azi81 21.05.11, 22:03 Poproszę o sprawdzone przepisy na leczo i gulasz :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaudia020707 Re: Help!Przepis potrzebny! 21.05.11, 23:17 Hmm...a ja bym chciała wiedzieć jak przyrządzić szparagi:) Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Help!Przepis potrzebny! 22.05.11, 23:30 Szparagi są tu: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,124765013,124765013,Dania_na_maj_szparagi_i_truskawki.html Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Help!Przepis potrzebny! 22.05.11, 23:36 dzięki klarysa:) musze w końcu wypróbować jakiś przepis na szparagi Odpowiedz Link
latortura Re: Help!Przepis potrzebny! 22.05.11, 23:59 leczo: można do niego dać przeróżną wędlinę (oprócz drobiowej), szynkę, wędzonkę, kiełbasę (ja daję taką dobrą swojską/wiejską - a nie np. śląską itp), boczek - pokrojone w kostkę - wszystko to przypiekam lekko na patelni, do tego cebulka w kostkę, pieczarki pokrojone (tak poprostu posiekane), papryka w kosteczkę (czerwona ale mile widziane równiez inne kolory, żółta, pomarańczowa), ja dodaję tez kukurydze z puszki, do tego pomidory - często daję z puszki, krojone, bez skórki + ten sos pomidorowy, który tam jest, oczywiście można dac tylko świeże pomidory - to na wersję letnią gdy juz są nasze, dobre, ja daję i z puszki i takie, przykryć pokrywką, zeby się dusiło i pusciło sok, dodaje na koniec ciut koncentratu pomidowowego ale nie zawsze, sól, pieprz, można trochę papryki czerwonej słodkiej, bazylię - bo pomidory ją lubią, można dać inne przyprawy, majeranek, trochę czosnku itd, no a gulasz, hm... najlepiej smakuje wołowy, mięso pokrojone w dużą kostkę, lekko podsmazyc - nie solić od razu bo moze byc twardawe, ja podlewam je pozniej gorącą wodą i duszę pod przykryciem, robię je ok. 1,5 - 2 godziny - wtedy jest mięciutkie, czasem zbieram sos - mięso puszcza fajne soki, pozniej znów podlewam goraca woda i znów zbieram gdy utworzy sie sos, pozniej w garnuszku podgrzewam sosik, doprawiam, dodaję np. trochę smietany lub jesli trzeba zagęstniam ciut mąką, mięso przyprawiam podczas gotowania, nigdy surowe, posolę, popieprzę, posypię ziółkami, dodam liść laurowy, ząbki czosnku, na koniec dolewam wczesniej zebrany sos, mieszam i już ;) niedawno własnie miałam gulasz ;) acha, wedle uznania można zrobic gulasz z warzywami itd, ja pisałam o takim gołym, do ziemniaczków, kaszy, smacznego Odpowiedz Link