Dodaj do ulubionych

Koszmarny Karolek

05.11.14, 21:09
podoba się Wam? Bo dla mnie to ta cała seria jest - no właśnie, po prostu koszmarna. Ten Karolek jest wredny, złośliwy i nieprzyjemny, akcja głupia, a całość nie trzyma się kupy. Starszak tego nie czytał, nie podobało mu się, a teraz szukam dla małej książki z dużymi literami (bo takie na razie woli czytać) i znalazłam na półce tego Karolka. Wolałabym, żeby nie traciła czasu na takie gnioty - no ale to gniot wg. mnie, a na forach nieraz czytam ze to super książka i polecana jest dzieciom.
Ja uwielbiam Mikołajka - też łobuz, ale jakoś inaczej te książki są pisane, Mikołajek budzi sympatię, a Karolek jest naprawdę koszmarny - a może ja się nie znam?
Wasze dzieci czytają i lubią Karolka? Co sądzicie o tej książce?
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: Koszmarny Karolek 05.11.14, 21:24
      nie czytamy Karolka a dla młodej proponuję serię o Duni - "Moje szczęśliwe życie" i dwie kolejne z tej serii - Ania łyknęła bardzo szybko. - duża czcionka i trochę rysunków dla urozmaicenia. Bardzo przyjaźnie się prezentuje.
      aros.pl/ksiazka/moje-szczesliwe-zycie
      Z bardziej szalonych Anka preferuje Zuźkę D. Zołzik - jest tam trochę lekko niegrzecznych tekstów, ale ogólnie zdecydowanie lepiej to wygląda niż Karolek.
      aros.pl/ksiazka/zuzka-d-zolzik-jest-wyjatkowa
      No i hitowa seria Zakamarków - Detektywistyczne Biuro Lassego i Mai - regularnie czyta kolejne książki a nawet do niektórych wraca.
      aros.pl/autor/Helena+Willis/0

Aros ma teraz super promocję, naprawdę dobre ceny wychodzą.
      Aktualnie Ania czyta Legendy Polskie - lektura w drugiej klasie i naprawdę szczerze jej się podobają!
    • aurinko Re: Koszmarny Karolek 05.11.14, 22:14
      Ja na odwrot - karolka lubie a mikolajka nie znosze ;) majka za to w ogole nie lubi ksiazek ani sama czytac ani jak ktos jej czyta. Zadna ksiazka jej nie wciagnela :-/
    • lucy_cu Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 06:27
      Moi starsi synowie Karolka kochali, Mikołajka- przeciwnie.
      Dziewczyny- na odwrót.
      Ja Karolka lubię, zdecydowanie coś w nim jest. Razi mnie tylko szata graficzna- tzn ja się zatrzymałam na tej sprzed paru lat, może teraz jest lepiej, nie wiem, czy nowe wydania czymś się różnią od tych pierwszych.
      • myrtille Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 08:59
        Karolka Amelka przeczytała już 2x, zaśmiewała się strasznie. Wstyd się przyznać, ale ja nie czytałam żadnego. Mówiła mi, że to łobuz straszny, ale pozytywnie ją nastrajał. Teraz Zuźkę też drugi raz czyta bo tak się podoba. Mikołajek o dziwo też się podobał, ja na studiach pierwszy raz miałam z nim styczność i był niestrawny dla mnie.
        No i Detektywistyczne Biuro Lassego i Mai też z wielką radością czytała.
    • lipiec_2007 Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 09:23
      Nie znamy Koszmarnego Karolka. Jakos mnie ten "koszmarny" odstrecza. Mikolajka znamy i bardzo lubimy. Najpierw czytalismy razem, a teraz moj syn sam jeszcze raz wszystkie nasze zasoby wyczytal.
      Mysle, o ksiazkach z duzym drukiem....Oprocz wymienionych wyzej zakamarkowych pozycji, to niewiele przychodzi do glowy. Moj syn lubi serie Magiczne drzewo - druk wprawdzie normalny, ale tam sie tyle dzieje i sa prawie same dialogi, ze czyta sie bardzo szybko. A seria o Tzatzikim - tylko ze glownym bohaterem jest chlopiec...Albo "Ja i moja siostra Klara". To wydanie Tataraku ma duzy druk + ilustracje.
    • maadga Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 09:42
      Syn lubi obie książki, ale częściej wraca do Karolka. Magiczne drzewo połknął, bo inaczej nie mogę tego nazwać gdy 10latek w czasie przerw jednego dnia jest w stanie przeczytać 480 stron.
      Ja czytając na głos nie dałam rady, bo jakoś tak ciężko szło, nie wiem czemu, nie ten język, składnia no coś mi nie pasowało. Ale mam takie odczucie że książki dla dzieci teraz szczególnie te tłumaczone na j. polski to tak po macoszemu potraktowane są.

Tu fajne forum na temat książek:

forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      A tu fajna księgarnia z dobrą wyszukiwarką:
      ryms.pl/ksiazka/2/Ksi%C4%85%C5%BCki%20dla%20dzieci%20(10-12%20lat)/index.html
      • lee_a Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 14:13
        u nas Magiczne Drzewo było na audiobooku - dziewczyny były zachwycone. Anię jakoś ciągle przeraża mały druk, ale myślę, że już niedługo przeczyta sama, bo bardzo jej tematyka podeszła,
      • zurawina100 Re: Koszmarny Karolek 06.11.14, 14:19
        Ja tak jak Lee_a polecam książki o Duni. Jak na razie są to trzy książki, które moja córka przeczytała samodzielnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka