Dodaj do ulubionych

Polszczyzna Wikipedii

06.12.08, 21:48
"Mimo mózgu stanowiącego mniej niż 0,05% masy ciała dr Adam Britton odkrył, że
krokodyle te są inteligentnymi zwierzętami, potrafią bowiem uczyć się szybciej
niż szczury."

pl.wikipedia.org/wiki/Krokodyl_r%C3%B3%C5%BCa%C5%84cowy
Prywata:
polishizna.blox.pl/2008/12/Wikipedia-sceptycznie-o-naukowcach.html
Obserwuj wątek
    • nsc23 Re: Polszczyzna Wikipedii 06.12.08, 23:09
      Zostac dr z mozgiem stanowiacym mniej niz 0.05% masy ciala to nie lada wyczyn smile
    • dar61 wolszczyzna Wikipedii 07.12.08, 09:27
      Autor! Autor! Autor! Autor!
      • meduza7 Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 09:58
        Już poprawili:

Dr Adam Britton odkrył, że mimo mózgu stanowiącego mniej niż 0,05% masy ciała,
        krokodyle te są inteligentnymi zwierzętami, potrafią bowiem uczyć się szybciej
        niż szczury.
        • meduza7 Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 10:00
          Ja za to swego czasu odkryłam, że Wikipedia, pośrednio co prawda, ale potwierdza
          możliwość podróży w czasie:

kura.pinger.pl/m/659143/the-czasoodwracacze.
          • stefan4 Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 10:34
            meduza7:
            > Wikipedia, pośrednio co prawda, ale potwierdza możliwość podróży
            > w czasie:
            >
            > kura.pinger.pl/m/659143/the-czasoodwracacze.

Czy mogłabyś wyjaśnić dowcip? Po pierwsze tam jest jakiś niewyraźny zrzut z ekranu zamiast odsyłacza do Wikipedii. Nie mogę go sobie powiększyć tak, żeby był czytelny i jednocześnie cały mieścił się na ekranie. Poza tym nie widzę w tym tekście żadnej podróży w czasie.

Ja też w wieku 20 lat pracowałem na uczelni, która nosiła nazwę miasta założonego tysiąc lat wcześniej. Dlatego wspaniale wyobrażam sobie zespół, który w 1972 daje nazwę nagrodzonemu w 1973 filmowi, a w 1980 zatrudnia Dirka na stanowisku grajka. Jeśli w języku nie ma czasu zaprzeszłego, to czytelnik musi trochę staranniej wczytać się w kontekst, żeby ustalić następstwa czasowe.

Przy aproposie: czy ten Dirk był żeglarzem? Jeśli nie, to skąd wziął taką ksywę?

Przy drugim aproposie: podróże w czasie nie są niemożliwe; przeciwnie, są rzeczą powszechną. Wszyscy stale podróżujemy w przyszłość z prędkością 24 godziny na dobę.

Przy trzecim aproposie (tres faciunt collegium): czy ta piękna Kura z Biura to Ty?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
            • brezly Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 11:10
              stefan4 napisał:

> go tysiąc lat wcześniej. Dlatego wspaniale wyobrażam sobie zespół, który w 197
              > 2 daje nazwę nagrodzonemu w 1973 filmowi, a w 1980 zatrudnia Dirka na stanowisk
              > u grajka.

Prosta sprawa. Zespol byl punkowy, a w 1973 roku nie bylo jeszcze muzyki punk.

Nawiasme mowiac skladnia trzeciego zdania w tym tekscie mi sie podoba, tego
              zaczynajacego sie od "pozniej zaczal sie szkolic.."
              • stefan4 Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 11:41
                brezly:
                > Prosta sprawa. Zespol byl punkowy, a w 1973 roku nie bylo jeszcze
                > muzyki punk.

Aaa, dziękuję za wyjaśnienie. Teraz już rozumiem, że to nie zespół dał nazwę
                filmowi tylko film zespołowi. Znalazłem też stronę, którą napiętnuje Meduza:
                pl.wikipedia.org/wiki/Bela_B.
                - Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
                • meduza7 Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 14:03
                  Dokładnie, to chodziło mi o to, że jednak najpierw był film, a potem zespół,
                  który wziął nazwę od filmu. Notka odwraca tę kolejność, choć może faktycznie nie
                  wynika to z tekstu aż tak bezpośrednio, jak mi się wydawało. Na upartego można
                  by wywnioskować, że zespół istniał wcześniej, a wspomniany koleś tylko dołączył
                  do niego w 1980.
                  • brezly Re: wolszczyzna Wikipedii 10.12.08, 14:11
                    Sugeruje to podroz "pod wlos czasu". Zgadzam sie z Kura_Biurowa smile
                    • brezly Znowu ten sam krokodyl 21.12.08, 21:41
                      "Potrafi żyć w słonej wodzie i często wypływa na pełne morze. Niektóre osobniki
                      zapuszczają się z Australii aż do Azji Południowo-Wschodniej. Jest to możliwe
                      dzięki specjalnym gruczołom na języku, które usuwają nadmiar soli."
                      • deerzet Masz wpływ na zmiany językowe 07.01.09, 00:10
                        wyborcza.pl/1,75248,6110187,Dlaczego_Zaneta_jest_nieency.html?as=1&ias=3&startsz=x

[... Dyskutowaliśmy nad tłumaczeniem "University of California",
                        ostatecznie przetłumaczyliśmy jako "Uniwersytet Kalifornijski", choć
                        w obiegu publicznym funkcjonował zamiennie z "Uniwersytetem
                        Kalifornii"- opowiada Aegis Maelstrom. - Po dwóch miesiącach okazało
                        się, że ta druga wersja praktycznie przestała istnieć. Edytując
                        Wikipedię, masz wpływ na zmiany językowe! ...].

"...Masz wpływ na zmiany językowe..."
                        !
                        Język wiki językiem narodu?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka