Dodaj do ulubionych

pytanie dot. "płacę z Allegro"

01.03.12, 14:48
W poniedziałek kupiłam na Allergo krem, od razu zapłaciłam przez "płacę z Allegro", pół godziny później dostałam maila, że sprzedający otrzymał moją wpłatę. Na stronie sprzedającej jest następująca informacja:
"Wpłaty dokonywane zwykłym przelewem – nie poprzez Płacę z Allegro, znacznie przyspieszają proces realizacji zamówienia. Przy wyborze opcji "Płacę z Allegro" wysyłka towaru następuje dopiero po zaksięgowaniu przelewu od Allegro na moim koncie bankowym."
Jestem zdziwiona, ponieważ zawsze myślałam, że korzystanie z opcji "płacę z Allegro" właśnie przyspiesza transakcje, ponieważ bez względu na bank, dzień tygodnia i porę dnia po wysłaniu przelewu przez kupującego sprzedający prawie od razu dostaje info, że przelew wyszedł, a skoro wyszedł, więc lada dzień pieniądze znajdą się na jego koncie i można wysyłać towar. A ta pani stwierdzi coś wręcz przeciwnego. Jak to właściwie jest, wiecie może?
Póki co nawet nie mogę się wkurzać, że przesyłki jeszcze nie ma (kupiłam w poniedziałek), ponieważ pani w regulaminie aukcji ma napisane (żeby nie było, że nie przeczytałam regulaminu ;P ), że przesyłki wysyła do 3 dni od zaksięgowania wpłaty. Jestem przyzwyczajona do błyskawicznych transakcji, zwłaszcza jeśli wybieram przesyłkę priorytetową (teraz też tak zrobiłam). Czy to znaczy, że jutro mogę zacząć monitować panią? Poniedziałek - kupno, dzisiaj najpóźniej wysyłka priorytetem, jutro powinnam dostać przesyłkę, a jeśli jutro nie dostanę, to dopiero w poniedziałek, a to już chyba przesada? Tydzień przy natychmiastowym przelewie "płacę z Allegro" i zamówionym priorytecie... A może jestem zbyt skrupulatna i się czepiam? ;)
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 15:16
      Twoja wpłata wylądowała u Sprzedawcy na subkoncie Allegro. Stamtąd Sprzedawca przelewa je na swoje osobiste/firmowe konto. Czas realizacji takiego przelewu bywa różny, w zależności od pory dnia i od banku w którym ma konto Sprzedawca, czasem może to być nawet 3-4 dni, ja akurat pieniądze zlecone do przelewu z PayU (dawne Płacę z Allegro) na moje konto dostaję w max. 24h. Sprzedawca może, ale nie musi wysłać towaru od razu po wpłacie na PayU, może czekać na zaksięgowanie wpłaty na swoim koncie i jest to zgodne z regulaminem. Ja-jako sprzedawca-nigdy na to nie czekam, wysyłam w ciągu 24h od otrzymania powiadomienia o wpłacie na PayU. Jest to dla mnie wygodniejsze bo nie muszę logować się na konto, sprawdzać kto wpłacił, ile i za co. Dlatego nie rozumiem Sprzedawców, którzy wolą grzebać się w historii swojego konta i szukać wpłat ;-) Ale co kto lubi...
      Założeniem Allegro przy wprowadzaniu systemu płatności było właśnie przyspieszenie transakcji, ale i tak tutaj decyduje Sprzedawca jaki sobie ustali regulamin wysyłki.
      Jeśli chodzi o wysyłkę po zaksięgowaniu, to jeśli wpłaciłaś w poniedziałek, a dziś jest czwartek to na 100% Sprzedająca ma już zaksięgowaną wpłatę o ile zleciła przelew z PayU na konto. Sprzedająca może Ci wysłać paczkę nawet dopiero w piątek :-( Nie możesz się do niej czepiać jeśli chodzi o formalności bo wszystko zgodnie z regulaminem. Może następnym razem wybierz Sprzedawcę, który nie mści się na Kupujących za to, że wybierają dla siebie szybszy i wygodniejszy sposób zapłaty.
      • metanira Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 15:40
        Dzięki, aurinko, liczyłam na Ciebie ;)
        A wiesz, że ja też mam wrażenie, że sprzedająca z jakiegoś powodu nie lubi PayU? Mam jakieś takie nieprzyjemne odczucie, że w ogóle bardzo się zabezpiecza w regulaminie, jakby nie lubiła się przemęczać ;) i nie zależało jej na zadowoleniu klientów. Mimo wszystko większość sprzedających pisze w regulaminie, że wysyłają towar w ciągu 24 godzin. Skoro tyle trwa zanim pani przeleje sobie pieniądze z subkonta, zapakuje towar i pofatyguje się na pocztę, to po co płacić za priorytet? Po tygodniu czekania można już sobie poczekać kolejne parę dni... A przy tym wszystkim nie ma się do czego doczepić, bo wszystko jest zgodnie z regulaminem. I pani na 6000 transakcji ma tylko jeden negatyw o następującej treści:
        "czas realizacji ponad tydzień na pytanie o termin wysyłki dostawca odsyła do czytania regulaminu, arogancja , buta dostawcy oczywiście to wszystko zaraz po otrzymaniu zapłaty. Beznadzieja więcej już nie kupię u tego dostawcy." Nic dodać, nic ująć ;)
        • aurinko Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 16:11
          Omijać szerokim łukiem takich Sprzedawców ;-) Dla mnie PayU to super wygoda zarówno jak sprzedaję i jak sama kupuję.
        • boazeria Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 16:11
          Hahahah. Po takim tekście zastanawiałabym się nad zakupem u tego allegrowicza.

W rzeczywistości wygląda to tak, że ty kasę wpłaciłaś a sprzedający ją otrzymał w tym samym momencie jak ty dostałaś mail z allegro. Teraz zależy od niego kiedy sobie sam przeleje tą kasę na swoje konto ale termin wysyłki chyba sobie liczy od momentu aż przelana przez niego samego kwota trafi na jego konto. Hahha. Nieźle to sobie wymyślił. Zgodnie z regulaminem allegro w momencie jak dostałaś mail, że kasa wpłacona możesz uznać, że sprzedający ją otrzymał. Jak masz problem to zgłoś to do allegro.
          • aurinko Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 16:19
            boazeria napisała:

> Hahahah. Po takim tekście zastanawiałabym się nad zakupem u tego allegrowicza.
            >
            > W rzeczywistości wygląda to tak, że ty kasę wpłaciłaś a sprzedający ją otrzyma
            > ł w tym samym momencie jak ty dostałaś mail z allegro. Teraz zależy od niego ki
            > edy sobie sam przeleje tą kasę na swoje konto ale termin wysyłki chyba sobie li
            > czy od momentu aż przelana przez niego samego kwota trafi na jego konto. Hahha.
            > Nieźle to sobie wymyślił. Zgodnie z regulaminem allegro w momencie jak dostała
            > ś mail, że kasa wpłacona możesz uznać, że sprzedający ją otrzymał. Jak masz pro
            > blem to zgłoś to do allegro.

Boazerio, nie masz racji. Regulamin Allegro nie narzuca obowiązku wysyłki od razu po wpłacie PayU. Sprzedający ma pełne prawo do wysyłki po zaksięgowaniu wpłaty na koncie a nie subkoncie Allegrowym. Otrzymanie maila informującego o wpłacie oznacza wyłącznie to, że kupujący przekazał kasę na subkonto PayU, a sprzedający otrzymał kasę na to subkonto. Fizycznie na swoim prywatnym czy firmowym koncie ich nie ma. Regulamin Allegro nie obliguje to wysyłki po otrzymaniu wpłaty na PayU. Jest to tylko i wyłącznie "dobra wola" Sprzedawcy, któremu albo zależy na dobrej opinii albo nie.
            • boazeria Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 04.03.12, 19:55
              "Boazerio, nie masz racji. Regulamin Allegro nie narzuca obowiązku wysyłki od razu po wpłacie PayU."

Nic takiego nie napisałam. Jeżeli sprzedający zaznaczył, że wysyła np. 48h po wpłacie to jego sprawa. Dziwię się tylko, że liczy ten czas od wpłaty samemu sobie na swoje konto z subkonta.
          • metanira Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 16:21
            Właśnie :) A jak pani przeleje sobie z subkonta za 2 tygodnie?
            Będę musiała wystawić jej pozytyw nawet jeśli dostanę przesyłkę po 3 tygodniach. Ale treść komentarza będzie odpowiednia... ;)
            • metanira Re: pytanie dot. "płacę z Allegro" 01.03.12, 16:47
              Przejrzałam część pozytywnych komentarzy: od czasu do czasu, ale rzadko pojawia się wzmianka o długiej przesyłce, przeważają komentarze "transakcja przebiegła pomyślnie, polecam".
    • metanira muszę wszystko odszczekać ;P 01.03.12, 17:31
      Właśnie wyjęłam awizo ze skrzynki :)
      Siedzę w domu z chorym dzieckiem, a listonoszowi nie chce się z poleconym pofatygować na pierwsze piętro :/ To już nie pierwszy raz, kiedy ktoś jest w domu, a awizo w skrzynce na parterze, już nawet skarżyłam naczelniczce poczty i dooopa... :(
      • alcea3 metanira 01.03.12, 20:21
        a to listy czy paczka??
        Bo zauwazylam,ze u nas listu z ciezszą niz kartka zawartoscia nie nosza tylko od razu daja awizo(nawet nie dzwonia) a z paczką przyjezdzają inni listonosze
        • metanira Re: metanira 01.03.12, 22:01
          Tym razem rzeczywiście mogło być tak jak piszesz. Ta dzisiejsza przesyłka to "listowa polecona", ale w środku jest krem, więc nieco cięższa niż list. Ale faktem jest, że kilka razy zwykłych listów z wyłącznie papierową zwartością listonosz nie przynosił mi do rąk własnych, mimo że byłam w domu, na co skarżyłam się na poczcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka