Dodaj do ulubionych

Zmywarka - co do niej kupujecie?

20.08.12, 09:34
Dziewczyny co kupujecie do zmywarki? Jakiej firmy tabletki/płyny/sól/nabłyszczacze czy coś 2w1 czy 3w1? Kryształów nie mam, szklanek przezroczystych i kieliszków praktycznie nie używamy więc potrzebne mi coś do garów i codziennych talerzy, kubków. Poradźcie, żebym nie wylądowała z pięcioma kartonikami i butelkami różnych "niezbędnych" środków ;)
Obserwuj wątek
    • olcia.kaktus Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 09:48
      tabletki takie 3 w1 zależy która akurat jest w promocji, byle by wychodziło taniej/mycie. Polecam TESCO, są wcale nie gorsze od Somatu lub innych markowych. Do tego mam nabłyszczacz, który zużywam butelka/2 lata ;). Tabletki biorę cytrynowe, dzięki temu nie mam żadnych "zapaszków" i inne aromaty zmywarkowe są zbędne.
      Raz na jakiś czas, tak szczerze mówiąc to raz na pół roku, wrzucam taki płyn do czyszczenia zmywarek na puste mycie. To, jak mi się przypomni.
      Czy gratulować zakupu?
      • monikaj21 Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 10:17
        Ja też nie widzę jakichś szalonych różnic między tabletkami. Najczęściej kupuję z Lidla bo są tanie.
        Ciągle się przymierzam do wypróbowania opcji proszek + sól + nabłyszczacz, ale lenistwo i niechęć do upychania w szafce 3 opakowań skutecznie mnie blokuje :)
        • zurawina100 Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 10:23
          Tak jak dziewczyny powyżej, kupuję te najtańsze.
          • myrtille Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 11:00
            Ja zawsze proszek, sól, nabłyszczacz osobno, ale jak w każdej dziedzinie życia nie lubię 3w1, 2w1:)
            I tak zmywara siadła mi po 5 latach użytkowania, ale intensywnego 2xdziennie.
      • aurinko Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 21.08.12, 08:59
        olcia.kaktus napisała:

> Czy gratulować zakupu?

Gratulować ;) Wczoraj przyjechała, ale podłączenie dopiero w weekend.
    • domatorka.amatorka Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 11:33
      ja kupuję zwykłe tabletki W5 z Lidla, gratuluję pomocnicy;)
      • malenkie7 Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 11:56
        tabletki finish - zawsze biorę pudło, które jest akurat w promocji, i w którym jest dużo tych tabletek. czemu akurat finish? chyba przyzwyczajenie do marki:)
        sól Ludwik.
        nabłyszczacz - teraz akurat Somat, był w promocji.
        mimo, że tabletki 3w1, to uzywam nabłyszczacza, bo wtedy szklane rzeczy są czyściutkie, a na sztućcach (noże) nie ma tej migrującej rdzy.
        raz na jakiś czas srodek do czyszczenia zmywarki - teraz akurat kupiłam 3pak w Lidlu.
      • porzeczka_mocna Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 12:01
        Ja stosuję proszek + sól. Nabłyszczacza nie używam, bo jak naczynia sa zwyczajnie wypłukane wodą, to czuję się lepiej (że nie zżeram tego specyfiku do nabłyszczania). Tyle, że my pijemy zwykle z kubków, nie ze szklanek, więc rzeczy nie muszą się błyszczeć.
        Zalety widzę dwie: jest taniej (kupuję proszek dobrej firmy, starcza mi na bardzo długo, wczesniej kupowałam tanie tabletki np. w tesco, wychodziło drożej), drugą zaletą jest to, że lepiej mi się domywają naczynia (mam wiekową zmywarkę, wymaga dopieszczenia ;), a czasem i mycia wstępnego). W nowych zmywarkach pewnie tej drugiej zalety nie ma, bo one to chyba pięknie wymyją naczynia nawet po dodaniu mydła ;).
      • aurinko Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 21.08.12, 09:00
        Dzięki dzięki :) pół roku na nią czekałam ;)
    • pabia_a Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 20.08.12, 12:54
      tabletki somat lub finish "ileś tam w 1" z zależności, co jest akurat w promocji, dodatkowo sól + nabłyszczacz..... teraz chcę wypróbować płyn somat
    • alcea3 Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 22.08.12, 21:49
      Ela kochana! Ubiłas interes zycia! :)
      Zawsze pragnełam miec zmywarkę, ale jak juz ja w koncu mialam nie sadzilam,ze to az takie cudo! ;)
      Nienawidziłam zmywac tym bardziej, ze nie wiedziec czemu u mnie naczynia same wskakiwały do zlewu, wciaz ich było wiele brudnych jakbym miała rodzinę 8 osobowa! :)

Odpowiadajac na Twoje pytanie uzywam wszystckich produktow z lidla.
      Tabletki 30 sztuk kosztuje 9,90(choc mam wrazenie,ze troszkę się popsuły) sol starcza na kilka miesiecy, a nabłyszczac mam juz hohoho a zuzulam 1/8.

Do uzytkowniczek lidlowych tabletek, czy nie macie wrazenia odkad zmienili pasek zolty na zielony tabletki są ciut słabsze??
      • solaris31 Re: Zmywarka - co do niej kupujecie? 24.08.12, 16:05
        Alcea, ja nie widze różnicy ;)

do szybkich pran muszę używać zelu, bo tabletka się nie rozpuści, no i zwykle to jest somat, 3 w 1. ale myślę, że te żele i tabletki ileś w 1 sa jednak gorsze od soli i proszku oddzielnie. może to tylko moje wrażenie, bo zanim zaczęłam używać tabletek, prałam naczynia w soli i proszku, ale zmywara była nowiutka.

teraz jak wrzucę tabletkę, nie daję już ani soli, ani nabłyszczacza.
      • motylek1407 lidl tabletki 24.08.12, 20:11
        Tak! Nie kojarze zeby jakis pasek zmienil kolor az tak nie patzre ale od jakiegos czasu cos bylo nei tak z "praniem" Slabo sie domywaly i jakos tak... Zmienilismy na Somat teraz, chyba lepiej. Mialam wrazenei ze te z lidla jakby wilgoci dostaly, tak wygladaly, choc nowe.
        • motylek1407 I gratuluje :) 24.08.12, 20:12
          Nowego przyjaciela domu :D
        • alcea3 Re: lidl tabletki 24.08.12, 21:16
          No właśnie mam identyczne wrażenie,ze nie zawsze domyją jak trzeba i zastanawiałam sie czy to m oja wina,ze czasem za długo "leżakują: zanim wstawię zmywanie, ale robię jak zawsze, a efekt jakby inny ;)

Zobaczymy czy ktos jeszcze ma podobne spostrzeżenia.
          • aurinko Re: lidl tabletki 25.08.12, 11:35
            Ja mam pecha do lidlowych i biedronkowych chemii, w 99% jestem z nich niezadowolona, dlatego na razie tabletek z lidla nie kupiłam. Kupiłam sól Somat 1,5kg za 7,99 i żel czyszczący Somat w dwupaku (2x700ml) za 29zł. Jak dobrze pójdzie to jutro testuję.
            • alcea3 Re: lidl tabletki 25.08.12, 12:15
              Aurinko a jakich produktów uzywałas do tej pory z lidla i biedronki?

Ja z wiekszosci jestem bardzo zadowolona, zawiod mnie bardzo tylko zachwalany odplamiacz z biedronki, na twory aferzystki nie daje rady niestety.
              Przeprosiłam się z niezawodnym Vanishem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka