Dodaj do ulubionych

Lakowanie "6"

21.03.13, 20:38
Umówiłam się z Amelka do dentysty bo pojawiły Jej się dwa stałe zęby, ale w sumie Amelka ma słabsze wyniki kolejny tydzień i trochę strach bo mimo że pierwsza wejdzie z samego rana to przy takich wynikach niewinny katar babki z rejestracji źle może się skończyć. I tak się właściwie zastanawiam czy lakowanie przy stałych zębach jest konieczne? Amelka wszystkie ząbki ma zdrowe. Ostatnio pytałam mojej dentystki i mówiła, że jak nigdy próchnicy nie było to raczej się nie robi. A jakie są Wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • aga_junior Re: Lakowanie "6" 22.03.13, 09:22
      Lakowałam zęby Andzeli ale tylko dlatego, że można było na NFZ skorzystać z tej usługi tylko do 7 roku życia, a zęby miała trochę marne :-/ już mleczaki plombowałyśmy.
      Jeśli zależy ci na tym zabiegu to może po prostu przełóż wizytę.
      • kamamama2 Re: Lakowanie "6" 22.03.13, 09:57
        Rozalka ma jedną 6 i jest zalakowana, o epopei zębowej mojej córki pisałąm wielokrotnie, więc jak tylko wyrosła ta 6 natychmiast piaskowanie i lakowanie było

Rupert tez miał słabe mleczaki, nie aż tak jak siostra oczywiście, też ma lakowane wszystkie trzonowe i przed.

Poczekaj po prostu jak Amelka będzie w lepszej formie i już
    • maadga Re: Lakowanie "6" 22.03.13, 10:03
      Żeby zalakować to trzeba troszkę zetrzeć zęba, jeśli nie ma dużych głębokich bruzd i tendencji do próchnicy wstrzymałabym się z lakowaniem. Za to fluorowanie tak nie pamiętam do którego roku życia można to robić na NFZ. Chyba do 6-7lat bo potem w szkole to mają. Kubie lakowałam, bo ma problem z mlecznymi 4-kami. już chyba ze 4 razy jedną plombowaliśmy.
      • myrtille Re: Lakowanie "6" 22.03.13, 12:03
        Nie wiem czy mi zależy:)
        Tematyka stomatologiczna na szczęście mi obca bo mamy zdrowe zęby. Odwołałam wizytę, nie będę dokładać nam spotkać ryzykownych póki nic się nie dzieje. Pójdziemy na przegląd w maju jak już bzem będzie pięknie wszędzie pachnieć:)
    • uczula Re: Lakowanie "6" 22.03.13, 12:23
      Ja lakowalam starszej corce 6 nie dlatego, ze byly zagrozone prochnica, bo klopotow z zebami nie miala zadnych, ale dlatego ze trudno jest je domyc po prostu.
      I jak cos sie dzieje z zebami to na ogol wlasnie 6 leca jako jedne z pierwszych.
      • cui Podbijam wątek 25.10.13, 15:47
        Lakujecie?
        Byliśmy wczoraj z Mikołajem na przeglądzie. Chcieliśmy przy okazji zalakować szóstki (ma już wszystkie cztery). Nasza pani dentystka jak zwykle zachwycała się stanem jego uzębienia i powiedziała, że odradza lakowanie zębów w przypadku, gdy dziecko nie ma tendencji do próchnicy. Zaleciła zrobić to najwcześniej około 9 rż.

Powiedziała, że często pod lakiem rozwija się próchnica, której nie widać, stąd lepsze częstsze kontrole (co pół roku) i ewentualna fluoryzacja.

Mam do niej zaufanie i nie mam podstaw, żeby jej nie wierzyć. Ale tak z ciekawości - jakie są Wasze doświadczenia? Zwłaszcza, ze starszakami.
        • burdziaa Re: Podbijam wątek 25.10.13, 16:09
          My świeżo po dentyście,tzn Julek był u pedonty -chcieliśmy zrobić mu przegląd mleczaków i kilka już stałych ma również. Wszystkie zdrowe :) tak się cieszę, doktor odradzała lakowanie. Mamy za pół roku się zgłosić na kontrole.
          • m_k8 Re: Podbijam wątek 25.10.13, 16:23
            Burdzia gdzie byłaś? Hana po ostatniej wizycie staje okoniem do dentysty a tu trzeba plombować, oj trzeba :/
            • alcea3 Re: Podbijam wątek 25.10.13, 20:33
              włąsnie tez musze się wybrać z Malwą na konmtrolę,sama się domaga kiedy w końcu pójdziemy :)

Kogo burdzia polecasz?
        • ridibunda Re: Podbijam wątek 25.10.13, 17:09
          My lakujemy, ale moja ma ogromne problemy z zębami. Na szczęście stałe rosną białe i zdrowe, oby tak zostało.
          • kamamama2 Re: Podbijam wątek 25.10.13, 23:19
            u Rozalki jak się tylko pojawia stały ząbek, to od razu siup i zalakowany, na szczęście białe piękne i zdrowe ufff
            • ridibunda Re: Podbijam wątek 26.10.13, 09:58
              Czytam Twoje posty o przejściach zębowych, u nas to samo:( Dla pocieszenia: mój siostrzeniec miał z mleczakami takie same przeboje, teraz ma 17 lat, zęby stałe ok, zdrowe i w porządku. Może u naszych też tak będzie. My mamy dwie stałe szóstki, jeszcze dobrze nie wyrosły a już byłyśmy na lakowaniu.
              • lucy_cu Re: Podbijam wątek 26.10.13, 10:18
                Tak, tak, tego trzeba bardzo pilnować, jeśli lakować to natychmiast jak tylko ząb się pokaże. Po paru miesiącach sprawa się robi śliska, bo już może wchodzić próchnica i wtedy lakowanie zaszkodzi zamiast chronić.
                Też się interesuję tematem, mój najmłodszy ma wadę szkliwa i kilka plomb niestety- a ma 3 lata. Starsi mają mocne zęby, a jego, bidoka, trafiło.
                • myrtille Re: Podbijam wątek 29.07.15, 15:02
                  Temat wraca.
                  Byłam dziś zrobić zdjęcie jednego ząbka Amelii i kolejny raz dentystka naciska na lakowanie.
                  Już 2 tygodnie temu chciała, ale wahałam się, a dziś powiedziałam że się nie decyduje.
                  Była taka wściekła, że nawet pojechała hasłem, że ona jest lekarzem, a nie ja.
                  Teraz sama nie wiem co myśleć.
                  • metanira Re: Podbijam wątek 29.07.15, 19:43
                    Polakowaliśmy Konradowi szóstki.
                    Moja siostra cioteczna jest protetykiem stomatologicznym, jest przekonana o słuszności lakowania, swojej córce też polakowała.
                    Ja straciłam dwie szóstki bardzo wcześnie, oczywiście nie miałam lakowanych, bo kiedy mnie wychodziły szóstki nikt o takich wymysłach nie słyszał ;)
                    Wolałam nie ryzykować z Konrada szóstkami.
                    • fassollka Re: Podbijam wątek 29.07.15, 21:46
                      A u nas przeciwnie. Nasi dentyści, małżeństwo, znajomi też Edytki :-), odradzają lakowanie. Obawiają się, że zakryte lakiem niewielkie zmiany próchnicze, które bez laku były do wychwycenia od razu (przy systematycznych wizytach), rozwijają się pięknie w ukryciu i dają o sobie znak dopiero, gdy już jest hardcorowo.
                      Bruno pokazuje im paszczę minimum raz na dwa miesiące, liczę, że jak nie brak lakowania, to systematyczna opieka zapewnią mu zdrowe i silne zęby.
                      • myrtille Re: Podbijam wątek 29.07.15, 21:53
                        Właśnie to był mój argument na "nie", obawa że zrobi się stan zapalny z jakiegoś mikro uszkodzenia.
                        A ona mówiła, że to niemożliwe bo przecież lakuje zdrowy SPRAWDZONY ząb i w ogóle to podważam jej kompetencje:(
                        • andzia84 Re: Podbijam wątek 30.07.15, 08:51
                          mhm... niezbyt fajna postawa dentystki, która próbuje wymusić lakowanie, ja bym się nie zdecydowała przy takim jej podejściu, tym bardziej że opinie o lakowaniu wśród dentystów mocno podzielone
                          • solaris31 Re: Podbijam wątek 03.08.15, 08:02
                            nie zaufałabym dentystce, która tak mocno naciska na to lakowanie :?

moja dentystka, i zarazem pedodonta moich dzieci lakowanie odradza - powody - jak wyżej. moje dziewczyny mają zęby trzonowe pełne bruzd wszelkiego rodzaju, wyczyszczenie ich przed lakowaniem byłoby bardzo trudne, i dentystka mówiła, żeby lepiej tego tematu nie ruszać, bo przy takim typie zębów można w dobrej wierze zaszkodzić. gdyby zęby były gładsze, być może prędzej bym się zdecydowała.

moja starszaczka miała bardzo słabe zęby mleczne, pierwsza plomba w wieku 1, 5 roki, przerabiałyśmy stany zapalne z ropą włącznie, i różne inne wynalazki :? na szczęście stałe zęby są dobre, mocne i twarde. bardzo pilnujemy tych zębów, przeglądy są obowiązkowe. sama zbyt wiele przeszłam z powodu słabych i zniszczonych zębów, żeby ryzykować, że dzieci to samo będą przechodzić.
    • krystyna19806 Re: Lakowanie "6" 03.08.15, 20:02
      mialam zeby lakowane jak mialam 14 lat..od ponad 20 lat nie miałam zadnej dziury w zebie w przeciwienstwie do meza,rodziny i znajomych...Ja w moje dzieci na pewno lakowanie " zainwestuję "..:)
      • cui Re: Lakowanie "6" 03.08.15, 22:08
        Moja dentystka, podobnie jak znajomi Fassolki, odradza lakowanie. Mikołaj ma niepolakowane szóstki, na razie tego nie zmieniamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka