Dodaj do ulubionych

czym odrobaczacie?

12.12.13, 14:27

planujemy rodzinna sesje odrobaczania po swietach (wreszcie sie skonczy kalendarz z czekolada co dzien). Czym odrobaczacie? Moja mama mi ma kupic preparat w Polsce bo przyjezdza na swieta i zapomnialam nazwy..
Obserwuj wątek
    • lucy_cu Re: czym odrobaczacie? 12.12.13, 15:10
      To popularne w Pl to Pyrantelum pewnie.
      Wiesz co- ale ja bym nie brała profilaktycznie. To jest syfna chemia. I w miejsce wybitych robali lubi wejść grzyb.
      U nas Terecha raz dostała strzała odrobaczającego, bo miała objawy glistowe. Ale potem miała sporo kłopotów zdrowotnych, ja tam już dziękuję.
      Lepiej potrzymać dietę bez białej mąki i cukru, jeść kiszoną kapuchę i pestki z dyni, ewentualnie można się wspomóc wyciągiem z orzecha czarnego i Tanacetem Heel'a. Naprawdę nie szłabym w chemię, zwłaszcza, jeżeli to ma być tak bardziej na wyrost.
      Wiem, że są ludzie, którzy się odrobaczają regularnie profilaktycznie, ale ja się czegoś takiego boję. Wolę robalom stworzyć skrajnie niekorzystne warunki bytowe niż próbować je tłuc lekami, to jest według mnie skuteczniejsza i bezpieczniejsza metoda.
      • a090707 Re: czym odrobaczacie? 12.12.13, 15:15
        Vernicadis- to ziołowe, chyba lepsze.
    • aurinko Re: czym odrobaczacie? 12.12.13, 15:56
      Vernicadis, ale tak naprawdę nie wiem czy to coś daje
      www.naturalnaspizarnia.pl/pl/p/Vernicadis-ziolowy-preparat-na-pasozyty/926
      • aga_junior Re: czym odrobaczacie? 12.12.13, 18:31
        nie wiem czy dostaniesz te środki u nas bez recepty.
        Młodemu dawałam pyrantelum, reszta brała vermox.
    • justyszda Re: czym odrobaczacie? 16.12.13, 09:43
      Orzech czarny- na pewno nie zaszkodzi :) Dawałam ok. 3 razy.:
      www.zielarnia24.pl/2336,now-fresh-green-black-walnut-wormwood-complex-60ml.html
      • ulamisiula Re: czym odrobaczacie? 21.10.14, 09:48
        Chciałam się dowiedzieć jakie dawki stosować dla dzieci?Bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
    • zumali Re: czym odrobaczacie? 18.12.13, 20:42
      Podzielam zdanie Lucy ... profilaktycznie bałabym się.
      Ja robię dziewczynom badania raz w roku w porozumieniu z naszą pediatrą - bo mieszkamy na wsi i zwierzaki mamy (regularnie odrobaczane oczywiście), bo w przedszkolu straszą owsikami, bo dzieć narzeka, że brzuszek boli itp... i jak do tej pory wyniki czyste :-)
      Faktem jest, że ja przewrażliwiona na tym punkcie jestem i jak tylko coś mnie niepokoi proszę o skierowanie na badanie kału.
      • uczula Re: czym odrobaczacie? 25.12.13, 12:13
        jak sie ma zwierze w domu to warto.
        psy sie odrobacza, czemu ludzi sie boicie?
        gliste jest ciezko wybic...odrobaczanie to nie tylko podanie leku to rowniez sprzatniecie chalupy ech.
        ja nie odrobaczam...w domu mamy swinki, czesto chore (swierzb) ale ten sie nie przenosi na ludzi (inna skora).
        jak sa psy, koty to warto o tym pomyslec.
        • uczula Re: czym odrobaczacie? 25.12.13, 12:17
          u zwierzat jako srodek na robaki kroluje ivermectyna.
          w POlsce nie do dostania - wybija wszystkie plazince:) bo na lamblie sa inne srodki.
          Czytalam na forum forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
          albo gdzies indziej, ze mozna tabletki sciagnac z zagranicy.
          Ale to , jak wszystkie tego typu leki, ciezki srodek i trzeba o tym pamietac.
          Zdarzaja sie zwierzeta u ktorych ten srodek ( nie powinien) przechodzi bariere krew - mozg , wtedy zwierze umiera :(
          genetycznie - nie do zbadania...Mielismy takie przypadki w stowarzyszeniu...
          2
          a swinek na rok mamy okolo tysiaca.
          ale ja sie tam zawsze troche boje...
          • ankas4 Re: czym odrobaczacie? 21.10.14, 22:10
            Oczywiście ,że warto odrobaczać, większe są skutki uboczne jak się ma robale długo ( a same nagle nie wyginą) niż zaaplikowanie sobie lekarstwa raz do roku, szczególnie jeśli zarobaczone są dzieci.
            W wynikach kałowych często nic nie wychodzi, więc nasz pediatra ( bardzo zachowawczy jesli chodzi o antybiotyki itp...) zaleca dzieciakom, które chodzą już do szkoły ( i szczególnie rodzinom ze zwierzętami: psy i koty, uczula ma rację,że świnki nie są w tym względzie zagrożeniem) odrobaczanie raz w roku, cała rodzina oczywiście!
            U nas w podstawówce była owsica, u nas nic nie wyszło ,ale odrobaczaliśmy się wszyscy, łacznie z Tolką, która wtedy miała 1,5 roku. Dzieci brały: Pyrantelum , a my... takie duże tabletki, ale nie pamiętam kurcze nazwy. My będziemy się odrobaczać co rok!

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka