Dodaj do ulubionych

Spis powszechny i niespodzianka (niemiła)

05.04.11, 10:48
wczoraj w pracy koleżanka zapytała mnie czy się "samospisałam", jako że się nie spisałam a ona stwierdziła, że to trwa 3 minuty w przerwie kawowej postanowiłam się poddać "samospisowi". i pierwsza niespodzianka - zostałam wytypowana do spisu reprezentatywnego i trwa to dłuuugo (szereg pytań w imieniu swoim i dzieci), przerwałam po ok. 40 minut ale w momencie wpisania wszystkich danych z systemu wyskakuje lista osób zameldowanych pod moim adresem w dniu 31.03,2011 i co? okazuje się, że moim mieszkaniu zameldowane są dwie osoby!!!
mieszkanie kupiłam w 2006 roku od gminy, mieszkanie było po eksmisji. nosz ku@#$%# jego mać. zaraz lece do urzędu miasta wyjasniac to ale mam taką gule i brzuch mnie boli z nerwów, że nie mogę normalnie funkcjonować.
kupiłam w dobrej wierze, od miasta, które oświadczało, że nie ma obciązen na lokalu. sprawdziłąm KW ale nie przyszło mi do głowy sprawdzać czy są osoby zameldowane. po nazwiskach tych osób wynika, że to żona i syn głównego najemcy, którego eksmitowali.
Obserwuj wątek
    • lilka.k Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 10:56
      też się zbieram do tego spisu, zaraz to zrobię.
      Niemiło, tez bym się zagotowała normalnie, mam nadzieję, że zadnych niespodzianek jeszcze nie odkryjesz..
    • iki2007 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 10:56
      o holender!!! w sumie to dobrze ze tak wyszło i że się dowiedziałaś, powodzenia w wyjasnianiu sprawy
    • bubunia1 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 11:00
      gorzej z wymeldowaniem jak lokatorzy nie beda chcieli...
      ja własnie mam taką sprawe - trwa to podobno ok 5-6 miesiecy /lokatora naszego nie wiadomo gdzie szukac..../Zaczelismy wczoraj.
      • gismol77 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 11:09
        ja mysle, że na dziś oni nie mają takiej świadomości, że mają u mnie meldunek. wyeksmitowali rodzinę chyba w 2005 r, dowodów pewnie nie zmienili ale jak przyjdzie do nich taki rachmistrz spisowy i się dowiedzą gdzie są zameldowani a jakiś bardziej światły kolega menel im podpowie to mogą mi się z policją dobijać do drzwi...
        masakra jakaś
        • iwaolej Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 11:52
          ja też kupiłam mieszkanie od miasta z lokatorami, byli zameldowani jakiś czas bowiem postępowanie trochę trwało...spokojnie, na pewno to TYLKO jakiś urzędnik coś przeoczył.... A tak na serio, myślę, że nie powinno byc problemu z ich wymeldowaniem
    • zalasso Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 11:50
      Współczuję bardzo "niespodzianki", ale jak się nie mylę, możesz ich wymeldować- zanim się dowiedzą i wrócą "na włościa". Podstawą jest chyba nieobecność w miejscu zameldowania 6miesięcy.
      Nie chcę wprowadzić Cię w błąd, więc posprawdzaj sobie. Mnie coś tak świta, bo mój teść wymeldował z domu swojego byłego zięcia po pół roku od rozprawy rozwodowej. I właśnie powodem było to, że już tam nie mieszka (choć innego meldunku nie ma).
    • guciowamama Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 12:11
      Mnie tez sie wydaje, ze nie powinno byc problemu z wymeldowaniem. Ale niepotrzebny ten stres i bieganina po urzedach.
      • ankas4 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 12:19
        Wspolczuje, i tez radze szybko i po cichu jak sie da ich wymeldowac, bo to moze byc niezla przeprawa jak ich ktos 'zyczyliwy' uswiadomi, zapewne nic Wam zrobic nie mogą,ale moze to byc mega męczące. Napisz koniecznie co sie dowiedzialas, moze jednak to jakas błedna informacja, a swoją droga myślę.ze warto też jak juz bedzie po poszukac kto zawinił, bo to najwyrazniej jest zaniedbanie urzędnicze.

sciskam
        • malenkie7 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 12:40
          a kto ma prawo wlasnosci do mieszkania?
          • gismol77 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 13:00
            ja jestem właścicielem
            • malenkie7 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 15:42
              wiec raczej to Ty decydujesz o tym, kogo meldujesz w swoim lokalu, mysle, ze bedzie to kwestia formalnosci, ktore jakis urzednik przeoczyl.
              choc jak przypomne sobie film "Nie ma róży bez ognia..." - no ale to inne czasy:)
    • bubunia1 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 15:54
      A skąd wiesz, że są zameldowane?
      ja teraz odpaliłam aplikacje i aplikacja podpowiada osoby, które możesz wskazac ze aktualnie sa zameldowane lub mieszkaja w danym mieszkaniu
      ale
      to nie są osoby, które AKTUALNIE są zameldowane
      mi wyskoczyły dane poprzednich właścicieli i ich dzieci a wiem, na 100% że są wymeldowani

aplikacja tylko pomocniczo ściąga ich dane
    • dmgr Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 05.04.11, 17:44
      A to nie są przypadkiem dane z poprzedniego spisu powszechnego? Może wcale nie jest tam nikt prócz Was zameldowany. Wiecie jak to w Urzędach, może nie mają spisane od koleżanek obok tylko podają co jest wprowadzone w komputer w Wydziale organizacyjnym zajmującym się spisem powszechnym.
      • gismol77 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 06.04.11, 08:27
        No i niby nie mam czym się martwić. wg pani z urzędu miasta tych osób nie ma zameldowanych w moim mieszkaniu. była zdziwniona, bo podobno to ona wysyłała do gusu dane na dzień 31.01.2011. i nie wie skąd taki bląd. skserowała sobie print screen ze spisu powszechnego, który jej pokazałam, gdzie widniały wszystkie osoby zameldowane. stwierdziła, że gdyby były zameldowane to decyzją administracyjną bez ich udziału można by ich wymeldować.
        ale dziś jeszcze tam pójde, żeby mi na piśmie dała, że nikogo oprócz mnie i moich córek nie mam na stanie.
        mam nadzieje, że to początek i koniec tej historii
        • klarysa007 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 06.04.11, 08:38
          Gismolku, współczuję nerwów! Mam nadzieję, że to koniec tematu będzie.
          Między innymi po to jest ten spis żeby powyłapywał wszelkie gafy i niedopatrzenia urzędnicze. Ale głośno się tego jako powodu nie podaje :)
          • alcea3 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 09.04.11, 16:57
            a czy ktos mogłby mnei oswiecic o co chodzi z tym spisem?:)
            • m_k8 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 09.04.11, 17:51
              Patrycja tu masz info www.stat.gov.pl/gus/nsp_PLK_HTML.htm spis jest obowiązkowy, ale można go zrobić przez internet zamiast czekać na rachmistrza spisowego.
              • alcea3 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 09.04.11, 18:03
                A gdzie jest napisane,ze obowiazkowy? Co jesli się nie wyspowiadam ?
                • ankas4 Re: Spis powszechny i niespodzianka (niemiła) 09.04.11, 20:40
                  kare sie dostaje finansowa jest i podobno dotkliwa... mnie tez to oburza, ze musze obcym ludziom opowiadac o swoich bardzo domowych sprawach...
                  • klarysa007 Co do spisu 09.04.11, 23:41
                    Spis jest obowiązkowy i w ostatecznym rozliczeniu odmowa może kosztować nawet 5 tysięcy zł. Ale naprawdę nie ma na co się oburzać. 75% z nas będzie musiało odpowiedzieć na jakieś 6 pytań dotyczących miejsca zamieszkania, języka, narodowości i tyle! 25% jest wytypowane do spisu szczegółowego czyli do odpowiedzi o prace, migracje, mieszkanie. Do tego dochodzą pytania o niepełnosprawność i np dzietność ale na nie można nie odpowiadać.
                    No i to co najważniejsze. W momencie kiedy rachmistrz Was spisze, a koordynator sprawdzi prawidłowość spisu znikacie jako osoba. Już nie figurujecie jako Jadzia Kowalska lat 33 z dziećmi Jackiem i Agatką tylko jako kobieta lat 33 z 2 dzieci. I tylko tak się liczycie do statystyki.
                    A najłatwiej jest się spisać przez internet i mieć z głowy :) Mnie netowe spisanie 7 osób zajęło 10 minut. Z tym, że nas szczegółowy spis nie trafił :)
                    • ankas4 pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 00:50
                      Wiec mi powiedzcie , bo sie juz zakreciłam... to jest ten spis obowiązkowy czy nie , w sensie,ze jesli nie bede wytypowana do tego spisania to nie musze sie spisywać?
                      • solaris31 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 01:44
                        tak, spis jes obowiązkowy - i ten zwykły, z 6 pytaniami, i ten rozszerzony. tyle , że w rozszerzonym na pytania tak zwane - drażliwe / religia, dzietność itd/ nie musi sie odpowiadać.

ja spisałam rodzinkę przez net, i juz mnie nikt nie będzie nawiedzal w domu. nie zostałam wytypowana do spisu szczegółowego, więc spisanie nas wszystkich zajęlo mi z górą 10 minut.
                        • alcea3 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 10:15
                          bezsens..
                          spis rozumiem dotyczy osob pełnoletnich?? Malwa nie musi odpowiadac na tre dziwne pytania?
                          • klarysa007 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 10:23
                            Malwa nie ale Ty za Malwę tak :) Deklarujesz za nią tylko te "podstawowe" sprawy i to naprawdę nie zajmuje wiele czasu.
                            • alcea3 klarysa 10.04.11, 10:46
                              Naprawdę? To juz totalny idiotyzm!!
                            • gismol77 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 10:48
                              No niezgodze się ze tylko na podstawowe. O ile pytań o żywe urodzenia przy dziewczynach mi oszczedzono to odpowiadanue w imieniu 3latki na pyt. o poczucie narodowej przynależności czy na pyt. odnośnie niepelnosprawnosci utrudniającej funkcjonowanie w ostatnich 6mcach to wg mnie bezsens
                              • klarysa007 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 10:58
                                Gismolku, mówiłam o spisie podstawowym. Wam trafił się szczegółowy z tym, że o ile wiem pytania o dzietności i niepełnosprawność są nieobowiązkowe. A co do przynależności dzieci łączy się to z przynależnością rodziców. Na zasadzie gdyby mama zgłosiła przynależności tylko jedną, a tata dodatkowo np. śląską ;) to jaką podadzą dziecku? Pytanie ciekawe dla statystyków, a to przecież właśnie dla statystyków te odpowiedzi :)
                                • aga_junior Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 12:51
                                  a do kiedy trzeba się spisać?
                                  • klarysa007 Re: pytanie co do obwiązku...! 10.04.11, 13:51
                                    Spis trwa do końca czerwca ale internetowo można się będzie spisać tylko do połowy czerwca. Z tym, że rachmistrzowie już chodzą i spisują więc jeśli ktoś nie lubi takich "gości" to im szybciej się spisze tym lepiej, bo wtedy nie trafia wcale na terminal rachmistrza. Aaaaa i nawet jak rachmistrz przyjdzie można zadeklarować, że się spiszemy przez internet i się pożegnać :) Jeśli jednak się nie spiszemy - rachmistrz wróci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka