Dodaj do ulubionych

Wybity ząbek...ajć

05.04.11, 09:38
Antek wybił sobie tydzień temu zęba- jedynkę. Upadł na krzesełko drewniane. Oczywiście u dentysty byliśmy. ząb się troszkę rusza, jest lekko cofnięty. Niestety, korzeń jest raczej martwy i ten ząb będzie czernieć - tak nam powiedziała pani stomatolog. I wypadnie raczej normalnie, jak będą szły zęby stałe. Mam tylko obserwować dziąsło, bo się może pęcherz zrobić.
Czy ktoś miał taką sytuację? Pocieszcie.
Już się z tym oswoiłam w miarę, choć mam mega obsesję na punkcje ich zębów i zbladłam tam trochę ;).
Pocieszające jest to, że zęby chłopaki mają zdrowe i zostałam pochwalona za higienę.
Obserwuj wątek
    • guciowamama Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 09:40
      Wybity zab rowna sie pewnie mega bol :-( Nie mielismy takiej sytuacji ale szczerze wspolczuje!
    • lilka.k Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 09:42
      Tak, mocno płakał po upadku :(. Ale dzielny był jak zawsze. U dentysty nawet nie zająknął, cieszył się ;)
    • lucy_cu Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 09:42
      Pocieszam.
      Zet wbił się stałymi jedynkami w szynę tramwajową 4 lata temu- zęby żyją, nawet nie ściemniały, choć ruszały się makabrycznie. Gość pół roku był na miksowanym żarciu.
      Nie martw się, dzieci często naruszają mleczaki i potem nic się złego nie dzieje.
      • lilka.k Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 09:44
        O, dzięki, ten rusza się lekko, ale ponoć się ustabilizuje. Twardych rzeczy też nie może jeść.
        Dobrze, że to mleczaki, ale zakupię im chyba wkłady do szczęki jak mają bokserzy ;)))
        Dzięki, lepiej mi :)
    • zalasso Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 10:02
      Mój Bratanek parę miesięcy temu tak się załatwił. Ale dzieci mają niezwykłe zdolności regeneracyjne i mimo straszenia czernieniem zęba, nic się nie podziało! I Wam tego też życzę.
    • olcia.kaktus Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 10:32
      podobno nie jest to przesądzone, że sczernieje. Synek mojej siostrzenicy w wieku 3 lat złamał sobie waśnie jedynkę. Był dość długo, tak jak dziewczyny piszą na jedzeniu nie wymagającym gryzienia, ale teraz ma 5 latek i ząbek jest stabilny i tylko odrobinę bardziej żółty od innych, ale to się w ogóle nie rzuca w oczy. Współczuję młodemu, bo pewnie boli, ale może nic tak strasznego nie będzie.
      • lilka.k Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 11:03
        Dzięki dziewczyny, fajnie jakby nie zczerniał.
        Już go nie nie boli, juz daje sobie umyc górne jedynki bardzo delikatnie.
        Bo wczesniej to wiadomo..tylko dolne mogłam dotknąć.
        • malenkie7 Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 12:38
          Piotrek tez zaliczył upadek na jedynkę - co prawda nie ruszała się, ale z czasem zrobila sie znacznie ciemniejsza. a po jakichś 2 mcach wrócila do swojego pierwotnego koloru.
          Dzielny Antek, bedzie dobrze - a nawet jak sciemnieje, to tylko doda łobuzerskiego uroku:)
          • lilka.k Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 12:53
            Oo, dobra wiadomość też :)
            Niektórzy myślą: to tylko mleczaki..no ale też zęby.
            Dzięki, dużo mi lepiej! :)
            • nika1201 Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 15:42
              Mojej koleżanki synek jak był w podobnym wieku wybił sobie jedynkę, z którą w ręce pobiegli do dentysty. I dentysta włożyła go w miejsce, dołożyła na kilka dni jakąś szynę usztywniającą i ząb trzymał się do tej pory ponad dwa lata, ale teraz to już był czas na niego. I jak go widywałam to nie było różnicy w kolorach zębów. Najważniejsze to na początku go oszczędzać, jeść miękkie pokarmy i bedzie dobrze. Jestem pełna podziwu dla dzielności Antka:) Pozdrawiam
              • disno Re: Wybity ząbek...ajć 05.04.11, 20:57
                Moja lipcówka wybiła sobie jedynkę całkowicie jak miała 2 lata 2 miesiące - teraz ja ją noszę w portfelu ;-)
                Przeżyłam to strasznie bo to pod moją opieką było, ale cała rodzina mówiła, że to dobrze bo gdyby pod męża to bym go zabiła (i tak pewnie by było ;-)
                Teraz już nawet nie wyobrażam sobie jej z tym zębem ;-)
                jesteśmy pod stałą kontrolą u ortodonty, ale wszystko OK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka