.
        Nie ma stwierdzonej astmy
        i tez slyszalam o tym ,ze dla 3 latka testy z krwi sa niemiarodajne.
    • ridibunda Re: Mamy alergików 07.03.11, 16:42
      Mamy identycznie.
      Początkowo alergia wziewna - tarcie oczu, (już przed rokiem) potem kaszel i świsty, diagnoza - astma na tle alergicznym, a od około pól roku zaczynają się czasem pojawiać na dłoniach takie zmiany jak opisujesz, i raz były w zgięciu łokcia.
      Moja pediatra mówi, że alergie u takich maluchów mogą przechodzić z wziewnej na pokarmową i tak bywa, nazwała to marszem alergicznym.
      Wg. moich obserwacji alergia wziewna u nas jest na pyłki drzew, pokarmowa- chyba nadmiar słodyczy i chemia w jedzeniu - typu danonki i żelki. Niestety, nie mam nad tym kontroli - pół dnia przebywa z babcią i nianią, moje słowa żeby jej tego nie dawać to jak grochem o ścianę. Może teraz się coś zmieni, bo ostatnio znowu pojawiła się skorupka na rękach i zrobiłam delikatną rozróbę na ten temat.
      Ja daję zyrtec przez około tydzień, rączki potem robią się ładne - do następnego razu. Niedługo będą kwitnąć drzewa, już się tego boję.
      • iki2007 Re: Mamy alergików 07.03.11, 16:50
        u Wiktora mleko na 100%, jadł w przedszkolu i zaczęły sie kupki ze śluzem i krostki na twarzy. Także zgłosiłam żeby mu nie dawali i juz po 2tyg brak sluzu i buxka ładniejsza, ja daję zyrtec cały czas, jak tylko odstawiam to zaraz na oskrzela mu wchodzi, testy z krwi robiłam wyszły mu tylko trawy i to lekko, a w czerwcu kichał, oczy załzawione, a mleko wyszlo 0, ja też tym testom nie ufam.
        Wiki tez reaguje na chemię w jedzeniu ale nie wszytsko można i chcę wyeliminować.
        A dostaja wasze leki przeciwastamtyczne typu singulair4? Mój bierze
        • ridibunda Re: Mamy alergików 07.03.11, 17:02
          Moja też bierze, ale tylko po zaostrzeniach - czyli w czasie kwitnienia drzew i traw, w okresie od kwietnia - maja do września, potem odstawiam i zimą jest bez. U nas super działa, kaszel znika i inne objawy też. Podaję razem z zyrtekiem.
          Do tego roku nie było potrzeby stosowania zyrteku zimą. A teraz się pojawiają czasem te zmiany skórne, ale kaszel nie, wiec singulairu na razie nie daję.
          • iki2007 Re: Mamy alergików 08.03.11, 06:38
            sądziłam że singulair trzeba dawać ciągle, tak mi mówiła pulmonolog i alergolog, że to lek zapobiegający astmie i trzeba go brać co najmniej rok bez przerwy
            • leluchow1 Re: Mamy alergików 08.03.11, 08:35
              Piotruś ma zaostrzenia właśnie jesienią i zimą więc wtedy jesteśmy na lekach wziewnych - pulmicort. NO i xyzal. Nasza alergolog mówi ze to być może astma na tle alergicznym jak i infekcyjnym i młody wyrośnie, choć z atopową rodziną to pewnie mało prawdopodobne. A wasze maluchy miały testy skórne?
              • iki2007 Re: Mamy alergików 08.03.11, 09:03
                nie robiłam jeszcze testów ponoć za wczesnie, jak będzie miał 4 lata to zrobimy
                • ridibunda Re: Mamy alergików 08.03.11, 12:16
                  Mi pulmonolog powiedziała, że nie wolno robić przerwy, bo objawy natychmiast wrócą. Ale ja u pulmonologa byłam jak miała niecałe 2 lata, a rok wcześniej miałam możliwość zaobserwowania jak się pojawia tarcie i zaczerwienie oczu, kichanie itp. - ja jestem alergikiem z długoletnim stażem ,więc pewne rzeczy zauważałam od razu. Opowiedziałam lekarce i kazała mi we wrześniu - październiku stopniowo odstawiać singulair, najpierw brać co 2 dni i zyrtec cały czas, potem co 2 dni na zmianę z zyrtekiem i gdy się nic nie będzie działo to po 2 tygodniach takich kombinacji odstawić całkiem. Udało się.
                  Nie miała na razie testów skórnych, tylko badanie krwi wykazało podwyższony poziom eozynofilów, co wskazuje na reakcję alergiczną organizmu.
                  Ja i bez testów mniej więcej wiem ,co ją wziewnie uczula - kwitnące drzewa, tylko jeszcze nie jestem pewna gatunku. Natomiast ta pojawiająca się teraz skórna to dopiero podejrzenia takie, jak wcześniej pisałam.
    • onka7 Re: Mamy alergików 08.03.11, 13:04
      hej,
      Radzę się zbadać u immunologa. Testy immunologiczne wykazują bardziej dokładnie np co w diecie może szkodzić dziecku. Moi chłopcy chorowali permanentnie i czasami mieli nagle zmiany skórne. Okazało się ze obaj są uczuleni na gluten i mleko. Po zastosowaniu diety mam zdrowe dzieci!!! aż sama nie mogę w to uwierzyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka