02.04.14, 08:39
Robicie? Podzielcie się swoimi przepisami.
Ugotowana ciecierzyca czeka na "obróbkę". Niestety nie mam tahini, ale mam zamiar sama zrobić pastę z sezamu. Jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie...
Obserwuj wątek
    • zurawina100 Re: Hummus 02.04.14, 09:19
      Robię z przepisu z jadłonomi, falafele i paprykarz wegetariański oraz chilli sin carne też z tej strony - polecam.
      www.jadlonomia.com/2012/11/hummus-idealny.html
      Ja kupuje tahini, sama bym się nie podjęła, bo dla mnie to wyższa szkoła jazdy, bałabym się, że przypalę sezam.
    • lipiec_2007 Re: Hummus 02.04.14, 10:06
      oto przepis na hummus idealny:
      www.jadlonomia.com/2012/11/hummus-idealny.html
      no i tu moj guru kulinarny Ottolenghi:
      food52.com/blog/7305-yotam-ottolenghi-sami-tamimi-s-basic-hummus
      caly sekret tkwi w lodowatej wodzie dodanej pod koniec miksowania. hummus jest wtedy gladki i puszysty. zmienia mi sie tez kolor.
      • cui Re: Hummus 02.04.14, 11:23
        No właśnie przepis wzięłam z Jadlonomii (nawet wytrych z sodą zastosowałam). Zobaczymy jak mi wyjdzie tahini :) Pochwalę się :)
        • cui Re: Hummus 02.04.14, 13:36
          Zrobione :)
          Tahini wyszło super! Gładkie, lejące (przepis też z Jadlonomi). Sezam idealnie się uprażył a potem zmiksował. Gorzej, że przy blendowaniu wszystkich składników puściłam z dymem blender :/ Drogi ten hummus ;)
          • maadga Re: Hummus 02.04.14, 14:23
            A właśnie miałam robić ten humus bo mi smaka zrobiłaś. Teraz troszkę się boję o mój mikser. :D ale humus dobry wyszedł?
            • cui Re: Hummus 02.04.14, 17:20
              Mmmmm... Pychotka :) Choć najbardziej jestem dumna z pasty sezamowej.
              A najnowsze informacje na temat blendera są takie, że chyba się tylko przegrzał :)
    • mimi_mm Re: Hummus 04.04.14, 00:01
      Przepis na szybko:
      Ugotowana ciecierzyca (lub z puszki) jezeli gotowana to z soda, pare kropel oleju sezamowego, 2 lub 3 zabki czosnku, sol , sok z pol cytryny , 1 lub 2 lyzki oliwy z oliwek . Wszystko miele w blenderze na paste . Ja dla ostrosci dodaje jeszcze troche chilli.
      --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka