Dodaj do ulubionych

Garnek do mleka

30.08.14, 21:23
Dobry wieczór:) przy winie wprawdzie, ale o mleko zapytam, a raczej o jego gotowanie bez przypalania. Od roku gotuję dzieciakom na sniadanie owsianki, kaszki i wszelakiego rodzaju "mleczaki", byleby nie jadły tych gotowych płatków. i nie jedzą...ale wkurza mnie już szorowanie garnka codziennie...nawet po namoczeniu dupawo schodzi przywarta owsianka;)
Więc...jako że od poniedziałku szkoła i wracamy do starych przyzwyczajeń ( w wakacje była laba i płatku się zdarzały;) trzeba mi gara co mi nie przypali "mleczaków"
Takie coś znalazłam:
www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-mleka-z-gwizdkiem-zielony,4239
Ma Któraś z Was taki? sprawdzi się? a może macie coś lepszego i już sprawdzonego?
Wiem, że na wodzie mogę owsianki itp gotowac a potem mleko dolewać. Ale je tez chcę jakoś podgrzać inaczej niż w mikroweli, a poza tym za dużo babrania. W jednym garnku szybciej i wygodniej.
Z góry dzięki za pomoc i rady:)
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Garnek do mleka 30.08.14, 21:35
      Mleko gotuję w garnku Fissler, z bardzo grubym dnem, nigdy mi się nie przypaliło. Ale idę na łatwiznę i płatki owsiane górskie zalewam wieczorem wrzątkiem, przykrywam, rano dolewam podgrzanego (nie przegotowanego z butelki krótkoterminowego) mleka, dorzucam suszoną żurawinę, płatki migdałów lub orzechy i gotowe. Ze względu na to, że tylko ja jem owsiankę, nikt inny u nas w domu nawet kijem jej nie tknie, nie chce mi się gotować jej na mleku. Garnka, o który pytasz nie umiałabym nawet obsługiwać ;)
    • lipiec_2007 Re: Garnek do mleka 30.08.14, 22:13
      Pamietam taki garnek z dzieciństwa: z podwójnym dnem i z gwizdkiem. Ale nikt go nie lubił.

Zeby mleko sie nie przypalalo, na dno lalo sie wodę, czekało aż zacznie wrzec i dopiero wtedy nalewalo sie mleko. Ja sama dawno mleka nie gotowalam.
      • lipiec_2007 Re: Garnek do mleka 30.08.14, 22:18
        Wydaje mi sie, ze post powyżej trochę mi nie wyszedł.....:)

Po prostu nie korzystalismy z tego garnka, ale ze sposobu z wrzatkiem. Natomiast mleko prosto od krowy, a nie sklepowej krowy, nigdy sie nie przypalalo i wrzatek nie był potrzebny:)
        • olus-ia80 Re: Garnek do mleka 31.08.14, 09:01
          tefal ingenio , mycie po mleku to przyjemnośc :)
          • 27agnes72 Re: Garnek do mleka 31.08.14, 11:20
            Miałam kiedyś taki garnek do mleka z gwizdkiem. Niestety jak nalałam do tego podwójnego dna za mało wody smażyła mi się farba na zewnątrz garnka :-(
    • fassollka Re: Garnek do mleka 01.09.14, 05:53
      A może spróbuj bez mleka?
      Ja gotuję owsiankę na wodzie - raz na jakiś czas przygotowuję słój płatków orkiszowych, owsianych, jęczmiennych i żytnich (mieszam co mam akurat w domu) plus rodzynki, orzechy, suszone morele (też co mam w domu) plus koniecznie sporą ilość świeżo mielonego siemienia. Ze słoja codziennie rano sypię do garnuszka 7 łyżek, zalewam wodą i wstawiam na gaz. Jak się lekko zagotuje to gaz wyłączam, przykrywam pokrywką i idę pod prysznic. Potem już tylko wkrawam jabłko/banana/inny owoc.

To siemię lniane, nie dość, że zdrowe bardzo, to zapobiega przywieraniu i garnek mi potem łatwiej umyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka