gismol77 06.04.12, 20:35 my popełniłyśmy babczki cytrynowe, jeden mazur, drugi w trakcie chłodzenia, czeka w kolejce babka i sernik ale to jutro. nie wiem co mnie opętało, miałam nic nie piec. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andzia84 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 20:37 A ja nie :) zakwas na żurek wstawiony, jutro będzie gotowy i tyle z mojej strony :) Odpowiedz Link
mama_ditte Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 20:41 ja jestem i nic nie robię Odpowiedz Link
andzia84 gismol 07.04.12, 08:43 a proszę bardzo :) szklanka mąki żytniej 2000 (zwanej żurkową) 0,5 l wody mieszamy a potem dodajemy przyprawy: listek laurowy, zielę angielskie, pieprz w kulkach i kilka ząbków czosnku (takich lekko rozgniecionych).- ilości ile kto lubi. przykrywamy ścierką i odstawiamy na trzy dni i gotowe :) Odpowiedz Link
maryjka60 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 20:50 ja właśnie wpadłam na forum w trakcie pieczenia. Teraz piecze się biszkopt do tortu chałwowo-czekoladowego (to dla szwagierki) a spód do mazurka się chłodzi. I ja też tyle w temacie świąt, jedziemy do rodziny więc nic więcej robić nie trzeba. Gismol podziwiam - szalejesz kobieto. Odpowiedz Link
aga_junior Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 21:17 jestem :-) z ciast z moimi lewymi rękoma to ja tylko serniczek na zimno zrobiłam i to też z torebki ;-) Ale za to zrobiłam inne potrawy z minimalnym funduszem i jestem zadowolona :D Odpowiedz Link
olcia.kaktus Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 21:33 upieczona babka pomarańczowa, dobrze, że w przepisie było "na wyrost", to oprócz formy babkowej wyszła dodatkowa mała, która już została pochłonięta. Za to posprzątane, tak, z grubsza, wyprasowane wszystko, jutro jeszcze raz odkurzacz i mycie podłóg. Teraz wpadłam poszukać przepisu na pieczonego indyka, bo kupiłam taki 5-cio kilowy, zawsze w domu na święta taki był, ale sama nigdy nie piekłam. Mam nadzieje, że nie wyjdzie taki jak w filmie "święta w krzywym zwierciadle" Odpowiedz Link
klarysa007 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 21:48 Wcale nie ;P Jutro tylko serniczek, a resztę teściówka załatwia ;D Odpowiedz Link
ankas4 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 22:03 Ja też nie:) , kupiliśmy do domu przepysznego makowca i dostaliśmy babeczkę piaskową czy jak tam się ona nazywa:), my święta spędzamy u teściów więc nic kompletnie nie gotujemy:) Choć wczoraj np miałam taką chęć na biały barszcz z ziemniakami , jajkiem i kiełbaską,że sobie ugotowałam na wieczór i zjadła... cały garnek:) Odpowiedz Link
aurinko Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 22:27 Nic nie robie, delektuje sie cisza i spokojem, dzieci spia od godz. 20:00 :) Odpowiedz Link
kamamama2 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 06.04.12, 22:46 ja święta kontestuję, ale posprzątaliśmy dzisiaj, zakupy i góra prasowania za mną, ale to raczej wynik zaległości po miesiącu intensywnej pracy jutro zrobię mazurka i co tam dzieci będą chciały a w niedzielę jak wrócą od babci po śniadaniu, to pakuję je do samochodu i jedziemy do Olsztyna do przyjaciół grzać się w cieple ich rodzin :) dzięki temu święta nie są już takie złe Odpowiedz Link
myrtille Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 07.04.12, 08:42 O tej porze to u mnie w domu się śpi:) A pieczenia dziś cd...już mi ślinka leci na babkę. Mniam, mniam Odpowiedz Link
lucy_cu Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 07.04.12, 11:22 Od rana machnęłam sernik, barana, owieczkę, zająca małego, zająca muffinowego i kruche ciasteczka w ilościach hurtowych. Jeszcze babka marcepanowa i babka żurawinowa. :) Odpowiedz Link
lilka.k Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 07.04.12, 12:15 Fajnie, że ktoś je u Was te ciasta wszystkie. U nas nawet szarlotka się marnuje ;) - jeden kawałek i mamy z głowy co najmniej tydzień ;) Ja za to upiekłam dużo schabu, muffinki też (z jajami słodkimi) a resztę robię jutro u kuzynki, bo spędzamy tam Święta. Ruszamy zaraz jak chłopaki wrócą z kościoła. Wesołych! Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: pustki takie, chyba wszystkie pieką 07.04.12, 16:56 Faktycznie, pustawo tu trochę:) W tym roku jestem odpowiedzialna za przygotowanie zurku, poledwicy w marynacie musztardowo-miodowej i sernik z musem czekoladowym. Odpowiedz Link