Dodaj do ulubionych

Żarówki led - macie?

17.02.13, 20:15
Nie mam żyrandoli w mieszkaniu. Wszędzie mam punktowe wkręcane w sufit mleczne żarówki 40 wat- takie na małym gwincie jak w podwieszanym suficie. Teraz podobno już nawet nie można ich kupić. Mąż chce zastąpić je LEDami. Ale ja się nie znam.

Strasznie się boję, że te ledowe będą dawać zimne światło, że będą za słabe do czytania, długo się będą rozgrzewać lub będą męczyć wzrok.
Macie może ledy? Nadają się do czytania? Jak wasze opinie? No i ile płaciłyście? Mam 24 takie żarówki........
Obserwuj wątek
    • boazeria Re: Żarówki led - macie? 17.02.13, 20:16
      28 szt
      • bobimax Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 08:07
        Jedynie co mogę powiedzieć o ledach to, że mają barwę zimna i ciepłą oraz rosną moc. A jak się sprawdzają to dopiero po remoncie będę mogła się wypowiedzieć.
        --
        www.suwaczki.com/tickers/wff23e5et928sk1k.png
        • cui Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 10:08
          Jak mam oświetlenie ledowe i uważam, że jest to najsłabszy element w moim domu.
          Bardzo ciężko dobrać odpowiednią barwę (ciepła, zimna) a każdy z producentów produkuje żarówki o innej barwie (przy rzekomo takich samych parametrach). Ciepłe jest dla mnie zbyt żółte a zimne zbyt... zimne :)

Ledowe oświetlenie mam w miejscach komunikacyjnych domu (korytarz), w łazience i kuchni. W pozostałych pomieszczeniach mam "normalne" lampy.

Samo światło nie jest dla mnie męczące, nie lubię go raczej z powodu trudności w dobraniu odpowiedniej barwy. No i pomimo tego, że same żarówki są drogie to oszczędza energię. Zapala się błyskawicznie, nie potrzebuje czasu na "rozświetlenie się" jak w przypadku żarówek energooszczędnych.

Ale mimo wszystko uważam, że powinno stosować się je w ciągach komunikacyjnych, pomieszczeniach gospodarczych, na zewnątrz domów. W pokojach, do czytania, oglądania tv, spędzania czasu z rodziną - tylko "zwykłe" oświetlenie.
          • lee_a Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 10:29
            ja pracuję w branży, więc może się wypowiem. Producenci cisną mocno na sprzedaż żarówek LED ale ja rekomenduję je tylko do korytarzy, ciągów komunikacyjnych. W domu mam jedną taką żaróweczkę 1W w korytarzu i zostawiamy ją włączoną na całą noc, żeby dziewczynkom poświecała w pokoju. Zużycie prądu jest minimalne. W łazience też bym sobie nie zamontowała bo nie wiem jak bym się miała umalować.
            Jeżeli chodzi o samo światło to podpisuję się całkowicie pod cui - bardzo trudno dobrać barwę. Zimna, czy chłodna da bardzo trupi poblask. Ciepła jest trudna do wyczucia. Ja bym przy tym czytać nie dała rady, moje dziewczyny też nie lubiły się bawić pod taką żarówką, więc jednak zostajemy przy tradycyjnym oświetleniu.
            • boazeria Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 13:44
              Ha, tylko co zrobić jak podobno wycofane są już zwykłe żarówki- takie do sufitów podwieszanych- ja mam taka jakby płaską , lekko zaookrągloną, na cienkim gwincie (nie chodzi mi o halogeny).

Dodam, że nie mam sufitu podwieszanego tylko normalnie wykute dziury w żelbetonie w bloku- poprzedni właściciel tak zrobił i nie stać mnie teraz na zmiany a podkuć też bardziej nie mogę.
              • klaala ja mam ledy 18.02.13, 14:17
                Mam ledy prawie w całym domu, wszędzie prawie sufity podwieszane, jedynie w pokoju gdzie mam ściemniecz światła mam zwykłe halogeny i w Zyrandolach z kryształów też ledy się nie nadają. W łazience mam ledy w sunmie 8 żarówek i maluje mi się idealnie. W ledy zainstalowalam ponieważ bałam sie rachunku z prąd, nie wiem jeszcze czy mi się to opłaciło, zobaczymy jak przyjdzie rachunek a za żarówkę płacilam koło 40 zł
                • lee_a Re: ja mam ledy 18.02.13, 14:43
                  klaala a czytasz przy ledach? Jeśli tak to powiedz jaką barwę światła tam masz i jakiej firmy świetlówki masz? Ja naprawdę chciałabym powymieniać, bo mam wszędzie halogeny ale jedna świetlówka jaką mam to kolor 2700K, 4W i niestety ale czytać przy tym nie jestem w stanie. Po pół godzinie łeb pęka i oczy wysiadają.
            • mareks_550 Re: Żarówki led - macie? 21.02.13, 20:27
              ja kupiłem sobie do łazienki ledy i żona jakoś nie narzeka że za ciemno ;), według mnie to kwestia dobrego dobrania i mocy i barwy i lm
    • cui Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 14:22
      Boazeria, skoro dziury są w żelbecie to rozumiem, że nie na przestrzał, prawda? Rozumiem, że są to po prostu wgłębienia, w których mieszczą się żarówki, tak?
      Jeśli jest tak jak myślę to ja po prostu załatałabym jakoś te dziury/otwory (przynajmniej w pokojach) i zainstalowała normalne oświetlenie.
      Weź wrzuć jakieś zdjęcie, bo wiem czy dobrze to sobie wyobrażam :)
      • boazeria Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 16:39
        cui ale mnie się podoba tak jak jest i teraz nie mam ani czasu ani kasy, żeby coś zmieniać
        nie chcę nic zmieniać- tylko jeśli już nie produkują moich żarówek to chcę kupić coś podobnego tak abym mogła czytać

Tutaj jest zdjęcie- tylko nie patrzcie na wystrój bo to sprzed 7 lat przed remontem
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c361720d4c5252f.htmlj
        ak jest słabe światło to zaraz mam migrenę- ja z tych co muszą rozświetlić całe mieszkanie

mam koleżankę, która ma energooszczędne- jeja jak ja się u niej męczę- normalnie sama barwa światła powoduje u mnie ból głowy a i my wyglądamy jakoś trupio, na twarzy widać każdą krostkę, żyłkę. Zdecydowanie wolałabym siedzieć przy świecach.

Zastanawiam się czy ktoś pomyślał o tej całej ekologii, oszczędzaniu w kontekście chorób oczu- moich i moich dzieci.
        • boazeria Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 16:40
          http://images38.fotosik.pl/1951/0c361720d4c5252fm.jpg
          • boazeria Re: Żarówki led - macie? 18.02.13, 16:41
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0c361720d4c5252f.html
            • boazeria ostatni raz wklejam zdjęcie ech 18.02.13, 16:47
              www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4020c29aeafb16a.html
              • cui Re: ostatni raz wklejam zdjęcie ech 18.02.13, 21:43
                Jeśli nie chcesz wymieniać oświetlenia to kup po prostu oświetlenie ledowe, ale - kup jedną-dwie żarówki, zamontuj w mieszkaniu i zobacz jak to światło Ci się podoba.
                Weź pod uwagę przede wszystkim intensywność światła, zwłaszcza, jeśli będziesz przy tym świetle czytać.

Barwa jest oczywiście również ważna. Dla mnie ciepła jest zbyt żółta, ale ja mam prawie wszystko w domu białe i dobija mnie to, że np. moje białe meble w kuchni robią się w tym świetle żółte :)
                • aga_junior Re: ostatni raz wklejam zdjęcie ech 21.02.13, 12:56
                  Dla mnie oświetlenie ledowe może być ale nie jako główne światło w pomieszczeniu. Żarówki jako dodatek w kuchni, korytarzu, sypialni czy łazience. Mi osobiście kolor ciepły przeszkadza. Moje oczy tolerują tylko kolor zimny i nie na długo.
                  W naszym mieszkaniu nie mamy punktów pod takie żarówki i mamy problem z głowy bo mój M na pewno by eksperymentował pod tym kątem. A ja po prostu lubię "normalne" światło :)
                  • uczula Re: ostatni raz wklejam zdjęcie ech 14.03.13, 12:19
                    wszedzie mam ledy. :)
                    lubie je.
                    tylko! - ja w lazience mam 4,7W , 1W nie biore bo sa zwyczajnie za slabe - na lazienke prawie 4 m2 mamy 3 ledy w suficie i 2 oswietlajace twarz przy lustrze.
                    W suficie mam jedna 4,7 i 2 trojki, a przy lustrze tez 2 trojki i daja tak mocne swiatlo, ze hej.
                    w kuchni mam chyba 15 watowa energooszczedna zarowke, ze wzgledu na klosz - zarowka ma kulisty ksztal.
                    W reszcze mieszkania tylko ledy :)
                    w pokoju Michalka (10m2) mamy 2 ledy 4,7 W i super jest jasno w pokoju.
                    jesli chodzi o cieplosc (jak mowi moj syn:) ) to my mieszamy ledy. po prostu :D
                    Ja jestem zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka