Dodaj do ulubionych

Info z przedszkola

30.08.11, 20:26
Nie wiem, jak w waszych placówkach to wygląda, ale u nas optymistycznie:
7:30- 13:30 bezpłatnie
dodatkowe 0,5h- 1zł; 1h- 2zł
wyżywienie (4posiłki)- 5zł/dzięń
ja zapisałam 7:30- 14: 30, czyli max 150zł/miesiąc + 130zł ołat dodatkowych na semestr (rytmika 35zł /sem + ubezpieczenie 35zł/sem + wyprawka 35zł/sem + komitet rodzicielski 25zł/sem)

Nie jest źle, a już się bałam :D Życzę Wam równie pozytywnych wieści!
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Info z przedszkola 30.08.11, 20:34
      zalasso trzy ając dziecko godzine ponad "normę" tez placilabym niewiele...
      Chodzi o to,ze przedszkole ma byc dla osob pracjacych ja pracuje do 16 czyli musze odebrać do 17 czyli od 12 to jest codziennie 5 h płatnych co daje miesiecznie 430 opłaty + 40 zł zajęcia dodatkowe + rada rodziców, nie jest juz tak kolorowo prawda?

Z ciekawosci kto odbiera Ci dzieci o takiej godzinie?
      • zalasso Re: Info z przedszkola 30.08.11, 21:35
        No wiem, że jak ktoś musi cały dzień opłacić to już takim optymizmem nie wieje. Ja ze względu na dzieci zrezygnowałam z pracy etatowej na rzecz własnej działalności, pracuję od 13 do wieczora w sezonie; jak mnie nie ma to dziecia odbiera mój Tato, który pracuje godzinowo (wychodzi wcześniej) lub Mama po pracy lub opiekunka Wojtusia; dodatkowo pozostaje opieka nad młodym- tu udzielamy się wszyscy+opiekunka.
        Więc żeby zarobić cokolwiek- rozbudowałam logistykę :) aczkolwiek łatwo mi mówić, bo zawsze mam kogoś, kto mi pomoże w opiece (choć niestety nie do końca chętnie, ale nie można mieć wszystkiego). Bardzo marzą mi się dziadkowie na emeryturze, ale jak moi rodzice się zdecydują (Tato), bądź dojdą do wieku emerytalnego (Mama), to moje dzieciaki będą już duże :)
    • effka_81 Re: Info z przedszkola 30.08.11, 20:50
      U nas w przedszkolu mamy jeszcze w tym roku program unijny i ja płacę tylko za jedzenie czyli 5zł, wszystkie dodatkowe zajęcia też są opłacane z programu jak również wszystkie wycieczki do kina, zoo, teatru, oraz paczki na Mikołaja.
    • klarysa007 Re: Info z przedszkola 30.08.11, 22:24
      U nas stawka żywieniowa jest 7 zł, a godziny po 13 po 5zł i już mi wszystko szybuje w górę :(
      Nie mówiąc o tym, że przedszkola ratują głównie pracujących więc dzieci są tam zwykle od 7-7.30 do 16.30-17 i wtedy się tych godzin dużo więcej nazbiera. Cienko to widzę niestety.
      • malenkie7 Re: Info z przedszkola 30.08.11, 22:34
        szczerze, to ja kompletnie tego nie rozumiem. policzylam, i w przypadku naszego przedszkola, ten, kto bedzie zostawial dziecko po 13ej, sporo doplaci. ok, ale co dalej? na co pojda te pieniadze? do tej pory przedszkole funkcjonowalo dzieki oplacie stalej ok. 132 zl od dziecka - rozumiem, ze teraz poziom opieki, zajec, przedszkola w ogóle sie nieco podniesie?
        czy jestem naiwna?..;P
        • aga_junior Re: Info z przedszkola 31.08.11, 06:52
          malenkie
          no naiwna :D

moim zdaniem przedszkole musi sobie uzbierać tą opłatę wstępną właśnie tymi godzinami nadliczbowymi. Dla mnie cały ten cennik oczywiście jest najmniej korzystny dla osób które pracują i nie mają babć do pomocy.
          Pojechałam wczoraj do przedszkola ale u nas jeszcze nic nie wiadomo :-/
          • ridibunda Re: Info z przedszkola 31.08.11, 07:03
            Ja pierniczę, 5 zł, to zdzierstwo!
            U nas 2,39, ale jest jeszcze jeden haczyk - wg. naszych władz, wszelkie zajęcia płatne muszą być realizowane po 13 - po tych bezpłatnych godzinach. Wiec ja, w tym roku pracująca na pół etatu, mogę odbierać dziecko o 13 - po 5 bezpłatnych godzinach, ale gdybym chciała, żeby dziecko obejrzało teatrzyk ,uczestniczyło w rytmice, zajęciach z filharmonii itp. - muszę zapłacić za te zajęcia (co zrozumiałe) i jeszcze dodatkowo za godziny, na które zostaje w przedszkolu na te zajęcia! To jakiś kolejny potworek edukacyjny, te przedszkola w takim kształcie jak teraz.
            No i fakt - pracujący do 15-16 zapłacą za przedszkole dużo, dużo więcej.
            • f3f Re: Info z przedszkola 31.08.11, 07:42
              To Wam jeszcze napiszę jako ciekawostkę jak jest u nas.
              W mojej miejscowości jest wiecej chętnych niż miejsc w przedszkolach, więc o przyjęciu decydowało to czy dziecko ma inną opiekę czy nie, a pierszeństwo mają dzieci przyjmowane na minimum 8 h (więc każdy gdrzecznie pisał że 8 lub wiecej godzin dziecko spędzi w placówce.
              I teraz wszyscy muszą płacić za godziny od 13 do 16. Oczywiscie mogą zabrac dziecko np. o 13 ale płacić do 16 muszą wszyscy - właśnie za te deklarowane 8 h. Radzę sięwieć upewnictym, które chcą zabierać dzieci o 13 czy u nich też nie jest podobnie.
              Mnie to bardzio nie dotyka - bo ja i tak pracuje - ale mamy "domowe" chodzą wkurzone.
              Musze się tylko dowiedzieć co w sytuacji gdy mój syn ma bycw przedszkolu 6.30 - 15 (8,5 h) czy (a jeżeli tak to dlaczego) mam płacić do 16 ?jak limit 8 h bedzie "zrobiony"?

BTW Ktoś wie czemu zrezygnowano z opłaty stałej na rzecz takcich dziwnych rozliczeń??
              • ridibunda Re: Info z przedszkola 31.08.11, 07:54
                U nas można, ja też napisałam w deklaracji ze na 9 godzin ją dam, ale ponieważ zmieniły mi się warunki pracy daję na mniej i nie ma problemu. Nikt też nie traktuje tych deklaracji poważnie, bo my zamiast tego teraz podpisujemy umowę z przedszkolem, w której deklarujemy, na ile godzin dziecko zostaje. Ja wpisałam 5, zobaczymy jak to się rozstrzygnie. Obawiam się, że jak nasi włodarze się dowiedzą, że są takie hece w Polsce, że ludzie są zmuszani do płacenia za więcej, to i u nas coś takiego się pojawi.
                • f3f Re: Info z przedszkola 31.08.11, 07:58
                  Ridibunda - u nas wynika to z faktu braku miejsc w przedszkolach państwowych dla wszystkich chętnych. Wiec jakby kontrola im wykazałą, że przyjeli dzieci na 5h a nie przyjeli takich na 8 czy 9 to by mieli "przechlapane". Jak u Was nie ma problemu z miejscami to raczej nie będą nic zmieniać.
                  • ridibunda Re: Info z przedszkola 31.08.11, 08:06
                    Problem jest u nas niesamowity, mnóstwo dzieci się nie dostaje. No ale nie ma jak też za bardzo udowodnić tego, że dziecko nieprzyjęte zostawałoby na dłużej. U nas deklaracja nie jest wiążąca, wiążąca jest umowa podpisana z przedszkolem.
                    Jak czytam Wasze posty, to zaczynam się niepokoić, ze i u nas mogą coś pozmieniać. Wtedy połowa mojej półetatowej pensji pójdzie na przedszkole, kolejna część na dojazdy i przestanie mi się opłacać pracować.
                    To wszystko jest szalone.
    • takatoszymura Re: Info z przedszkola 31.08.11, 08:41
      U nas niepłatne 9.00-14.00, sprytne bo jak ktoś przyprowadza dziecko wcześniej to ma do zapłacenia za godzinę/y przed niepłatną dziewiątą rano. U nas opłata za godzinę 3,50 zł, ale dla rodzeństwa 2,50 zł. W sumie będę płaciła z 600 zł za obydwoje. Co z opiekunką, która ich odbiera daje sumę 1200 zł miesięcznie :-( Do tego dojdą opłaty za jakieś zajęcia dodatkowe w przedszkolu, komitety, klasowe, kredkowe, wycieczkowe, książki dla 4-latków, książki dla 6-latków. Chciałam ich jeszcze zapisać na jakieś dodatkowe zajęcia ruchowe po przedszkolu. Po co ja pracuję ???????!!!!!!!!!!!!! Na waciki mi zostanie z pensji :-(
      Podobno teraz przedszkole będzie odnotowywało wychodzenie dziecka z dokładnością do 5 minut, żeby płacić za faktyczny pobyt dziecka. Pod koniec miesiąca ma to być sumowane i rozliczane.
      • aga_junior Re: Info z przedszkola 31.08.11, 09:17
        takatoszymura napisała:

Po c
        > o ja pracuję ???????!!!!!!!!!!!!! Na waciki mi zostanie z pensji :-(

Oj nie narzekaj, przecież jesteśmy objęte polityką prorodzinną naszego kraju :D aż strach się bać gdyby miała być 'anty rodzinna " :D
    • maadga Re: Info z przedszkola 31.08.11, 09:06
      Jak Kuba chodził do przedszkola 3lata temu wprowadzili właśnie ten system u nas w mieście. Ale wtedy już cena za każdą godzinę dodatkowo w miesiącu płaciliśmy 25zł czyli np do 16 kosztowało nas to 3*25 + 5,5 za wyrzywienie. Lilka jest w prywatnym już 3-ci rok i sobie bardzo chwalę, ale nie mogę się doczekać przyszłego roku kiedy Lila pójdzie do szkoły a ja będę miała dwójkę dzieci w jednej placówce, alez to będzie ułatwienie życia :D Byle przetrwać ten rok.
      • ridibunda Re: Info z przedszkola 31.08.11, 09:21
        OOO i ja na to czekam, w przyszłym roku posyłam małą szkolnej zerówki do szkoły starszaka, ale będę mieć wtedy fajnie i prosto.
        • 27agnes72 f3f 31.08.11, 15:10
          Ja rozumiem, że my potrzebujemy przedszkole głównie dlatego, że pracujemy i jesteśmy zmuszone zostawić gdzieś dziecko ale projekt miał na celu to, że dziecko nie chodzi do przedszkola bo rodzice muszą iść do pracy tylko to, żeby WSZYSTKIE dzieci mogły się w pewnym wieku rozwijać i przygotowywać do szkoły i żeby każdego było na to stać....Dlatego do 13.00. prawie za darmo. No jak zwykle im nie wyszło za bardzo z tym rozwiązaniem....
    • pabia_a Re: Info z przedszkola 31.08.11, 15:48
      u młodego stawkawynosi 2,63zł. za każdą rozpoczętą godzinę (dziecko od godz. 8-13 przebywa w przedszkolu bezpłatnie) + 5,50 dzienne wyżywienie, rozliczanie odbywa się zgodnie ze złożoną wcześniej deklaracją i nie ma możliwości naniesienia
      • pabia_a Re: Info z przedszkola 31.08.11, 15:50
        zmian ( gdzieś mi uciekło):)
    • metanira Re: Info z przedszkola 31.08.11, 18:59
      Ja jeszcze nie wiem, ile u nas będzie kosztowało przedszkole, zebranie jest dopiero we wtorek.
      Za to u nas nie można wybrać dowolnej ilości godzin, można albo te 5 bezpłatne, albo 8, 9 lub 10. A mnie wystarczyłoby 7 godzin (pracuję 6, od 8.00 do 14.00, M zaprowadzałby młodego na 8.00, bo pracuje od 9.00), więc też nerwa mam :/
      • burdziaa Re: Info z przedszkola 31.08.11, 19:46
        Wzrosło o 30 zł.
        • zabka11 Re: Info z przedszkola 31.08.11, 22:15
          Nam wyjdzie 350zł (9h dziennie+3 posiłki)+RR i dodatkowe zajęcia to pewnie z 420zł msc będzie....czyli ok. 70zł więcej niż w zeszłym roku. W umowie trzeba określić godziny i ściśle się ich trzymać, 3 razy jak przekroczysz czas, to trzeba aneksować umowę i płacić więcej.....No nic, trzeba to wziąc na bary...ale powiem Wam, że mimo iż dotknęła mnie podwyżka, to jednak uważam, że nowe zasady są sprawiedliwe....płaci się za to z czego się korzysta. Fakt, że to wygląda tak, że jak pracujesz całymi dniami, to stac Cię na płacenie...twoje szczęście jak masz babcie niepracującą, a jak nie masz to bieda...ale z drugiej strony czemu Ci co mają możliwośc odbierania dzieci wcześniej, i z niej korzystają, to mają płacić za cały wymiar? Teraz wyjdzie im ok. 100zł mniej, więc...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
          Ja generalnie wyznaję zasadę, że płacę za to z czego korzystam, nie na odwrót, więc...biorę na bary;)
      • metanira Re: Info z przedszkola 07.09.11, 10:34
        No więc u nas jednak można wybrać dowolną ilość godzin ponad 5-godzinną podstawę programową - ta deklaracja z czerwca była w oparciu o informacje z marca, które w czasie wakacji się zmieniły. Jeśli chodzi o mnie, to zapłacę tylko kilka złotych więcej niż w zeszłym roku, ale to dlatego, że posyłam Konrada na 7 godzin, więc płacę tylko za dwie. Gdyby tych godzin było więcej, to poważnie trzepnęłoby mnie to po kieszeni :/ Stawka żywieniowa 4,5 zł jak w zeszłym roku. No i okazało się, że Konrad jest w grupie składającej się z większości dzieci z jego grupy zeszłorocznej i u poprzedniej pani :) Tak więc ja jestem naprawdę zadowolona :)
        • beata9660 Re: Info z przedszkola 07.09.11, 11:26
          w naszym przedszkolu jest:
          -stawka żywieniowa wzrosła do 6zł
          -godzina kosztuje 1.80zł
          -bezpłatne godziny od 8-12
          -komitet 200zł(podnieśli o 50zł!można płacić w ratach jeśli kogoś stać może więcej:)) -ubezpieczenie 38zł -składka na art. papiernicze 24zł(opłata jednorazowa) -składka na papierowe ręczniki 12zł(opłata jednorazowa) -rytmika 25zł 30 minut 1x na tydzień (po godzinie 13) -dodatkowa karta do czytnika 5zł
          -2 książki +jakaś książeczka informacyjna dla rodziców pewnie jakieś 30-35zł
    • dmgr Re: Info z przedszkola 31.08.11, 22:43
      U nas jako, że Gdynia testowała ten sposób jako pierwsza te zasady płacenia za godziny obowiązują już od trzech lat. Są dobre dla ludzi niepracujących, którym jakimś cudem udało się aby dziecko dostało się do przedszkola i chodzą na 5 godzin. U nas za "normalny" wymiar czasu pracujących rodziców wychodzi ponad 400 zł. W momencie wejścia w życie zmian opłaty wzrosły o około 150 zł bo wcześniej płaciłam 250 zł. Do tego te 5 godzin jest stałe od 7:30 do 12:30 a kolejny wymiar to 8 godzin (nie możesz wybrać np. 6 czy 7 godzin), godzina płatna bodajże 3 zł, tylko pełne godziny. Spóźnienia 10 zł a po 17-tej 50 zł za każdą rozpoczętą godzinę.
      • zalasso Dmgr 01.09.11, 08:51
        No u Was to hardcorowo :) te kary za spóźnienia i te 50zł...
        Z tego, co tu wyczytałam, to u nas jednak najtaniej- 2zł za godzinę; a jak ktoś chce połówkę to 1zł.
        U nas za 8h pobyt- 120zł + 100 zł wyżywienie; ze wszystkimi dodatkami max 250 zł miesięcznie
    • qwoka Re: Info z przedszkola 01.09.11, 10:18
      U nas taki system był juz w zeszłym roku. Maja jest zapisana na 9 godzin (ale nigdy tyle nie jest, zwykle 7-8) czyli dopłacamy za 4 godz. Nie pamietam jakie dokłdnie są stawki, ale w zeszłym roku przy tym systemie, z jedzeniem wychodziło ok 220 zł/mc. Ciekawe czy w tym roku coś sie zmieniło. Jutro zebranie.
      • ewlinp Re: Info z przedszkola 01.09.11, 10:38
        bylam wczoraj na zebraniu i wyszło na to że martwiłam się na zapas, godziny od 8-13 są bezpłatne, płatne są tylko 2 h!!! dziennie 13-15 zamiast stałej opłaty, czyli wyjdzie nawet tanio bo ok. 280 zł bez płatnych zajęć i o ile młody bedzie miał 100% frekwencję, bo za każdą nieobecność dziecka rodzic nie płaci. 7 zł wyżywienie, jest ok...
        • agasar79 Re: Info z przedszkola 01.09.11, 16:21
          to u nas jest całkiem tanio, 126zł (razem z pzu)+ 5zł dziennie za wyżywienie, wychodzi średnio przy maksymalnym chodzeniu około 230zł. Przodszkole czynne od 5:50-17. Wszystkie zajęcia gratis (rytmika, angielski, religia i chyba jeszcze coś). przedszkole prywatne katolickie :)
          • a090707 Re: Info z przedszkola 01.09.11, 16:45
            U nas po staremu (ciekawe dlaczego) czyli czesne 70 zl i wyzywienie 4,20 zl za dzien. Wychodzi ok.170 zl miesiecznie, angielski i rytmika po 15 zl.
    • klarysa007 Re: Info z przedszkola 01.09.11, 18:55
      Na szczęście dużo gorzej wyglądało to jako przepis niż jest w rzeczywistości :)
      Przed 8 jest bezpłatnie i od 8 do 13 - te 5 godzin programowych też bezpłatnie. Płatne mamy TYLKO dwie godziny od 13 do 15 i u nas to koszt 3,05/h. Po 15 znów bezpłatne. Średnio wyjdzie 30zł więcej na miesiąc. Tyle, że u nas stawka żywieniowa to 7 zł więc nietanio. Kolejny minus to problem z zajęciami dodatkowymi, które zwykle odbywały się właśnie między 13-15. Marta czekała żeby być starszakiem i chodzić na tańce (u nas maluchy nie chodziły) A teraz tańce mogą być jedynie po 15 (bo nie może być podwójnie opłacany ten sam czas) i nie zbierze się grupa :( Będziemy próbowały w MDK ale ona chciała z koleżankami... Za to dzięki unijnemu programowi mamy angielski, rytmikę i logopedę darmo więc zajęcia będą :)
      Odetchnęłam, bo pierwsze wyliczenia mnie powalały.
      • dziunia27 Re: Info z przedszkola 01.09.11, 19:02
        u nas zebranie dopiero w srode,
        ale z tego co mi wiadomo, jak dyrektorka mówiła w marcu i taka umowe podpisywałyśmy
        to przedszkole jest od 8 do 17, w tym 3 posiłki, rytmika, religia, angielski, logopeda i to wszystko w cenie 320zł miesiecznie plus 28zł ubezpieczenie czyli 350zł.
        ale szczegóły tak jak mówiłam dopiero poznam, bo może cos uległo zmianie
        • aga_junior Re: Info z przedszkola 01.09.11, 20:41
          U nas zebranie we wtorek :-/
          Wstępne wyliczenia bez opłat od 8-13 powyżej 8,20 za dzień czyli miesięcznie 180 zł + 8,00 stawka żywieniowa :(
          Jeśli wejdzie logopeda na program unijny to będę płacić mnw. tyle co w zeszłym roku czyli ok 350,00 zł miesięcznie.
    • cui Uwierzcie mi, że u Was to lajcik... 01.09.11, 21:26
      W naszym przedszkolu program jest realizowany w godzinach 8-12 (WTF???!!!). Za wszystkie godziny po 12 płacę 3,5 zł (chyba najwyższa stawka w Polsce...). Mikołaj uczęszcza do przedszkola w godzinach 8-16.30 (czasem do 17). Czyli za każdy dzień jego pobytu w przedszkolu zapłacę średnio 15,75 zł. Do tego stawka żywieniowa 6 zł - za wrzesień zapłacę 478!!! I wychodzi na to, że moje dziecko ma tylko 4 godziny bezpłatnej edukacji...
      Zagotowałam się....
      • klarysa007 Cui 01.09.11, 21:31
        Coś jest u Was nie halo, bo to ustawa nakłada obowiązek 5 bezpłatnych godzin więc nie może być cztery!!! Godziny od/do są zależne od statutu przedszkola ale ich ilość już nie. Tak w każdym razie mówiła dziś u nas dyrektorka.
        • cui Re: Cui 01.09.11, 22:08
          No właśnie. Też mam takie wrażenie. Dziś na zebraniu była mega kłótnia o te godziny... Trudno się dziwić. W planie dnia naszego przedszkola jest wyraźnie napisane, że do godziny 8 jest schodzenie się dzieci a podstawa programowa jest realizowana dopiero po śniadaniu (które jest o 8.15). Czuję, że w przedszkolu będzie dym.... Nawet liczę na to...
          Co nie zmienia faktu, że usłyszeliśmy dziś, że godziny 7-15 są narzucone przez miasto.... Taaaa...
          • cui Re: Cui 01.09.11, 22:10
            Miało być 7-12.
            • smolineczka Re: Cui 02.09.11, 05:16
              Kraków jest teraz jednym z najdroższych dla przedszkolaczków, bo podniósł opłaty aż do 3,50 za godzinę :-( oprócz tego, w naszym przedszkolu stawka żywieniowa w tym roku też podrożała do 6,50 dziennie (wymyślili, że będą dawać cztery posiłki zamiast trzy: mają wprowadzić owoc jako drugie śniadanie). cieszę się z tego, że płacę za dodatkowe trzy godziny, a nie cztery lub więcej, jak w przypadku innych rodziców, którzy, na przykład, pracują daleko od przedszkola i muszą codziennie dojeżdżać po kilka godzin. jak się uda nam z mężem taki układ jak w roku poprzednim: on zaprowadza Marysię do przedszkola na 8 (ja pracuję co drugi tydzień od 7) - ja ją odbieram; lub ja zaprowadzam w przypadku kiedy mam pracę do 19-tej, a on odbiera, - to Mała nie będzie musiała przebywać w przedszkolu dłużej niż w tamtym roku. szkoda, oczywiście, że przedszkole podrożało, a jeszcze bardziej tego, że angielski, taniec, rytmikę, gimnastykę chcą teraz przenieść na po 15-tej czy po 16-tej - dokładnie nie wiem jeszcze jak dyrekcja chce rozegrać sytuację z zajęciami dodatkowymi, bo zebranie dopiero będzie... natomiast liczenie minutek i wpisywanie do tabelki czasu przebywania dzieci w przedszkolu wyglądało wczoraj tak, że do pani woźnej rano i popołudniu rodzice ustawiali się w kolejkach:-/
              • uczula Re: Cui 02.09.11, 13:51
                nie wiem jak jest u nas.
                nM odprowadza Michalka no i oczywiscie sie nie dopyta
                Michalek chodzi od 8 rano do 15
                musze go uczulic, bo w poprzednim roku placilismy okolo 300 zl (360 nawet)
                tez sie tego boje, a co mi sie obilo o jakas batalie u mnie w miescie , ale to chyba chodzilo o oplaty za zlobki a nie przedszkola.

Czy zdajecie sobie sprawe, ze za rok nasze 5 latki beda szly do zerowki w szkole i nie bedzie juz innej mozliwosci?
                • f3f uczula 02.09.11, 13:55
                  > Czy zdajecie sobie sprawe, ze za rok nasze 5 latki beda szly do zerowki w szkol
                  > e i nie bedzie juz innej mozliwosci?

Ale to co zlikwidują zerówki w przedszkolach? ja bym wolała by chodził do zerówki w przedszkolu :/
                  • klarysa007 Re: uczula 02.09.11, 14:10
                    Nasza dyrektorka powiedziała, że nasze przedszkole już pięciolatków nie ma i wszystkie chodzą do oddziałów szkolnych, w mieszanych grupach z sześciolatkami. Zerówek w przedszkolach już nie będzie.
                  • monikaj21 Re: uczula 02.09.11, 14:17
                    > Ale to co zlikwidują zerówki w przedszkolach? ja bym wolała by chodził do zerów
                    > ki w przedszkolu :/

Z tego co wiem to nie (przynajmniej u nas). Z przedszkola w wieku 6 lat dziecko pójdzie do 1 klasy. W przedszkolach likwidowane są od kilku lat (u nas już prawie wszędzie są zlikwidowane) oddziały 6 latków, a 5 latki realizują program zerówki.
                    Oczywiście jeśli zerówka jest w szkole to można do niej zapisać a nie do przedszkola.
                    • aga_junior Re: uczula 02.09.11, 14:34
                      U nas pięciolatki w tym roku są w przedszkolach.
                      Za rok jak będzie jeszcze nie wiadomo
                    • borowka78 Re: uczula 02.09.11, 14:36
                      u nas juz byly takie opłaty w ubiegłym roku.
                      Szymek bedzie odbierany przez ciocię około 15. Czyli tylko 2h płatna. Poki co.
                      Zebrania jeszcze nie było, zobaczymy co powiedza.

a w p-lu zerówka jednak będzie, ale ja i tak Szymka posle do szkolnej.
                • alcea3 Re: Cui 02.09.11, 19:59
                  uczula napisała:

> Czy zdajecie sobie sprawe, ze za rok nasze 5 latki beda szly do zerowki w szkol
                  > e i nie bedzie juz innej mozliwosci?

Malwina zostaje jeszcze rok w przedszkolu po prostu idzie do kolejnej grupy
                  >
              • alcea3 Re: Cui 02.09.11, 19:57
                W naszym przeszkolu jest dokładnie tak samo 7-12 bezpłatnie a do 8 jest schodzenie dzieci wiec co to za czas "realizacji podstawy programowej?" u nas dopiero przed zebraniem tez czuje dym
                • m_k8 Re: Cui 04.09.11, 09:07
                  U koleżanki wszyscy płacą minimum za 4h bo przy rekrutacji podawali pobyty 9h. I to jest uważam badzo dobre rozwiązanie.
                  U nas bezp. godz. 7-12 i jeżeli chodzi o realizację podstawy to obejmuje ona także tzw. czynności samoobsługowe więc wg. Pani Dyrektor bezp. godz. ustalone są ok.
                  • malea1 u nas: 04.09.11, 19:22
                    2,80 za każdą dodatkową godzinę poza 8-13 i 7 zł stawka żywieniowa, więc dosyć drogo wychodzi.
                    • alcea3 mk8 04.09.11, 21:21
                      Magda ile u was sawka żywieniowa??
                      • f3f jeszcze o opłatach... 05.09.11, 12:59
                        Dziewczyny jak jest u Was z tymi opłatami za godziny w przypadku nieobecności (choroby) czy są zwracane za każdy dzień? Bo słyszałam, że u nas (dokładnie dowiem się na zebraniu popołudniu) są oddawane dopiero od 15 dnia nieobecności. Przecież b. rzadko choroba + ew. rekonwalescencja trwa dłużej niż 2 tygodnie... qrcze to tak jakby zostawili opłatę stała ...tylko wyższą...
                        • aga_junior Re: jeszcze o opłatach... 05.09.11, 13:06
                          f3f u nas mają być odliczane dopiero w drugim dniu choroby, jeśli się oczywiście zgłosi nieobecność dziecka.

Wychodzi na to, że u nas wysoka stawka za wyżywienie 8.00 zł
                          • f3f Re: jeszcze o opłatach... 05.09.11, 13:08
                            hmm no w 2 to nie to samo co w 15 :)
                            qrcze
                            • ewlinp Re: jeszcze o opłatach... 05.09.11, 13:54
                              u nas za nieobecność nie płacimy NIC - czyli nie płaci się za godziny płatne (w Radomiu dzięki Prezydentowi Miasta płacimy tylko za 2 dziennie po 3,04 zł)i nie płacimy tez za wyżywienie, czyli 0 zł za każdy nieobecny dzień :)
                              • andzia84 Re: jeszcze o opłatach... 05.09.11, 14:49
                                wyżywienie 8 zł u nas kosztuje a zwracać mają za każdy zgłoszony dzień nieobecności
                                • meniaaa Re: w gminie Wieliczka 05.09.11, 18:27

przyznam ze dziwi mnie to ze przedszkola samorzadowe nie sa sobie rowne i wprowadzaja inne oplaty. U nas wyglada to tak : 8-13 bezplatne, za 8h czesne 173 za ponad 8h 207zl, stawka zywieniowa 6 zl , angielski 20, rytmika 10, gimnastyka 13 zl.

173+ ok 13O (zywienie) + 20+10+13+10 (kredkowe)= 356 zl MASAKRA TOTALNA!!!
                        • f3f Re: jeszcze o opłatach... 06.09.11, 07:45
                          Naszczęście na zebraniu okazało się, że zwracają za każdy dzień nieobecności - podeszli uczciwie :) Same opłaty tez nie sa jakies wygórowane. miasto płaci za godz. 6-8, przedszkole zapewnia 8-13 a rodzic dopłaca powyżej 13.
                      • m_k8 alcea 05.09.11, 18:44
                        6 złotych. Podwyżka o 0,40 groszy
                        • ankas4 no to u nas tak 06.09.11, 01:06
                          U nas zostaje po staremu czyli 250 zł oplata stała, no i dodatki czyli jedzenie ( stawka 8 zl uwazam, ze to ZA DUŻO!) + zajecia dodatkowe i dzis np dowiedziałam się,że angielski 40 zł, piłka nozna 30 ....masakra jakas z tymi oplatami za zajecia dodatkowe i jedzenie....
    • olcia.kaktus Jakie zajęcia dodatkowe macie płatne? 06.09.11, 09:16
      U nas w przedszkolu stawka 6.30-8.00 1,80 zł, 8-13 - bezpł, 13-16 3,51 zł, 16-18 1,80 zł
      I teraz kwestia co jest w ramach tego wychowania przedszkolnego bezpłatnego - wychodzi na to, że w sumie jakieś tam zabawy itp, ale żadne z zajęć dodatkowych.
      Podobno w niektórych przedszkolach w ramach podstawy programowej jest rytmika - czy u was jest bezpłatna? chodzi o taką prowadzoną przez osobę do tego przygotowaną.
      Problemem jest też to, że dzieci po 13-stej już nie mają najlepszego skupienia, a tylko w tym czasie może być np angielski.
      Biorąc pod uwagę, że Rytmika jest 3 x w tygodniu, Angielski 2x, gimnastyka 2 x to ten czas 13-15 (bo większość ludzi zabiera dzieci o 15-stej) jest upchany do granic możliwości małego dziecka.
      A co gorsza religia jest w "zakresie podstawowym" - paranoja....
    • monikaj21 Re: Info z przedszkola 06.09.11, 13:27
      U nas opłata za przedszkole wzrosła o 200 zł...Wychodzi ponad 600 zł miesięcznie (przy założeniu, że dziecko chodzi cały miesiąc).
      • burdziaa Re: Info z przedszkola 07.09.11, 11:17
        U nas zajęcia dodatkowe to teatr-10 zł miesiecznie,angielski i rytmika w ramach czesnego.
    • smolineczka "Instrukcja obsługi przedszkolaka. Ile i za co". 07.09.11, 12:51
      "...dyrektorzy zauważyli, że dzieci, które w ubiegłym roku siedziały
      do zamknięcia placówki, teraz odbierane są znacznie wcześniej. Okazuje
      się, że rodzice są w stanie odbierać je koło 16 zamiast o 18. Podkreślają,
      że to pozytywny aspekt zmian."

Więcej...
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,10242665,Instrukcja_obslugi_przedszkolaka__Ile_i_za_co.html#ixzz1XGAK9m9e
      • uczula Re: "Instrukcja obsługi przedszkolaka. Ile i za c 07.09.11, 13:28
        no to juz wiem jak to bedzie u nas,
        wyjdzie chyba taniej mimo wszystko bo :
        darmowe 5 godzin - od 8 do 13, przed i po placimy, pierwsze 2 godziny po 4,5 (jakos tak)
        stawka zywieniowa 4,55
        za zgloszony dzien nieobecnosci dziecka nie place nic musze tylko zdazyc przed sniadaniem.
        czyli np mi za wrzesien wychodzi okolo 190 zl - jezeli przechodzi go caly.
        mi najdrozej wyszedl w zeszlym roku marzec - 360 zl! mimo, ze michal nie przechodzil go calego...
        plastyka jest darmowa, 25 zl skladki na kartki kredki itp
        paczka chusteczek higienicznych, paczka recznikow papierowych, papier toaletowy funduje pani dyrektor w tym roku
        nic nie mowili o ubezpieczeniu...hmmm

jeszcze sie musze dopytac.
        • dmgr Dziewczyny! 08.09.11, 19:56
          Kurcze trochę mnie to dziwi. U nas jak pisałam "system" działa już trzeci rok i w tym roku jest niezmieniony. U nas nie oddają za nieobecność dziecka (tylko za wyżywienie przepisują na kolejny m-c) a jak się dowiaduję w niektórych miastach oddają albo zrozumiałam to tak, że płacicie za faktyczne obecności dziecka w przedszkolu. U nas jak jest dziecko na te 10 godzin a raz jest 6, raz 10 a 5 razy wcale to i tak płacę pełną stawkę za dni robocze razy 10 godzin. Szlak mnie trafia. Zdążyłam się przyzwyczaić ale jakoś teraz nie mogę zrozumieć dlaczego jest takie zróżnicowanie i różne zasady. No i jeszcze jedno. U nas praktycznie nie ma możliwości zapisania dziecka na te 5 godzin bezpłatnych (tylko samych 5 godzin). Umowa była sporządzana na podstawie wniosku o przyjęcie a w nim aby się dziecko dostało rodzice podawali jak najwięcej godzin bo to decydowało kto się dostanie a kto nie. Mi udało się w zeszłym roku przepisać dzieci na 5 godzin tylko dlatego, że narobiłam afery, że złoże pismo do prezydenta itp. bo straciłam pracę a zależało mi na miejscu więc dyrektorka się zgodziła ale z tego co wiem oprócz dzieci w zerówce nie było innych 5-godzinnych bo by się nie dostały przy rekrutacji a piszecie też, że rodzice pozmieniali sobie na mniej godzin itp. Czyli wychodzi na to, że każdy robi jak chce.
          • metanira Re: Dziewczyny! 08.09.11, 21:27
            Madzia, mnie się wydaje, że to gminy same decydują o szczegółach. Pewne rzeczy są "odgórne" ustawowe (jak np. ta 5-godzinna podstawa programowa), ale już szczegóły ustalają sobie same miasta, u mnie uchwałami Rady Miasta.
            • aga_junior Re: Dziewczyny! 09.09.11, 07:59
              metanira napisała:

> Madzia, mnie się wydaje, że to gminy same decydują o szczegółach. Pewne rzeczy
              > są "odgórne" ustawowe (jak np. ta 5-godzinna podstawa programowa), ale już szcz
              > egóły ustalają sobie same miasta, u mnie uchwałami Rady Miasta.

No właśnie Rada gminy o tym decyduje nawet nie 'samo przedszkole"
              U nas nieobecność oddają ale tylko ze stawki żywieniowej
              • joasia83m Re: Dziewczyny! 09.09.11, 11:31
                i ja jestem po zebraniu. U nas taki system płacenia za dodatkowe godziny jest od trzech lat, wiec nie nowość, ale przerazaja mnie ceny zajec dodatkowych:/
                "czesne" z wyżywieniem bedzie kosztowało mnie 212,74/msc
                plus zajęcia dodatkowe:
                - angielski intensywny (Dawid cały poprzedni rok wypominał mi, że on chce chodzić na angielski 4 razy w tygodniu, nie dwa)- 56zł
                - rytmika (wszystkie dzieci chodza, a niby nie obowiązkowa:/ )- 32zł
                - tańce 32 zł
                wszelkie inne też tyle kosztują. Jeszcze plastyki małemu szkoda, ale ja nie wyrobię finansowo...
                Do tego we wrześniu 200 zł na materiały papiernicze itd, 30 zł na kubeczki jednorazowe, 39 ubezpieczenie... ahhh co będzie jak Dawid będzie w skole, a młodsze w przedszkolu??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka